Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

4 weken zwanger

Je bent nu tussen de 4 weken zwanger en 5 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 4 weken zwanger bent.

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Week 4 begint bij zwangerschapsdag 28 en loopt tot dag 35. Het wordt ook wel je vijfde zwangerschapsweek genoemd. De zwangerschapsduur wordt bepaald aan de hand van de eerste dag van je laatste menstruatie, dus de conceptie was ongeveer twee weken geleden.

Advertentie

4 weken zwanger: je baby

Een piepklein maanzaadje van ongeveer een millimeter groot, daar lijkt je baby nu nog het meest op. Maar hoe klein ook, toch gebeurt er al ontzettend veel. De drie zogenaamde kiembladen ontwikkelen zich nu. Hieruit zullen de organen van je baby ontstaan. Ook wordt er met 4 weken zwanger een begin gemaakt met het centrale zenuwstelsel.

4 weken zwanger
In het klompje cellen zit, naast de vrucht, een piepkleine holte met wat vruchtwater. Om de vrucht en het vruchtwater ligt een vlies, het amnion. Daaromheen zit een tweede vlies, het chorion. Als je baby wordt geboren, liggen het binnenste en buitenste vlies tegen elkaar aan, maar nu zitten er nog vocht en een dooierzakje tussen. Waarschijnlijk voorziet deze dooierzak je vrucht van voeding, omdat de placenta zich nog moet ontwikkelen. Met twaalf weken zwanger, als je placenta werkt, is de dooierzak opgelost.

4 weken zwanger animatie: zo ziet je embryo er nu uit

4 weken zwanger: een meerling?

Soms gebeurt het dat een bevruchte eicel zich in twee delen splitst. Die delen vormen allebei een vruchtje. Je krijg dan een eeneiige tweeling. Deze kinderen zijn altijd van hetzelfde geslacht, lijken sprekend op elkaar en hebben dezelfde erfelijke eigenschappen. Genetisch zijn ze identiek. Als er in plaats van één eitje, twee eitjes rijpen, tegelijk loslaten én allebei bevrucht worden, dan krijg je een twee-eiige tweeling. Deze kinderen kunnen van verschillend geslacht zijn en kunnen er ook totaal anders uitzien.

Leuk om te weten: twee-eiige tweelingen zijn vaak erfelijk, terwijl eeneiige tweelingen altijd toeval zijn. Lees hier meer over een tweelingzwangerschap.

Meer weten? Dit is de kans op een meerling.

4 weken zwanger: jij

Normaal gesproken zou je nu ongesteld worden, maar je menstruatie blijft uit en je bent overtijd. Als een bevrucht eitje zich in je baarmoeder heeft genesteld, scheidt het het zwangerschapshormoon hCG uit, dat de menstruatie stopt. Je lichaam weet door dit hormoon dat het geen nieuwe eicellen hoeft te laten rijpen en dat het baarmoederslijmvlies intact moet blijven. Zodra de placenta werkt, neemt die de aanmaak van hCG over.

Voor de meeste vrouwen is het uitblijven van de menstruatie de aanleiding om een zwangerschapstest te doen. Als je nu een digitale test doet met wekenindicator, ben je dus al 4 weken zwanger.

Zwangerschapstest

Een zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine en kan op basis daarvan een positieve of negatieve uitslag geven. Al gelijk na de innesteling van de bevruchte eicel krijg je hCG in je lichaam. In de eerste weken gaat dat rap: de hoeveelheid verdubbelt zich elke twee à drie dagen. Rond de tien weken bereikt het hCG hormoon zijn piek, daarna neemt het weer iets af en blijft de hoeveelheid gelijk tot aan de bevalling.

Vanaf de dag dat je ongesteld moet worden, is er voldoende hCG aanwezig voor een positieve test. Dit is dan ook het beste moment om te testen. Test je eerder, dan bestaat de kans dat de uitslag negatief is. Er is dan nog niet genoeg hCG in je bloed en urine aanwezig om het te kunnen meten.

Je kunt op elk moment van de dag een zwangerschapstest doen. Toch is het advies om ochtendurine te gebruiken, omdat de concentratie hCG dan het hoogst is. Is de test negatief, maar vermoed je toch dat je zwanger bent? Test dan over drie dagen nog een keer.

Er zijn ook extra gevoelige testen te koop. Deze kunnen vier en soms zelfs zes dagen vóór de verwachte menstruatie een betrouwbare uitslag geven. Hier koop je een extra gevoelige zwangerschapstest online.

4 weken zwanger: bloedverlies

Had je een positieve zwangerschapstest en verlies je toch wat bloed, dan kan dit innestelingsbloed zijn, of een gesprongen bloedvaatje bij de baarmoedermond. Dit gebied is door de zwangerschapshormonen beter doorbloed, waardoor er ook makkelijker een bloeding kan ontstaan. Bijvoorbeeld als je niest. In de helft van de gevallen van vaginaal bloedverlies in het eerste trimester, is er sprake van een miskraam. Heb je je al ingeschreven bij een verloskundigenpraktijk? Bel dan bij twijfel je verloskundige. Zij is het beste op de hoogte van oorzaken van bloedverlies en wat je dan moet doen. Anders kun je ook je huisarts bellen.

4 weken zwanger symptomen: misselijk en moe

Hoofdpijn, gevoelige borsten en tepels die groter worden. Al in de eerste weken na de innesteling kun je last hebben van de eerste zwangerschapssymptomen. Andere verschijnselen die al vroeg kunnen voorkomen zijn:

Ontdek hier nog meer vroege zwangerschapsverschijnselen

4 weken zwanger: gezonde levensstijl

Nu je zwanger bent, is het extra belangrijk dat je gezond leeft. Alcohol en sigaretten zijn een absolute no go, maar ook (buitenlandse) zachte kazen gemaakt van rauwe melk moet je nu laten staan. Die kunnen besmet zijn met de listeria-bacterie, die schadelijk is voor de baby. Je herkent de kazen aan het opschrift ‘au lait cru’ op het etiket.

Wees ook matig met producten die veel vitamine A bevatten, want dat is niet goed voor de baby. Eet daarom niet te veel orgaanvlees, zoals lever en niertjes. Rauw vlees, zoals filet americain of tartaar, kun je ook beter laten staan: dat kan besmet zijn met de toxoplasmoseparasiet. Diezelfde parasiet kan ook in de kattenbak zitten. Laat die tijdens je zwangerschap door je partner of iemand anders verschonen.

Bij Het Voedingscentrum kun je alle voedingsadviezen voor tijdens de zwangerschap vinden.

Ook liever niet doen in het eerste trimester van je zwangerschap: naar de sauna gaan. Juist in de periode dat de organen van de baby worden aangelegd, kun je grote temperatuurwisselingen beter vermijden.

Meer lezen: 12 dingen die je beter niet kunt doen als je zwanger bent.

Ijzer is belangrijk

Als je zwanger bent, heeft je lichaam extra ijzer nodig, onder andere voor de aanmaak van extra bloed. Door ijzerrijk voedsel te eten voorkom je een ijzertekort. Ontdek: in deze voedingsmiddelen zit veel ijzer.

4 weken zwanger: slik vitamine D

Slik je al foliumzuur? Neem dagelijks 0,4 of 0,5 milligram. Je kunt doorgaan met het slikken van foliumzuur tot je tien weken zwanger bent. Daarna is het niet meer nodig, maar het mag wel. Lees hier waarom  je foliumzuur moet slikken.

Als je zwanger bent, heb je extra calcium nodig voor de botopbouw van je kind. Om voldoende calcium beschikbaar te hebben, is vitamine D nodig. Het advies voor zwangere vrouwen is om 10 mg vitamine D per dag te slikken. Zo voorkom je de nadelige gevolgen van een tekort aan vitamine D voor jezelf en voor je kind.

Alcohol gedronken 4 weken zwanger

Het komt regelmatig voor dat vrouwen nog alcohol hebben gedronken in de weken voor ze ontdekken dat ze zwanger zijn. Hoewel er nog geen placenta is, kan de alcohol de vrucht al wel bereiken. Dit is al mogelijk vanaf de innesteling. Alcohol kan tijdens de hele zwangerschap schadelijk zijn, dus je kunt er het beste mee stoppen zodra je zwanger wilt worden.

Animatie: ontwikkeling embryo tot foetus

Video: Prachtige video over wat er in je baarmoeder gebeurd.

Ook interessant als je 4 weken zwanger bent:

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Opvoeden.nl, RIVM

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu