oestrogeen

Oestrogeen, wat doet dit zwangerschapshormoon met je?

Oestrogeen is een vrouwelijk geslachtshormoon en regelt je menstruatiecyclus, samen met het hormoon progesteron. Ook is het een zwangerschapshormoon dat onmisbaar is voor de groei en ontwikkeling van je baby.

Wat doet oestrogeen?

Eigenlijk is oestrogeen niet één hormoon, maar een verzamelnaam voor drie geslachtshormonen: estriol, estradiol en estron.

  • Estriol: dit hormoon wordt geproduceerd door de placenta en komt dus voor tijdens de zwangerschap.
  • Estradiol: dit hormoon zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies dikker wordt.
  • Estron: dit hormoon zorgt voor vrouwelijke kenmerken, zoals je menstruatie, borsten en schaamhaar.

Kortgezegd zorgt oestrogeen er onder andere voor dat:

  1. Je lichaam klaar is om bevrucht te worden.
  2. Tijdens de zwangerschap de doorbloeding en groei van je baarmoeder wordt gestimuleerd.
  3. De bloedvaten in en om de placenta en de baarmoeder verwijden, waardoor dit gebied beter doorbloedt wordt.
  4. De melkklieren en melkkanaaltjes in je borsten groeien.

Oestrogeen voor de zwangerschap

Je menstruatiecyclus wordt gestuurd door verschillende hormonen. Oestrogeen is de belangrijkste samen met progesteron. Ze worden afgegeven door het gele lichaam (corpus luteum) in de eierstokken en door de bijnieren. Het omhulsel van de eicel dat na de eisprong achterblijft in de eierstok noemen we het gele lichaam.

Oestrogeen en progesteron zijn voor je zwangerschap volledig op elkaar afgestemd. Zo blijft je menstruatiecyclus regelmatig. Dit hormoonduo verdikt het baarmoederslijmvlies dat zich voorbereidt op een goede innesteling van de bevruchte eicel. Als er geen bevruchting plaatsvindt, sterft het gele lichaam af. Het oestrogeen- en progesterongehalte in je bloed dalen en het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Er ontstaat nu een bloeding: de menstruatie.

Lees ook: Innestelingsbloeding of menstruatie: hoe herken je het verschil? 

Oestrogeen tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger dan is oestrogeen onmisbaar voor de ontwikkeling van je baby. Net als progesteron wordt het in eerste instantie geproduceerd door het gele lichaam. Als de placenta is ontwikkeld, neemt die de oestrogeenproductie over. Dat doet de placenta met behulp van een stofje dat de bijnier van je baby produceert. In het eerste trimester stijgt je oestrogeengehalte het sterkst. Daarna vlakt deze stijging af.

Oestrogeen stimuleert de groei van de bijnier van je baby en helpt de hormoonproductie in de bijnier van je baby stimuleren. Ook stimuleert het de groei en doorbloeding van je baarmoeder. Een ander effect: het verwijdt de vaten in en om de placenta en baarmoeder.

Ook draagt dit hormoon bij aan de groei van het aantal melkkanaaltjes en -klieren in je borsten. Samen met andere hormonen (progesteron, prolactine en humaan placentair lactogeen (HPL) bereidt je lichaam zich voor op het geven van borstvoeding.

Verder slaat je lichaam, dankzij oestrogeen, extra vet en vocht op. Die extra reserves zijn belangrijk nu je zwanger bent. Overigens maakt oestrogeen je lichaam soepeler, met name je bekken. Alles over je bekken tijdens de zwangerschap.

Meer weten? Zo kan je lichaam op zwangerschapshormonen reageren.

Oestrogeen en zwangerschapskwaaltjes

Dit hormoon kan ook een aantal zwangerschapskwalen veroorzaken. Onder invloed van oestrogeen en progesteron produceren de pigmentcellen tijdens je zwangerschap bijvoorbeeld extra pigment. Dit kun je merken aan de pigmentvlekken die in je gezicht en hals ontstaan. Ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Bestaande pigmentvlekken en sproeten kunnen eveneens donkerder worden.

Het hormoon zorgt ook voor een volle haarbos: je haar valt veel minder uit dan normaal. Heel lang duurt dit alleen niet, want na je zwangerschap neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam af en verlies je al je vastgehouden haar weer.

Verder gaan hoge oestrogeenwaarden ook samen met andere kwaaltjes, zoals spataderen, misselijkheid, minder zin in seks, meer zin in eten en huidveranderingen. Daarnaast ben je door de hoge hoeveelheden ook een stuk emotioneler en kun je last hebben van stemmingswisselingen.

Top 10 zwangerschapskwaaltjes

Tijdens de bevalling

Door oestrogeen word je gevoeliger voor andere zwangerschapshormonen, zoals oxytocine. Op die manier bereidt het hormoon je lijf voor op de bevalling: wetenschappers denken dat de bevalling inzet op het moment dat oestrogeen de boventoon gaat voeren in je lichaam. Voorweeën, zo herken je ze.

Na de zwangerschap

Na de bevalling wordt het oestrogeengehalte in je bloed weer normaal. Als je borstvoeding geeft, blijven de hormonen oestrogeen en progesteron op een laag niveau. Dit kan leiden tot vaginale droogte. De seks voelt daardoor anders dan normaal en kan zelfs pijnlijk zijn. Glijmiddel of speeksel kan in deze periode helpen. Als je stopt met borstvoeding, zal ook de eventuele pijn tijdens het vrijen afnemen omdat het oestrogeengehalte in je lichaam dan weer stijgt. Wanneer alles tijdens het vrijen weer ‘normaal’ aanvoelt, verschilt per vrouw.

Meer lezen: 11 redenen waarom vrijen na de bevalling pijn kan doen