Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

veel plassen zwanger

Vaak plassen tijdens je zwangerschap

Eén van de meest voorkomende kwaaltjes waar zwangere vrouwen last van hebben, is dat ze vaak moeten plassen. Waarom is dat eigenlijk? En hoe kun je ervoor zorgen dat je minder vaak naar de wc moet?

Vaak plassen door hormonen

Als je pas net zwanger bent, zorgt het zwangerschapshormoon HCG er al voor dat je vaker moet plassen dan normaal. HCG zorgt voor meer bloedtoevoer naar je nieren en zorgt er ook voor dat het bloed er sneller doorheen stroomt. Daardoor loopt je blaas sneller vol en moet je vaker naar de wc. Als je opeens vaak naar de wc moet, kan dit dus één van de eerste tekenen zijn dat je zwanger bent.

Advertentie

De meeste zwangerschapskwaaltjes – denk bijvoorbeeld aan misselijkheid – verdwijnen meestal na een tijdje weer, maar jouw veelvuldige toiletbezoek niet. Vooral tijdens het derde trimester zul je steeds vaker plassen.

Lees ook: Dit zijn de 10 meest voorkomende zwangerschapskwalen

Meer oorzaken

Het zwangerschapshormoon HCG is één van de oorzaken dat je vaak moet plassen tijdens je zwangerschap, maar er zijn er meer.

 1. Groeiende baarmoeder: Ook de groei van je baarmoeder veroorzaakt extra toiletbezoekjes. De eerste drie maanden van de zwangerschap begint de baarmoeder met groeien, waardoor er druk wordt uitgeoefend op de blaas. Dit zorgt ervoor dat je nog vaker het idee hebt dat je moet plassen. Zelfs als je eigenlijk helemaal niet ‘moet’. Tijdens het tweede trimester groeit de baarmoeder omhoog, waardoor je mogelijk wat minder druk op de blaas kan ervaren. Meer weten? Dit gebeurt er met je groeiende buik van week tot week.
 2. Ligging hoofdje baby: Tijdens het derde trimester gaat je baby meestal met zijn hoofdje naar beneden liggen, waardoor er weer extra druk op de blaas komt. Hij duwt als het ware tegen je blaas aan. Daardoor voelt je blaas vol, terwijl dat misschien helemaal niet zo is.
  Lees meer: Zwangerschapshormonen: wat doen ze precies met je?

Tips om minder vaak te plassen

Om het wc-bezoek wat te beperken, kun je de volgende tips toepassen:

 • Laat dranken met cafeïne staan, zoals koffie, thee en cola. Deze drankjes zorgen ervoor dat je sneller vocht afdrijft en dus vaker moet plassen. Tip: dit is de maximaal aanbevolen hoeveelheid cafeïne die je als zwangere vrouw per dag mag binnenkrijgen.
 • Probeer alleen naar de wc te gaan als je écht moet. Als je steeds kleine beetje plast, kan je blaas overprikkeld raken en moet je nóg vaker plassen.
 • Leun voorover als je op de wc zit. Dit helpt je blaas helemaal te legen.
 • Drink overdag meer en ’s avonds minder. Zo krijg je genoeg vocht binnen, maar hoef je er ’s nachts niet zo vaak uit.

Vaak moeten plassen is vervelend en soms erg onhandig, maar het is wel belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft. Stop dus niet met drinken omdat je minder vaak naar de wc wil. Per dag zou je ongeveer twee liter vocht moeten drinken. Je urine moet helder zijn en niet geel of troebel.

Tip: Vocht vasthouden tijdens zwangerschap, dit kun je er tegen doen.

Blaasontsteking

Zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor een blaasontsteking, vanwege de veranderende hormoonhuishouding in hun lichaam. De urineleiders worden tijdens de zwangerschap wijder en de blaaswand slapper. Plus: hoe verder je in je zwangerschap bent, hoe meer de baarmoeder (lees: je baby) op je blaas drukt. Hierdoor voel je vaker de aandrang om te plassen.

Omdat de blaas door de baarmoeder wordt weggedrukt, blijft er elke keer nadat je hebt geplast wat urine achter in de blaas. Deze achtergebleven urine is de perfecte voedingsbodem voor bacteriën. De kans op een blaasontsteking is daarom extra groot tijdens je zwangerschap.

Lees ook: Wat kun je doen tegen verstopping (obstipatie) tijdens je zwangerschap?

Symptomen blaasontsteking

Tijdens je zwangerschap is een blaasontsteking minder makkelijk te herkennen dan anders. De kenmerkende pijn bij het plassen voelen veel zwangere vrouwen niet. En je bent inmiddels wel gewend dat je vaak moet plassen, dus daar kijk je ook niet van op.

Dit zijn de symptomen van een blaasontsteking:

 • continu moeten plassen, maar niet veel urine verliezen
 • zeurende pijn in je onderbuik
 • verandering in geur of kleur van de urine
 • pijn in je rug, net onder je ribben
 • eventueel pijn bij het plassen

Het is belangrijk dat je contact opneemt met je huisarts als je denkt dat je een blaasontsteking hebt. Een onbehandelde blaasontsteking kan gevaarlijk zijn voor jou en je baby. Lees hier hoe dat precies zit.

Lees hier alles over de baarmoeder: voor, tijdens én na de zwangerschap.

Wanneer bel je de huisarts?

Als je het vermoeden hebt dat je een blaasontsteking hebt, is het belangrijk dat je de huisarts belt. Doe dat ook als je last hebt van de volgende symptomen:

 • Pijn of een brandend gevoel tijdens het plassen
 • Bloed in je urine
 • Als je steeds maar een paar druppels plast

Zwangerschapsincontinentie

Zwangere vrouwen kunnen last krijgen van ongewild urineverlies. Dit komt doordat de baarmoeder op de blaas drukt. De sluitspier verslapt ook tijdens de zwangerschap. Daardoor kun je plotseling urine verliezen, bijvoorbeeld als je hard moet lachen, niezen, hoesten of iets optilt. Dit wordt ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd.

Dit is heel normaal en komt ook na de zwangerschap nog voor. Wil je het urineverlies beperken? Dan is het belangrijk om je bekkenbodemspieren te trainen. Lees hier welke oefeningen je kunt doen.

Bronnen: De verloskundige (KNOV) , Thuisarts.nl

 

Leestip: Oefeningen tegen ongewenst urineverlies