Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
checklist borstvoeding

Checklist borstvoeding en kunstvoeding: dit heb je nodig

Als je een baby krijgt, moet je flink wat spullen aanschaffen. Alleen al voor de voeding heb je een hele survivalkit nodig. Daarom deze handige checklist borstvoeding en kunstvoeding met alles wat je nodig hebt voor je baby.

In samenwerking met expert

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Checklist borstvoeding

Als je borstvoeding kunt en wilt geven, heb je het volgende nodig:

Advertentie
 1. Een voedingskussen

  Een voedingskussen kan prettig zijn bij het voeden. Hoe klein en licht je baby ook is, als je hem tilt tijdens het voeden, krijg je al snel last van je nek en je rug. Door een voedingskussen op de juiste manier te gebruiken, voorkom je dit. Het is niet per se nodig om een voedingskussen aan te schaffen, je kunt ook normale kussens gebruiken. Een voedingskussen werkt gewoon wat handiger. Als je het al tijdens de zwangerschap koopt, kun je er fijn mee slapen door je buik en benen ermee te ondersteunen. Koop meteen ook een extra hoes, zodat je één reserve hebt als de andere hoes gewassen moet worden.

  Meer lezen: Waarom een voedingskussen onmisbaar is bij het voeden én slapen

 2. Zoogkompressen

  Het hoort erbij dat er zo nu en dan tussen de voedingen door wat melk uit je borsten lekt. Met zoogkompressen voorkom je natte vlekken in je kleding. Je kunt wasbare katoenen of wollen exemplaren kopen, of wegwerpkompressen. Als je baby net is geboren, is het fijn om er alvast wat in huis te hebben. Dan kun je daarna ontdekken wat voor jo het beste werkt.

  Tip: Zo gebruik je een zoogkompres op de juiste manier

  Advertentie
 3. 2 tot 3 voedingsbeha’s

  Een goede voedingsbeha is onmisbaar als je borstvoeding geeft. Je kunt ’m gewoon aanhouden tijdens het voeden en hij geeft je borsten stevige ondersteuning. Daarnaast rekt een speciale voedingsbeha mee, wat ideaal is met borsten die steeds van omvang veranderen. In de kraamweek kan een voedingshemd ook fijn zijn, omdat je borsten dan vaak wat gevoeliger zijn. Dit is een hemd met verstevigde cups die open kunnen. Een voedingshemd geeft minder ondersteuning dan een voedingsbeha, maar zit zachter en bedekt ook je rug en buik. Je hoeft er geen beha onder te dragen.

  Lees hier waar je aan moet denken als je een voedingsbh gaat aanschaffen.

 4. Een borstkolf

  Je kunt een borstkolf beter nog niet aanschaffen tijdens de zwangerschap. Soms is het vlak na de geboorte al wel nodig om te kolven, maar dan kun je het beste een speciale kolf huren die geschikt is om de productie op gang te krijgen. Na de kraamweek kun je kijken welk soort kolf het beste bij je past. Een borstkolf kan handig zijn als je een keer zonder je kind op pad gaat of als je weer gaat werken. Tip: De draadloze Elvie kolf is mega populair, maar is-ie echt het geld waard? Lees hier de uitgebreide review.

 5. Flesjes voor de afgekolfde melk

  Als je af en toe een voeding door je partner of iemand anders wilt laten geven, heb je een fles nodig. Je hebt ze in allerlei soorten en maten en hetzelfde geldt voor de spenen die erbij horen. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten als je een zuigfles wilt aanschaffen. Denk aan materiaalkeuze, de inhoud en het soort spenenLees er hier meer over. 

  Advertentie
 6. Tepelzalf

  Een beetje gevoeligheid tijdens de eerste voedingen van je pasgeboren baby is normaal. Als de pijn aanhoudt en er wondjes aan je tepel ontstaan, kan het zijn dat je last hebt van tepelkloven. Die kunnen ontstaan als je baby de tepel niet goed in zijn mond heeft tijdens het drinken. Het is dan in de eerste plaats belangrijk de oorzaak te achterhalen en dit te veranderen. Daarnaast kan tepelzalf verzorgend en verzachtend zijn en het herstel van de huid helpen.

  Meer weten? Zo voorkom je een borstontsteking

 7. Bewaarbekertjes voor afgekolfde melk

  Wil je een voorraad aafgekolfde moedermelk opslaan in de vriezer of afgekolfde moedermelk meenemen als je de deur uitgaat, dan heb je bewaarbekertjes of speciale moedermelkbewaarzakjes nodig. Op de bekertjes zit vaak een afwasbaar tekstveld, waarop je de datum en hoeveelheid kunt noteren.

Lees ook: Vitamine K, D en A: dit heeft je baby (extra) nodig

Checklist kunstvoeding

Als je geen borstvoeding, maar kunstvoeding geeft, kun je dit op je uitzet-lijstje zetten:

 1. Flesvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden

  Meestal wordt standaard zuigelingenvoeding geadviseerd. Deze flesvoeding heeft koemelk als basis en bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Maar je kunt om verschillende redenen ook voor alternatieven gaan, bijvoorbeeld als je baby een koemelkallergie heeft. Er bestaan ook voedingen gebaseerd op soja- of geitenmelk. Overleg altijd even met het consultatiebureau als je wilt wisselen.

  Handig voedingsschema kunstvoeding: hoeveel heeft je baby nodig?

 2. 3 flessen met spenen

  Als je je baby meteen met de fles voedt, heb je flessen speciaal voor pasgeboren baby’s nodig. Het merk van de speen die je kiest moet in ieder geval overeenkomen met het merk van de fles die je gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor de juiste maat speen: small, medium of large, of: 1-2-3.

  Door meerdere flessen te kopen, heb je steeds genoeg tijd om de flessen te steriliseren tussen de voedingen door.

  Meer weten? Alles over het kopen van een geschikte flesspeen.

 3. Een melkpoedertoren of doseerbakje

  Als je de deur uitgaat, kun je met een melkpoedertoren of doseerbakje vooraf de juiste hoeveelheid voeding voor elke fles meenemen. In een thermoskan kun je lauwwarm water meenemen om de kunstvoeding mee te mengen.

 4. Flessenborstel of sterilisator

  Om de flessen goed schoon te houden, heb je een flessenborstel of een sterilisator nodig. Je kunt de fles na de voeding uitkoken of in de sterilisator in de magnetron zetten om ’m te ontsmetten. Lees hier alles over het steriliseren van babyflessen.

Meer lezen: Wat is beter, een voedingsschema of voeden op verzoek?

Video: Alles wat je moet weten over borstvoeding geven:

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Borstvoeding

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Nationale ZorggidsVoedingscentrum

Christine Bulsing

Lactatiekundige

Christine Bulsing heeft in 2011 haar diploma bachelor verpleegkunde behaald en is zij als jeugdverpleegkundige bij de jeugdgezondheidszorg gaan werken. In 2014 heeft Christine de opleiding tot lactatiekundige gevolgd en heeft ze in 2015 haar eigen praktijk Zoete Melk opgericht. In die tijd heeft zij ook een korte periode gewerkt als lactatiekundige in het Maasstad Ziekenhuis op de neonatologie,- en verlosafdeling.

Op dit moment combineer ze haar werk als jeugdverpleegkundige met haar eigen praktijk Zoete Melk. In haar eigen praktijk begeleidt ze moeders met vragen rondom alles over borstvoeding. Vaak komt ze bij de moeder thuis en kijkt ze mee met een voeding en zoeken ze samen naar oplossingen. Daarnaast geeft ze ook voorlichtingsavonden over borstvoeding voor aanstaande ouders en zwangeren.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu