aambeien zwanger

Aambeien tijdens de zwangerschap

Aambeien, een gênant kwaaltje waarover we liever niet praten. Toch krijgt het merendeel van de vrouwen er last van tijdens de zwangerschap of na de bevalling. Hoe ontstaan aambeien? Hoe voorkom je ze en hoe kom je ervan af? 

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn gezwollen bloedvaatjes aan de binnenkant van de endeldarm, vlakbij de anus. Je kunt er tijdens je zwangerschap last van krijgen doordat de bloedvatwanden dunner worden onder invloed van zwangerschapshormonen. Ook je groeiende baarmoeder en het gewicht van de baby zorgen voor extra druk op de bloedvaten. Vaak zakken aambeien door hard persen tijdens de stoelgang of de bevalling naar buiten. Aambeien kunnen ook ontstaan doordat de baby tijdens de bevalling op de anus drukt. 

Dit zijn 9 andere veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes.

Klachten aambeien

Je kunt last hebben van inwendige aambeien: deze bevinden zich in de anus en zie je dus niet. Je kunt ook last hebben van uitwendige aambeien die buiten de anus hangen. Als een aambei wordt afgekneld, kan er een pijnlijk stolsel ontstaan. Heb je last van aambeien, dan kan dit zorgen voor de volgende klachten:

 • Jeuk rond de anus
 • Wat helderrood bloedverlies tijdens de ontlasting
 • Bij uitwendige aambeien: lekken van dunne ontlasting of darmslijm
 • Een branderig of pijnlijk gevoel rond de anus

Aambeien tijdens de zwangerschap

Zo’n 85 procent van de zwangere vrouwen krijgt last van aambeien. Tijdens de zwangerschap is de kans op aambeien extra groot omdat de druk op de anus toeneemt. Dit kan komen doordat je darmen tijdens de zwangerschap trager werken, wat kan zorgen voor obstipatie. Moet je lang en hard persen als je naar de wc gaat, dan wordt de druk op de aderen in de endeldarm te groot en kunnen er aambeien ontstaan. 

Ook de groei van je baarmoeder kan een oorzaak zijn. Doordat deze groter wordt, drukt het op weefsel binnen de anus. Lees hier alles over je baarmoeder tijdens de zwangerschap.

Aambeien na de bevalling

Aambeien ontstaan vaak door te hard persen. Niet alleen op de wc, maar ook tijdens de bevalling. Niet zo gek dus dat veel pas bevallen vrouwen last krijgen van dit vervelende kwaaltje. Persen tijdens de bevalling: hoe gaat dat precies?

Tips om aambeien te voorkomen

Je kunt het krijgen van aambeien helaas niet helemaal voorkomen. Wel zijn er een paar dingen die je kunt doen om geen last te krijgen van obstipatie en zo de kans op aambeien te verkleinen.

 • Eet gezond en vezelrijk
  Kies zoveel mogelijk voor vezelrijke voeding. Vezels zorgen ervoor dat je darmen goed werken en dat er voldoende vocht in de ontlasting zit. Dit houdt je ontlasting zacht en soepel. Vezels zitten vooral in groente, fruit en volkorenproducten. Hier meer tips om verstopping te voorkomen.
 • Drink voldoende water
  Als je vezelrijk eet, is het belangrijk dat je genoeg water binnenkrijgt. Drink daarom elke dag zo’n twee liter water.
 • Niet ophouden
  Moet je naar de wc? Ga dan meteen. Ophouden zorgt ervoor dat de ontlasting indikt, waardoor de kans op verstopping toeneemt. Als er aandrang is, pers je voorzichtig mee. Pas vooral op dat je niet te hard perst.
 • Beweeg
  Voldoende beweging is goed om heel veel redenen, ook om obstipatie te voorkomen. Als je lange periodes achter elkaar zit, verhoogt dat bovendien de druk op de anus. Maak dus regelmatig een ommetje of ga sporten. Tips voor geschikte sporten als je zwanger bent.

Behandeling aambeien

Heb je al last van aambeien? Zorg er dan voor dat alles goed schoon blijft. Was je anus na het poepen met lauwwarm water en dep goed droog. Zeep of geparfumeerd toiletpapier gebruiken is geen goed idee: dit verergert de pijn en jeuk alleen maar. Als je veel last hebt van de aambei(en) kan een warm bad helpen tegen de jeuk en pijn.

Ook kan je bij de apotheek of drogist verschillende zalfjes en gels tegen aambeien kopen die je tijdens de zwangerschap kunt gebruiken. Bijvoorbeeld: 

 • Sperti Aambeienzalf: breng bij klachten ’s morgens, ’s avonds en nadat je naar de wc bent geweest een dun laagje op het gebied rondom je anus aan. Tip: helpt ook tegen wallen!
 • Hamamelis Gel of Spray van Dr. Vogel. Hemoclin Spray gebruik je als je last hebt van uitwendige aambeien, de gel voor inwendige aambeien. 
 • Curanol Zalf: dit homeopathische middel helpt om de bloedvaten elastisch te houden en bevordert de doorbloeding. Deze zalf kun je meerdere malen per dag dun op de aambeien en het gebied rondom de anus aanbrengen.

Je verloskundige kan je eventueel ook Curanol tabletten (oraal gebruik) of zetpillen (rectaal gebruik) voorschrijven. Tip: welk middel je ook gebruikt, lees altijd eerst de bijsluiter.

Meer lezen: alles over medicijngebruik tijdens je zwangerschap.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Als je pijn rond je anus, bloedverlies of uitwendige aambeien hebt, is het verstandig even langs de huisarts gaan. De huisarts kan je verschillende zalfjes en crèmes voorschrijven die geschikt zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap. 

Wanneer deze opties niet helpen, kan hij je doorverwijzen naar een specialist. Deze kan de aambeien verwijderen door ze af te binden, de bloedvaatjes naar de aambeien dicht te schroeien of een irriterende vloeistof onder het slijmvlies in te spuiten. Deze behandelingen zorgen ervoor dat aambeien verschrompelen of afsterven.

Meer zwangerschapskwaaltjes: