4 weken zwanger

4 weken zwanger

Je bent nu tussen de 4 en 5 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je vier weken zwanger bent.

Je baby is nu 2 millimeter groot.

4 weken zwanger: je baby

Een piepklein rijstkorreltje van ongeveer twee millimeter groot, daar lijkt je baby nu nog het meest op. Toch gebeurt er deze week ontzettend veel: er wordt bijvoorbeeld al een begin gemaakt met de aanleg van het hart.

Soms gebeurt het dat een bevruchte eicel zich in twee delen splitst. Die delen vormen allebei een vruchtje. Je krijg dan een eeneiige tweeling. Deze kinderen zijn altijd van hetzelfde geslacht, lijken sprekend op elkaar en hebben dezelfde erfelijke eigenschappen. Als er in plaats van één eitje, twee eitjes rijpen, tegelijk loslaten én allebei bevrucht worden, dan krijg je een twee-eiige tweeling. Deze kinderen kunnen van verschillend geslacht zijn en kunnen er ook totaal anders uit zien. Leuk om te weten: meereiige tweelingen zijn vaak erfelijk, terwijl eeneiige tweelingen altijd toeval zijn. Lees hier meer over de kans op een meerling.

4 weken zwanger: jij

Nu je zwanger bent, is het extra belangrijk dat je gezond leeft. Niet alleen alcohol en sigaretten zijn ‘verboden vruchten’, ook (buitenlandse) zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk moet je nu laten staan. Die kunnen besmet zijn met de listeria-bacterie, die schadelijk is voor de baby. Je herkent de kazen aan het opschrift ‘au lait cru’ op het etiket.

Wees ook matig producten die veel vitamine A bevatten, want dat is niet goed voor de baby. Eet daarom niet te veel orgaanvlees, zoals lever en niertjes. Rauw vlees, zoals filet americain of tartaar, kun je ook beter laten staan: dat kan besmet zijn met de toxoplasmoseparasiet. Diezelfde parasiet kan ook in de kattenbak zitten. Laat die tijdens je zwangerschap door je partner of iemand anders verschonen.

Ook liever niet doen in het begin van je zwangerschap: naar de sauna gaan. Juist in de periode dat de organen worden aangelegd, zijn grote temperatuurswisselingen niet goed.

Foliumzuur

Slik je al foliumzuur? Neem dagelijks 0,4 of 0,5 milligram. Als je twijfelt over de juiste dosering, raadpleeg dan de apotheker of drogist. Bekijk ook de bijsluiter of het etiket dat bij de verpakking van de tabletten zit. Je kunt doorgaan met het slikken van foliumzuur totdat je tien weken zwanger bent, daarna is het niet meer nodig maar het mag wel. Foliumzuur verkleint de kans dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een open ruggetje of een schisis (hazenlip). Ook blijkt uit onderzoek dat je door het slikken van foliumzuur een miskraam kunt voorkomen.

Vitamine D

Als je zwanger bent, heb je extra calcium nodig voor de botopbouw van je kind. Om voldoende calcium beschikbaar te hebben, is vitamine D nodig. Het advies (van de Gezondheidsraad, 2012) voor zwangere vrouwen luidt om 10 mg vitamine D per dag te slikken. Zo voorkom je de nadelige gevolgen van een tekort aan vitamine D voor jezelf en voor je kind.