Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

tweede zwangerschap

Tweede zwangerschap is anders

Zwanger van de tweede? Grote kans dat je deze tweede zwangerschap anders beleeft dan de eerste. Minder bijzonder is het niet, maar dit keer weet je wel beter wat je kunt verwachten. En heb je het druk met je oudste kind.

Tweede zwangerschap herkennen

Waarschijnlijk heb je bij een tweede zwangerschap veel sneller door dat je zwanger bent: je herkent de veranderingen in je lichaam. Je zwangerschap is eerder zichtbaar en je past veel sneller niet meer in je gewone broeken. Je buikspieren zijn sinds je eerste zwangerschap meestal niet meer zo stevig als ze waren voordat je moeder werd. Daardoor rekken ze eerder mee en is je buik(je) eerder te zien. Je voelt je baby vast ook veel eerder bewegen. Ook omdat je snapt wát je voelt: die ‘belletjes’ in je buik zijn echt de bewegingen van je kind.

Advertentie

TIP: bereid je kind voor op de komst van zijn broertje of zusje met één van deze leuke boeken!

Zwangerschapssymptomen

Het belangrijkste verschil met een eerste zwangerschap is dat je nu al een kleine avonturier hebt rondlopen. Misschien wel net in een fase dat je je handen er vol aan hebt. In combinatie met zwangerschapssymptomen als vermoeidheid en misselijkheid kan dat heel pittig zijn. Je kunt jezelf niet meer op één zetten, zelfs niet als je om het uur naar de wc moet sprinten. Ook heb je bij een tweede zwangerschap meer kans op bekkenpijn door bekkeninstabiliteit. Helemaal geen gek idee om het er lekker van te nemen zodra het kan: slaap uit in het weekend en vraag je partner om er af en toe met jullie oudste op uit te trekken zodat jij kunt bijkomen.

Het grote nieuws vertellen

Is het moment daar om iedereen te vertellen dat je zwanger bent? Mocht je kind het nog niet weten, dan is het nu sowieso handig om hem in te lichten. Zo voorkom je dat iemand anders erover begint terwijl hij nog van niks weet. Maar misschien heb je hem er al vrij snel bij betrokken. Vaak voelen kinderen aan dat er iets bijzonders aan de hand is en merken ze dat hun ouders iets voor hen proberen te verbergen.

Je kind vertellen dat er een broertje of zusje komt is natuurlijk leuk en misschien ook spannend. Hoe reageert hij? Een vijfjarige snapt veel beter wat dit nieuws betekent dan een tweejarige, en reageert dus ook anders. Heel jonge kinderen begrijpen nog niet wat er allemaal gebeurt. Ze weten dat mama een baby in haar buik heeft, maar dat is het dan ook. Een vijfjarige kan veel beter overzien wat er gaat gebeuren, maar wordt misschien alsnog overvallen door alle veranderingen en emoties als de baby er echt is.

Betrek je kind bij de zwangerschap, door erover te vertellen, hem het bewegen van de baby te laten voelen en verhalen over het krijgen van een broertje of zusje voor te lezen. Misschien kun je hem ook eens meenemen naar de verloskundige. De zwangerschap is een grote verandering voor je kind, en het helpt hem als verder zoveel mogelijk hetzelfde blijft. Je buik wordt groter, je bent sneller moe, er wordt een babykamer ingericht en misschien verhuist je oudste wel naar een andere kamer. Dat zijn een hoop nieuwe gebeurtenissen in een paar maanden tijd. Wees je ervan bewust dat dit indruk maakt op je kind. Zorg voor genoeg aandacht en geborgenheid voor hem.

Broertje of zusje?

Heb je straks twee jongens, twee meisjes of van allebei één? Leuk om over de verschillende combinaties te fantaseren. Mocht je willen weten wat het geslacht is, denk er dan over na of je dit ook bekend wilt maken. Behalve familie en vrienden is er nu nóg iemand nieuwsgierig naar. Wil je het liever pas na de geboorte wereldkundig maken, dan kun je het beter ook niet aan je kind vertellen. Het is misschien veel te moeilijk of niet leuk voor hem om zo’n belangrijk geheim te bewaren. Dat kun je eigenlijk niet van hem vragen.

Heel andere beleving

Omdat je al moeder bent, ervaar je je tweede zwangerschap heel anders. Weet je nog hoe abstract het de eerste keer was, het idee dat de baby in je buik écht jouw kind was? Dat je je niet kon voorstellen hoe je zou zijn als moeder? Hoe nieuw alles was en hoe onzeker dat je kon maken? Dat is nu een ander verhaal. Zwangerschapsboeken die je toen verslond, blader je nu misschien alleen nog door. Vraagt iemand hoeveel weken je zwanger bent, dan weet je dat meestal niet meer zo accuraat als bij de eerste. De tijd glipt veel meer door je vingers en het lijkt alsof je tweede zwangerschap sneller gaat dan de vorige keer. Dat komt vast omdat het nu niet de hele dag in je gedachten is. Je moet jezelf er misschien steeds aan herinneren om bewust stil te staan bij deze zwangerschap.

Minder zorgen

Bijkomend voordeel: waarschijnlijk maak je je nu ook minder zorgen of alles wel goed zal gaan. Veel signalen kun je nu plaatsen, kwaaltjes herken je en je weet inmiddels dat het meestal niets is om je ongerust over te maken. Het kan wel zijn dat je iets meer last krijgt van zwangerschapskwaaltjes, zoals misselijkheidvasthouden van vocht, moeheid en bekkenpijn. Maar tijd om daar uren op te googelen is er niet: er loopt al een kind rond dat je aandacht vraagt.

Bezoek verloskundige

Nu je zwanger bent van de tweede, weet je al wat je van de controles bij de verloskundige kunt verwachten. Misschien wil je sommige controles zelfs wel overslaan, als alles prima verloopt. Of hoeft je partner wat jou betreft niet elke keer vrij te nemen om met je mee te gaan. Het is trouwens wel handig om de eerste keer samen te gaan en ook de echo’s wil hij vast niet missen. Lees hier meer over de standaard echo-momenten tijdens je zwangerschap.

Ook weet je een tweede keer beter wat je belangrijk vindt qua verloskundige zorg. Zat je bij een grote praktijk en was dat prima? Of wil je juist absoluut weer naar die ene zelfstandige caseload verloskundige? Lijkt een holistische verloskundige je nu wel wat? De eerste keer koos je misschien de dichtstbijzijnde praktijk uit, maar nu je beter weet wat het allemaal inhoudt kun je ook bewuster kiezen.

Zwangerschapscursus

De eerste keer vrát je alle informatie bij de zwangerschapscursus. Hormonen, de werking van de baarmoederspier, het uitkloppen van de navelstreng: het was allemaal nog een groot mysterie. Nu weet je de belangrijkste dingen misschien nog wel, en heb je alleen behoefte aan een opfriscursus om je ademhalingstechnieken af te stoffen. Of heb je tijdens de vorige zwangerschap geen cursus gedaan en was dat achteraf toch wel een gemis? Je kunt nu voor de herkansing, óf je kunt iets heel anders kiezen dan vorige keer. Zwangerschapsyoga, haptonomie, mindfulness, pilates, hypnobirthing: er zijn zat opties. Zwangerschapscursussen: welke past bij jou?

Babyspullen kopen

Een tweede kind scheelt een hoop tijd en geld qua shoppen. De duurste spullen heb je al en veel kleertjes kunnen vast wel in de herhaling. Is je oudste kind nog klein, dan is een duo kinderwagen wel een handige aankoop. Zo kun je straks makkelijk beide kinderen vervoeren. Je kunt ook kiezen voor een meerijdplankje met eventueel een zitje. En misschien een extra luiertas, als je straks twee kinderen in de luiers hebt: luiertas kopen, waar let je op? Wat nieuwe kleertjes kunnen ook geen kwaad, al was het maar omdat piepkleine outfitjes kopen een van de hoogtepunten van een zwangerschap is.

 

Grotere buik

Het kan dat je buik bij een tweede zwangerschap eerder zichtbaar is, dan bij een eerste. Dit komt doordat je buikspieren niet meer zo stevig zijn, waardoor ze sneller uitrekken (alles over groei zwangere buik). Ook voel je de baby waarschijnlijk eerder bewegen. Bij een eerste zwangerschap is dit vaak rond de 20 weken. Bij een volgende zwangerschap vaak al tussen de 16 en 18 weken. Je weet nu namelijk waar je op moet letten en herkent het gevoel sneller.

Geen grote babyshower

Werd er bij je eerste kind nog een enorme babyshower georganiseerd, deze keer is het misschien wat minder uitbundig of wordt er zelfs niks georganiseerd. Dit betekent niet dat je omgeving niet aan je denkt, maar ook voor je omgeving is het niet nieuw om jou als ouder te zien. Ze weten al dat het jullie goed afgaat en kunnen niet wachten om nummer twee te overspoelen met aandacht.

Voor de tweede keer bevallen

Ook de tweede bevalling kan totaal anders zijn dan de eerste keer. Een tweede baby is meestal groter. Toch heeft je tweede kind vaak meer ruimte in de baarmoeder. Het kan dus alle kanten op bewegen, zelfs aan het eind van de negen maanden. Meestal daalt je baby dan ook wat later in, soms pas tijdens de bevalling.

Bij een eerste kind begint de ontsluiting vaak pas als de weeën regelmatiger en krachtiger zijn. Bij een tweede zwangerschap kan je zomaar drie centimeter ontsluiting hebben, zonder het echt door te hebben. Misschien rommelde het hooguit wat.

Een tweede bevalling gaat bijna altijd korter en sneller. De eerste keer is bij de geboorte het bindweefsel in de baarmoederhals verweekt en soepeler gebleven. De baarmoedermond gaat daardoor eenvoudiger open en je baby komt er nu dus makkelijker uit. Het kost je minder inspanning en daarom zul je je na een tweede bevalling vaak fitter voelen dan na een eerste. Let wel: dit is geen regel.

Dubbel zoveel liefde

Al is zwanger zijn op zich geen nieuwe ervaring meer voor je, in je buik zit wel een heel nieuw mensje. Een individu met z’n eigen uiterlijk en karaktertrekken. Misschien merk je de verschillen met je eerste kind al. Is deze veel rustiger of juist wilder aan het bewegen, of voel je intuïtief dat er daarbinnen een heel ander typje zit. Vraag je je af hoe het in hemelsnaam mogelijk is dat je van deze kleine broer of zus evenveel gaat houden als van je oudste? Geen zorgen: je hoeveelheid liefde verdubbelt gewoon. Je hart is groot genoeg voor allebei! Mooi, hè?

Tips bij een tweede zwangerschap

Ook als je zwanger van de tweede bent, kun je nog tips gebruiken. De tweede zwangerschap en tweede bevalling zijn namelijk nooit hetzelfde als de eerste keer. Een aantal tips op tijdens je tweede zwangerschap op te letten:

 1. Neem je rust

  Een middag op de bank hangen is er vaak niet meer bij (tenzij de oudste naar de oppas of crèche is). Plan daarom af en toe een paar uur voor jezelf. Laat je partner of iemand anders wat met je kind doen of wacht tot hij slaapt en doe even niets anders dan op de bank zitten of ontspannen in bad. Even genieten van je buik met die kleine druktemaker erin.

 2. Betrek je oudste erbij

  Bij de zwangerschapstijd en de kraamtijd. Zo voorkom je jaloezie. En bedenk alvast waar je je eerste kind naartoe brengt zodra je weeën.

 3. Pas op met je rug.

  Til je oudste kind alleen op als het echt nodig is. Je buikspieren zijn na je eerste zwangerschap niet meer zo stevig. Gebruik dus een goede buikband.

 4. Leg het vast op de foto

  Met een zwangerschapsshoot leg je deze bijzondere tijd voor altijd vast. Het is straks namelijk bijna niet meer voor te stellen hoe je eruitzag met zo’n buik. Laat niet alleen foto’s van jou alleen maken, maar ook met je partner en oudste. Leuk voor later!

 5. Misschien iets eerder met verlof?

  Bedenk of je vier of zes weken voor de uitgerekende datum met verlof wilt gaan. Sommige vrouwen kiezen ervoor om juist bij de komst van een tweede eerder met verlof te gaan dan bij hun vorige zwangerschap, zodat ze nog wat one-on-one time met hun oudste kind hebben. Ook kan het zijn dat je dit keer eerder behoefte hebt aan rust. Niet zo gek: een peuter of kleuter hebben en ook nog zwanger zijn, is leuk maar ook behoorlijk vermoeiend. Zwangerschapsverlof berekenen, zo doe je dat.

 6. Laat de opvang ook tijdens je verlof doorlopen

  Tijdens een tweede zwangerschap kom je ook tijdens je verlof minder aan rust toe, als er al een kind rondloopt. De opvang van je kind daarom door laten lopen tijdens je verlof, is dan ook helemaal geen slecht idee. Zo heb je af toe wat tijd voor jezelf.

Video: Rachel vraagt door: 'Wat ga je bij een tweede kind anders doen?'