Pijnlijke tepels bij borstvoeding

Pijnlijke tepels bij borstvoeding

Geef je borstvoeding, dan kunnen je borsten het zwaar te voortduren hebben. Zeker je tepels kunnen er soms ellendig aan toe zijn en flink pijn doen. Wat is de oorzaak van pijnlijke tepels wat kun je er aan doen?

Pijnlijke tepels

Pijnlijke tepels, kunnen een heleboel verschillende oorzaken hebben als je borstvoeding geeft. Van het verkeerd aanleggen van je baby tot een schimmel of het gebruik van tepelhoedjes. Hieronder worden ze beschreven waardoor de pijn veroorzaakt kan worden en wat je eraan kunt doen.

Verkeerd aanleggen

In het algemeen komen pijnlijke tepels tijdens de borstvoeding door het feit dat je baby niet goed is aangelegd, of dat je baby niet goed zuigt. Je kunt dan kleine wondjes aan je tepels krijgen, ook wel tepelkloven genoemd. Baby’s leren al doende hoe ze moeten zuigen, het zou dus best kunnen dat je de eerste weken na de bevalling best wat last hebt maar dit vanzelf overgaat. Goed aanleggen is een van de belangrijkste en moeilijkste dingen bij borstvoeding.

Kolven

Het afkolven van melk kan je tepels behoorlijk irriteren. Het probleem is hoogstwaarschijnlijk dat het opzetstuk van je kolfapparaat niet goed aansluit op je tepel. De ingang is te nauw waardoor je tepel erlangs schuurt. Toch hoef je geen andere kolf aan te schaffen als je pijn hebt door het kolven. Je kunt opzetstukken van verschillende groottes kopen voor je kolf. Informeer ernaar bij een lactatiekundige of een borstvoedingscentrum.

Tepelkloven ontstaan zoals gezegd meestal als een baby niet goed is aangelegd, maar kunnen soms ook ontstaan door kolven. Omdat je kolfapparaat te hard staat bijvoorbeeld. Soms kunnen tepelkloven zo erg zijn dat ze gaan bloeden. Als er een beetje bloed in de melk komt, kan dat op zich geen kwaad. Maar het moet niet teveel worden, want daar wordt je baby misselijk van.

Schimmelinfectie

Er zijn nog meer oorzaken aan te wijzen voor pijnlijke tepels, zoals een schimmelinfectie. De Candida Albicans, beter bekend als spruw, is een infectie van het mondslijmvlies van je baby die ook bij jou klachten kan veroorzaken als je borstvoeding geeft. Zo kun je branderige tepels krijgen die vooral tegen het einde van de voeding en tussen de voeding door erg pijnlijk zijn. Ook kun je een stekende pijn in je borsten voelen of tepelkloven die niet willen genezen. In deze gevallen moet een arts zowel jou als de baby behandelen om te voorkomen dat jullie elkaar steeds opnieuw besmetten. Lees hier meer over de behandeling van spruw bij jou en je baby.

Vasospasme of syndroom van Raynaud

Pijnlijke tepels zijn zeker de eerste tijd van de borstvoeding voor veel moeders een probleem. Het uiterst pijnlijke ‘vasospasme’ van de tepel is veel minder bekend en komt ook veel minder voor.

Vasospasme is een vernauwing van de bloedvaatjes in de tepels. Dit kan veroorzaakt worden door verkeerd aanleggen en/of een schimmelinfectie en kan pijnlijke tepels veroorzaken. Bij vasospasme wordt je tepel wit nadat de baby je borst heeft losgelaten. De bijbehorende pijn wordt beschreven als brandend, en begint meestal pas als de voeding voorbij is. Als de tepel weer zijn normale kleur heeft (dit kan wel een tijdje duren) ontstaat er een ‘kloppende’ pijn die een paar seconden of minuten duurt waarna de tepel opnieuw wit kan worden.

De oorzaak is een soort kramp (spasme) in de bloedvaten van de tepel: vasospasme oftewel het syndroom van Raynaud. Als dit spasme plaatsvindt, wordt de tepel wit. Zodra de bloedvaten zich weer ontspannen krijgt de tepel weer zijn normale kleur. Bij vasospasme is het extra belangrijk dat je baby goed is aangelegd en toehapt. Leg tegen de pijn direct na het voeden iets warms op je tepel zoals een warm washandje of warme kruik – dit kan de reactie helpen voorkomen of verminderen. Ook kun je vitamine B6 slikken.

Wat te doen bij bij pijnlijke tepels:

Dit kun je doen om de pijn te verlichten:

  • Gebruik je eigen melk: wrijf na het voeden een beetje melk over de gevoelige tepels om ze te kalmeren. Moedermelk heeft een helende en verzachtende werking, ook op je tepels
  • Laat je tepels na het voeden aan de lucht drogen (behalve bij vasospasme)
  • Draag halfronde plastic borstschelpen om te voorkomen dat je kleding tegen je tepels wrijft. Koop schelpen met het grootste gat zodat je tepels niet tegen het plastic wrijven. Door zoogkompressen blijven je tepels vochtig en dat is nu precies was je niet wilt. Ook kunnen ze aan beschadigde tepels blijven plakken, wat erg pijnlijk kan zijn. Als je veel lekt, draag je gewoon een kompres over de borstschelp
  • Verzorg je tepels met lanoline (wolvet) zalf. Lanoline is een wasachtige afscheiding uit de talgklieren van schapen. Deze zalf verzacht en hydrateert terwijl een overschot aan vocht kan verdampen
  • Was je tepels maximaal één keer per dag met alleen wat water (geen zeep!)
  • Bied bij een voeding één borst in plaats van twee aan. Scheelt pijn en versnelt het genezingsproces. Let op: dit kan alleen als je baby genoeg aankomt

Pauze

Heb je alles geprobeerd en kun je je baby door de pijn niet de borst geven maar wil je niet stoppen met het geven van borstvoeding? Dan is er een laatste redmiddel: neem een borstvoedingspauze van een paar dagen om je tepels zo de kans te geven te genezen. Denk er wel goed over na hoe je je baby tijdens deze pauze voedt. Je kunt bijvoorbeeld vingervoeden in plaats van de fles te geven om te voorkomen dat je baby hierna niet meer aan de borst wil.

Tepelhoedjes

Bij pijnlijke tepels kun je beter geen tepelhoedjes gebruiken. Hoewel een tepelhoedje misschien tijdelijk helpt tegen de pijn, kun je er nieuwe problemen bij krijgen, zoals een terugloop in je melkproductie, borstontsteking en besmetting van buitenaf. Ook kunnen tepelhoedjes de schade aan je tepels verergeren. Schakel daarom altijd eerst een lactatiedeskundige in als je tepelhoedjes wilt gebruiken.