Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangere vrouw op toillet met aambeien

Aambeien tijdens de zwangerschap

Geen onderwerp dat je gezellig op tafel gooit bij een lunch met vriendinnen: aambeien. Een gênant zwangerschapskwaaltje, maar weet dat je lang niet de enige bent. Een derde van de vrouwen heeft last van aambeien rond de bevalling. Hoe ontstaan aambeien als je zwanger bent? Kun je aambeien voorkomen, en hoe kom je ervan af?

In samenwerking met expert

Marianne Voet

Bekkenfysiotherapeut

Lees ook: 9 zwangerschapskwaaltjes waar bijna niemand over praat

Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn zwellingen van het slijmvlies in de endeldarm, vlak bij de anus. Het zijn geen spataders, zoals wel wordt gedacht. Iedereen heeft bij de anus zwellichamen, een soort kleine kussentjes die de anus goed dicht houden. Als daar te veel druk op komt, zwelt het slijmvlies te veel op en kunnen er uitstulpingen ontstaan. Ook kunnen bloedvaatjes in het slijmvlies uitzetten. Dit kan binnenin gebeuren (inwendige aambeien), maar de aambeien kunnen ook uit de anus worden gestuwd (uitwendige aambeien). Is het een gevaarlijk kwaal? Gelukkig niet. Kan een aambei vanzelf weggaan? Gelukkig (meestal) wel. Maar zolang je ermee zit, kan het ontzettend vervelend zijn.

Advertentie

Hoe ontstaan aambeien?

Iedereen kan aambeien krijgen. Aambeien ontstaan met name door hard persen, tijdens de ontlasting of bij de bevalling. Dit geeft grote druk op de anus. Als zwangere vrouwen hier last van krijgen, gebeurt dit meestal in het derde trimester. Zo kunnen aambeien ontstaan:

 • Door zwangerschapshormonen zijn de wanden van de bloedvaten in het slijmvlies dunner, waardoor ze makkelijker uitzetten.
 • De groeiende baarmoeder en het gewicht van de baby zorgen voor extra druk op het weefsel binnenin de anus.
 • Door de hormonen kun je obstipatie (verstopping) krijgen. Bij hard persen om de harde ontlasting eruit te krijgen, kunnen aambeien ontstaan of naar buiten worden gedrukt.
 • Als je tijdens de bevalling lange tijd hard moet persen, kan dit aambeien veroorzaken.
 • Bij een te hoge BMI of overgewicht.
 • Bij te gespannen bekkenbodemspieren: ze kunnen dan niet goed ontspannen tijdens het poepen, waardoor er te veel druk op de anus komt.

Dit zijn 9 andere veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes.

Aambeien zwangerschap symptomen

Je kunt last hebben van inwendige aambeien, die zitten in de anus en zie je dus niet. Je kunt ook last hebben van uitwendige aambeien, die aan de buitenkant van de anus zitten. Er zit dan een bobbel of uitstulping bij de anus, die veel pijn kan doen als hij wordt afgekneld. Heb je last van aambeien als je zwanger bent, dan kun je behalve pijn de volgende klachten hebben:

 • Jeuk rond de anus
 • Wat helderrood bloedverlies tijdens de ontlasting of bij het afvegen
 • Bij uitwendige aambeien: lekken van dunne ontlasting of vocht
 • Gezwollen anus
 • Drukkend gevoel op de anus, alsof je nodig moet poepen

Verhoogde kans op aambeien tijdens zwangerschap

Aambeien tijdens de zwangerschap kunnen veel pijn veroorzaken. Heel vervelend, en je bent zeker niet de enige die ermee worstelt: zo’n 85 procent van de zwangere vrouwen krijgt last van aambeien. Niet zo gek, want je baarmoeder groeit en dit gewicht drukt op het weefsel binnenin de anus. Ook werken je darmen trager door het zwangerschapshormoon progesteron, wat kan zorgen voor obstipatie. Daar komt nog bij dat progesteron ook zorgt voor slappere bloedvatwanden. Moet je flink persen tijdens het poepen omdat je harde ontlasting hebt, dan kan de druk op de zwellichamen bij je anus te groot worden en kunnen de bloedvaatjes in het slijmvlies uitzetten.

Advertentie

Wil je weten hoe je baarmoeder groeit als je in verwachting bent? Lees hier alles over je baarmoeder tijdens de zwangerschap.

Aambeien na de bevalling

Aambeien ontstaan vaak door te hard persen. Niet alleen op de wc, maar ook tijdens de bevalling. Je kunt dus ook pas na de bevalling ineens een aambei ontdekken. Het is niet te voorkomen, maar het kan helpen om tijdens de zwangerschap te leren hoe je zo goed mogelijk kunt ontspannen en ademen tijdens het persen. Dit leer je bijvoorbeeld bij zwangerschapsyoga, hypnobirthing of een andere zwangerschapscursus.

Ook je bevalhouding kan van invloed zijn op hoe hard je moet persen. Durf je niet goed te persen omdat je al een aambei hebt? Vaak helpt het om op handen en knieën te persen. Er is zo minder druk op de aambei dan wanneer je op je rug ligt of in een verticale houding bent. Persen tijdens de bevalling: hoe gaat dat precies?

Aambeien

Advertentie

Aambeien voorkomen: tips

Je kunt het krijgen van aambeien in de zwangerschap helaas niet helemaal voorkomen. Wel zijn er een paar dingen die je kunt doen om geen last te krijgen van obstipatie en zo de kans op aambeien te verkleinen.

 • Eet gezond en vezelrijk
  Kies zoveel mogelijk voor vezelrijke voeding. Vezels zorgen ervoor dat je darmen goed werken en dat er voldoende vocht in de ontlasting zit. Dit houdt je ontlasting zacht en soepel. Vezels zitten vooral in groente, fruit en volkorenproducten. Hier meer tips om verstopping te voorkomen.
 • Drink voldoende vocht
  Als je vezelrijk eet, is het belangrijk dat je genoeg water binnenkrijgt. Drink daarom elke dag zo’n twee liter water.
 • Ga op tijd naar de wc
  Moet je naar de wc? Ga dan meteen. Ophouden zorgt ervoor dat de ontlasting harder wordt, waardoor de kans op verstopping toeneemt.
 • Een goede houding op de wc
  Ga met een iets bolle rug op de wc zitten. Zet je voeten eventueel op een laag krukje. Pers niet mee, maar laat de ontlasting vanzelf komen. Zet zeker niet te veel kracht. Wiebel wat naar voren en achteren om de darmen een beetje te prikkelen als de ontlasting niet vanzelf komt, en ga dan weer zitten met een bolle rug. Herhaal dit eventueel. Neem de tijd, maar blijf niet langer dan 10 minuten op de wc zitten.
 • Bewegen
  Bewegen is gezond, ook om obstipatie te voorkomen. Als je lange periodes achter elkaar zit, verhoogt dat bovendien de druk op de anus. Maak dus regelmatig een wandeling of ga sporten. Dit zijn geschikte sporten als je zwanger bent.

Lees ook: Poepen tijdens de bevalling is heel normaal.

Aambeien: wat kun je eraan doen?

Heb je last van aambeien, zorg er dan voor dat alles goed schoon blijft. Was je anus na het poepen met lauwwarm water en dep goed droog. Gebruik geen zeep of geparfumeerd (vochtig) toiletpapier, dit verergert de pijn en jeuk alleen maar. Wil je geen washand gebruiken, dan kun je het ook schoonmaken met een watje met olijfolie.

Ook als je al aambeien hebt is het belangrijk om te zorgen voor zachte ontlasting, zodat dit makkelijk gaat. Het doet dan minder pijn en je hebt minder kans dat een inwendige aambei naar buiten wordt geduwd. Vezelrijk eten dus, en minimaal twee liter per dag drinken. Als je borstvoeding geeft drink je meer dan dat. Een warm bad kan de pijn verlichten.

Hoe lang duren aambeien zwangerschap?

Hoe lang je last blijft houden van aambeien is moeilijk te zeggen. Vezelrijke voeding en voldoende drinken kan na een week al verbetering geven. Ook kunnen de aambeien vanzelf verdwijnen na de bevalling, als je hormoonhuishouding verandert. Kan een aambei vanzelf weggaan? Helaas, dit is niet altijd het geval. Sommige vrouwen blijven last houden van aambeien. Verderop kun je lezen wat de huisarts in dat geval kan adviseren. Aambeien laten verwijderen door een arts kan pas na de zwangerschap.

Wat zijn fissuren?

Heb je last van een scherpe pijn tijdens de stoelgang en bloedverlies bij het afvegen, dan kan het ook zijn dat je een fissuur hebt. Fissuren zijn kleine scheurtjes in de anus. Ook dit kun je krijgen door druk op de anus, bijvoorbeeld door te hard persen tijdens de ontlasting of de bevalling. Het komt wel minder voor dan aambeien. Het is belangrijk om ook fissuren zoveel mogelijk te voorkomen en goed te verzorgen.

Aambeien zwangerschap medicatie

Tja, en hoe gaan aambeien het snelst weg… Wetenschappelijke onderbouwing is er niet, maar als je graag iets aan aambeien wilt doen, kun je aambeienzalf gebruiken, ook als je zwanger bent. Overleg dit wel eerst met je verloskundige of de huisarts. Bij de apotheek of drogist zijn verschillende zalfjes en gels tegen aambeien te koop.

Bijvoorbeeld:

 • Sperti Aambeienzalf: breng bij klachten ’s morgens, ’s avonds en nadat je naar de wc bent geweest een dun laagje op het gebied rondom je anus aan. Tip: helpt ook tegen wallen! Deze zalf bestel je via deze link.
 • Hamamelis Gel of Spray van A. Vogel. Hemoclin Spray gebruik je als je last hebt van uitwendige aambeien, de gel gebruik je voor inwendige aambeien. Je bestelt ‘m via deze link.
 • Curanol Zalf: dit homeopathische middel helpt om de bloedvaten elastisch te houden en bevordert de doorbloeding. Deze zalf kun je meerdere malen per dag dun op de aambeien en het gebied rondom de anus aanbrengen. Via deze link bestel je Curanol zalf.
 • Op fissuren kun je Vaseline-Lanettencreme smeren zolang je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ben je daarmee gestopt en heb je toch nog klachten, dan kun je in overleg met je huisarts een andere crème gebruiken: Diltiazem.

Je verloskundige of huisarts kan je eventueel ook Curanol tabletten (oraal gebruik) of zetpillen (rectaal gebruik) voorschrijven. Op de vraag ‘hoe kun je aambeien laten slinken’ lees je online ook vaak de tip: neusspray op de aambeien sprayen in plaats van zalf. Hiervan zouden ze slinken. Welk middel je ook gebruikt, overleg eerst met je huisarts of verloskundige en lees altijd de bijsluiter.

Meer lezen: Alles over medicijngebruik tijdens je zwangerschap

Wanneer ga je met aambeien naar de huisarts?

Als je pijn rond je anus, bloedverlies of uitwendige aambeien hebt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je vezels voorschrijven en weet welke pijnstilling je eventueel kunt gebruiken als je zwanger bent. Ook kan hij verschillende zalfjes en crèmes voorschrijven die geschikt zijn om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Als het nodig is kan hij je doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut. Die kan je leren hoe je je bekkenbodemspieren kunt gebruiken en ontspannen tijdens het ontlasten.

Als deze opties niet helpen, kan de huisarts je doorverwijzen naar een proctoloog. Dit is een arts die zich bezighoudt met aandoeningen in het gebied van de anus. Je krijgt dan onderzoek en eventueel een behandeling. De arts kan bijvoorbeeld aambeien verwijderen door ze af te binden, de bloedvaatjes naar de aambeien dicht te schroeien of een irriterende vloeistof onder het slijmvlies te spuiten. Deze behandelingen zorgen ervoor dat aambeien verschrompelen of afsterven.

Meer zwangerschapskwaaltjes:

Bronnen: Welzijn, Mens en Gezondheid, Catharina Ziekenhuis

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Marianne Voet

Bekkenfysiotherapeut

Marianne Voet is bekkenfysiotherapeut en werkt onder andere bij Da Costa Fysiotherapie Amsterdam. Ze behandelt vrouwen met klachten die zijn ontstaan door de zwangerschap of de bevalling. Met ruim 25 jaar ervaring weet ze alles van onder andere bekkenklachten. Ze is moeder van drie kinderen.

Contact
Website

Commercieel – Hema – Offer – Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu