Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zorgverzekering en zwangerschap in 2022: wat wordt er vergoed?

Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, is het slim om eens goed in je zorgverzekering te duiken. Zwanger zijn betekent extra zorgkosten, gedurende je hele zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Wat vergoedt de basisverzekering wel en wat niet?

Advertentie

Basisverzekering en zwangerschap

Iedereen is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Voor kinderen tot achttien jaar is de basisverzekering gratis. De inhoud van het basispakket én de premie die je ervoor betaalt veranderen jaarlijks. Ook kan het slim zijn om je voor bepaalde kosten aanvullend te verzekeren. Zodat je bijvoorbeeld niet alles zelf hoeft te betalen als je in een geboortecentrum wilt bevallen of advies nodig hebt van een lactatiekundige.

Hier vind je een handig overzicht met welke kosten er in 2022 worden vergoed.

Vergoed in de basisverzekering 2022

Een overzicht van alles wat hieronder valt:

 1. Verloskundige zorg
  Alle afspraken en controles bij je verloskundige tijdens en na je zwangerschap worden vergoed, en uiteraard ook de verloskundige hulp bij je bevalling. Voor bloedonderzoeken en eventuele geneesmiddelen betaal je wel je eigen risico.
 2. Echo’s
  De basisverzekering vergoedt alle echo’s die voorgeschreven zijn door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Hieronder vallen in elk geval: de termijnecho (12-wekenecho) en de 20-wekenecho. De 13-wekenecho wordt sinds 1 september 2021 ook vergoed. Soms moet er om medische redenen nog een echo worden gemaakt, bijvoorbeeld een vroege vitaliteitsecho (rond 67 weken), een groeiecho (rond 30 weken) of een liggingsecho (rond 36 weken). Die worden dan ook vergoed vanuit de basisverzekering. Een pretecho of echo op eigen verzoek wordt niet vergoed.
 3. Counseling prenatale screening
  Tijdens je zwangerschap kun je een aantal onderzoeken laten doen om de kans op een aangeboren afwijking bij je baby te bepalen. Deze onderzoeken worden prenatale screening genoemd. De onderzoeken zijn niet verplicht, maar je hebt er wel recht op. Je krijgt hierover een informatief gesprek (counseling) bij de verloskundige, over wat de onderzoeken inhouden en wat de uitkomst kan betekenen. Bij prenatale screening horen onder meer de NIPT-test en de 20-wekenecho. De counseling wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Lees ook: Prenatale screening, wel of niet doen?
 4. NIPT-test bij medische indicatie
  Nadat je je hebt laten voorlichten besluit je of je de NIPT-test wel of niet wilt laten uitvoeren. De NIPT-test wordt volledig vergoed bij een medische indicatie. Wil je de NIPT-test doen en heb je geen medische indicatie, dan betaal je € 175. Hier lees je wat de NIPT-test inhoudt.
 5. Vervolgonderzoeken
  Als uit de NIPT-test blijkt dat je baby een verhoogd risico heeft op een chromosoomafwijking, kom je in aanmerking voor een vervolgonderzoek. In 2022 vergoedt de basisverzekering als vervolgonderzoek de vlokkentest, de vruchtwaterpunctie en het Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO). Wel moet je bij deze vervolgonderzoeken het eigen risico betalen. Alleen voor het GUO betaal je geen eigen risico. Tip: Dit zijn de opties voor prenatale diagnostiek.
 6. Bevalling
  Als je thuis bevalt of als je met medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, wordt de zorg bij je bevalling volledig vergoed door de basisverzekering. Wil je graag in een geboortecentrum bevallen? Dan krijg je € 230 per dag vergoed en betaal je een eigen bijdrage van € 369,40. Bij een poliklinische bevalling (in het ziekenhuis, maar zonder medische indicatie) wordt in 2022 € 230 per dag vergoed. De kosten voor een bevalling verschillen per ziekenhuis, daardoor verschilt ook de eigen bijdrage. Gemiddeld is de eigen bijdrage rond de € 365. Lees ook: Is bevallen in het ziekenhuis veiliger?
 7. Ziekenhuisopname bij complicaties of na de bevalling
  Ben je in het ziekenhuis bevallen en moet je om medische redenen iets langer blijven? Of moest je tijdens je zwangerschap in het ziekenhuis worden opgenomen? Dan worden de kosten voor je ziekenhuisopname ook vergoed vanuit de basisverzekering, net als medische nazorg van de gynaecoloog.
 8. Kraamzorg
  De basisverzekering vergoedt kraamzorg met een minimum van 24 uur en een maximum van 80 uur of uiterlijk 10 dagen. Voor elk uur kraamzorg betaal je in 2022 een eigen bijdrage van € 4,70. Het is mogelijk om deze eigen bijdrage (deels) aanvullend te verzekeren. Dit geldt zowel voor kraamzorg thuis als in het ziekenhuis. Hoeveel uur kraamzorg je precies vergoed krijgt, hangt af van jouw situatie. Als je borstvoeding geeft is 49 uur de standaard, bij kunstvoeding is het 45 uur. Je verloskundige kan extra uren kraamzorg uitschrijven, bijvoorbeeld als de borstvoeding niet goed verloopt of als je baby een moeilijke start heeft. Als je zonder medische indicatie bevalt in het ziekenhuis en daar kraamzorg krijgt, betaal je daar € 38 per dag voor: € 19 voor je baby en € 19 voor jezelf.
 9. Urineverlies na bevalling
  Na de bevalling kunt je last krijgen van bekkenbodemproblemen. Je kunt dan af en toe urine verliezen, bijvoorbeeld als je lacht of niest. Bekkenfysiotherapie kan goed helpen bij het herstel en het versterken van de bekkenbodem. De basisverzekering vergoedt de eerste negen behandelingen, maar je betaalt wel het eigen risico. Lees hier hoe je zelf je bekkenbodemspieren kunt trainen tijdens en na de zwangerschap.
 10. Huisarts
  Heb je last van zwangerschapskwaaltjes of heb je problemen na de bevalling en wil je even langs de huisarts? Deze kosten vallen gewoon onder de basisverzekering.
 11. Geneesmiddelen
  Als je tijdens je zwangerschap of kraamtijd geneesmiddelen nodig hebt en deze worden voorgeschreven door je huisarts, verloskundige of gynaecoloog, krijg je de kosten meestal ook vergoed vanuit je basisverzekering. Dit geldt niet voor paracetamol of foliumzuur. Deze medicijnen moet je zelf betalen. Lees meer: Welke medicijnen mag je slikken en welke zijn een risico voor je ongeboren baby?

Eigen risico en zwanger

Dat de bovenstaande zorgkosten onder de basisverzekering vallen, betekent niet dat je zelf niets hoeft te betalen. Sommige kosten vallen namelijk onder het eigen risico. Dit betekent dat je ieder jaar de eerste € 385 van die kosten zelf betaalt. Komt het bedrag boven de € 385 uit, dan vergoedt de zorgverzekeraar deze kosten.

Iedereen heeft dus een verplicht eigen risico van € 385 en daarbovenop eventueel een vrijwillig eigen risico: de hoogte van dat bedrag stel je zelf vast. Hoe hoger je eigen risico is, hoe meer korting je krijgt op je premie. Maar hoe hoger je eigen risico is, hoe meer je ook zelf moet betalen voor zorgkosten uit de basisverzekering. Tot het vastgestelde bedrag moet je namelijk alle zorgkosten die onder het eigen risico vallen zelf betalen. Pas als de kosten boven dat bedrag uitstijgen, vergoedt de verzekeraar de zorg die binnen de basisverzekering valt.

Advertentie

Tip: Hier vind je de mooiste boeken over zwangerschap, bevallen en baby.

Wat kun je aanvullend verzekeren voor je zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap maak je ook zorgkosten die níet binnen de basisverzekering vallen en dus niet worden vergoed. Je kunt je eventueel aanvullend verzekeren om ervoor te zorgen dat deze kosten toch (deels) zijn gedekt. Ook de eigen bijdragen kun je vaak aanvullend verzekeren.

Dit kun je bij de meeste zorgverzekeraars aanvullend verzekeren:

Elke verzekeraar biedt andere aanvullende verzekeringen aan. Het hangt van je zorgverzekering en het aanvullende pakket dat je kiest af of de bovenstaande kosten wel of niet worden vergoed. Het verschilt ook weer per zorgverzekeraar of je een volledige vergoeding krijgt, of slechts een deel van het bedrag. Check dus goed wat er precies is gedekt, welke voorwaarden er gelden en of dit bij jouw wensen past, voordat je een aanvullende verzekering afsluit.

Advertentie

Zwanger en aanvullend verzekeren: wel of niet doen

Je besluit zelf of je tijdens de zwangerschap naast de basisverzekering een aanvullend pakket neemt. De premie voor een aanvullende verzekering kan variëren van € 9 tot € 60 per maand, bovenop de premie van je basisverzekering. Hoe meer premie je betaalt, hoe meer zorgkosten er worden vergoed.

Weeg van tevoren af of die maandelijkse extra premie voor een aanvullend pakket het waard is voor jou. Zet op een rijtje welke zorgkosten je verwacht te moeten betalen tijdens de zwangerschap (dus kosten die buiten de basisverzekering vallen). Vergelijk dit met de maandelijkse extra premiekosten die je het komende jaar zou betalen voor een aanvullende verzekering, om die zorgkosten vergoed te krijgen. Zijn de verwachte zorgkosten hoger dan de premiekosten? Dan is het verstandig om je aanvullend te verzekeren. Verwacht je juist voordeliger uit te komen als je de kosten zelf betaalt? Dan kun je ervoor kiezen om geen aanvullende verzekering te nemen.

Er zijn ook verzekeraars die een speciale zwangerschapsverzekering of gezinsverzekering aanbieden. Ook voor deze pakketten geldt: vraag je van tevoren af of de extra premiekosten opwegen tegen de vergoedingen die ze aanbieden.

Tussentijds wijzigen

Elk jaar in november en december kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar of je pakket wijzigen. Als je op dat moment zwanger bent of zwanger wilt worden, is het verstandig om eens goed te kijken naar de verschillende pakketten die worden aangeboden. Welke zorgkosten wil je tijdens je zwangerschap graag vergoed krijgen? Pas je verzekering daarop aan.

Als je vóór 1 januari je oude zorgverzekering hebt opgezegd, heb je tot 31 januari de tijd om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen. Daarna zit je er weer een jaar aan vast. Zorg dus dat je in november of december je keuze maakt.

Het kan natuurlijk zijn dat je nét een nieuwe zorgverzekering hebt afgesloten en in het nieuwe jaar ontdekt dat je zwanger bent. Als je zorgverzekering op dat moment niet aansluit bij je wensen, kun je misschien alsnog je pakket bij je huidige verzekeraar wijzigen. Een klein aantal verzekeraars biedt de mogelijkheid aan om tussentijds je pakket te wijzigen bij een zwangerschap. Bekijk hier om welke verzekeraars het gaat.

Vergelijk zorgverzekeringen

Ben je zwanger of hoop je in 2022 zwanger te worden? Controleer dan welke zorgkosten jouw huidige pakket vergoedt. Vergelijk dit vervolgens met de pakketten die andere verzekeraars aanbieden: misschien zie je ergens anders wel een aanvullend pakket met meer dekking voor lagere premiekosten.

Er zijn ontzettend veel verzekeraars, allemaal met verschillende pakketten, dus het is best een klus om uit te zoeken wat het beste bij je past. Een onafhankelijke vergelijkingswebsite helpt hierbij, bijvoorbeeld de Zorgvergelijker van de Consumentenbond of Independer.

Bron: Independer

Keuze van ziekenhuis of zorgverlener

Staat voor jou al vast in welk ziekenhuis je wilt bevallen? Of heb je een voorkeur voor een bepaalde verloskundigenpraktijk? Controleer dan of deze zorgverlener of dit ziekenhuis een contract heeft met jouw zorgverzekeraar en of dit onder jouw polis valt. Als je een budgetpolis of naturapolis hebt, krijg je je zorgkosten alleen vergoed als je naar het ziekenhuis gaat waarmee je verzekeraar een contract heeft. Dat kan ook gelden voor je verloskundigenpraktijk. Heb je een combinatiepolis of restitutiepolis, dan mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat.

Kraampakket aanvragen

Als je aanvullend bent verzekerd, krijg je een kraampakket toegestuurd door je verzekeraar. In dit pakket zitten alle medische artikelen die nodig zijn voor de bevalling en de kraamtijd. Je moet dit pakket wel zelf aanvragen bij je verzekeraar, minimaal twee maanden voor de verwachte bevallingsdatum. Je kunt een kraampakket ook zelf kopen bij een apotheek, drogist of via een online winkel.

Tip: Heb jij de gratis Zwangerbox al aangevraagd? Dat doe je hier.

Baby verzekeren

Als je baby is geboren, moet hij ook worden verzekerd. Dat is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook verstandig: anders krijg je namelijk de zorgkosten voor je kind niet vergoed. Je moet je kind voordat hij vier maanden oud is aanmelden bij een zorgverzekering. Nadat je je baby hebt aangemeld, gaat de verzekering met terugwerkende kracht vanaf de geboortedatum in. In Nederland mogen alle kinderen tot achttien jaar gratis worden meeverzekerd op de basisverzekering van de ouders. Vaak krijgen ze dan ook gratis dezelfde aanvullende verzekering als de ouder bij wie ze zijn meeverzekerd. Lees hier meer over het aanmelden van je baby bij de zorgverzekering.

Lees ook: Overstappen van zorgverzekering: 13 tips waar je op moet letten

Bronnen: Independer, Consumentenbond

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting