tweede zwangerschap

Tweede zwangerschap is anders

Zwanger van de tweede? Grote kans dat je deze tweede zwangerschap anders zal beleven. Minder bijzonder is het zeker niet, maar dit keer weet je wel beter wat je kunt verwachten. En heb je het druk met je oudste kind.

Tweede zwangerschap herkennen

Waarschijnlijk weet je bij een tweede zwangerschap veel sneller dat je zwanger bent: je herkent de veranderingen in je lichaam. Je voelt je baby meestal ook veel eerder bewegen. Je zwangerschap is eerder zichtbaar en je past veel sneller niet meer in je gewone kleren. Je buikspieren zijn sinds je eerste zwangerschap meestal niet meer zo stevig geworden als ze waren. Ze zullen waarschijnlijk deze keer dan ook sneller uitrekken, waardoor je veel eerder een buik(je) krijgt.

Zwangerschapssymptomen

Het belangrijkste verschil met een eerste zwangerschap is misschien wel dat je nu al een kleine avonturier hebt rondlopen, waar je je handen waarschijnlijk vol aan hebt. Dat, in combinatie met zwangerschapssymptomen, kan best pittig zijn. Want ook die vervelende vermoeidheid en misselijkheid kunnen in ronde twee weer voorbijkomen. Als je pech hebt een stuk eerder en/of in heftigere vorm, dan bij je eerste zwangerschap.

Een broertje of zusje

Zodra je aan iedereen gaat vertellen dat je zwanger bent, is het goed om ook je kind in te lichten. Vaak voelen kinderen aan dat er iets aan de hand is en merken ze dat hun ouders iets voor hen proberen te verbergen. Zo voorkom je dat andere mensen erover beginnen, terwijl je kind nog van niets weet.

Je kind vertellen dat er een broertje of zusje komt is natuurlijk leuk en misschien ook spannend. Hoe reageert hij? Een vijfjarige zal anders reageren dan een tweejarige; het nieuws komt meer binnen. Hele jonge kinderen begrijpen nog niet wat er allemaal gebeurt. Ze weten dat mama een baby in haar buik heeft, maar dat is het dan ook. Een vijfjarige snapt al beter wat er zal gaan gebeuren, maar kan straks ook overvallen worden door de emoties die een baby in huis teweeg gaat brengen.

Betrek je kind bij je zwangerschap door hem mee te nemen naar de verloskundige, het schoppen van de baby te laten voelen en verhalen over het krijgen van een broertje of zusje voor te lezen. Belangrijk is dat zoveel mogelijk hetzelfde blijft voor je kind, want er gebeurt al zoveel. Je buik wordt groter, je bent misschien sneller moe, er wordt een babykamer ingericht en misschien verhuist je oudste wel naar een andere kamer. Dat zijn een hoop veranderingen in een paar maanden tijd. Wees hiervan bewust en geef hem genoeg aandacht.

Geslacht tweede kind

Wil je het geslacht van je baby weten en met de wereld delen? Dit keer is er, naast familie en vrienden, nog iemand die hier heel nieuwsgierig naar is. Mag de hele wereld het weten, dan kun je je oudste natuurlijk vertellen of het een broertje of zusje wordt. Wil je dit liever geheimhouden, vertel het dan ook niet aan je oudste kind als hij nog jong is. De kans dat het ‘geheim’ uitlekt, wordt dan wel érg groot.

Beleving tweede zwangerschap

Dankzij je ervaring beleef je de tweede zwangerschap waarschijnlijk anders. Je bent veranderd van een onervaren, misschien tikkeltje onzekere, zwangere, in een door de wol geverfde moeder. Zwangerschapsboeken worden misschien nog wel afgestoft, maar niet meer van A tot Z gelezen. Ook vanwege tijdgebrek. Vraagt iemand hoeveel weken je zwanger bent, dan zit weet je dat meestal niet meer zo accuraat als bij de eerste. De vorige keer kwam je zonder te hoeven nadenken met een antwoord, inclusief bijbehorende dagen: 22 weken, 3 dagen. De tijd glipt door je vingers, ondanks dat je je hebt voorgenomen ook bewust stil te staan bij deze zwangerschap.

Minder zorgen

Bijkomend voordeel: grote kans dat je je deze keer veel minder zorgen maakt of alles wel goed zal gaan. Veel signalen, maar ook kwaaltjes, kun je nu een naam geven. Je herkent ze en weet dat het meestal niets is om je ongerust over te maken.

Ook lijkt het of je tweede zwangerschap sneller gaat dan de vorige keer. Dat komt vast omdat je er nu veel minder van minuut tot minuut mee bezig bent. Het kan wel zijn dat je iets meer last krijgt van zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheidvasthouden van vocht en moeheid.

Maar hoogstwaarschijnlijk heb je te weinig tijd om je ermee bezig te houden: er loopt al een kind rond dat je aandacht vraagt.

Bezoek verloskundige

Nu je zwanger bent van de tweede, weet je dat je de verloskundige veel ziet. En ook dat je sommige controles bij de verloskundige, als alles zonder problemen verloopt, prima alleen af kunt. Zaten jullie bij de eerste zwangerschap elke afspraak keurig samen in de wachtkamer, nu hoeft je partner van jou echt niet elke keer een vrije middag te nemen voor een controle. Het is trouwens wel handig om de eerste keer samen te gaan en ook de echo’s zijn bijzondere momenten om samen te beleven. Lees hier meer over de standaard echo-momenten tijdens je zwangerschap.

Zwangerschapscursus

Zwangerschapsyoga, mensendieck of pilates; wekelijks zag je je zwangerschapsgroepje, deelden jullie ervaringen uit en lieten jullie via de Whatsapp-groep weten wie er was bevallen. Daarna was er de terugkomdag, waar natuurlijk dé foto van alle baby’s op een rij gemaakt werd. Nu is dat anders. Misschien nog even een opfriscursus voor het nodige vertrouwen, maar fit blijf je wel door die kleine boef. Zwangerschapscursussen: welke past bij jou?

Babyspullen kopen

Heel wat spullen kunnen ook een tweede (of derde, vierde) ronde mee. Veel kleding, de commode, de box, het kolfapparaat, de wipstoel en het wiegje hoef je niet opnieuw te kopen. Gelukkig maar, want dit zijn vaak de duurste uitgaven. Toch ontkom je niet helemaal aan shoppen. Is je oudste kind nog klein, dan is een duo kinderwagen handig om straks beide kinderen in te vervoeren. Je kunt ook kiezen voor een meerijdplankje met eventueel een zitje. Verder zal je waarschijnlijk extra verzorgingsproducten, zoals flessen, spenen en hydrofiele doeken, moeten aanschaffen. In het geval dat je straks nog twee kinderen in de luiers hebt, is een extra grote luiertas ook praktisch. Luiertas kopen, waar let je op?

Grotere buik

Het kan dat je buik bij een tweede zwangerschap eerder zichtbaar is, dan bij een eerste. Dit komt doordat je buikspieren niet meer zo stevig zijn, waardoor ze sneller uitrekken (alles over groei zwangere buik). Ook voel je de baby waarschijnlijk eerder bewegen. Bij een eerste zwangerschap is dit vaak rond de 20 weken. Bij een volgende zwangerschap vaak al tussen de 16 en 18 weken. Je weet nu namelijk waar je op moet letten en herkent het gevoel sneller.

Geen grote babyshower

Werd er bij je eerste kind nog een enorme babyshower georganiseerd, deze keer is het misschien wat minder uitbundig of wordt er zelfs niks georganiseerd. Dit betekent niet dat je omgeving niet aan je denkt, maar ook voor je omgeving is het niet nieuw om jou als ouder te zien. Ze weten al dat het jullie goed afgaat en kunnen niet wachten om nummer twee te overspoelen met aandacht.

Voor de tweede keer bevallen

Ook de tweede bevalling kan totaal anders zijn dan de eerste keer. Een tweede baby is meestal groter. Toch heeft je tweede kind vaak meer ruimte in de baarmoeder. Het kan dus alle kanten op bewegen, zelfs aan het eind van de negen maanden. Meestal daalt je baby dan ook wat later in, soms pas tijdens de bevalling.

Bij een eerste kind begint de ontsluiting vaak pas als de weeën regelmatiger en krachtiger zijn. Bij een tweede zwangerschap kan je zomaar drie centimeter ontsluiting hebben, zonder het echt door te hebben. Misschien rommelde het hooguit wat.

Een tweede bevalling gaat bijna altijd korter en sneller. De eerste keer is bij de geboorte het bindweefsel in de baarmoederhals verweekt en soepeler gebleven. De baarmoedermond gaat daardoor eenvoudiger open en je baby komt er nu dus makkelijker uit. Het kost je minder inspanning en daarom zul je je na een tweede bevalling vaak fitter voelen dan na een eerste. Let wel: dit is geen regel.

Tips bij een tweede zwangerschap

Ook als je zwanger van de tweede bent, kun je nog tips gebruiken. De tweede zwangerschap en tweede bevalling zijn namelijk nooit hetzelfde als de eerste keer. Een aantal tips op tijdens je tweede zwangerschap op te letten:

 1. Neem je rust

  Een middag op de bank hangen is er vaak niet meer bij (tenzij de oudste naar de oppas of crèche is). Plan daarom af en toe een paar uur voor jezelf. Laat je partner of iemand anders wat met je kind doen of wacht tot hij slaapt en doe even niets anders dan op de bank zitten of ontspannen in bad. Even genieten van je buik met die kleine druktemaker erin.

 2. Betrek je oudste erbij

  Bij de zwangerschapstijd en de kraamtijd. Zo voorkom je jaloezie. En bedenk alvast waar je je eerste kind naartoe brengt zodra je weeën.

 3. Pas op met je rug.

  Til je oudste kind alleen op als het echt nodig is. Je buikspieren zijn na je eerste zwangerschap niet meer zo stevig. Gebruik dus een goede buikband.

 4. Leg het vast op de foto

  Met een zwangerschapsshoot leg je deze bijzondere tijd voor altijd vast. Het is straks namelijk bijna niet meer voor te stellen hoe je eruitzag met zo’n buik. Laat niet alleen foto’s van jou alleen maken, maar ook met je partner en oudste. Leuk voor later!

 5. Misschien iets eerder met verlof?

  Bedenk of je vier of zes weken voor de uitgerekende datum met verlof wilt gaan. Sommige vrouwen kiezen ervoor om juist bij de komst van een tweede eerder met verlof te gaan dan bij hun vorige zwangerschap, zodat ze nog wat one-on-one time met hun oudste kind hebben. Ook kan het zijn dat je dit keer eerder behoefte hebt aan rust. Niet zo gek: een peuter of kleuter hebben en ook nog zwanger zijn, is leuk maar ook behoorlijk vermoeiend. Zwangerschapsverlof berekenen, zo doe je dat.

 6. Laat de opvang ook tijdens je verlof doorlopen

  Tijdens een tweede zwangerschap kom je ook tijdens je verlof minder aan rust toe, als er al een kind rondloopt. De opvang van je kind daarom door laten lopen tijdens je verlof, is dan ook helemaal geen slecht idee. Zo heb je af toe wat tijd voor jezelf.

Video: Rachel vraagt door: 'Wat ga je bij een tweede kind anders doen?'