Peuterkalender

Peuter 2 jaar oud

 
Peuter 2 jaar Getty Images
Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 10 minuten

En dan is je kind alweer 2 jaar. Je peuter lijkt soms in een emotionele achtbaan te zitten. Hij ontdekt zijn eigen ik en dat gaat gepaard met grote emoties, van frustratie tot dikke lol. Maar wat kan hij ook heerlijk spelen! Wat leert je kind van 2 jaar allemaal en hoe begeleid je hem daarbij?

Lees verder onder de advertentie

Zie ook: Peuter 2,5 jaar oud

Ontwikkeling kind 2 jaar

Rond 2 jaar belandt je kind in een fase die ook wel de peuterpuberteit wordt genoemd. Je peuter is bezig met de ontwikkeling van zijn eigen persoonlijkheid. Hij is vaak dwars en koppig – 'ik ben 2 en ik zeg nee' – maar kan ook ontzettend veel plezier hebben, of onzeker zijn. Hij valt van de ene (intense) emotie in de andere. Dat kan vermoeiend en soms gekmakend zijn, voor jullie allebei. Aan de andere kant is het ontzettend leuk om te zien hoe je kind zich ontwikkelt en hoe groot hij al wordt.

Tijdens het buitenspelen kan je kind alle bewegingen maken die nodig zijn voor zijn motorische ontwikkeling. De meeste peuters zijn sowieso heel beweeglijk. Ze huppelen als ze vrolijk zijn en stampen als ze boos zijn. Het gedrag van je kind is deels temperament en deels het nadoen van de mensen in zijn omgeving. Sommige kinderen zijn van nature opgewekt en zelfverzekerd, andere zijn gevoeliger en sneller van slag. Zo kun je omgaan met een gevoelig kind.

Lees verder onder de advertentie

Je kind van 2 jaar: gewicht en lengte

Het wordt een aardige work-out om je peuter te dragen. Hoeveel weegt een kind van 2 jaar eigenlijk? En wat is de gemiddelde lengte van een kind van 2 jaar? Hier lees je meer over de groeicurve van je kind.

Tip: Welke maat heeft een kind van 2 jaar? Dit is een handige maattabel voor kleding en schoenen

Grenzen en corrigeren

Sommige peuters hebben veel aanmoediging nodig om nieuwe dingen te leren en proberen, maar met 2 jaar kan een kind ook een echte durfal zijn, die meer wil dan hij kan. Inschatten wat wel en niet mag of veilig is, kan een peuter nog niet goed. Daarom heeft je kind duidelijke grenzen nodig, en ontkom je er niet aan om hem telkens weer te corrigeren. Hij vergeet namelijk om zich aan regels te houden. Herhalen, herhalen, herhalen dus, tot het blijft hangen.

Lees verder onder de advertentie

Hoewel een kind van 2 jaar heel goed is in luidkeels protesteren, vindt hij jouw duidelijkheid fijn. Dit geeft hem houvast en een veilige basis. Hij zal je grenzen steeds weer testen, dat hoort bij zijn ontwikkeling. Adem in, adem uit... Hier vind je tips voor het stellen van grenzen.

Brutale peuter: zo ga je ermee om


Als je peuter iets zelf wil bepalen, maar dat niet mag, kan hij heel boos zijn. Doordat hij zijn emoties nog niet goed kan verwoorden, wordt hij misschien brutaal. Zo kun je het beste reageren.

Eten en drinken

Je peuter heeft alle gerechten die je klaarmaakt waarschijnlijk al eens gegeten (of er in elk geval aan geroken). Met 2 jaar mag je kind vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar hij krijgt natuurlijk kleinere porties. Ook moet je erop letten dat het eten geen zout en niet te veel suiker bevat, dat is nog steeds niet goed voor je kind. Wat eet een kind van 2 jaar zo ongeveer per dag? Dit voedingsschema met dagmenu's geeft een idee.

Lees verder onder de advertentie

Naast gezonde voeding is het ook belangrijk dat je kind genoeg drinkt. Dat is onder andere goed voor de ontlasting, die door het vocht zacht en soepel blijft. Obstipatie kan bij een kind van 2 jaar ontstaan wanneer hij te weinig vezelrijke voeding en vocht binnenkrijgt. Je kind heeft ongeveer één liter (zes à zeven glazen) vocht per dag nodig. Water is het beste en ook in melk zitten voedingsstoffen die kinderen nodig hebben.

Lees ook: Hoeveel melk drinkt een kind van 2 jaar en wat kun je nog meer te drinken geven?

Hoeveel slaap heeft een kind van 2 jaar nodig?

Met 2 jaar kan een kind gaan als de brandweer, tót hij ineens instort. En dan moet je dus de tweede helft van een wandeling je peuter én zijn loopfiets dragen. Veel peuters hebben nog een middagslaapje nodig, maar met 2 jaar heeft je kind daar misschien al geen zin meer in. Probeer dan toch een rustmoment met weinig prikkels in te bouwen. Laat je kind spelen in bed of lees hem een boekje voor. Zo rust hij ook uit.

Lees verder onder de advertentie

Met 2 jaar gaat je kind door een slaapregressie. In combinatie met de peuterpuberteit kan hij 's avonds gaan muiten in bed, of je kind van 2 jaar wil ineens niet meer in zijn eigen bed slapen. Behalve dat dit een pittige periode is, kun je je ook zorgen maken of hij wel genoeg slaap krijgt. Dit slaapschema is een richtlijn, en tegelijkertijd zit er soms niks anders op dan tijdelijk minder slapen. Het gaat voorbij...

Lees meer: Mijn peuter wil niet slapen, wat nu?

Hoeveel praat een kind van 2?

Hoeveel woorden een kind van 2 jaar kan, zal je misschien nog verrassen: zo'n 200 à 300. Al kan hij ze nog niet allemaal goed uitspreken. In deze fase gaat je peuter ook zinnetjes maken van twee woorden. Een gesprek met je kind lukt met 2 jaar dus al best aardig. Gezellig, hè? Lees hier meer over de taalontwikkeling van peuters.

Lees verder onder de advertentie

Je peuter luistert alleen als je hem toespreekt op maximaal twee meter afstand. Als je verder weg staat, hoort hij je wel, maar de boodschap dringt niet tot hem door. Hij heeft bovendien tijd nodig om zich ergens op in te stellen. Het is lastig voor hem om zijn spel te onderbreken omdat jij hem bijvoorbeeld wilt meenemen naar de winkel. Bereid hem dus rustig voor, door het tien minuten eerder al aan te kondigen.

Lees ook: Mijn kind van 2 jaar praat niet, wat is er aan de hand?

Peuter 2 jaar: het middelpunt

Met 2 jaar vindt een kind het vaak nog moeilijk om te delen en ook samen spelen is een grote uitdaging. Dat komt omdat een peuter nog egocentrisch is en bezig is om zijn eigen 'ik' te ontdekken. Vanaf 3 jaar betrekt hij anderen wat meer bij zijn spel.

Lees verder onder de advertentie

Aandacht delen is ook lastig. Je kind van 2 jaar kan heel jaloers reageren als jij aandacht aan een ander geeft. Hij ziet zichzelf als middelpunt en wil het liefst ook zo behandeld worden. Je merkt dit bijvoorbeeld als je afspreekt met een vriendin en je peuter meeneemt. Ook dan wil hij graag jouw exclusieve aandacht, dus hij zal het gesprek vaak onderbreken.

Word je hier boos om, dan krijgt je peuter nog meer het gevoel dat je jouw vriendin belangrijker vindt dan hem. Het helpt dus meer wanneer je je kind positieve aandacht geeft en betrekt bij het gesprek. Of zorg dat hij, in jouw buurt, leuk vermaak heeft. Spreek bijvoorbeeld af bij een speeltuin of neem tekenspullen voor hem mee.

Tip: Dit speelgoed voor een kind van 2 jaar geeft de beste garantie op leuk vermaak

Lees verder onder de advertentie

Zelf doen

Peuters willen vaak meer doen dan ze eigenlijk kunnen. Zelf met een sleutel de deur openmaken, de bloemen van oma in de vaas zetten, helpen met koken. Als jij het doet gaat het tien keer sneller, maar wat is je kind blij als hij het mag proberen.

Laat hem zijn gang gaan zolang het geen kwaad kan. Geef hem taakjes waarvan je denkt dat het hem lukt en laat merken hoe trots je bent dat hij het probeert. Zo ontwikkelt je kind zelfvertrouwen. Maar let erop dat je ook niet te snel te veel van hem verwacht.

Lees ook: Dit is waarom je je peuter vaak overschat én overvraagt

Lees verder onder de advertentie

Wat kan een kind van 2 jaar allemaal?

Je kind heeft het afgelopen jaar al veel geleerd, maar die ontwikkeling zet zich de komende tijd net zo snel voort. Als hij 2 jaar is kan of leert je kind:

  • springen met twee voeten van de grond

  • fietsen op een loopfiets of driewieler

  • achteruit lopen

  • gericht een bal gooien

  • zelf liedjes zingen

  • dansjes op bepaalde liedjes onthouden en uitvoeren

  • cirkels tekenen

  • vormen en kleuren herkennen en benoemen

  • getallen herkennen en misschien al beginnen met tellen

Meer lezen: Jongens-, meisjes of unisex speelgoed?

Lees verder onder de advertentie

Spelontwikkeling kind 2 jaar

Peuters zijn over het algemeen erg nieuwsgierig en zullen spelenderwijs veel leren en ontdekken. Ze vinden het leuk om hun nieuw verworven vaardigheden te oefenen en gebruiken in hun spel.

Met 2 jaar speelt een kind meestal het liefst alleen, omdat je peuter nog moeilijk kan delen. Maar je merkt misschien wel dat je kind niet meer alleen zichzelf centraal stelt, maar bijvoorbeeld een pop of knuffel erbij betrekt. Daarmee speelt hij situaties na die hij kent uit het dagelijks leven: de pop moet in bad, of de knuffel moet een boterham eten. Tips: zo stimuleer je het samen spelen.

Je kind imiteert graag jouw gedrag. Denk aan thee drinken met speelgoedservies of timmeren met speelgoedgereedschap. Daarbij gebruikt hij zijn fantasie: een treintje kan opeens een telefoon worden en van modder en gras maakt hij heksensoep. Spelen met zand en water is ook nog goed voor de zintuiglijke ontwikkeling.

Tip: Zoek je een origineel cadeau voor je kind van 2 jaar? Veel peuters zijn dol op sensorisch speelgoed

Wat te doen met een kind van 2 jaar?

Er is genoeg waarmee je peuter zich kan vermaken. Daarbij moet je hem soms even op weg helpen, en dan is het handig dat hij jou graag nadoet. Als jij een cirkel tekent, zal je kind proberen dit ook te doen. Doe jij een dansje op een bekend kinderliedje, dan probeert hij de pasjes na te doen. Bij het voorlezen of zingen maakt hij zinnen af, vaak op precies dezelfde toonhoogte als jij het altijd doet.

Doordat de fijne motoriek van een kind van 2 jaar steeds beter wordt, vindt hij het ook steeds leuker om priegelwerkjes te doen, zoals een ketting maken van grote houten kralen of een simpele inlegpuzzel maken. Maar ook knutselen, plakken, prikken en verven gaat steeds beter. Doe het voor of maak samen een knutselwerkje. Als jullie daar allebei lol in hebben is het nog ontspannend ook.

Lees ook: Welk speeltype is jouw kind?

Lekker bewegen

Nu je kind goed kan rennen en klimmen, doet hij dat ook graag buiten in de tuin of in een speeltuin. Zelf een glijbaan op klauteren, heen en weer rennen op een veldje: zo leert hij zijn spieren nog beter beheersen.

Vanaf 2 jaar kan je kind ook meedoen met peuterzwemmen. Dit is gericht op spelenderwijs watervrij worden. Ook is er overlevingszwemmen voor jonge kinderen. Daar leert je peuter niet zwemmen, maar wel wat hij moet doen als hij in het water belandt. Uiteraard moet je je kind alsnog voortdurend in de gaten houden als hij gaat spelen in de buurt van water.

Tip: Hier moet je op letten als je een zwemvest voor je kind van 2 jaar gaat kopen

De informatie uit dit digitale Peuterkalender-artikel is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een peuter. Ieder kind is uiteraard uniek en ontwikkelt zich zijn eigen tempo en manier. Ook iedere ouder zal het ouderschap anders beleven. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per half jaar ongeveer kunt verwachten.

Zie ook: Peuter 2,5 jaar oud

Bronnen: Icare JGZ, Kindergarden