Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

30 weken zwanger

Je bent nu tussen de 30 weken zwanger en 31 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 30 begint bij zwangerschapsdag 210 en loopt tot dag 217. Het is je 31ste zwangerschapsweek.

Tip! Fijne zwangerschapskleding voor het derde trimester shop je direct via deze link.

30 weken zwanger: je baby

Je baby ziet er met 30 weken zwanger kant-en-klaar uit, met een mooi roze huid en een stevig lijf. Toch moet hij nog een tijdje de couveuse in als hij zou worden geboren. Het temperatuursysteem is namelijk nog niet goed ontwikkeld. Daardoor is hij niet in staat om zichzelf warm te houden. Bovendien heeft hij met 30 weken zwanger nog niet voldoende weerstand opgebouwd, waardoor hij nog erg gevoelig is voor infecties.

30 weken zwangerMet 30 weken zwanger is het gewicht van je baby 1315 gram. De donshaartjes op zijn lichaam beginnen nu los te laten. Ze komen in het vruchtwater terecht en daarmee dus ook in de darmen van je baby. Dat is niet erg, maar juist een goede training voor de darmen. Bij te vroeg geboren baby’s zie je nog vaak een laagje donshaar zitten.

Omdat het met 30 weken zwanger steeds krapper wordt in je buik, kan je kind nu niet meer heel druk bewegen. De porren en trapjes blijf je nog wel voelen en zijn soms behoorlijk krachtig. Als je een bobbel ziet uitsteken bij je buik, is dat waarschijnlijk een voetje of schoudertje. Voel je je kind beduidend minder, bel dan de verloskundige.

Met 30 weken kan je kind zijn definitieve positie innemen, maar het kan ook zijn dat hij later nog draait. Is je kind eenmaal ingedaald, dan verandert hij niet meer van positie. Is je kind met 30 weken zwanger ingedaald, dan is het dus goed om te weten of hij in de normale positie of een stuitligging ligt. Het indalen kun je soms voelen. Sommige vrouwen voelen steken in hun buik met 30 weken zwanger. Die steken kunnen doorlopen tot in je vagina, anderen hebben kort last van weeeën. Na het indalen heb je meer ‘lucht’ omdat je baby nu dieper in je bekken zit.

Lees ook: Het indalen van je baby: hoe werkt dat precies?

Animatie 30 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

30 weken zwanger: jij

Door je zwangerschap is de doorstroming in je bloedvaten veranderd. Je hebt nu meer bloed: zo’n zeven in plaats van vijf liter. Die toename komt vooral door extra vocht. Je bloed is dunner, waardoor het makkelijker en sneller stroomt. Die grote hoeveelheid bloed wordt door je hart rondgepompt. Dat moet dus harder werken.

Verder zijn je vaatwanden slapper. Door de veranderingen kan er in je onderlijf stuwing ontstaan en daardoor kun je weer last krijgen van aambeien en/of spataderen. Probeer dit te voorkomen door geregeld te bewegen en niet te lang in dezelfde houding te zitten of staan.

Om je lijf even te ontspannen ga je op de grond op je rug liggen en laat je je onderbenen op een stoel rusten, waarbij je knieën een hoek van 90 graden vormen. Neem ook voldoende rust als je met 30 weken zwanger regelmatig last hebt van pijnlijke harde buiken.

Lees ook: Zijn spataderen gevaarlijk tijdens de bevalling?

Tintelende vingers bij 30 weken zwanger

Sommige vrouwen krijgen erg dikke handen en voeten doordat hun lichaam vocht vasthoudt. De hoeveelheid vocht in je bloed is met zo’n veertig procent toegenomen. Door vocht in je polsen kan er een zenuw beklemd raken en dat veroorzaakt een doods gevoel in je handen en armen, en tintelende vingers. Dit heet het carpaal-tunnelsyndroom.

Ook gevoelige borsten en een futloos gevoel kunnen in deze weken (weer) de kop opsteken. Dit laatste kan een gevolg zijn van ijzertekort.

Ziektekostenverzekering

Je bent in Nederland verplicht je kind vanaf de geboorte mee te verzekeren. Dat gebeurt door middel van bijschrijving op de polis van een van de ouders. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd. Bel tijdens je zwangerschap al met je verzekeringsmaatschappij of kijk op hun website hoe en bij wie van de ouders de baby kan worden bijgeschreven, dan kan dat na de bevalling meteen geregeld worden.

Vergeet de baby straks ook niet aan te melden bij andere persoonsgebonden verzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering.

Zorgverzekering en zwangerschap: dit moet je weten.

Werk afronden

Vaak is de periode voor je zwangerschapsverlof hectisch. Je moet nog allerlei klusjes afronden, zaken overdragen en daardoor heb je het extra druk. Probeer daarom op tijd te beginnen met de voorbereiding op je verlof.

Het geeft rust om een schema te maken met wat je moet afronden, wie je werk overneemt en hoe je de overdracht invult. Zet alles op papier voor de collega’s die je werk overnemen, zodat je tijdens je verlof niet wordt gebeld met allerlei vragen.

30 weken zwanger: intakegesprek kraamzorg

Tussen de 28 en 34 weken vindt meestal het intakegesprek bij jullie thuis met de kraamzorg plaats. Tijdens dit gesprek wordt een eerste indicatie voor het aantal uur kraamzorg gegeven. Ook de volgende zaken komen aan bod: wat verwachten jullie van de kraamzorg, waar wil je bevallen en wil je borst– of kunstvoeding geven? Ook bekijken ze meestal even jullie huis. Staat het kraambed al op goede hoogte en hoe ziet de babykamer eruit?

Lees hier alles wat je moet weten over kraamzorg

Nesteldrang

In het tweede of derde trimester van de zwangerschap kun je zomaar overvallen worden door een enorme opruimwoede, koopdrang of schoonmaakbehoefte. Ook wel bekend als nesteldrang. Dit gedrag lijkt te maken te hebben met een oerinstinct om een goede omgeving voor je baby creëren, iets wat me bij dieren ook zien. Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat het door bepaalde hormonen komt, maar welke hormonen het zijn weten ze nog niet.

Heb je last van nesterdrang? Dan zijn deze tips goed te kennen.

Ook interessant met 30 weken zwanger:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Lalecheleague, Independer

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu