buikpijn-bij-kinderen

Buikpijn bij kinderen

Kinderen hebben vaak buikpijn. Maar hoe weet je nou of er lichamelijk iets aan de hand is of dat het psychisch is?

Buikpijn bij kinderen: een schemergebied

Het lastige met buikpijn is dat kinderen er vaak last van hebben en dat het van alles kan betekenen. Bij vier op de tien kinderen die langer buikpijn hebben, wordt een lichamelijke oorzaak gevonden, maar bij zes op de tien kinderen niet. Met name jonge kinderen kunnen bovendien nog niet goed zeggen waar ze pijn hebben en zeggen dan dat ze buikpijn hebben.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Eigenlijk als jouw onderbuik zegt dat er iets aan de hand is. Je kent je kind als geen ander en ziet waarschijnlijk aan hem of hij écht pijn heeft of dat de buikpijn misschien duidt op een onderliggend probleem. Dat zal niet het geval zijn als hij een keertje buikpijn heeft omdat hij zenuwachtig is voor een presentatie op school, maar wel als je kind vaak of lang achtereen buikpijn heeft. Het is goed om dan stappen te zetten.

Boosdoeners

De belangrijkste lichamelijke oorzaken van buikpijn bij kinderen zijn irritatie van het maagslijmvlies, maagdarminfecties (met een virus, bacterie of parasiet), blindedarmontsteking, blaasontsteking, andere infecties (zoals oorontsteking en longontsteking), in de knoop geraakte darm, obstipatie, coeliakie (gluten-intolerantie) en bij oudere meisjes ook menstruatie.

Wanneer moet je naar de dokter?

Als je kind zegt dat hij buikpijn heeft, hoef je niet direct naar je huisarts te rennen. In de volgende gevallen is het wel goed om je arts te raadplegen:

  • Als je kind suf wordt
  • Als de buikpijn steeds erger wordt
  • Als de buikpijn verergert als het kind beweegt
  • Als je kind steeds overgeeft en/of diarree heeft en niet drinkt
  • Als je bloed en slijm in de ontlasting ziet
  • Als je kind koorts bij de buikpijn krijgt
  • Als je kind pijn rechts (voor jou links) in de onderbuik heeft
  • Als je kind behalve buikpijn ook pijn bij het plassen heeft en/of bloed in de urine heeft.

Welke stappen kun je zetten?

Kan de arts geen lichamelijke oorzaak vinden, dan is er dus iets anders aan de hand. Het kan heel lastig zijn om te achterhalen wat dat is. De komst van een broertje, een nieuwe juf, spanningen thuis of op school, een overleden dierbare, ruzie met een vriendje, de stof op school niet aankunnen, faalangst of gepest worden. Neem je kind serieus en houdt het gesprek gaande. Hopelijk kom je er snel achter wat het is zodat je samen de oorzaak kunt aanpakken en de buikpijn snel verleden tijd is.