1 week zwanger

1 week zwanger

Je bent nu tussen de 1 en 2 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Week 1 begint bij zwangerschapsdag 7 en loopt tot dag 14. Een eitje is nu aan het rijpen.

Advertentie

1 week zwanger: baby

Er is een eitje aan het rijpen dat aan het einde van deze week loslaat uit de eierstokken. Daar ‘wacht’ de eicel in een van de eileiders op bevruchting door een zaadcel.

Zo’n eicel leeft maar ongeveer 24 uur. Zwanger worden is dus een behoorlijk precisiewerkje, want in die 24 uur moet de bevruchting plaatsvinden. Met andere woorden: in die 24 uur moet je met elkaar vrijen (lees ook: Hoe vaak vrijen om zwanger te worden?)

Gelukkig leven zaadcellen iets langer: ongeveer 48 tot 72 uur. Heb je dus een of twee dagen vóór de eisprong gevreeën, dan is er een kans dat er nog een levende zaadcel aanwezig is om het eitje te bevruchten.

Meer lezen: Onderzoek: ‘Gewicht mannen heeft effect op zaadcellen’

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, moet je dus rond de eisprong vrijen. Bij een regelmatige cyclus van 28 dagen is dat ongeveer rond de 14e dag; aan het einde van deze week dus.

De meest betrouwbare manier om je vruchtbare dagen te meten is met een ovulatietest. Zo’n test meet de hoeveelheid luteïniserend hormoon, waarvan je lichaam vlak voor de eisprong grotere hoeveelheden produceert. Er zijn verschillende testen op de markt waarmee je je ovulatie kunt berekenen en elke test werkt weer anders, dus laat je goed informeren.

luteale fase - 1 week zwangerVerloop van een gemiddelde menstruatiecyclus.  

En er zijn nog meer manieren om er achter te komen wanneer je vruchtbaar bent. Bijvoorbeeld door elke ochtend op hetzelfde tijdstip vóór je opstaat je temperatuur op te nemen. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur met 0,3 graden en vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer.

Het nadeel van deze test is dat het alleen werkt met een heel regelmatige cyclus – en een beetje omslachtig is het natuurlijk ook. Voor vrouwen met een regelmatige cyclus kan een ovulatie-app ook goed werken. Of de Billings ovulatiemethode. Lees hier hoe dat precies werkt.

Schema vruchtbare dagen

Op welke dagen ben je het meest vruchtbaar?

Dag voor/na ovulatie Vruchtbaarheid
6 dagen voor de ovulatie Bevruchting zeer onwaarschijnlijk
5 dagen voor de ovulatie Laag vruchtbaar
4 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
3 dagen voor de ovulatie Beetje vruchtbaar
2 dagen voor de ovulatie Meest vruchtbaar
1 dag voor de ovulatie Meest vruchtbaar
Dag van de ovulatie Meest vruchtbaar
1 dag na de ovulatie Alleen de eerste uren vruchtbaar
2 dagen na de ovulatie Geen kans op bevruchting

Hoe herken ik een eisprong?

Je vruchtbare dagen kun je berekenen via je cyclus, maar je kunt de ovulatie ook herkennen aan:

Meer lezen: Kun je je eisprong voelen?

Voorbereiding innesteling

Ondertussen heeft je baarmoeder zich voorbereid op een eventuele zwangerschap. Dat gebeurt elke maand: het slijmvlies van de baarmoeder wordt dikker. Het maakt zich klaar voor een mogelijke innesteling van een bevruchte eicel. Tijdens een menstruatiecyclus waarin er geen eicel is bevrucht, sterft het baarmoederslijmvlies ongeveer twee weken na de eisprong af en dan word je ongesteld.

Heeft er wél een bevruchting plaatsgevonden, dan arriveert het bevruchte eitje voor die tijd in de baarmoeder, waar het zich gaat innestelen in de baarmoederwand. Als die innesteling goed verloopt, ben je echt zwanger.

1 week zwangerIllustratie van de bevruchting en de weg van de eicel naar de baarmoeder.

Foliumzuur

Als je zwanger wilt worden, doe je er vaak alles aan om je kansen te vergroten. Omega-3-vetzuren zouden de kans om zwanger te raken vergroten. Dit zit in vette vis, zoals zalm, makreel, sardines en haring. Ook het eten van veel vezels, groente en fruit kan je vruchtbaarheid verhogen.

Daarnaast is er het nadrukkelijke advies om foliumzuur te slikken. Begin vier weken voor de conceptie met het slikken van 0,5 mg foliumzuur.  Dit verkleint de kans aanzienlijk dat je baby wordt geboren met een ernstige aandoening aan het centrale zenuwstelsel, zoals een spina bifida (open ruggetje), anencefalie (open schedel), hydrocefalus (‘waterhoofd’) en schisis (‘hazenlip’). Ook blijkt uit onderzoek dat je door het slikken van foliumzuur een miskraam kunt voorkomen.

Lees ook: Wat kun je beter wel én niet eten als je zwanger wilt raken

Erfelijke ziektes

Als er erfelijke ziektes in je familie voorkomen en je wilt weten wat dat voor consequenties heeft voor je zwangerschap en jullie kind, raadpleeg dan het Erfocentrum. Hier kun je terecht met vragen over erfelijkheid, aangeboren aandoeningen, prenatale diagnostiek en vermijdbare risico’s.

Niet roken

Als je rookt, komen giftige stoffen als nicotine en koolmonoxide bij de baby. Ook krijgt hij minder zuurstof en voedingsstoffen. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam of een vroeggeboorte. Ook meeroken is niet goed voor jou en de baby.

Bijzondere animatie over de ovulatie

Deze 3D animatie toont in prachtige details het proces van de bevruchting.

Video: Zo ziet een bevruchting er uit