checklist-borstvoeding

Checklist borstvoeding en kunstvoeding: dit heb je nodig

Als je een baby krijgt, moet je flink wat spullen aanschaffen. Alleen al voor de voeding heb je een hele survivalkit nodig. Daarom deze handige checklist borstvoeding en kunstvoeding met alles wat je nodig hebt voor je baby.

Checklist borstvoeding

Als je borstvoeding kunt en wilt geven dan heb je het volgende nodig:

Advertentie
 1. Een voedingskussen

  Hoe klein en licht je baby ook is, als je hem tilt tijdens het voeden, krijg je al snel last van je nek en je rug. Door een voedingskussen te gebruiken, voorkom je dit. Koop een voedingskussen gerust al tijdens je zwangerschap, want het slapen met zo’n kussen is een stuk comfortabeler met je dikke buik. Schaf meteen ook even een extra hoes aan zodat je een reserve hebt als de andere hoes gewassen moet worden.

  Meer lezen: Waarom een voedingskussen onmisbaar is bij het voeden én slapen

 2. Een pak zoogkompressen

  Het hoort erbij dat er zo nu en dan tussen de voedingen door wat melk uit je borsten lekt. Met zoogkompressen voorkom je natte vlekken in je kleding. Er zijn zowel katoenen exemplaren te koop (die je kunt wassen) als wegwerpkompressen. Als je baby net geboren is, is het fijn om er alvast wat in huis te hebben. Dan kun je daarna ontdekken wat voor jou het beste werkt.

  Tip: zo gebruik je een zoogkompres op de juiste manier. 

 3. 2 tot 3 voedingsbeha’s

  Een goede voedingsbeha is onmisbaar bij het geven van borstvoeding. Je kunt ’m gewoon aanhouden tijdens het voeden en hij geeft je borsten stevige ondersteuning. Daarnaast rekt een speciale voedingsbeha mee, wat nogal een uitkomst is met borsten die steeds van omvang veranderen.

  Lees hier waar je aan moet denken als je een voedingsbh gaat aanschaffen.

 4. Een borstkolf

  Dit is er een die je niet per se direct hoeft aan te schaffen, maar die als je borstvoeding blijft geven wel uitkomst biedt. Als het je baby bijvoorbeeld niet meteen lukt om goed bij je te drinken, kun je melk afkolven en uit de fles geven. Ook als je te veel melk aanmaakt of wanneer je op den duur een keer zonder je kind op pad gaat, is een borstkolf handig.

 5. Flesjes voor de afgekolfde melk

  Als je eens een voeding uit handen wilt geven, is een fles onmisbaar. Je hebt ze in alle soorten en maten en hetzelfde geldt voor de spenen die erbij horen. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten als je een zuigfles wilt aanschaffen. Denk aan materiaalkeuze, de inhoud en de soort spenen. Lees er hier meer over. 

 6. Tepelzalf

  Een beetje gevoeligheid tijdens de eerste voedingen van je pasgeboren baby is normaal. Als de pijn aanhoudt en er wondjes aan je tepel ontstaan, kan het zijn dat je last hebt van tepelkloven. Deze kunnen ontstaan als je baby de tepel niet goed in zijn mond heeft tijdens het drinken. Tepelzalf verzorgt en verzacht de huid en helpt deze sneller te herstellen.

  Meer weten? Zo voorkom je een borstontsteking. 

 7. Bewaarbekertjes voor afgekolfde melk

  Wil je een voorraad afgekolfde moedermelk opslaan in de vriezer of afgekolfde moedermelk meenemen als je de deur uitgaat, dan zijn bewaarbekertjes onmisbaar. Op de bekertjes zit vaak een afwasbaar tekstveld waarop je de datum en hoeveelheid kunt noteren.

Checklist flesvoeding

Als je geen borstvoeding maar kunstvoeding geeft, kun je dit op je uitzet-lijstje zetten:

 1. Flesvoeding voor baby’s van 0 tot 6 maanden

  In de meeste gevallen wordt standaard zuigelingenvoeding geadviseerd. Deze heeft koemelk als basis en bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Maar je kunt om verschillende redenen ook voor alternatieven gaan, bijvoorbeeld als je baby een koemelkallergie heeft. Er bestaan ook voedingen gebaseerd op soja- of geitenmelk. Overleg altijd even met het consultatiebureau als je wilt wisselen.

  Handig voedingsschema kunstvoeding: hoeveel heeft je baby nodig?

 2. 3 flessen met spenen

  Als je je baby meteen met de fles voedt, heb je flessen speciaal voor pasgeboren baby’s nodig. Het merk van de speen die je kiest moet in ieder geval overeenkomen met het merk van de fles die je gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat je kiest voor de juiste maat speen: small, medium of large, of: 1-2-3.

  Door meerdere flessen te kopen, heb je steeds genoeg tijd om de flessen te steriliseren tussen de voedingen door. Meer weten? Alles over het kopen van een geschikte flesspeen.

 3. Een melkpoedertoren of doseerbakje

  Als je de deur uitgaat, kun je met een melkpoedertoren of doseerbakje vooraf de juiste hoeveelheid voeding voor elke fles meenemen. In een thermoskan kun je lauwwarm water meenemen zodat je helemaal bent voorzien!

 4. Flessenborstel of sterilisator

  Om de flessen goed schoon te houden, heb je een flessenborstel of een sterilisator nodig. Je kunt de fles na de voeding uitkoken of in de sterilisator in de magnetron zetten om ’m te ontsmetten. Lees hier alles over het steriliseren van babyflessen.

Lees ook: Wat is beter, een voedingsschema of voeden op verzoek?