Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

4 weken zwanger

Je bent nu tussen de 5 en 4 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 4 weken zwanger bent.

Week 4 begint bij zwangerschapsdag 28 en loopt tot dag 35. Het is je vijfde zwangerschapsweek.

Advertentie

4 weken zwanger: je baby

Een piepklein maanzaadje van ongeveer een millimeter groot, daar lijkt je baby nu nog het meest op. Maar hoe klein ook, toch gebeurt er al ontzettend veel. De zogenaamde kiembladen ontwikkelen zich nu. Hieruit zullen de organen van je baby ontstaan. Ook wordt er deze week een begin gemaakt met het centrale zenuwstelsel.

4 weken zwanger
In het klompje cellen zit, naast de vrucht, een piepkleine holte met wat vruchtwater. Om de vrucht en het vruchtwater ligt een vlies, het amnion. Daaromheen zit een tweede vlies, het chorion. Als je baby wordt geboren, liggen het binnenste en buitenste vlies tegen elkaar aan, maar nu zitten er nog vocht en een dooierzakje tussen. Waarschijnlijk voorziet deze dooierzak je vrucht van voeding, omdat de placenta zich nog moet ontwikkelen. In de twaalfde week, als je placenta werkt, is de dooierzak opgelost.

4 weken zwanger animatie: zo ziet je embryo er nu uit

Wanneer een meerling?

Soms gebeurt het dat een bevruchte eicel zich in twee delen splitst. Die delen vormen allebei een vruchtje. Je krijg dan een eeneiige tweeling. Deze kinderen zijn altijd van hetzelfde geslacht, lijken sprekend op elkaar en hebben dezelfde erfelijke eigenschappen. Als er in plaats van één eitje, twee eitjes rijpen, tegelijk loslaten én allebei bevrucht worden, dan krijg je een twee-eiige tweeling. Deze kinderen kunnen van verschillend geslacht zijn en kunnen er ook totaal anders uit zien.

Leuk om te weten: meer-eiige tweelingen zijn vaak erfelijk, terwijl eeneiige tweelingen altijd toeval zijn. Lees hier meer over een tweelingzwangerschap.

Meer weten? Dit is de kans op een meerling.

4 weken zwanger: jij

Normaal gesproken zou je nu ongesteld worden, maar je menstruatie blijft uit en je bent overtijd. Als een bevrucht eitje zich in je baarmoeder heeft genesteld scheidt het zwangerschapshormoon hCG uit dat de menstruatie stopt. Je lichaam weet door dit hormoon dat het geen nieuwe eicellen hoeft aan te maken en dat het baarmoederslijmvlies intact moet blijven.

Voor de meeste vrouwen is het uitblijven van de menstruatie de aanleiding om een zwangerschapstest te doen. Als je nu een digitale test doet met wekenindicator, ben je dus al vier weken zwanger.

Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine en kan op basis daarvan een positieve of negatieve uitslag geven. Al gelijk na de innesteling van de vrucht maakt je lichaam hCG aan. In de eerste weken gaat dat rap: de hoeveelheid verdubbelt zich elke twee à drie dagen. Rond de tien weken bereikt het hCG hormoon zijn piek, daarna neemt het weer iets af en blijft de hoeveelheid gelijk tot aan de bevalling.

Vanaf de dag dat je ongesteld moet worden is er voldoende hCG aanwezig voor een positieve test. Dit is dan ook het beste moment om te testen. Test je eerder dan bestaat de kans dat de uitslag negatief is. Er is dan nog niet voldoende hCG in je lichaam aanwezig.

Op elk moment van de dag kan je een zwangerschapstest uitvoeren, toch luidt het advies om ochtendurine te gebruiken. Deze urine is namelijk het meest geconcentreerd bevat namelijk de hoogste concentratie hCG. Is de test negatief maar vermoed je toch dat je zwanger bent? Test dan over drie dagen nog een keer.

Er zijn ook extra gevoelige testen te koop. Deze kunnen 4 en soms zelfs 6 dagen vóór de verwachte menstruatie een betrouwbare uitslag geven. Hier koop je een extra gevoelige zwangerschapstest online.

4 weken zwanger: bloedverlies

Had je een positieve zwangerschapstest en verlies je toch wat bloed, dan kan dit innestelingsbloed zijn, of een gesprongen bloedvaatje bij de baarmoedermond. Dit gebied is door de zwangerschapshormonen beter doorbloed, waardoor er ook makkelijker een bloeding kan ontstaan. Bijvoorbeeld als je niest. In de helft van de gevallen van vaginaal bloedverlies in het eerste trimester, is er sprake van een miskraam. Twijfel je, bel dan gerust je huisarts.

4 weken zwanger symptomen: misselijk en moe

Hoofdpijn, gevoelige borsten en tepels die groter worden. Al kort na de innesteling kun je last hebben van de eerste zwangerschapssymptomen. Andere verschijnselen die al vroeg kunnen voorkomen zijn:

Ontdek hier nog meer vroege zwangerschapsverschijnselen

4 weken zwanger: gezonde levensstijl

Nu je zwanger bent, is het extra belangrijk dat je gezond leeft. Niet alleen alcohol en sigaretten zijn ‘verboden vruchten’, ook (buitenlandse) zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk moet je nu laten staan. Die kunnen besmet zijn met de listeria-bacterie, die schadelijk is voor de baby. Je herkent de kazen aan het opschrift ‘au lait cru’ op het etiket.

Wees ook matig producten die veel vitamine A bevatten, want dat is niet goed voor de baby. Eet daarom niet te veel orgaanvlees, zoals lever en niertjes. Rauw vlees, zoals filet americain of tartaar, kun je ook beter laten staan: dat kan besmet zijn met de toxoplasmoseparasiet. Diezelfde parasiet kan ook in de kattenbak zitten. Laat die tijdens je zwangerschap door je partner of iemand anders verschonen.

Ook liever niet doen in het begin van je zwangerschap: naar de sauna gaan. Juist in de periode dat de organen worden aangelegd, zijn grote temperatuurswisselingen niet goed.

Meer lezen: 12 dingen die je beter niet kunt doen als je zwanger bent.

Ijzer is belangrijk

Als je zwanger bent, heeft je lichaam extra ijzer nodig, onder andere voor de aanmaak van extra bloed. Door ijzerrijk voedsel te eten voorkom je een ijzertekort. Ontdek: in deze voedingsmiddelen zit veel ijzer.

4 weken zwanger: slik vitamine D

Slik je al foliumzuur? Neem dagelijks 0,4 of 0,5 milligram. Je kunt doorgaan met het slikken van foliumzuur totdat je tien weken zwanger bent, daarna is het niet meer nodig maar het mag wel. Lees hier waarom  je foliumzuur moet slikken.

Als je zwanger bent, heb je extra calcium nodig voor de botopbouw van je kind. Om voldoende calcium beschikbaar te hebben, is vitamine D nodig. Het advies (van de Gezondheidsraad, 2012) voor zwangere vrouwen luidt om 10 mg vitamine D per dag te slikken. Zo voorkom je de nadelige gevolgen van een tekort aan vitamine D voor jezelf en voor je kind.

Alcohol gedronken 4 weken zwanger

Het komt regelmatig voor dat vrouwen nog alcohol hebben gedronken voordat ze ontdekken dat ze zwanger zijn. Hoewel er nog geen placenta is, kan de alcohol de vrucht al wel bereiken. Dit is al mogelijk vanaf de innesteling. Alcohol kan tijdens de hele zwangerschap schadelijk zijn, dus je kunt er het beste mee stoppen zodra je zwanger wilt worden.

Animatie: ontwikkeling embryo tot foetus

Video: Prachtige video over wat er in je baarmoeder gebeurd.

Ook interessant in week 4:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Opvoeden.nl, RIVM