veel plassen tijdens je zwangerschap

Veel plassen tijdens je zwangerschap

Veel plassen is een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje. Zwangere vrouwen lopen dan ook om de haverklap naar de wc. Waarom moet je toch zo vaak plassen als je zwanger bent?

Veel plassen door hormonen

Helemaal aan het begin van de zwangerschap is het zwangerschapshormoon HCG de ‘boosdoener’ dat je veel plassen moet. Dit hormoon zorgt voor meer bloedtoevoer naar de nieren en zorgt er ook voor dat het bloed er sneller doorheen stroomt. Daardoor loopt je blaas sneller vol en moet je de hele tijd naar de wc.

Gedurende de rest van de zwangerschap wordt dit meestal niet minder, alleen maar meer. Zwangere vrouwen hebben bovendien een dubbele hoeveelheid bloed in hun lichaam. Hierdoor hebben de nieren meer vocht te verwerken, en is er dus meer urine om uit te plassen.

Groeiende baarmoeder

Ook de groei van je baarmoeder veroorzaakt dat je vaker naar de wc moet. De eerste drie maanden van de zwangerschap begint de baarmoeder met groeien, waardoor er druk wordt uitgeoefend op de blaas. Dit zorgt ervoor dat je nog vaker het idee hebt dat je moet plassen. Zelfs als je eigenlijk helemaal niet ‘moet’.

Ligging hoofdje baby

Tijdens het tweede trimester groeit de baarmoeder omhoog waardoor je minder druk op de blaas zou moeten ervaren. Helaas houd je de verdubbelde hoeveelheid bloed (= meer urine) dus blijf je maar plassen.

Tijdens het derde trimester gaat de baby meestal met het hoofdje naar beneden liggen, waardoor er weer druk op de blaas komt. Hij duwt als het ware tegen de blaas. Daardoor voelt je blaas vol, terwijl dat misschien helemaal niet zo is.

Wat kun je doen?

Om het wc-bezoek wat te beperken kun je de volgende tips toepassen.

  • Vermijd dranken met cafeïne zoals koffie, thee en cola. Deze drankjes zorgen ervoor dat je sneller vocht afdrijft en dus vaker moet plassen
  • Niet te vaak plassen. Als je steeds kleine beetjes plast, kan je blaas overprikkeld raken en moet je nóg vaker plassen
  • Leun voorover als je op de wc zit, dit helpt je blaas helemaal te legen
  • Drink overdag meer, en ’s avonds minder. Zo krijg je genoeg vocht binnen, maar hoef je er ’s nachts niet de hele tijd uit

Vaak moeten plassen is vervelend en onhandig, maar het blijft belangrijk goed gehydrateerd te blijven. Stop dus niet met drinken omdat je niet de hele dag (of nacht) naar de wc wilt lopen. Per dag zou je ongeveer twee liter vocht moeten drinken. Je urine moet helder zijn en niet geel of troebel.

Zwangerschapsincontinentie

Doordat de baarmoeder op de blaas drukt en de sluitspier verslapt tijdens de zwangerschap, kan het zijn dat je ongewild een beetje urine verliest als je hoest, lacht, iets optilt of aan het sporten bent. Dit ongewilde urineverlies wordt ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd.

Dit is helemaal niet erg en komt vaak voor: niet alleen tijdens maar ook na de zwangerschap, Wil je het urineverlies beperken, dan kun je de bekkenbodemspieren trainen. Als je gaat sporten, kun je het best van tevoren even naar de wc gaan.

Wanneer moet je naar de huisarts

Veel plassen tijdens de zwangerschap is normaal. Mocht je echter last hebben van een van de volgende symptomen is het tijd langs de huisarts te gaan:

  • Pijn of een brandend gevoel tijdens het plassen
  • Bloed in je urine
  • Als je steeds maar een paar druppels plast

Je zou een infectie of blaasontsteking kunnen hebben. Niet alleen heel vervelend, maar mogelijk ook gevaarlijk tijdens te zwangerschap. Neem in deze gevallen altijd contact op met je huisarts of verloskundige.

Video: Deze animatie laat duidelijk zien waarom je zoveel moet plassen tijdens de zwangerschap.