sanne's bevalling

Sanne's bevallingsverhaal

Sanne (28) is verloskundige. Toch twijfelt ze even als haar bed plotseling nat is. Is het nu vruchtwater of niet?

‘Je bent vandaag 37 weken zwanger!’ De zwangerschapsapp brengt het enthousiast. Yes. Vanaf vandaag mag ik bevallen. Spannend!

Advertentie

Genoeg te doen

Sander slaapt al. Moe van een drukke 
werkweek. 37 weken zwanger of niet, we draaien nog volop in het 
normale leven mee. Ik maak nog een lijstje: dozen opruimen, de laatste dingen voor de babykamer afronden… We krijgen het nog druk dit 
weekend, met mijn lijstje. Ik ga maar slapen.

Ook onzeker

Ik val bijna in slaap als ik opeens voel dat alles nat wordt. Heb ik in mijn broek geplast? Ik mag dan verloskundige zijn, ik 
ben ook gewoon zwanger en onzeker. Opeens besef ik het: de geur, de hoeveelheid… Dit moet vruchtwater zijn! Zachtjes loop ik naar de wc. 
Ik wil Sander nog niet wakker maken. Ik stoot me. Au! Die stomme dozen ook op de gang. We zouden ze morgen opruimen. Even nadenken nu. 
Ik ben 37 weken, heb nog geen weeën, dus gebroken vliezen zeggen niks. Dit kan nog lang duren.

Opruimronde

Ik ben veel te opgewonden om weer te gaan 
slapen. Ik ga opruimen, nu het nog kan. Ik doe de deur van de kleding-kamer open, en gooi hup, de dozen erin. Dan staan die niet meer in de weg. Sander wordt er wakker van. ‘Het is begonnen schat, mijn vliezen zijn gebroken!’ ‘Nu?’ vraagt hij slaapdronken. ‘We moeten nog zo veel doen dit weekend.’ Ja hé, sorry hoor. Ik kan mezelf moeilijk dichtplakken!

sanne bevalling

Beeld: Mirjam Cremer/ Pure life geboortefotografie

Rustig aan

Eigenlijk heb ik er wel zin in. Ik voel alleen nog niks. Wat kleine krampjes, dat is het. Ik ben al een paar uur druk bezig met opruimen. Logisch dat er dan geen weeën komen. Ik ga maar even onder de douche. 
Als het warme water over mijn lijf stroomt, voel ik beter dat er van binnen van alles gebeurt. Ze zijn eigenlijk best sterk, die krampen, en ze komen om de vier minuten. Ze doen geen pijn, maar er gebeurt tenminste iets.

Klaarwakker

Zullen we het bad opzetten? Sander is ook klaarwakker. Samen gaan we aan de slag. Wat een toeval dat ik precies 
37 weken zwanger ben. Anders had ik niet eens thuis mogen bevallen. ‘Hoe lang gaat het eigenlijk duren?’ vraagt Sander. Eh, het is mijn eerste bevalling. Dat kan wel vierentwintig uur zijn. ‘Hij is er vast voor twaalf uur!’ zegt hij. Die is gek. Dat is al over vier uur. Dat gaat écht niet gebeuren.

Een beetje pijn

‘Drie centimeter ontsluiting.’ Mijn collega-verloskundige Jeanny is er voor een controle. De krampen beginnen een beetje pijn te doen. Het zijn nu wel echt weeën. Er gebeurt ineens veel in mijn lijf, lijkt het wel. Daar komt weer een wee. Jeanny besluit bij ons te blijven. Gezellig, maar het gaat vast nog wel even duren.

 

Puffen

Ik zit in bad. Krijg een wee. Het voelt alsof iemand mijn rug openzaagt. Puffen. En weer een wee. Wat gaat dit snel ineens. En wat is het heftig! Sander masseert, Jeanny praat. Ik moet persen! Dit kan niet kloppen.

Niet te doen

Jeanny voelt nog een keer. Acht centimeter. De baby is een sterrenkijker. Dat dacht ik al. Hij ligt verkeerd, vandaar die persdrang! Het voelt alsof hij al komt. Maar ik mag er niks mee. Ik ga terug in bad. 
Ik moet van Jeanny op mijn zij draaien. Mijn persdrang wegpuffen. Ik zeg het zo vaak tegen anderen die liggen te bevallen. Maar ik merk nu: het is niet te doen.

Het brandt

Hoe lang moet ik nog door? ‘Duw maar mee,’ zegt Jeanny rustig. Ik heb volledige ontsluiting. Een keer persen. Wow, ze zien haartjes. Hij is dus gedraaid. Gelukkig. ‘Het hoofdje staat, wil je het 
voelen?’ wordt er gevraagd. Nee, dat voel ik zo ook wel! Het doet zo’n pijn. Ik moet wachten met persen. Het brandt. Heel erg.

Onwerkelijk

Ik voel hem, hij wordt geboren! Onder water hou ik hem vast. Langzaam opent hij zijn oogjes. Wat is dit onwerkelijk. Zo bijzonder. Samen met Jeanny haal ik hem rustig boven water. Ik besef het bijna niet. Hij is er, al onze zoon. Finn, wat ben je welkom!

Mini-biografie

Naam moeder: Sanne
Naam kind: Finn
Gewicht: 2900 gram
Lengte: 49 centimeter