1 week zwanger

1 week zwanger

Je bent nu tussen de 1 en 2 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Een eitje is nu aan het rijpen.

1 week zwanger: baby

Er is een eitje aan het rijpen dat aan het einde van deze week loslaat uit de eierstokken. Daar ‘wacht’ de eicel in een van de eileiders op bevruchting door een zaadcel.

Zo’n eicel leeft maar ongeveer 24 uur. Zwanger worden is dus een behoorlijk precisiewerkje, want in die 24 uur moet de bevruchting plaatsvinden. Met andere woorden: in die 24 uur moet je met elkaar vrijen.

Gelukkig leven zaadcellen iets langer: ongeveer 48 tot 72 uur. Heb je dus een of twee dagen vóór de eisprong gevreeën, dan is er een kans dat er nog een levende zaadcel aanwezig is om het eitje te bevruchten.

1 week zwanger: jij

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, moet je dus rond de eisprong vrijen. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dat ongeveer rond de 14e dag; aan het einde van deze week dus.

Wanneer het moment van je eisprong precies is, kun je vaststellen door elke ochtend op hetzelfde tijdstip vóór je opstaat je temperatuur op te nemen. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met 0,3 graden en vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Het nadeel van deze test is dat het alleen werkt met een heel regelmatige cyclus – en een beetje omslachtig is het natuurlijk ook.

Makkelijker is het om bij de drogist of apotheek een test te kopen die de eisprong berekent. Zo’n test meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon, waarvan je lichaam vlak voor de eisprong grotere hoeveelheden produceert. Er zijn verschillende testen op de markt en elke test werkt weer anders, dus laat je goed informeren.

Erfelijke ziektes

Als er erfelijke ziektes in je familie voorkomen en je wilt weten wat dat voor consequenties heeft voor je zwangerschap en jullie kind, raadpleeg dan het Erfocentrum. Hier kun je terecht met vragen over erfelijkheid, aangeboren aandoeningen, prenatale diagnostiek en vermijdbare risico’s.

Niet roken

Als je rookt, komen giftige stoffen als nicotine en koolmonoxide bij de baby. Ook krijgt hij minder zuurstof en voedingsstoffen. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam of een vroeggeboorte. Ook meeroken is niet goed voor jou en de baby.