Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
waterpokken zwanger

Waterpokken en zwanger

Waterpokken is meestal een onschuldige kinderziekte, maar als je zwanger bent kan de ziekte risico’s voor jou en je baby met zich meebrengen. Wat zijn de risico’s van waterpokken voor zwangere vrouwen, ongeboren en pasgeboren baby’s? En wat als je nog geen waterpokken hebt gehad en er tijdens je zwangerschap mee in aanraking komt?

Advertentie

Wat zijn waterpokken?

Waterpokken is een besmettelijke ziekte, die bijna ieder kind krijgt. Bijna 96% van de Nederlandse volwassenen heeft waterpokken gehad. Als je al een keer waterpokken hebt gehad, kun je het niet nog een keer krijgen. Je lichaam heeft antistoffen opgebouwd tegen de ziekte. Als je kind waterpokken heeft, kan hij zich flink ziek voelen. Hij voelt zich niet lekker, heeft geen trek in eten en misschien heeft hij wat verhoging of keelpijn. Je herkent waterpokken aan de vlekjes op de romp van je kind en later in zijn gezicht, tussen de haren, in de oren, mond, neus en op de geslachtsdelen. Op de armen en benen zitten meestal niet zoveel vlekjes.

De vlekjes vullen zich binnen zes tot twaalf uur met helder vocht. Na een tijdje wordt dit vocht troebel van kleur en na een paar dagen komen er korstjes op. Van die bultjes kan je kind veel last hebben, omdat ze zo jeuken. Dat is vervelend, maar gelukkig is waterpokken in de meeste gevallen een onschuldige kinderziekte. Toch kan waterpokken in enkele gevallen gevaarlijk zijn of tot (soms ernstige) complicaties leiden.

Lees meer: Zo kun je waterpokken het beste behandelen

Waterpokken en zwanger

Als je al waterpokken hebt gehad, hoef je je geen zorgen te maken dat je nog een keer ziek wordt: je hebt antistoffen tegen de ziekte opgebouwd. Je ongeboren baby is tijdens je zwangerschap en de eerste drie maanden na de geboorte ook beschermd. Als je nog geen waterpokken hebt gehad, kan de ziekte voor jou en je ongeboren baby een risico zijn.

Advertentie

Risico waterpokken voor de zwangere

Als je zwanger bent, heb je bij een infectie met waterpokken meer kans op ernstige complicaties:

 • Hoe verder in de zwangerschap, hoe groter de kans op complicaties.
  5-10% van de zwangere vrouwen met waterpokken krijgt een ernstige longontsteking.
 • De sterftekans kan hierbij oplopen tot 14%.
 • Er is een kleine kans op andere complicaties, zoals een leverontsteking, hersenontsteking, een ontsteking van de nieren, het hart of de gewrichten.

Waarschuwing: deze kinderziektes zijn ook gevaarlijk voor zwangere vrouwen

Risico waterpokken voor de ongeboren baby

Je ongeboren baby loopt ook risico als hij besmet raakt met waterpokken:

 • Je baby kan te vroeg worden geboren. Dit komt voor bij ongeveer 5% van de zwangere vrouwen met waterpokken.
 • Je baby kan in je baarmoeder een infectie krijgen als jij zwanger bent en waterpokken hebt. Dit gebeurt bij 8 tot 12% van de ongeboren baby’s. Zo’n infectie kan leiden tot oogafwijkingen, afwijkingen aan de armen en/of benen en afwijkingen aan het zenuwstelsel. Dit noem je bij elkaar het congenitaal varicellasyndroom (CVS).
 • De kans op CVS is het grootst (2%) als je baby tussen de dertiende en twintigste week van de zwangerschap een infectie krijgt. Krijgt je baby vóór de dertiende week een infectie? Dan is de kans kleiner. Na de 24ste week is er geen risico meer op CVS.

Risico waterpokken voor de pasgeborene

Krijg je waterpokken en verschijnen de blaasjes vijf dagen vóór tot twee dagen na de bevalling? Dan is de kans groot dat je pasgeboren baby ook waterpokken krijgt. Je baby is dan via de placenta (moederkoek) ziek geworden. Jij hebt nog te weinig antistoffen tegen de ziekte aangemaakt, dus je baby heeft die antistoffen ook nog niet. Hierdoor kan de ziekte ernstig verlopen bij je pasgeboren baby.

Advertentie

Als je baby vlak na de bevalling besmet raakt, kan hij een infectie krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een longontsteking, hersenvliesontsteking, maagdarminfectie of leverontsteking. Om dit te voorkomen, krijgt je baby een medicijn toegediend.

Lees meer: Dit zijn alle kinderziekten met (rode) vlekjes

Besmetting voorkomen

Als je zelf al waterpokken hebt gehad, hoef je geen extra maatregelen te nemen om besmetting te voorkomen. Hoewel de gevolgen van waterpokken tijdens je zwangerschap heftig kunnen zijn, is de kans dat ongeboren baby’s besmet raken met het virus verwaarloosbaar klein. Bovendien is iemand al besmettelijk voordat de verschijnselen zich voordoen; als iemand de kenmerken van waterpokken eenmaal heeft, heeft het dus geen zin meer om die persoon te ontwijken.

Vooral als je waterpokken krijgt als je bijna uitgerekend bent, is het belangrijk om contact op te nemen met je arts of verloskundige. Zij kunnen ervoor zorgen dat je baby meteen de juiste behandeling krijgt.

Als je nog nooit waterpokken hebt gehad

Het is natuurlijk mogelijk dat je nog nooit waterpokken hebt gehad. In dat geval kun je een aantal dingen doen om te voorkomen dat je waterpokken krijgt als je zwanger bent.

Als je (nog) niet zwanger bent

Werk je in de gezondheidszorg, de kinderopvang of het basisonderwijs? Dan is de kans dat je met waterpokken in aanraking komt groter. Je kunt dan overwegen om je te laten inenten tegen waterpokken. Zo weet je zeker dat je niet besmet kunt raken als je zwanger bent.

Als je zwanger bent

Zorg ervoor dat je tijdens de kritieke periodes in je zwangerschap (de eerste dertien tot twintig weken en vijf dagen vóór tot twee dagen na de bevalling) niet in contact komt met iemand die waterpokken heeft.

Heb je nog nooit waterpokken gehad en ben je in contact geweest met iemand die waterpokken heeft (gekregen) terwijl je zwanger bent? Dan loop je een risico. Vluchtig contact met iemand met waterpokken is niet meteen gevaarlijk. Neem wel contact op met je verloskundige of huisarts als:

 • iemand binnen je gezin waterpokken of gordelroos heeft.
 • je minimaal vijf minuten binnen een afstand van twee meter bij iemand met waterpokken was.
 • je meer dan een uur in één ruimte was met iemand met waterpokken.

Je verloskundige of huisarts kan door middel van bloedonderzoek kijken of je antistoffen in je bloed hebt. Als dat niet zo is, krijg je die in het ziekenhuis toegediend. Dit helpt alleen tot vier dagen (96 uur) na het contact.

Lees meer: Zo werkt het kinkhoestvaccinatie bij zwangere vrouwen

Waterpokken en borstvoeding geven

Je mag gewoon borstvoeding geven als je waterpokken hebt. Heb je waterpokken gekregen in de periode van vijf dagen vóór tot twee dagen na de bevalling? Dan moet je baby wel een medicijn krijgen dat hem helpt om de ziekte te bestrijden.

Lees meer: Mag je borstvoeding geven als je ziek bent?

Waterpokken en kraambezoek

De meeste baby’s zijn in de kraamtijd nog beschermd tegen waterpokken, omdat hun moeder waterpokken heeft gehad. De antistoffen die jij aan je baby hebt doorgegeven, zijn ongeveer drie maanden in het lichaam van je baby aanwezig. Iemand die waterpokken heeft, mag op kraambezoek gaan. Als je baby na de bevalling wordt besmet door bijvoorbeeld de kraamverzorgster of broertjes of zusjes, dan verloopt de ziekte vaak niet zo heftig. Dit komt omdat je baby het virus via zijn longen binnenkrijgt en niet direct via het bloed. Je baby krijgt dan waterpokken en bouwt antistoffen op. Wel zijn het maar weinig antistoffen en daarom kan hij later nog een keer waterpokken krijgen.

Heb je waterpokken en wil je zelf ergens op kraamvisite gaan? Overleg van tevoren met de ouders of zij het ook zien zitten dat je langskomt. Misschien vinden zij het toch niet zo prettig en dan kun je het bezoek beter even uitstellen.

Lees meer: 10 geboden voor het kraambezoek

Waterpokken en kinderopvang of school

Als je nog geen waterpokken hebt gehad en ook niet bent gevaccineerd, kun je het beste zoveel mogelijk het contact met kinderen en volwassenen vermijden die waterpokken hebben. Hoewel de kans klein is dat je besmet raakt als je je kind ophaalt of wegbrengt naar de kinderopvang of school, is het beter om de kans op besmetting zoveel mogelijk te voorkomen.

Bron: RIVM

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting