Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Oestrogeen, wat doet dit zwangerschapshormoon met je?

Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon en een zwangerschapshormoon. Het hormoon regelt van alles in je lichaam. Zowel voor, tijdens als na de bevalling.

Wat doet oestrogeen?

Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon dat je hele leven een belangrijke rol in je lichaam speelt. Daarnaast is het een zwangerschapshormoon. Zo zorgt oestrogeen er onder meer voor dat:

Advertentie
  • je lichaam klaar is om bevrucht te worden.
  • de doorbloeding en groei van je baarmoeder tijdens de zwangerschap worden gestimuleerd.
  • de bloedvaten in en om de placenta en de baarmoeder verwijden, waardoor dit gebied beter wordt doorbloed.
  • de melkklieren en melkkanaaltjes in je borsten groeien.

Ook als je niet zwanger bent, speelt oestrogeen een belangrijke rol in je lichaam. Zo zorgt het hormoon in de puberteit voor de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, zoals de borsten, en het op gang komen van de menstruatiecyclus. Oestrogeen heeft ook invloed op je humeur. Misschien merk je dat je tijdens je menstruatie wat emotioneler of prikkelbaar bent. Verder beschermt oestrogeen je zenuwen tegen beschadigingen en zorgt het voor stevigheid in je botten.

Lees meer: Pijnlijke borsten en moodswings, hier komt het vandaan

Oestrogeen en menstruatiecyclus

Oestrogeen speelt een belangrijke rol tijdens je menstruatiecyclus. Je cyclus wordt gestuurd door verschillende hormonen. Oestrogeen en progesteron zijn samen de belangrijkste. Ze worden afgegeven door de bijnieren en door het gele lichaam (corpus luteum) in de eierstokken. Het gele lichaam is het omhulsel van de eicel dat na de eisprong achterblijft in de eierstok.

Lees meer: Je eisprong (ovulatie) berekenen doe je zo

Oestrogeen en progesteron zijn volledig op elkaar afgestemd. Zo blijft je menstruatiecyclus regelmatig. Dit hormoonduo verdikt het baarmoederslijmvlies, dat zich voorbereidt op de innesteling van een bevruchte eicel. Als er geen bevruchting plaatsvindt, sterft het gele lichaam af. Het oestrogeen- en progesterongehalte in je bloed daalt en het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Er ontstaat nu een bloeding: de menstruatie.

Lees meer: Zo herken je het verschil tussen innestelingsbloeding of menstruatie

Oestrogeen tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, is oestrogeen onmisbaar voor de ontwikkeling van je baby. Net als progesteron wordt het hormoon geproduceerd door het gele lichaam. Als de placenta is ontwikkeld, neemt die de oestrogeenproductie over. Dat doet de placenta met behulp van een stofje dat de bijnier van je baby produceert. In het eerste trimester stijgt je oestrogeengehalte het sterkst. Daarna vlakt deze stijging af.

Oestrogeen stimuleert de groei en doorbloeding van je baarmoeder. Ook verwijdt het de vaten in en om de placenta en de baarmoeder. Het hormoon draagt verder bij aan de groei van het aantal melkkanaaltjes en melkklieren in je borsten. Samen met andere hormonen (progesteron, prolactine en humaan placentair lactogeen (HPL)) bereidt je lichaam zich voor op het geven van borstvoeding.

Ondertussen slaat je lichaam, dankzij oestrogeen, extra vet en vocht op. Die extra reserves zijn belangrijk als je zwanger bent. Je lichaam wordt door oestrogeen soepeler, en dan met name je bekken. Hier lees je meer over je bekken tijdens de zwangerschap.

Oestrogeen speelt ook een rol bij de ontwikkeling van je ongeboren baby. Het hormoon stimuleert de groei van de bijnieren van je baby en helpt de hormoonproductie in de bijnieren van je baby op gang te brengen.

Oestrogeen en zwangerschapskwaaltjes

Oestrogeen zorgt ook voor veel zwangerschapsverschijnselen. Zo kun je te maken krijgen met:

  1. Stemmingswisselingen: door de hoge oestrogeenwaarden ben je (veel) emotioneler en kun je last hebben van stemmingswisselingen.
  2. Extra pigment: onder invloed van oestrogeen en progesteron produceren de pigmentcellen tijdens je zwangerschap extra pigment. Dit kun je merken aan de pigmentvlekken die in je gezicht en hals ontstaan. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Bestaande pigmentvlekken en sproeten kunnen donkerder worden.
  3. Een volle haardos: oestrogeen zorgt er ook voor dat je voller haar hebt. Je haar valt minder uit dan normaal. Na de zwangerschap neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam af en verlies je al het vastgehouden haar weer.

Hoge oestrogeenwaarden gaan samen met nog allerlei zwangerschapsongemakken, zoals spataderen, misselijkheid, minder zin in seks, huidveranderingen en je kunt meer zin in eten hebben.

Lees meer: Alle zwangerschapskwaaltjes op een rij

Oestrogeen en bevallen

Door de toename van oestrogeen tijdens de zwangerschap word je gevoeliger voor andere hormonen, zoals oxytocine. Op die manier bereidt het hormoon je lichaam voor op de bevalling. Oxytocine zorgt er namelijk voor dat je baarmoeder gaat samentrekken: dit zijn de voorweeën of weeën. Hier lees je hoe je voorweeën herkent en hoe een wee voelt.

Oestrogeen na de zwangerschap

Na de bevalling begint het ‘ontzwangeren’. Dat is het herstel van je lichaam na de zwangerschap. Er wordt wel eens gezegd: ‘negen maanden op, negen maanden af’. Dit  wil zeggen dat je na negen maanden zwangerschap negen maanden nodig hebt om weer de oude te worden. Voor iedere vrouw is dit verschillend.

Lees meer: Ontzwangeren: 9 dingen die je niét moet doen

Na de bevalling wordt het oestrogeengehalte in je bloed weer normaal. Als je borstvoeding geeft, blijven de hormonen oestrogeen en progesteron op een laag niveau. Dit kan leiden tot vaginale droogte. De seks voelt daardoor anders dan normaal en kan pijnlijk zijn. Je kunt in dat geval glijmiddel gebruiken. Als je stopt met borstvoeding geven, zal ook de eventuele pijn tijdens het vrijen afnemen, omdat het oestrogeengehalte in je lichaam weer stijgt. Wanneer alles tijdens het vrijen weer ‘normaal’ aanvoelt, verschilt per vrouw.

Bronnen: Medicinfo,  Freya 

9 tips tegen pijn bij het vrijen na de bevalling