Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
placenta weetjes
door

10x bijzondere weetjes over de placenta

De een gooit hem na de bevalling gewoon in de prullenbak, de ander begraaft hem symbolisch in de tuin of maakt er pillen of zelfs een smoothie van. Wat je na de geboorte van je baby ook met de placenta doet, feit is dat je kind er zonder dit vreemde orgaan niet was geweest. Hier tien dingen die je vast nog niet wist over dit bijzondere orgaan.

Advertentie
 1. Van levensbelang

  Alles wat jij eet en drinkt komt via je bloed en de placenta bij je baby terecht tijdens de zwangerschap. Het is ook de scheiding tussen jouw bloedsomloop en die van je baby en zorgt ervoor dat er zuurstof bij je kind komt. Kortom, zonder goedwerkende, gezonde placenta geen gezonde baby. Alles over de placenta.

 2. Hormonen

  De placenta maakt verschillende hormonen aan: oestrogeen, progesteron, HPL en hCG, het zwangerschapshormoon. Die werken onderling samen om de placenta goed te laten ontwikkelen en groeien én ze bereiden je voor op de bevalling en de borstvoeding. HCG zorgt ervoor dat je zwangerschapstest positief uitvalt en is schuldig aan je zwangerschapskwalen. Het stimuleert de groei van het embryo.

  Progesteron voorkomt dat de baarmoeder zich kan samentrekken en houdt zo je zwangerschap in stand. Oestrogeen stimuleert de groei van de baarmoeder, bereidt die voor op de bevalling en stimuleert de melkklieren in je borsten. HPL verschijnt vanaf de vijfde zwangerschapsmaand in je bloed. Het zorgt ervoor dat je lichaam je baby niet afstoot omdat het de paternale genen niet herkent. Lees hier meer over wat zwangerschapshormonen met je lijf en humeur kunnen doen.

 3. Wegwerpartikel

  De placenta is het enige orgaan dat door het lichaam wordt afgestoten als het niet meer nodig is. Dat wil zeggen, als het goed is, want soms wil een placenta wel eens blijven zitten en moet hij operatief worden verwijderd.

  Advertentie
 4. Een beetje van mama én papa

  Wanneer je zwanger wordt, deelt de bevruchte eicel zich in twee gelijke delen. Het ene deel ontwikkelt zich tot je baby en de andere cel wordt de placenta. Je kind en de placenta bestaan dus uit hetzelfde materiaal. Oftewel: de placenta mag dan wel de moederkoek worden genoemd, de vader van je baby heeft er toch echt voor de helft aan bijgedragen.

 5. Grote jongen

  De placenta kan aan het eind van de zwangerschap zo’n 500 gram tot 1 kilo wegen. Hij heeft gemiddeld een doorsnede van 20 centimeter en is 2,5 centimeter dik. De gezamenlijke lengte van alle vaatjes in de placenta is bijna 52 km, oftewel zoiets als de afstand Amsterdam en Utrecht.

 6. Ligging

  Meestal groeit de placenta (moederkoek) ergens boven in de baarmoeder. Maar in 0,2% van de zwangerschappen blijft de placenta, geheel of gedeeltelijk, voor de baarmoedermond liggen. Er is dan sprake van een voorliggende placenta en in dat geval kan je baby niet vaginaal geboren worden, maar moet je bevallen via een keizersnede. Ook wordt in dit geval seks tijdens de zwangerschap afgeraden, omdat de placenta dan beschadigd kan raken.

  Meer weten? Ook vruchtwater speelt een belangrijke rol in de bescherming van je ongeboren baby. Lees er hier meer over.

  Advertentie
 1. Nageboorte

  De placenta wordt ook wel de nageboorte genoemd. Niet zo gek, want nadat je baby is geboren, heeft de placenta geen functie meer en moet dan ook je lichaam verlaten. De placenta wordt gemiddeld binnen 15 minuten na de geboorte van het kind geboren. Je moet dus twee keer persen, al doet het de laatste keer meestal geen pijn. Bevallen: de nageboortefase.

 2. Lotusbevalling

  Bij een spirituele lotusgeboorte wordt de navelstreng niet doorgeknipt, maar blijft de baby na de geboorte verbonden met de placenta tot de navelstreng er vanzelf af valt. De moederkoek wordt bestrooid met bijvoorbeeld rozemarijn, zout of salie en dan omwikkeld met een luier of een lap stof.

 3. Bijzondere krachten

  In Nederland mag de placenta dan vaak in de prullenbak belanden, in sommige andere landen dichten ze de moederkoek bijzondere eigenschappen toe. In Indonesië, Nepal en Nigeria bijvoorbeeld beschouwen ze de placenta als de tweelingbroer of beste vriend van de baby. Hij wordt daarom zorgvuldig gewassen en bij de voordeur begraven in de hoop dat hij het kind beschermt en geluk zal brengen.

 4. Goed voor de gezondheid

  Er zijn moeders die hun placenta bakken en opeten of er smoothies van maken. Google het maar eens: ‘placenta eten’. Het eten van je moederkoek zou je herstel versnellen, het ijzergehalte in het bloed opkrikken, de kans op een postnatale depressie verkleinen en je melkproductie verhogen. Het zou smaken naar een combinatie van lever en rund. Vrouwen die er niet aan moeten denken de placenta te eten, maar toch willen profiteren van alle goede voedingsstoffen, kunnen er pillen van maken (capsuleren).

  Meer lezen: Onderzoekers: ‘Eten van placenta biedt géén gezondheidsvoordelen’

Beeld: Shutterstock


Christine Spanjaard