Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
dreumes eet met een lepeltje iets wat hij niet mag eten

Wat mag een dreumes (nog) niet eten?

Als je kind één jaar is, mag hij met de pot mee-eten. Dit geldt voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Je dreumes mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar sommige voedingsmiddelen kun je hem beter (nog) niet geven. En andere producten liever met mate. Dit mag je dreumes nog niet eten:

In samenwerking met expert

Susanne Verzuu

Voedings- en lifestylecoach

Wat mag een dreumes niet eten?

Vanaf zijn eerste verjaardag mag je kind alles eten wat jij ook eet. Nou ja, bijna. Deze dingen kun je je dreumes beter niet geven zolang hij nog klein is.

Advertentie

Tip: Kinderservies voor de eerste hapjes van je dreumes shop je via deze link

  1. Rauwe producten
    Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of rauw ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn, zoals listeria, salmonella en E. coli. Dit zijn voorbeelden van rauwe vlees- en vissoorten of producten met rauwe melk of ei:
    • ossenworst
    • filet américain
    • rosbief
    • carpaccio
    • alle soorten rauwe vis
    • rauwmelkse kazen (au lait cru)
    • sauzen of toetjes met rauw ei

    Lees meer:
    Voedingsschema dreumes en peuter: handige dagmenu’s
  2. Producten met veel zout
    In vleeswaren, kant-en-klare sauzen en sommige snacks zit veel zout. Omdat de nieren van je dreumes te veel zout nog niet goed kunnen verwerken, kan dit schadelijk zijn. Door zelf geen zout aan het eten toe te voegen en in de winkel voor producten te kiezen zonder of met minder zout, zorg je ervoor dat je kind zo min mogelijk zout binnenkrijgt. Ga daarom bij voorkeur voor verse producten in plaats van kant-en-klare potjes, pakjes en zakjes. Lees ook: Zoveel zout mag je kind gemiddeld per dag
  3. Kaas
    Gewone kaas bevat relatief veel verzadigd vet en zout en kan je dreumes beter niet eten. Dat kunnen de nieren van je kind niet goed verwerken, waardoor ze beschadigd kunnen raken. Dit geldt voor zowel kant-en-klare plakken kaas, als voor een stuk kaas waar je met de kaasschaaf plakjes van maakt. Lees ook goed het etiket van smeerkaas. Er zijn smeerkazen speciaal voor kinderen, waar minder zout in zit. Als je kaas koopt, kies dan voor een kaassoort met weinig of minder zout, zoals mozzarella, zuivelspread of hüttenkäse.
  4. (Smeer)lever(worst) en paté
    In leverproducten zit veel zout, maar ook vitamine A. Als je kind daar te veel van binnenkrijgt, kan dat schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Kinderen tot vier jaar hebben 300 microgram vitamine A per dag nodig. Dat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In een boterham met smeerworst zit 1000 tot 1200 microgram vitamine A. De bovengrens is 800 microgram. Krijgt een kind meer binnen, dan kan dat schadelijk zijn.
  5. Wit brood
    Oké, wit brood is niet schadelijk, maar gezond is het ook niet. Je kunt je kind beter volkorenbrood geven. In tegenstelling tot in wit brood zitten daar veel vezels en voedingsstoffen in. Deze heeft je kind nodig voor bijvoorbeeld een goede stoelgangLees ook: Dit is waarom vezelrijke voeding belangrijk is voor je kind
  6. Vitaminepillen
    Een baby heeft alleen de eerste 12 weken vitamine K nodig en de eerste vier jaar heeft een kind ook vitamine D nodig. Heeft je kind een donkere huidskleur of komt hij weinig buiten, dan ga je daarna door met het geven van vitamine D. Verder heeft je kind geen extra vitamines nodig. Gevarieerde voeding zorgt ervoor dat je kind alle benodigde vitamines en mineralen binnen krijgt. En ‘baat het niet dan schaadt het niet’ gaat helaas niet op. In veel kindervitamines zit een dosis die hoger ligt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Geef je je kind dagelijks vitaminepillen, dan kan het dus zijn dat hij te veel vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dit kan schadelijk zijn, bijvoorbeeld in het geval van vitamine A en foliumzuur. Belangrijk om te weten: op de verpakking van deze vitaminepillen voor kinderen staat meestal de ADH voor volwassenen. Maar kinderen hebben minder vitamines en mineralen nodig dan volwassenen..
  7. Roomboter
    Roomboter lijkt misschien natuurlijk en dus een gezonde keuze, maar dat is het niet. Roomboter bevat net als margarine en halvarine vitamine A, D en E, maar het bevat veel minder vitamine D dan halvarine of margarine en veel meer verzadigd vet. En dat laatste is niet goed voor de gezondheid van je kind. Het advies luidt dus om je kind (tot 4 jaar) margarine en daarna halvarine op brood te geven. Het Voedingscentrum heeft een handige app waarmee je kunt checken welke variant in de supermarkt de beste keuze is.

Tussendoortjes

Je kunt je kind tussen de maaltijden door ook iets kleins en voedzaams geven. Denk dan bijvoorbeeld aan plakjes komkommer, paprika of tomaatjes (in kwarten gesneden) of stukjes fruit. 

Af en toe iets lekkers wat minder gezond is kan best, maar houd rekening met de volgende tips:

  • Houd het bij een kleine portie. Een stroopwafel is voor een kind al een halve maaltijd, dus een biscuitje is ook prima
  • Vervang geen gezonde tussendoortjes of maaltijden door ongezonde snacks.
  • Kies je voor een ‘gezondere’ variant als tussendoortje? Check dan goed hoe gezond het écht is. Biologische chips of groentechips bevatten bijvoorbeeld ook veel zout en vet. 
  • Probeer je kind niet altijd te belonen of troosten met iets lekkers. Als je dit vaak doet, kan het zijn dat een kind emoties gaat koppelen aan eten. Dit kan emotie-eten op latere leeftijd in de hand werken. 

Meer weten? Dit zijn gezonde tussendoortjes voor je kind

Kijk ook uit met het geven van rijstwafels. Een rijstwafel mag dan weinig vet, zout en suiker bevatten, er zit relatief veel arseen of arsenicum in. Dit kan mogelijk schadelijk zijn als je kind er langdurig te veel van eet. Af en toe een rijstwafel kan natuurlijk geen kwaad, maar uit voorzorg wordt het afgeraden om je dreumes elke dag een rijstwafel te geven.

Advertentie

Lees ook: ‘Elke dag een rijstwafel voor kinderen onder de zes kan schadelijk zijn’

Verstikkingsgevaar

Als je je kind iets te eten geeft, let dan altijd op de grootte en hoe hard het is, in verband met verstikkingsgevaar. Pinda’s en noten, maar ook cherrytomaatjes, druiven en olijven kunnen gevaarlijk zijn. Deze snacks kunnen de luchtpijp van je kind afsluiten, met het gevaar voor verstikking. Snijd cherrytomaatjes, druiven en olijven daarom altijd in vieren of in kleine stukjes voordat je ze aan je kind geeft. Dit geldt ook voor knakworstjes en wortels.

Meer weten? Dit kun je doen bij verstikking en verslikken

Wat moet/mag je dreumes drinken?

Het is belangrijk dat je kind genoeg te drinken krijgt per dag. Dat is onder andere goed voor zijn ontlasting, die door het vocht zacht en soepel blijft. Een kind tussen de één en drie jaar heeft één liter vocht (zes à zeven glazen) per dag nodig. Water is de  allerbeste dorstlesser voor je kind. Het is goed om een kind er van jongs af aan aan te laten wennen dat je dorst lest met water in plaats van sap en andere dranken met veel suikers.

  • Thee is een goed alternatief voor water. Maak de thee niet te sterk en kies voor zachte smaken. Vruchtenthee kan ook.
  • Zwarte en groene thee bevatten alleen wel theïne. Houd het dus bij slappe thee en wissel af met kruidenthee (dat bevat geen theïne). Pas alleen op met zoethoutthee en sterrenmix. Dit kan je bloeddruk verhogen en dat is ook voor een klein kind niet gezond.
  • Voor een kind van 1 jaar geldt het advies om 300 ml zuivel per dag te nemen. Dit kan in de vorm van halfvolle melk en karnemelk, maar ook met yoghurt of kwark. Meer dan dat is niet nodig en kan zelfs de eetlust een beetje verminderen, waardoor je kind minder trek heeft in de hoofdmaaltijden.
  • Geef vruchtensap alleen bij uitzondering. Je kunt je dreumes ook af en toe diksap of appelsap geven, maar daar zitten veel suikers in. Als je kind te veel (fruit)sap drinkt, kan hij last krijgen van diarree. Dit komt doordat de fructose uit het sap snel vrijkomt en dat kunnen de darmen van je dreumes nog niet aan. Ook is veel sap drinken niet goed voor zijn tanden, je vergroot zo de kans op gaatjes en tanderosie.

Lees ook: Let op deze verborgen suikers in producten

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.


Advertentie

Bron: Voedingscentrum

Susanne Verzuu

Voedings- en lifestylecoach

Susanne wil als coach graag alle info, adviezen en nieuwe inzichten over voeding en gezondheid filteren. Dit doet ze door de wetenschap te vertalen naar hands-on tips en haalbare duurzame aanpassingen in leefstijl.

In haar werk begeleidt ze zowel volwassenen als kinderen bij het vinden van een passende gezonde(re) leefstijl. Ter verdieping en verbreding van mijn vakgebied ben ik in opleiding tot toegepast psycholoog met een specialisatie in kinder- en jeugdpsychologie.

Lees meer over
Zwangerbox partnerpagina Albert Heijn 2022

Albert Heijn

Bekijk de website