Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Geen zin in seks tijdens zwangerschap

Het komt in de beste relaties voor: geen zin in seks. Zeker als je zwanger bent, staan je hoofd en lichaam er soms niet naar. Seksuoloog Eveline Stallaart geeft advies.

In samenwerking met expert

Eveline Stallaart

Seksuoloog

Neem de tijd

Ben je zwanger en heb je geen zin in seks? Maak je daar vooral niet te druk over. Veel vrouwen hebben hier tijdens de zwangerschap last van en dat is ook niet zo gek met al die lichamelijke en mentale veranderingen. Onthoud dat dit tijdelijk is. Het kan ook per trimester veranderen:

Advertentie
 • Het eerste trimester: veel vrouwen hebben nu last van zwangerschapskwaaltjes zoals misselijkheid, vermoeidheid en zere borsten. Misschien moet je wennen aan het idee dat je zwanger bent of ben je bezorgd of het goed gaat met je baby. Dat kan de zin in seks allemaal behoorlijk in de weg zitten.
 • Het tweede trimester: vaak is de misselijkheid nu over en krijg je meer energie. Grote kans dat je in bed niet meer direct knock-out bent. Ook zijn je clitoris en tepels nu beter doorbloed door de hormonen, waardoor je sneller opgewonden kan worden en gevoeliger kan reageren op aanraking. Als je geluk hebt, verschijnt ook nog de welbekende zwangerschaps-glow, waardoor je je extra sexy voelt. Sommige vrouwen kunnen er in deze periode geen genoeg van krijgen. Maar het kan ook anders, want veel vrouwen ervaren deze bekende piek in hun seksdrive helemaal niet. Maak je dan vooral geen zorgen, iedere zwangerschap is anders en ook dit behoort tot de mogelijkheden. Bespreek het met je partner en temper de verwachtingen.
 • Het derde trimester: de vermoeidheid komt vaak terug, je buik wordt groot, bewegen wordt lastiger, je kunt last hebben van bekkenpijn, hoofdpijn, maagzuur, lekkende of minder gevoelige borsten, stemmingswisselingen en ook de gevreesde aambeien kunnen verschijnen. Niet gek als de zin in seks nu ver te zoeken is. Dat je je fysiek en mentaal steeds meer gaat voorbereiden op de bevalling en alle veranderingen daarna, kan ook meespelen. Ook je orgasme kan nu anders aanvoelen. Soms krijg je kramp in je buik, rond je baarmoeder. Je bekkenbodemspieren trekken bij een orgasme samen en dat prikkelt de baarmoederwand. Het is niet gevaarlijk, maar het voelt niet voor iedere vrouw even lekker.

Zit er meer seks in?

De meeste vrouwen voelen zich een groot deel van de zwangerschap prima. Geldt dit voor jou, maar gebeurt er toch weinig in bed, dan kun je kijken of er andere oorzaken zijn. Is onzekerheid over je nieuwe lijf een drempel? Durf je je niet te laten gaan? Denk je dat het kwaad kan voor de baby? Voelt het alsof het niet ‘hoort’ bij je aanstaande moederschap? Twijfel je of je partner wel wil? Heb je gewoon niet zo’n zin om moeite te doen?

Als je wel opgewonden kunt raken (dit kun je ook eens ‘testen’ in je eentje), zit meer seks er misschien best in. Meestal is openheid dan de oplossing. Praat erover met je partner. Hoe zit het bij hem? Misschien maak je je druk om niks en vinden jullie samen zomaar een oplossing. (Lees ook de tips verderop in dit artikel!) Hoe langer de seks uitblijft en je het onderwerp vermijdt, hoe moeilijker het kan worden om het later weer op te pakken.

Last van geur

Als je zwanger bent, kun je ineens een afkeer krijgen van bepaalde geuren en smaken. Kun je niks aan doen, is ook niet persoonlijk: het komt door de hormonen. Die veranderen je reuk- en tastzin. De lichaamsgeur of adem van je partner kan je ineens niet aanstaan en laat dat nou heel belangrijk zijn voor de aantrekkingskracht. Maar dat is zo opgelost: voor de seks douchen, tandenpoetsen, (voeten)deo, frisse lakens… Zeg hem dat het niet aan hem ligt, maar aan jouw tijdelijke diva-neus en geef hem liefdevolle hints hoe hij daar rekening mee kan houden. Dat is tenslotte ook in zijn belang.

Lees ook: Alles over zwangerschapshormonen 

Partner heeft minder zin in seks

Net zoals jij misschien moet wennen aan je nieuwe lijf en je aanstaande rol als moeder, kan dit ook voor je partner gelden. Soms heeft hij daardoor (een tijdje) minder zin in seks. Het helpt om je hier bewust van te zijn:

Advertentie
 1. Extra rondingen
  Sommige mannen zijn dol op de extra rondingen van hun zwangere vrouw, anderen worden er minder opgewonden van. Een dikke buik doet ook denken aan het ouderschap en jullie baby. Wie weet, maakt hij zich daarnaast druk over de verantwoordelijkheden die jullie aangaan en het feit dat jullie leven heel anders wordt. Niet gek als zijn hoofd hierdoor (tijdelijk) minder naar seks staat. Maar dat neemt niet weg dat hij veel van je houdt en heel trots is op jouw lichaam, waar jullie baby in groeit.
 2. Seks is niet schadelijk voor de baby
  Je partner kan ook huiverig zijn voor seks omdat hij denkt dat hij de baby kan beschadigen. Dat hoeft niet. Je baby zit goed beschermd in de baarmoeder en je kunt niks kapotmaken door te vrijen. Integendeel. Als jij klaarkomt, kan het zelfs prettig voelen voor je baby. Hij wordt dan als het ware gemasseerd doordat de spieren rondom de baarmoeder samentrekken. Maar dat idee kan nou juist ook de opwinding in de weg staan…
 3. Onschuldige bloedverlies
  Als je zwanger bent, is je doorbloeding beter door de hormonen. Je baarmoedermond is dan gevoeliger en zo kan er tijdens de seks een klein beetje bloed vrijkomen. Daar kunnen jullie van schrikken, maar dit is onschuldig. Blijf je bloeden of twijfel je toch, bel dan de huisarts of verloskundige even voor de zekerheid.

Zin maken?

Doe qua intimiteit geen dingen die je niet wilt en die niet goed voelen. Doe het ook niet alleen om je partner tevreden te stellen. Dat is nooit een oplossing. Je krijgt er alleen maar meer afkeer van seks door en het doet je relatie geen goed. Als je zelf graag wilt kijken of je weer kunt genieten van seks, helpt het natuurlijk wel om de juiste omstandigheden te creëren:

 • Trek er tijd voor uit en zorg voor een relaxte sfeer. Telefoons uit, kaarsjes aan, elkaar eerst eens even diep in de ogen kijken, een goed gesprek… Dat kan je stemming enorm veranderen.
 • Of ga eerst samen iets doen wat jullie in de begintijd van jullie relatie ook graag deden. Dat kan een gevoel oproepen dat je afleidt van alle mitsen en maren die door de zwangerschap zijn ontstaan.
 • Misschien was je niet gewend om het ’s middags te doen, maar is dat nu juist het ideale moment wegens niet moe en niet misselijk. Kijk of je tijd kunt vrijmaken op een moment dat de zin er is, of makkelijker op te wekken is.
 • Je kunt ook een vast moment afspreken waarop je in elk geval samen in de slaapkamer of badkamer bent en aandacht voor elkaar hebt. Tegen elkaar aan liggen, naakt zijn, samen in bad, een massage en dan maar zien wat ervan komt… Misschien vind je ‘agendaseks’ niet spontaan, maar het kan de oplossing zijn als anders niemand het initiatief meer neemt.
 • Vind je door de zwangerschap andere dingen fijn dan jullie gewend waren, zeg of doe dit dan. Misschien wil je nu liever je beha of een nachthemdje aanhouden, het licht uit, een ander standje of andere aanrakingen, of tijdelijk iets schrappen van jullie repertoire.
 • Spreek van tevoren af dat jullie stoppen als het niet goed voelt. Zonder de druk dat het een sessie met alles erop en eraan moet worden, is de kans alleen maar groter dat je spontaan in the mood komt.
 • Voel je niet schuldig als de zin niet komt en praat erover. Leg je partner uit dat het niet aan hem of jullie relatie ligt, maar aan de zwangerschap. Check geregeld bij elkaar hoe het zit met jullie seksuele behoeftes. Zo voorkom je dat jullie dit voor elkaar gaan invullen en dat je je van alles in je hoofd haalt. Probeer het te accepteren, te relativeren en hou het luchtig en open.

Kramp of orgasme?

In het laatste trimester van je zwangerschap kan je orgasme anders aanvoelen. Soms krijg je kramp in je buik, rond je baarmoeder. Je bekkenbodemspieren trekken bij een orgasme samen en dat triggert de baarmoederwand. Het is niet gevaarlijk, maar het voelt niet voor iedere vrouw even lekker.

Intimiteit zonder seks

Misschien heb je geen zin in seks, maar wil je wel graag fysiek contact en emotioneel intiem zijn. Lepeltje-lepeltje liggen, zoenen, elkaar masseren, hand in hand lopen, samen douchen of in bad, genesteld in zijn armen of met je voeten op zijn schoot een film kijken, samen in bed jullie favoriete muziek luisteren, knuffelen, elkaar vertellen wat er écht in je omgaat, emoties delen, tijd vrijmaken voor elkaar… Het zijn allemaal manieren om je liefde te uiten en je verbonden te voelen.

Stel je open en wees jezelf bij elkaar, toon oprechte interesse, geef complimentjes, praat tegen jullie baby, wees trots op de rol die jullie spelen in deze nieuwe fase van jullie leven. Geef elkaar de ruimte om eraan te wennen en manieren te zoeken om jullie relatie opnieuw ‘uit te vinden’. Je close voelen en open tegen elkaar zijn is vaak nog belangrijker voor de liefde dan seks, zeker in deze unieke periode.

Advertentie

Seks na de bevalling

Het kost tijd om je seksleven na de bevalling weer op het oude niveau te krijgen. Soms duurt dat wel een jaar, of is het blijvend anders dan het was. Uiteindelijk wordt de seks over het algemeen beter naarmate je langer samen bent. Je doet het niet vaker, maar als je het doet is het fijner. Dat komt vooral doordat je je eigen lichaam en dat van je partner beter leert kennen. Vrouwen worden vaak zelfverzekerder door het krijgen van een kind en daardoor durven ze makkelijker te zeggen wat ze op seksueel gebied willen. Tijdens de zwangerschap en de periode met een kleine baby zit je samen in een uitzonderlijke situatie. Realiseer je dat je je verwachtingen daarop moet aanpassen én dat dit tijdelijk is.

Lees hier meer over seks na de bevalling.

Bronnen: Opvoeden.nl, De Verloskundige

Eveline Stallaart

Seksuoloog

Eveline Stallaart heeft haar eigen praktijk genaamd ESSH aan het Vondelpark in Amsterdam.Waar ze zelf ook werkzaam is als therapeute. In haar praktijk ziet ze mensen die problemen hebben op het gebied van seksualiteit, intimiteit en/of relaties.

Daarnaast is ze vaste expert bij RTL Boulevard en Married at First Sight en is ze regelmatig te zien in verschillende andere tv-programma's waar ze vertelt vanuit haar expertise als seksuoloog. Eveline schrijft regelmatig voor verschillende magazines en heeft een eigen blog genaamd Oh Mama. Ook heeft ze een eigen sekstoy ontwikkelt: de L' Eve waarmee ze de drempel wil verlagen voor vrouwen om zichzelf seksueel te ontdekken. Eveline is brand ambassador voor EasyToys en heeft een wekelijkse vraagrubriek bij QMusic.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu