Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tweede zwangerschap

Tweede zwangerschap is anders

Zwanger van de tweede? Deze zwangerschap is sowieso anders dan de eerste. Je weet beter wat het inhoudt, er zit een ander kind in je buik én je bent druk met je oudste. Maar er zijn nog veel meer verschillen.

Advertentie

Tweede zwangerschap herkennen

Waarschijnlijk heb je bij een tweede zwangerschap veel sneller door dat je zwanger bent, omdat je de veranderingen in je lichaam herkent. O ja, supergespannen borsten, dat weeïge gevoel in je maag, en je gezicht lijkt wel zachter als je in de spiegel kijkt. Dat kan haast niet missen… Je zwangerschap is ook eerder zichtbaar en je past al sneller niet meer in je gewone broeken.

Tip: bereid je kind voor op de komst van zijn broertje of zusje met één van deze leuke boeken!

Zwangerschapssymptomen

Het belangrijkste verschil met een eerste zwangerschap is dat je nu al een kleine avonturier hebt rondlopen. Misschien wel net in een fase dat je je handen er vol aan hebt. In combinatie met zwangerschapssymptomen als vermoeidheid en misselijkheid kan dat heel pittig zijn. Je kunt jezelf niet meer op één zetten, zelfs niet als je om het uur naar de wc moet sprinten. Ook heb je bij een tweede zwangerschap meer kans op bekkenpijn door bekkeninstabiliteit. Helemaal geen gek idee om het er lekker van te nemen zodra het kan: slaap uit in het weekend en vraag je partner om er af en toe met jullie oudste op uit te trekken zodat jij kunt bijkomen.

Het grote nieuws vertellen

Is het moment daar om iedereen te vertellen dat je zwanger bent? Mocht je kind het nog niet weten, dan is het nu sowieso handig om hem in te lichten. Zo voorkom je dat iemand anders erover begint terwijl hij nog van niks weet. Maar misschien heb je hem er al vrij snel bij betrokken. Vaak voelen kinderen aan dat er iets bijzonders aan de hand is en merken ze dat hun ouders iets voor hen proberen te verbergen.

Je kind vertellen dat er een broertje of zusje komt is natuurlijk leuk en misschien ook spannend. Hoe reageert hij? Een vijfjarige snapt veel beter wat dit nieuws betekent dan een tweejarige, en reageert dus ook anders. Heel jonge kinderen begrijpen nog niet wat er allemaal gebeurt. Ze weten dat mama een baby in haar buik heeft, maar dat is het dan ook. Een vijfjarige kan veel beter overzien wat er gaat gebeuren, maar wordt misschien alsnog overvallen door alle veranderingen en emoties als de baby er echt is.

Betrek je kind bij de zwangerschap, door erover te vertellen, hem het bewegen van de baby te laten voelen en verhalen over het krijgen van een broertje of zusje voor te lezen. Misschien kun je hem ook eens meenemen naar de verloskundige. De zwangerschap is een grote verandering voor je kind, en het helpt hem als alles verder zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Je buik wordt groter, je bent sneller moe, er wordt een babykamer ingericht en misschien verhuist je oudste wel naar een andere kamer. Dat zijn een hoop nieuwe gebeurtenissen in een paar maanden tijd. Wees je ervan bewust dat dit indruk maakt op je kind. Zorg voor genoeg aandacht en geborgenheid voor hem.

Broertje of zusje?

Heb je straks twee jongens, twee meisjes of van allebei één? Leuk om over de verschillende combinaties te fantaseren. Mocht je willen weten wat het geslacht is, denk er dan over na of je dit ook bekend wilt maken. Behalve familie en vrienden is er nu nóg iemand nieuwsgierig naar. Wil je het liever pas na de geboorte wereldkundig maken, dan kun je het beter ook niet aan je kind vertellen. Het is misschien veel te moeilijk of niet leuk voor hem om zo’n belangrijk geheim te bewaren. Dat kun je eigenlijk niet van hem vragen.

Heel andere beleving

Omdat je al moeder bent, ervaar je je tweede zwangerschap heel anders. Weet je nog hoe abstract het de eerste keer was, het idee dat de baby in je buik écht jouw kind was? Dat je je niet kon voorstellen hoe je zou zijn als moeder? Hoe nieuw alles was en hoe onzeker dat je kon maken? Dat is nu een ander verhaal. Zwangerschapsboeken die je toen verslond, blader je nu misschien alleen nog door. Vraagt iemand hoeveel weken je zwanger bent, dan weet je dat meestal niet meer zo accuraat als bij de eerste. De tijd glipt veel meer door je vingers en het lijkt alsof je tweede zwangerschap sneller gaat dan de vorige keer. Dat komt vast omdat het nu niet de hele dag in je gedachten is. Je moet jezelf er misschien steeds aan herinneren om bewust stil te staan bij deze zwangerschap.

Minder zorgen

Bijkomend voordeel: waarschijnlijk maak je je nu ook minder zorgen of alles wel goed zal gaan. Veel signalen kun je nu plaatsen, kwaaltjes herken je en je weet inmiddels dat het meestal niets is om je ongerust over te maken. Het kan wel zijn dat je iets meer last krijgt van zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheidvasthouden van vocht, moeheid en bekkenpijn. Maar tijd om daar uren op te googelen is er niet: er loopt al een kind rond dat je aandacht vraagt.

Bezoek verloskundige

Nu je zwanger bent van de tweede, weet je al wat je van de controles bij de verloskundige kunt verwachten. Misschien wil je sommige controles zelfs wel overslaan, als alles prima verloopt. Of hoeft je partner wat jou betreft niet elke keer vrij te nemen om met je mee te gaan. Het is trouwens wel handig om de eerste keer samen te gaan en ook de echo’s wil hij vast niet missen. Lees hier meer over de standaard echo-momenten tijdens je zwangerschap.

Ook weet je een tweede keer beter wat je belangrijk vindt qua verloskundige zorg. Zat je bij een grote praktijk en was dat prima? Of wil je juist absoluut weer naar die ene zelfstandige caseload verloskundige? Lijkt een holistische verloskundige je nu wel wat? De eerste keer koos je misschien de dichtstbijzijnde praktijk uit, maar nu je beter weet wat het allemaal inhoudt kun je ook bewuster kiezen.

Zwangerschapscursus

De eerste keer vrát je alle informatie bij de zwangerschapscursus. Hormonen, de werking van de baarmoederspier, het uitkloppen van de navelstreng: het was allemaal nog een groot mysterie. Nu weet je de belangrijkste dingen misschien nog wel, en heb je alleen behoefte aan een opfriscursus om je ademhalingstechnieken af te stoffen. Of heb je tijdens de vorige zwangerschap geen cursus gedaan en was dat achteraf toch wel een gemis? Je kunt nu voor de herkansing, óf je kunt iets heel anders kiezen dan vorige keer. Zwangerschapsyoga, haptonomie, mindfulness, pilates, hypnobirthing: er zijn zat opties. Zwangerschapscursussen: welke past bij jou?

Babyspullen kopen

Een tweede kind scheelt een hoop tijd en geld qua shoppen. De duurste spullen heb je al en veel kleertjes kunnen vast wel in de herhaling. Is je oudste kind nog klein, dan is een duo kinderwagen wel een handige aankoop. Zo kun je straks makkelijk beide kinderen vervoeren. Je kunt ook kiezen voor een meerijdplankje met eventueel een zitje. En misschien een extra luiertas, als je straks twee kinderen in de luiers hebt: luiertas kopen, waar let je op? Wat nieuwe kleertjes kunnen ook geen kwaad, al was het maar omdat piepkleine outfitjes kopen een van de hoogtepunten van een zwangerschap is.

Grotere buik

Het kan zijn dat je buik bij een tweede zwangerschap eerder zichtbaar is dan bij een eerste. Dit komt doordat je buikspieren niet meer zo stevig zijn, waardoor ze sneller uitrekken door de groei van je zwangere buik). Ook voel je de baby waarschijnlijk eerder bewegen. Bij een eerste zwangerschap is dit vaak rond de 20 weken. Bij een volgende zwangerschap vaak al tussen de 16 en 18 weken. Ook omdat je snapt wát je voelt: die ‘belletjes’ in je buik zijn echt de bewegingen van je kind.

Geen grote babyshower

Werd er bij je eerste kind nog een enorme babyshower georganiseerd, dit keer is het misschien minder uitbundig. Dat betekent niet dat je omgeving niet aan je denkt, maar ook voor je vrienden en familie is het niet meer nieuw om jou zwanger te zien. Misschien passen ze in plaats daarvan wel af en toe op je oudste, zodat jij even tijd voor jezelf en je buik hebt. Dat is ook veel waard.

Voor de tweede keer bevallen

Ook de tweede bevalling kan totaal anders zijn dan de eerste keer. Je baby heeft tot het laatst vaak meer ruimte in de baarmoeder, waardoor hij langer actief en beweeglijk is en vaak ook later indaalt. Misschien pas tijdens de bevalling.

Bij een eerste kind begint de ontsluiting vaak pas als de weeën regelmatig en krachtig zijn. Bij een tweede zwangerschap kun je zomaar drie centimeter ontsluiting hebben, zonder dat je iets hebt gemerkt. Misschien rommelde het hooguit wat. Een tweede bevalling gaat sowieso vaak sneller, zeker de persfase. Na een eerste bevalling is het bindweefsel in de baarmoederhals wat soepeler, waardoor de ontsluiting ook sneller kan gaan. Ook weet je beter wat je ongeveer te wachten staat en dat kan ervoor zorgen dat je makkelijker kunt ontspannen. Toch bestaan ook hier geen regels voor en is elke bevalling uniek, hoeveel kinderen je ook hebt.

Was jouw eerste bevalling een nare ervaring en merk je tijdens deze zwangerschap dat dat je nog best in de weg zit? Dan is het verstandig om hier iets mee te doen, zodat angst of spanning je volgende bevalling niet tegenwerkt. Hier lees je meer over wat je kunt doen aan angst voor de bevalling.

Dubbel zoveel liefde

Al is zwanger zijn op zich geen nieuwe ervaring meer voor je, in je buik zit wel een heel nieuw mensje. Een individu met z’n eigen uiterlijk en karaktertrekken. Misschien merk je de verschillen met je eerste kind al. Is deze veel rustiger of juist wilder aan het bewegen, of voel je intuïtief dat er daarbinnen een heel ander type zit. Vraag je je af hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat je van deze kleine broer of zus evenveel gaat houden als van je oudste? Geen zorgen: je hoeveelheid liefde verdubbelt gewoon. Je hart is groot genoeg voor allebei! Mooi, hè?

Tips bij een tweede zwangerschap

Ook als je zwanger bent van de tweede, kun je vast nog wel tips gebruiken. De tweede zwangerschap en tweede bevalling zijn namelijk nooit hetzelfde als de eerste keer. Dit zijn dingen om op te letten tijdens je tweede zwangerschap:

 1. Neem je rust

  Hele dagen op de bank hangen is er vaak niet meer bij als je al een kind hebt. Plan daarom af en toe een paar uur voor jezelf. Ga eens niet werken als je kind naar de crèche is, maar neem lekker vrij. Of laat iemand een middag oppassen. Vul die tijd écht met luieren, in bad liggen, slapen of iets waar je zin in hebt. En geniet bewust van die druktemaker in je buik.

 2. Betrek je oudste erbij

  Leg uit wat hij al kan begrijpen, laat hem een nieuw rompertje voor de baby uitzoeken en vertel wat jullie met zijn kleine broer of zus gaan doen als hij of zij er eenmaal is. Bedenk ook op tijd (voor week 37) wie er stand-by moet staan voor je kind als jouw weeën beginnen.

 3. Pas op met je rug

  Til je kind alleen op als het echt nodig is. Je buikspieren zijn na je eerste zwangerschap niet meer zo stevig. Gebruik dus een goede buikband op momenten dat dat nodig voelt.

 4. Leg het vast op de foto

  Een tweede zwangerschap vliegt vaak voorbij omdat je er wat minder mee bezig bent. Daarom kan het extra leuk zijn om de herinnering vast te leggen met een zwangerschapsfotoshoot. Zo schattig ook, je buik en je oudste samen op de foto.

 5. Misschien iets eerder met verlof?

  Bedenk of je vier of zes weken voor de uitgerekende datum met verlof wilt gaan. Sommige vrouwen willen bij de komst van een tweede eerder met verlof, zodat ze meer tijd alleen met de oudste kunnen doorbrengen. Misschien heb je dit keer ook eerder behoefte aan rust, juist omdat zwanger zijn terwijl je een peuter hebt best intensief is. Zo bereken je je zwangerschapsverlof.

 6. Laat de opvang tijdens je verlof doorlopen

  Het kan heerlijk zijn om je oudste tijdens je verlof gewoon naar de opvang te laten gaan. Dat geeft jou tijd om echt uit te rusten en je voor te bereiden op de komst van je baby. En voor je kind is het misschien wel zo fijn om in zijn gewone ritme te blijven. Bovendien hoef je niet bang te zijn dat je je op die dagen verveelt: twaalf leuke dingen om te doen tijdens je verlof!

Video: Rachel vraagt door: 'Wat ga je bij een tweede kind anders doen?'
Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier