Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
dromen tijdens zwangerschap

Dromen tijdens zwangerschap

Bevallen van een alien, verlaten worden door je partner, seks met je ex… Tijdens je zwangerschap kun je behoorlijk bizar en levendig dromen. Hoe komt dat? En wat betekenen die dromen precies? Jouw zwangerschapsdromen uitgelegd.

Advertentie

Levendige dromen tijdens je zwangerschap

Dromen kun je zien als een (symbolische) weerspiegeling van alles wat je bezighoudt in je dagelijks leven: je emoties, zorgen en angsten. Je brein verwerkt op die manier alle indrukken waar je overdag geen aandacht aan kunt besteden. Het is alsof ’s nachts – als je hoofd even niet met andere dingen bezig hoeft te zijn – de schoonmaakdienst langskomt om te kijken wat er weg kan. 

Waarom je in je slaap vaak een heel ander verhaal van gebeurtenissen maakt, met beelden die je als je wakker bent misschien niet eens kunt verzinnen, is niet precies duidelijk. Maar omdat zwanger zijn af en toe kan voelen als een achtbaan van emoties en je veel nieuwe informatie en ervaringen opdoet, kunnen je dromen vreemder zijn dan normaal. Veel zwangere vrouwen beleven in hun slaap bizarre en heel levendige avonturen. 

Oorzaken

Hoe het precies komt dat je tijdens de zwangerschap vaak anders droomt dan normaal, is niet wetenschappelijk aangetoond. Er zijn wel verschillende theorieën: 

 • Vreemde dromen kunnen komen door veranderende hormonen. Het verhoogde progesterongehalte in je lichaam zorgt voor meer emotionele ups en downs. Hierdoor moet je tijdens de zwangerschap meer emoties verwerken dan normaal en volgens wetenschappers helpt dromen daarbij. Je dromen werken als een uitlaatklep. Lees hier wat zwangerschapshormonen allemaal met je kunnen doen. 
 • Tijdens de zwangerschap maak je dingen mee die je nooit eerder hebt ervaren. Je moet van alles regelen en beslissen waar je niet eerder over hebt nagedacht en wennen aan een veranderend lichaam. Ondertussen gaat je dagelijkse leven ook gewoon door. Het kan dan behoorlijk druk zijn in je hoofd. Volgens wetenschappers helpen dromen je om orde in die chaos te krijgen. Ook vreemde dromen met absurde situaties kunnen als doel hebben gebeurtenissen een plek te geven, waardoor je hoofd ‘leger’ wordt. Mogelijk helpen dromen ook om bepaalde gebeurtenissen beter te herinneren. Tips als je last hebt van stemmingswisselingen.

Meer lezen: zo ga je als partner om met een zwanger vrouw.

Advertentie

Je onthoudt dromen beter

Mensen dromen elke nacht en misschien maak je normaal gesproken ook van alles mee in je slaap, maar ben je dat ’s morgens weer vergeten. Als je zwanger bent herinner je je vaak beter wat je hebt gedroomd, zelfs tot in de details. Dat komt doordat je ’s nachts sneller wakker wordt. Zwangere vrouwen slapen vaak lichter omdat ze bijvoorbeeld niet lekker kunnen liggen. Ook moet je er vaker uit, bijvoorbeeld omdat je naar de wc moet of last hebt van andere slaapproblemen door de zwangerschap. Hoe vaker je ’s nachts wakker wordt, hoe groter de kans is dat je je droom onthoudt. 

Meer weten? Dit is de reden dat je vaker moet plassen als je zwanger bent. 

Nachtmerries tijdens de zwangerschap

Onderzoek heeft aangetoond dat zwangere vrouwen vaker last hebben van nachtmerries. Waarschijnlijk komt dit door een veranderde hormoonhuishouding en sterkere emoties. Ook kunnen (onbewuste) spanningen en zorgen zich uiten in je droom. Moeder worden, brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Misschien zie je op tegen de bevalling of maak je je zorgen over je baby. Ook worden zwangere vrouwen vaak dieper geraakt door een naar verhaal of iets wat ze op tv hebben gezien. Hoe verder je zwangerschap vordert, hoe heftiger je nachtmerries kunnen zijn. 

Wat je in je slaap allemaal meemaakt, kan je bezorgd maken. Probeer je dromen niet te letterlijk te nemen. Ga er niet van uit dat ze voorspellend zijn, maar dat ze zijn bedoeld om iets wat al is gebeurd te verwerken en een plek te geven. De gebeurtenissen die je brein daar tijdens de slaap voor kiest, zijn symbolisch. Je kunt wel kijken welke zorgen erachter kunnen zitten. Schrijf ze op, praat erover en probeer al voordat je naar bed gaat te ontspannen. Grote kans dat je dromen dan minder snel met je zorgen aan de haal gaan. 

Advertentie

Tip: schrijf voordat je gaat slapen op waar je wél graag over wil dromen. Probeer daarover te fantaseren tot je in slaap valt. Zo help je je brein te focussen op fijne dingen. Dit is een mooi zwangerschapsdagboek waarin je al je gedachten kunt vastleggen.

Veelvoorkomende dromen: wat ze betekenen

Sommige droomexperts en psychologen stellen dat zwangere vrouwen vaak over dezelfde thema’s dromen, die per zwangerschapstrimester veranderen. Droomexperts proberen de betekenissen van deze zwangerschapsdromen te duiden, al kan de betekenis per vrouw anders zijn. Een overzicht van de meest voorkomende dromen.

1. Eerste trimester:

 • Bevallingsdromen
  Vooral vrouwen die voor het eerst zwanger zijn, dromen over hun aankomende bevalling. Niet gek, want je hebt nog geen idee wat je te wachten staat. Omdat je er nog geen ervaring mee hebt en uiteraard hoopt op een voorspoedige bevalling, kun je dromen dat de baby er zonder enige moeite uitfloept. Ook een droom die veel voorkomt: je baart een kind dat een paar jaar oud of zelfs al volwassen is. Een verklaring hiervoor is dat je het heel spannend vindt om een kwetsbare, hulpeloze baby aan je toevertrouwd te krijgen. In je droom stel je jezelf gerust door er een groter, zelfstandiger kind van te maken. De bevalling: wat kun je allemaal verwachten?
 • Dromen waarin je omringd bent door water
  Veel zwangere vrouwen dromen dat ze aan het zwemmen zijn, of dat nu in de zee, een zwembad of een hele grote vissenkom is. Het water in je droom staat waarschijnlijk voor het vruchtwater in je baarmoeder. Later in de zwangerschap kunnen dromen over water te maken hebben met de angst voor het breken van je vliezen. Als je droomt dat je onderwater zwemt, kan dat betekenen dat je enorm opgaat in al je emoties.

2. Tweede trimester:

 • Dromen over jonge dieren
  Zwangere vrouwen dromen vaak over jonge dieren, zoals puppy’s, kuikens en kittens. In je droom kun je ze heel lief vinden, maar ook als een bedreiging zien. Dierendromen hebben te maken met de komst van een onbekend nieuw wezen in je leven. Hoe jij in je droom tegen het dier aankijkt, zegt iets over jouw houding ten opzichte van je zwangerschap en het aanstaande ouderschap. Ben je bang voor het onbekende of kun je niet wachten om met je kind te knuffelen? Meer lezen: hoe denken jij en je partner over het aanstaand ouderschap?
 • Dromen waarin je je partner kwijtraakt
  Je kunt ook dromen dat je partner ervandoor gaat met een ander. Of dat hij zegt dat hij bij je weggaat. Deze dromen symboliseren het gevoel van kwetsbaarheid dat veel vrouwen ervaren tijdens hun zwangerschap. Je bent bang om in deze bijzondere periode in je leven – waarin er veel verandert – je rots in de branding te verliezen. Zo voorkom je een dip in de liefde en relatieproblemen na de bevalling.
 • Seks-met-je-ex-dromen
  Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap intense erotische dromen. Lang niet altijd over seks met hun partner, maar bijvoorbeeld ook met een ex. Of zelfs een jeugdvriendje van de basisschool, met wie je in het echt alleen handjes vasthield. De erotische dromen kunnen duiden op onzekerheid over je veranderende lichaam of je nieuwe rol als vrouw: je wordt moeder. Misschien maak je je zorgen over wat dit zal betekenen voor je seksleven. Maar de oorzaak kan ook puur fysiek zijn, dit staat verderop uitgelegd.

3. Derde trimester:

 • Babydromen
  In het laatste trimester dromen zwangere vrouwen vaak over hun kind. Ze dromen bijvoorbeeld over het gezicht van de baby, of over welke haarkleur hij heeft. Of je ziet in je droom – als je het geslacht nog niet weet – dat je een jongen of meisje krijgt. Deze dromen hebben vaak te maken met (onbewuste) verwachtingen. Droom je over knuffelen met je baby, dan is dit een uiting van de diepe band die je al tijdens de zwangerschap met je kind hebt. Droom je over een zieke baby, dan maak je je waarschijnlijk zorgen over de toekomst van je kind. Dit kan zich ook uiten door middel van dromen waarin je bevalt van iets anders dan een baby, zoals een vreemd wezen of dier.
 • Naamsuggesties in je dromen
  Misschien heb je allang een naam voor je kind gekozen, maar droom je opeens over een heel andere babynaam. Of ben je er in werkelijkheid nog niet uit, maar maak je in je dromen een duidelijke keuze voor een bepaalde naam. Deze naamdromen hebben een logische oorzaak: je krijgt ze als je voor het in slaap vallen ligt te mijmeren over de juiste babynaam.
 • Dromen waarin je de baby kwijt bent of iets fout doet
  Veel zwangere vrouwen zullen deze droom herkennen: je bent de deur uitgegaan, maar opeens ontdek je dat je je baby bent vergeten. Of hij ligt niet meer in zijn wieg en is nergens in huis te vinden. Of je bent vergeten om hem te voeden of een luier aan te doen. Het kunnen ook andere dromen zijn over fouten maken of stomme dingen doen. Deze dromen staan voor de angst voor het onbekende: kan ik de verantwoordelijkheden van het moederschap wel aan?

Praat erover 

Veel dromen die je tijdens je zwangerschap hebt, duiden op een vorm van onzekerheid: wat gaat er veranderen in je leven nu er een kind komt, doe je het allemaal wel goed? Op een droom heb je misschien geen invloed, maar aan je onzekerheid en zorgen kun je wel wat doen. Praat erover met je partner, moeder, zus of vriendinnen. Het lucht op om je zorgen met iemand te delen en waarschijnlijk kunnen zij je geruststellen. Of blijkt dat je op een andere manier hulp kunt krijgen bij wat je in de weg zit. Als je op die manier je zorgen oplost, zijn bepaalde dromen misschien niet meer nodig. 

Erotische dromen tijdens je zwangerschap

Dat veel zwangere vrouwen over seks dromen, is niet gek. Onderzoekers hebben er een wetenschappelijke verklaring voor: het heeft te maken met de toestroom van extra bloed naar de erogene zones, zoals je tepels en vagina. Daardoor worden deze zones gevoeliger dan normaal. Daarnaast heb je een verhoogd oestrogeengehalte en is je vagina vochtiger doordat je meer vaginale afscheiding hebt. Dit zorgt niet alleen voor meer seksdromen, maar kan ze ook nog echter laten lijken. Je kunt tijdens je slaap zelfs een orgasme krijgen, dat puur wordt aangestuurd door je brein.

Erotische dromen kunnen ook ontstaan als je seksleven in werkelijkheid in een dip zit door de zwangerschap. Veel vrouwen hebben tijdelijk minder zin, hun dikke buik zit in de weg, ze zijn moe of de partner heeft juist even minder behoefte. Omdat het verlangen er ergens wel is, krijg je opwindende dromen als compensatie voor gebrek aan echte seks.

Maar er is nog een verklaring: erotische dromen kunnen ook wijzen op onzekerheid over je lichaam en seksleven. Je spannende dromen werken in dat geval als een geruststelling: maak je geen zorgen, je bent nog steeds sexy en aantrekkelijk. 

Meer lezen: seks tijdens je zwangerschap, kan het kwaad?

Dromen dat je zwanger bent

Ben je in werkelijkheid niet zwanger, maar droom je wel dat je een kind krijgt of gaat bevallen? Dat hoeft niet te betekenen dat er een zwangerschap aankomt of dat je daar nu onbewust naar verlangt. Volgens dromenanalist Ally Mead gaat deze droom over de behoefte om te creëren. Als vrouwen zwanger zijn, creëren ze immers een nieuw leven. Je kunt deze droom ook krijgen als je met een nieuw project op je werk bezig bent of met een grote verandering in huis. Ook een soort ‘bevalling’ dus. 

Video: de betekenis van zwangerschapsdromen

Video: Dit zijn de meest voorkomende thema's.

Bronnen: Mens en Gezondheid, Haagsch GeboortehuisKNOV

Redactioneel – Offer- Multivitamine

Multivitamine

Biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, foliumzuur en B12
Shop nu