Waterpokken en zwanger

Waterpokken en zwanger

Waterpokken en zwanger? Dat kan gevaarlijk zijn voor jou en je ongeboren kind. Maar de kans dat er echt iets mis is, is gelukkig heel klein.

Waterpokken en zwanger

93% van de Nederlandse bevolking krijgt in de eerste 4 jaar van zijn of haar leven al waterpokken. Heb je al eens waterpokken gehad? Dan hoef je je geen zorgen te maken: je kunt niet opnieuw besmet raken. Krijg je de ziekte wel tijdens je zwangerschap? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige, vooral als je bijna uitgerekend bent.

Advertentie

Risico’s waterpokken voor baby

Waterpokken nemen vooral risico’s met zich mee tot de 20e week van de zwangerschap en vlak voor de bevalling. In die eerste periode is het gevaarlijk omdat je er zelf erg ziek van kunt worden, met hoge koorts. Die koorts kan weeën opwekken. De kans dat je als zwangere vrouw met waterpokken de ziekte overdraagt op de baby, is zeer klein. Gebeurt dat toch, dan kan de baby ernstige afwijkingen krijgen, zoals oogafwijkingen, afwijkingen aan ledematen en afwijkingen aan het zenuwstelsel.

Na de 20e week van je zwangerschap kan je baby wel besmet raken, maar dan heeft dat geen effecten meer. Tenzij je vlak voor of na de bevalling waterpokken krijgt: dan kun je de besmetting overdagen en moet je baby zo snel mogelijk behandeld worden.

Symptomen waterpokken

Kenmerken van waterpokken zijn:

  • koorts
  • hoesten
  • hoofdpijn
  • lusteloosheid
  • jeukende rode bultjes, die later kleine, heldere blaasjes worden

Besmetting voorkomen

Heb je zelf al waterpokken gehad, dan hoef je geen extra maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. Hoewel de gevolgen van waterpokken tijdens je zwangerschap heftig kunnen zijn, is de kans dat ongeboren baby’s besmet raken met het virus verwaarloosbaar klein. Bovendien is iemand al besmettelijk voordat de verschijnselen zich voordoen; als iemand de kenmerken van waterpokken eenmaal heeft, heeft het dus geen zin meer om die persoon te ontwijken.

Vooral als je waterpokken krijgt als je bijna uitgerekend bent, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts of verloskundige. Zij kunnen ervoor zorgen dat je baby meteen de juiste behandeling krijgt.

Als je nog nooit waterpokken hebt gehad

Het is natuurlijk mogelijk dat je nog NOOIT waterpokken hebt gehad. In dat geval kun je een aantal dingen doen om te voorkomen dat je waterpokken krijgt als je zwanger bent.

Als je (nog) niet zwanger bent

  • Werk je in de gezondheidszorg, de kinderopvang of het basisonderwijs? Dan is de kans dat je met waterpokken in aanraking komt groter. Je kunt dan overwegen om je te laten inenten tegen waterpokken. Zo weet je zeker dat je niet besmet kunt raken als je zwanger wordt.

Als je zwanger bent

  • Zorg ervoor dat je tijdens de kritieke periodes in je zwangerschap (de eerste 16 weken en 1 week voor tot 2 dagen na de bevalling) niet in contact komt met iemand die waterpokken heeft.

Heb je nog nooit waterpokken gehad en ben je in contact geweest met iemand die waterpokken heeft (gekregen) terwijl je zwanger bent? Neem dan binnen 4 dagen (96 uur) contact op met je verloskundige of huisarts. Die kunnen met een bloedonderzoek inschatten of er een risico bestaat voor je kind en of een behandeling met medicijnen zinvol is.

Waterpokken en borstvoeding

Je mag gewoon borstvoeding geven als je waterpokken hebt. Heb je de ziekte gekregen in de periode van 5 dagen voor tot 2 dagen na de bevalling? Dan moet je kind een medicijn krijgen dat hem helpt om de ziekte te bestrijden.

Waterpokken en kraambezoek

Als je baby na de bevalling besmet wordt, dan verloopt de ziekte vaak niet zo heftig. Ook is je kind waarschijnlijk voldoende beschermd als je zelf al eerder waterpokken hebt gehad.

BRON: RIVM