Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Oestrogeen, wat doet dit zwangerschapshormoon met je?

Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon en een zwangerschapshormoon. Het hormoon regelt van alles in je lichaam. Zowel voor, tijdens als na de bevalling.

In samenwerking met expert

Elke Struiwig

IVF-arts

Wat doet oestrogeen?

Oestrogeen is het vrouwelijk geslachtshormoon, dat je hele leven een belangrijke rol in je lichaam speelt. Daarnaast is het een zwangerschapshormoon. Zo zorgt oestrogeen er onder meer voor dat:

Advertentie
  • je lichaam klaar is om bevrucht te worden.
  • de doorbloeding en groei van je baarmoeder tijdens de zwangerschap worden gestimuleerd.
  • de bloedvaten in en om de placenta en de baarmoeder verwijden, waardoor dit gebied beter wordt doorbloed.
  • de melkklieren en melkkanaaltjes in je borsten groeien.

Ook als je niet zwanger bent, speelt oestrogeen een belangrijke rol in je lichaam. Zo zorgt het hormoon in de puberteit voor de ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken, zoals de borsten, het op gang komen van de menstruatiecyclus, het soepel houden van de vagina en productie van het baarmoederslijm. Oestrogeen heeft ook invloed op je humeur. Misschien merk je dat je tijdens je menstruatie wat emotioneler of prikkelbaar bent. Verder beschermt oestrogeen je zenuwen tegen beschadigingen en zorgt het voor stevigheid in je botten.

Lees meer: Pijnlijke borsten en moodswings, hier komt het vandaan

Oestrogeen en menstruatiecyclus

Oestrogeen speelt een belangrijke rol tijdens je menstruatiecyclus. Je cyclus wordt gestuurd door verschillende hormonen. Oestrogeen en progesteron zijn samen de belangrijkste. Ze worden afgegeven door de bijnieren en door de dominante follikel in de eierstok.

Lees meer: Je eisprong (ovulatie) berekenen doe je zo

Advertentie

Oestrogeen en progesteron zijn volledig op elkaar afgestemd. Zo blijft je menstruatiecyclus regelmatig. Oestrogeen zorgt voor de eisprong en verdikking van het baarmoederslijmvlies. Oestrogeen en progesteron zorgen er samen voor dat de innesteling van de bevruchte eicel kan plaatsvinden Na de eisprong vormt het omhulsel van de dominante follikel het gele lichaam (corpus luteum), dat oestrogeen en progesteron blijft uitscheiden. Als er geen bevruchting volgt, sterft het gele lichaam af. De oestrogeen- en progesterongehaltes in je bloed dalen en het baarmoederslijmvlies wordt afgestoten. Er ontstaat nu een bloeding: de menstruatie.

Lees meer: Zo herken je het verschil tussen innestelingsbloeding en menstruatie

Oestrogeen tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, is oestrogeen onmisbaar voor de ontwikkeling van je baby. Net als progesteron wordt het hormoon geproduceerd door het gele lichaam. Als de placenta is ontwikkeld, neemt die de oestrogeenproductie over. Dat doet de placenta met behulp van een stofje dat de bijnier van je baby of jouw eigen bijnier produceert. In het eerste trimester stijgt je oestrogeengehalte het sterkst. Daarna vlakt deze stijging af.

Oestrogeen stimuleert de groei en doorbloeding van je baarmoeder. Ook verwijdt het de vaten in en om de placenta en de baarmoeder. Het hormoon draagt verder bij aan de groei van het aantal melkkanaaltjes en melkklieren in je borsten. Samen met andere hormonen – progesteronprolactine en humaan placentair lactogeen (HPL) – bereidt je lichaam zich voor op het geven van borstvoeding.

Advertentie

Ondertussen slaat je lichaam, dankzij oestrogeen, extra vet en vocht op. Die extra reserves zijn belangrijk als je zwanger bent. Je lichaam wordt door oestrogeen soepeler, en dan met name je bekken. Hier lees je meer over je bekken tijdens de zwangerschap.

Oestrogeen speelt ook een rol bij de ontwikkeling van je ongeboren baby. Het hormoon stimuleert de groei van de bijnieren van je baby en helpt de hormoonproductie in de bijnieren van je baby op gang te brengen.

Oestrogeen en zwangerschapskwaaltjes

Oestrogeen zorgt ook voor veel zwangerschapsverschijnselen. Zo kun je te maken krijgen met:

  1. Stemmingswisselingen: door de hoge oestrogeenwaarden ben je (veel) emotioneler en kun je last hebben van stemmingswisselingen.
  2. Extra pigment: onder invloed van oestrogeen en progesteron produceren de pigmentcellen tijdens je zwangerschap extra pigment. Dit kun je merken aan de pigmentvlekken die in je gezicht en hals ontstaan. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd.
  3. Een volle haardos: oestrogeen zorgt er ook voor dat je voller haar hebt. Je haar valt minder uit dan normaal. Na de zwangerschap neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam af en verlies je al het vastgehouden haar weer.

Hoge oestrogeenwaarden gaan samen met nog allerlei zwangerschapsongemakken, zoals spataderenmisselijkheidminder zin in sekshuidveranderingen en je kunt meer zin in eten hebben.

Lees meer: Dit zijn alle zwangerschapskwaaltjes op een rij

Oestrogeen en bevallen

Door de toename van oestrogeen tijdens de zwangerschap word je gevoeliger voor andere hormonen, zoals oxytocine. Op die manier bereidt het hormoon je lichaam voor op de bevalling. Oxytocine zorgt er namelijk voor dat je baarmoeder gaat samentrekken: dit zijn de voorweeën of weeën. Hier lees je hoe je voorweeën herkent en hoe een wee voelt.

Lees ook: 9 tips tegen pijn bij het vrijen na de bevalling

Oestrogeen na de zwangerschap

Na de bevalling begint het ‘ontzwangeren’. Dat is het herstel van je lichaam na de zwangerschap. Er wordt wel eens gezegd: ‘negen maanden op, negen maanden af’. Dit wil zeggen dat je na negen maanden zwangerschap negen maanden nodig hebt om weer de oude te worden. Dat betekent niet dat het bij iedere vrouw precies even lang duurt; het kan juist erg verschillen.

Lees meer: Ontzwangeren: 9 dingen die je niét moet doen

Na de bevalling wordt het oestrogeengehalte in je bloed weer normaal. Als je borstvoeding geeft, blijven de hormonen oestrogeen en progesteron op een laag niveau. Dit kan leiden tot vaginale droogte. De seks voelt daardoor anders dan normaal en kan pijnlijk zijn. Je kunt in dat geval glijmiddel gebruiken. Als je stopt met borstvoeding geven, zal ook de eventuele pijn tijdens het vrijen afnemen, omdat het oestrogeengehalte in je lichaam weer stijgt. Wanneer alles tijdens het vrijen weer normaal aanvoelt, verschilt per vrouw.

Bronnen: Medicinfo,  Freya 

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam

Elke Struiwig

IVF-arts

Elke Struiwig is IVF-arts en leefstijlcoach. Als arts begeleidt ze mensen met een onvervulde kinderwens tijdens hun medische traject. Daarnaast begeleidt ze ook voornamelijk vrouwen mentaal tijdens het doorlopen van het kinderwenstraject.

Haar missie is om vrouwen gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen. Dit doet ze in de community: vruchtbaar door het kinderwenstraject, maar ook via onlinetrainingen, die beschikbaar zijn op haar haar website en voor achtergrond:
LinkedIn
Artikel: 'Alles is mogelijk als het gaat om fertiliteit'
De gratis cursus: gelukkig en gebalanceerd het kinderwenstraject doorlopen

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting