Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Alles over het couvade-syndroom: mannen met zwangerschapssymptomen

Vrouwen die zwanger zijn, kunnen last krijgen van allerlei zwangerschapskwaaltjes. Maar wist je dat ook mannen van zwangere vrouwen deze klachten kunnen krijgen? Dat noemen we het couvade-syndroom. Wat is de oorzaak van dit syndroom? En wat kun je er tegen doen?

Wat is het couvade-syndroom?

Het couvade-syndroom (ook wel het mannenkraambed genoemd) wil zeggen dat mannen met zwangere vrouwen ook zwangerschapsverschijnselen hebben. Zo kunnen ze bijvoorbeeld last krijgen van eetbuien, (lage) rugpijn en in uitzonderlijke gevallen aan het einde van de zwangerschap zelfs weeën. Een Belgische hoogleraar psychiatrie schat dat tussen de 1 en 5 procent van de mannen met deze verschijnselen hiervoor een arts raadpleegt. Vermoedelijk zijn er meer mannen die last hebben van het couvade-syndroom, maar exacte cijfers zijn er niet. Dit komt doordat niet iedere man met deze klachten naar de huisarts gaat.

Advertentie

Oorzaak couvade-syndroom

Het couvade-syndroom komt vooral voor bij mannen die erg meeleven met hun zwangere vrouw en zelf ook veel stress ervaren. Dit zijn bijvoorbeeld mannen die te maken hebben gehad met vruchtbaarheidsproblemen of miskramen. De precieze oorzaak van het couvade-syndroom is onduidelijk. Een mogelijke oorzaak is dat mannen zich – onbewust – buitengesloten voelen, jaloers zijn en vergelijkbare klachten ontwikkelen om meer aandacht te krijgen.

Een andere mogelijke psychische oorzaak is dat mannen zo erg meeleven, dat ze de symptomen van hun zwangere vrouw overnemen. Mannen kunnen de klachten krijgen, door de veranderende hormoonhuishouding. Zo stijgen de hormonen cortisol (het stresshormoon), oestrogeen en prolactine en daalt testosteron.

Lees meer: Zwangerschapshormonen, dit doen ze met je

Wie krijgt het couvade-syndroom?

Het couvade-syndroom komt niet alleen voor bij mannen van zwangere vrouwen. Bij lesbische stellen kan de niet-zwangere vrouw last hebben van dit syndroom. Ook andere mensen die heel nauw betrokken zijn bij de zwangere vrouw, zoals de oma of een goede vriendin, kunnen last krijgen van ‘zwangerschapsklachten’.

Symptomen couvade-syndroom

Mannen met het couvade-syndroom kunnen last hebben van de volgende klachten. Dit zijn symptomen waar zwangere vrouwen ook last van kunnen hebben:

In hele uitzonderlijke gevallen krijgen mannen zelfs last van opgezette borsten, een zwangerschapsbuikje en weeën.

Lees meer: Alle 35 zwangerschapskwaaltjes op een rij, welke herken jij?

Behandeling couvade-syndroom

Het couvade-syndroom kan in principe geen kwaad en meestal verdwijnen de symptomen na de zwangerschap vanzelf weer. Een behandeling is vaak niet nodig, maar het kan wel helpen om erover te praten. Met elkaar en/of met de huisarts of verloskundige. Hebben jij en je partner het idee dat zijn klachten ernstiger zijn en dat die niet zo maar over zullen gaan? Schakel dan professionele hulp in. Dit kan psychische of medische hulp zijn.

Bron: De Jong Psychiater

Lees meer: De top 10 zwangerschapssymptomen per week