30 weken zwanger

30 weken zwanger

Je bent nu tussen de 30 en 31 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 30 weken zwanger bent.

Je baby is nu 39 centimeter lang en weegt 1500 gram. Hij heeft de grootte van een ananas.

30 weken zwanger: je baby

Je baby ziet er nu kant-en-klaar uit, met een mooi roze huid en een stevig lijf. Toch moet hij nog een tijdje de couveuse in als hij zou worden geboren. Het temperatuursysteem is nog niet goed ontwikkeld. Daardoor is hij niet in staat om zichzelf warm te houden. Bovendien heeft hij nog niet voldoende weerstand opgebouwd, waardoor hij nog erg gevoelig is voor infecties.

Omdat het steeds krapper wordt in je buik, kan je kind nu niet meer heel druk bewegen. De porren en trapjes blijf je nog wel voelen en zijn soms behoorlijk krachtig. Als je een bobbel ziet uitsteken bij je buik, is dat waarschijnlijk een voetje of schoudertje. Deze week kan je kind zijn definitieve positie innemen, maar het kan ook zijn dat hij later nog draait. Is je kind eenmaal ingedaald, dan verandert hij niet meer van positie. Dat indalen kun je soms voelen doordat je een steek in je vagina krijgt of kort last hebt van weeën. Na het indalen heb je meer ‘lucht’ doordat je baby nu dieper in je bekken zit.
Het indalen van je baby: hoe werkt dat?

30 weken zwanger: jij

Door je zwangerschap is de doorstroming in je bloedvaten veranderd. Je hebt nu meer bloed: zo’n zeven in plaats van vijf liter. Die toename komt vooral door extra vocht. Je bloed is dunner, waardoor het makkelijker en sneller stroomt. Die grote hoeveelheid bloed wordt door je hart rondgepompt. Dat moet dus harder werken.

Verder zijn je vaatwanden slapper. Door de veranderingen kan er in je onderlijf stuwing ontstaan en daardoor kun je weer last krijgen van aambeien en/of spataderen. Probeer dit te voorkomen door geregeld te bewegen en niet te lang in dezelfde houding te zitten of staan.

Om je lijf even te ontspannen ga je op de grond op je rug liggen en laat je je onderbenen op een stoel rusten, waarbij je knieën een hoek van 90 graden vormen.

Tintelende vingers

Sommige vrouwen krijgen erg dikke handen en voeten doordat hun lichaam vocht vasthoudt. De hoeveelheid vocht in je bloed is met zo’n veertig procent toegenomen. Door vocht in je polsen kan er een zenuw beklemd raken en dat veroorzaakt een doods gevoel in je handen en armen, en tintelende vingers. Dit heet het carpaal-tunnelsyndroom.
Ook gevoelige borsten en een futloos gevoel kunnen in deze periode (weer) de kop opsteken. Dit laatste kan een gevolg zijn van ijzertekort.

Video: Grappig: 20 bijzondere feitjes over een zwangerschap

Ziektekostenverzekering

Je bent in Nederland verplicht je kind vanaf de geboorte mee te verzekeren. Dat gebeurt door middel van bijschrijving op de polis van een van de ouders. Alle kinderen worden automatisch geaccepteerd. Bel tijdens je zwangerschap al met je verzekeringsmaatschappij of kijk op hun website hoe en bij wie van de ouders de baby kan worden bijgeschreven, dan kan dat na de bevalling meteen geregeld worden. Vergeet de baby straks ook niet aan te melden bij andere persoonsgebonden verzekeringen, zoals je aansprakelijkheidsverzekering.
Zorgverzekering en zwangerschap: dit moet je weten

Werk afronden

Vaak is de periode voor je zwangerschapsverlof hectisch. Je moet nog allerlei klusjes afronden, zaken overdragen en daardoor heb je het extra druk. Probeer daarom op tijd te beginnen met de voorbereiding op je verlof.

Het geeft rust om een schema te maken met wat je moet afronden, wie je werk overneemt en hoe je de overdracht invult. Zet alles op papier voor de collega’s die je werk overnemen, zodat je tijdens je verlof niet wordt gebeld met allerlei vragen.