Joris-45

Olga's bevallingsverhaal

Olga (31) is 41 weken en 5 dagen zwanger als ze wakker wordt van een raar gevoel in haar buik. Haar dochter Julia kwam ook met 41 weken en 5 dagen. Het zal toch niet?

‘Wat is er aan de hand met mijn buik? Het zijn geen weeën, maar het voelt gek. Het is midden in de nacht. Julia ligt tussen ons in te slapen, dus ik moet stil zijn. Zou dit het zijn? Zachtjes loop ik naar de badkamer. Even naar de wc, misschien helpt dat. Maar nee. Het gekke gevoel blijft. Marcel woelt wat in bed en kijkt me aan. “Slaap jij maar verder, ik ga douchen,” fluister ik om Julia niet wakker te maken.

Advertentie

Dit is het!

Een half uur onder de douche. Heerlijk warm water. Maar de krampen blijven. Niet heftig, ik hoef niet mee te puffen. Maar dit gevoel herken ik van Julia. Ja, ik weet het zeker, dit is het! Even denken, 
wie moeten we bellen? De verloskundige, mijn ouders, de fotograaf. Half afgedroogd sluip ik naar de slaapkamer. Julia merkt gelukkig niks. Zachtjes tik ik Marcel aan. “Word maar wakker, we moeten aan de slag.”

Met het lijstje telefoonnummers zit ik aan de eettafel. De adrenaline giert door mijn lichaam. Even twijfel ik. Het voelt ongemakkelijk om mensen midden in de nacht te bellen. Gelukkig neemt de verloskundige meteen op. Mijn ouders ook. Zij wonen wat verder weg. Over een uurtje zullen ze er vast zijn om Julia over te nemen.

Theeleuten

“Er is inderdaad wat gaande,” zegt de verloskundige die er snel is en meteen een controle uitvoert. “Eén centimeter ontsluiting.” Oké, dat is mooi. Wacht even, daar komt een wee. Puffen. Langzaam zakt hij weer weg. Ze komen mooi regelmatig. “Wil je thee?” vraag ik aan de verloskundige. Terwijl ik het water opzet, kletsen we wat. Marcel maakt zich ondertussen klaar om naar het geboortecentrum te gaan. Ik wil graag in bad bevallen. Dat kan, maar dan moeten we het wel zelf regelen. Met zijn auto vol panelen gaat Marcel alvast die kant op. Het is best een klus om dat bad op te zetten, maar gelukkig komt mijn vader hem helpen. Maar waar blijven mijn ouders eigenlijk?

Joris-14Beeld: Mirjam Cremer/ Pure life geboortefotografie

Oma blijft bij je

Het wachten valt me zwaar. Ik wil door, maar we kunnen Julia niet alleen laten. Eindelijk, daar zijn ze! Even zitten, daar is weer een wee. Rustig ademen. Concentreren. Wegpuffen. Nog even snel naar Julia. Zachtjes kus ik haar voorhoofd. Het komt allemaal goed. Oma blijft bij je. Ik stap bij de verloskundige in de auto. Kruik tegen mijn buik. Oh, wat ben ik ineens misselijk. Praat maar even niet tegen me. De weeën komen nu sneller achter elkaar en ze zijn heel krachtig. Ik probeer ze weg te puffen. Gelukkig kan ik tussendoor wel op adem komen, maar het wordt steeds pittiger.

Dat schiet op

In het geboortecentrum staat het bad al bijna klaar. Ik plof op een stoel en druk de kruik steviger tegen mijn buik. Zet het water maar aan! Poe, die weeën! Mijn hele lichaam doet mee. Voordat ik het bad in ga nog een controle: vijf à zes centimeter. Mooi, dat schiet op.

 

In bad

Eenmaal in bad heb ik geen kruik meer nodig. Wat heerlijk, dat warme water om me heen. Ik hang over de rand. De weeën komen snel achter elkaar nu. Ik heb bijna geen pauzes meer. En ze zitten overal. In mijn buik, benen, rug. Kramp! Ik vraag Marcel of hij tegen mijn rug wil duwen. De weeën stormen door. De ene wegpuffen en meteen door naar de 
volgende. “Ik ben er,” hoor ik bij de deur. Mama! We hadden afgesproken dat ze naar het bevalcentrum zou komen zodra mijn vader haar thuis 
afloste. Nu kunnen we écht beginnen. “Luister maar naar je lichaam,” zegt de verloskundige. Ze hoeft het eigenlijk niet te zeggen. Ik moet al persen, dit gaat ineens snel! Ik pers een paar keer. “Bij de volgende wee wordt hij geboren,” hoor ik. Laatste keer: alles geven!

Joris maakt ons gezin compleet

Waar is hij? Hij schoot er ineens uit! Ik ben bloed verloren en het water is rood: ik zie hem niet. Met mijn handen volg ik de navelstreng. Ja, daar! Rustig haal ik hem boven water. Hij begint meteen te huilen. Ik kan alleen maar lachen. Ik ben nu al gek op je, lieve Joris. Je maakt ons gezin compleet!’

Mini-biografie

Naam moeder: Olga
Naam kind: Joris
Gewicht: 4120 gram
Lengte: 51 centimeter