Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Symptomen zwangerschap week 5: voel je al iets?

Je bent overtijd en dat betekent dat je kunt testen of je zwanger bent. Misschien denk je al iets te voelen óf voel je juist helemaal niets. Het kan allebei. Daarom: alles over symptomen zwangerschap week 5.

Advertentie

Symptomen zwangerschap week 5

Normaal gesproken zou je vorige week ongesteld moeten zijn geworden, maar als je menstruatie uitblijft, ben je overtijd. Als een bevrucht eitje zich in je baarmoeder heeft genesteld scheidt dat het zwangerschapshormoon hCG uit, dat de menstruatie voorkomt. Voor de meeste vrouwen is het uitblijven van de menstruatie de aanleiding om een zwangerschapstest te doen. Als je nu een digitale test met wekenindicator doet en die positief is, ben je vijf weken zwanger.

hCG: wat doet het in je lijf?

Het hormoon hCG – verantwoordelijk voor het plusje op de positieve zwangerschapstest – veroorzaakt waarschijnlijk de meeste vroege zwangerschapssymptomen, maar helemaal zeker doen wetenschappers dat nog niet. Hoe dan ook is het hormoon van levensbelang voor je baby, nu nog een embryo. HCG zorgt er namelijk voor dat er geen nieuwe eicellen rijpen in je lijf, dat de bevruchte eicel goed kan innestelen en dat het embryo goed kan groeien. Daarmee is het hét zwangerschapshormoon.

Er wordt weleens gezegd dat ochtendmisselijkheid betekent dat het goed gaat met je prille zwangerschap, want misselijkheid zou duiden op hogere hCG-spiegels en dus op een gezonde zwangerschap. Dat is niet waar, want sommige vrouwen hebben geen last van misselijkheid, terwijl hun zwangerschap goed verloopt. Als je wel misselijk bent, is er in elk geval goed nieuws: zodra je placenta optimaal werkt, zo ongeveer aan het begin van het tweede trimester, neemt bij de meeste vrouwen de misselijkheid af.

Vroege zwangerschapssymptomen

Hoofdpijn, gevoelige borsten en misselijkheid: de symptomen zwangerschap week 5 zijn soms al aardig duidelijk. Waar kun je in de eerste weken van je zwangerschap last van hebben?

Advertentie

Misselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid wordt ook vaak ochtendmisselijkheid genoemd. Een misleidende naam, want veel vrouwen hebben juist later op de dag of ’s nachts last van misselijkheid. Ben je misselijk? Begin de dag rustig. Eet een cracker of beschuitje en drink een kop thee. Word je misselijk van drinken, eet dan eerst. Zet de avond van tevoren iets te eten en drinken klaar of vraag je partner een ontbijtje te halen, zodat je in bed kunt eten. Eet geen grote hoeveelheden tegelijkertijd, maar liever elke paar uur een beetje. Zorg ook dat je altijd iets te eten bij je hebt.

’s Nachts misselijk? Eet dan iets kleins voor je naar bed gaat, bijvoorbeeld een bakje vanillevla. Sla geen maaltijden over en eet zo gezond mogelijk. Scherp gekruide en vette gerechten kun je nu beter mijden. Sinaasappelsap en koffie kunnen een misselijk gevoel opwekken. Geef je geregeld over? Dan kan het zijn dat je veel vocht kwijtraakt. Drink de hele dag kleine slokjes water.

Naar de huisarts met misselijkheid?

Slaapgebrek en spanning kunnen ervoor zorgen dat je je nog misselijker voelt. Soms helpt het om rust te nemen. Sommige zwangere vrouwen hebben baat bij pepermunt of zure snoepjes. Er zijn ook speciale zwangerschapslollies (‘Preggie Pops’) te koop, die verlichting zouden geven bij zwangerschapsmisselijkheid.

Als je echt niks kunt binnenhouden, neem dan twee uur lang helemaal niets, zelfs geen slokje water. Drink daarna een slokje en als dat goed gaat een halfuur later weer. Gaat dit goed, dan kun je gaan opbouwen: neem steeds vaker een slokje water. Probeer vervolgens appelsap en iets lichts als een beschuitje. Zodra je je weer misselijk begint te voelen, stop dan weer twee uur met eten en drinken. Op die manier gun je je maag helemaal rust. Helpt dit niet, ga dan naar je verloskundige of huisarts.

Advertentie

Heb je geen last van misselijkheid? Ook dat is heel normaal, maak je daar dus geen zorgen om.

Zere of gevoelige borsten

Geven je hormonen het seintje zwanger? Dan gaan je borsten meteen aan de slag en dat kun je voelen: ze zijn gespannen en gevoelig. Sommige vrouwen hebben zelfs al pijn als hun borsten alleen licht worden aangeraakt. Het kan ook zo zijn dat je tepels meteen groter en donkerder worden en je borsten sneller groeien dan je buik. Het is duidelijk: ook zij bereiden zich meteen voor op de komst van je baby, ook al duurt dat nog een tijd.

Vaker plassen

Als je net zwanger bent, zorgt het hormoon hCG ervoor dat je vaker moet plassen dan normaal. Door hCG gaat er meer bloed naar je nieren en het zorgt er ook voor dat het bloed er sneller doorheen stroomt. Daardoor loopt je blaas sneller vol en moet je vaker naar de wc.

Een ijzer- of metaalsmaak in je mond

Sommige vrouwen omschrijven het als een bittere, metaalachtige smaak of ‘bloedsmaak’, die ze soms zelfs in hun keel ‘proeven’. De smaak verdwijnt niet (of maar heel even) door iets te eten of de tanden te poetsen. Hoogstwaarschijnlijk komt de vreemde smaak door hormonale veranderingen. Het hormoon oestrogeen, waarvan je extra aanmaakt tijdens je zwangerschap, kan zorgen voor een verandering van de geur- en smaakbeleving. Er zijn ook studies die aantonen dat de smaakpapillen van de tong groter worden, waardoor de abnormale smaak ontstaat.

Een opgeblazen gevoel

Misschien merk je dat je buik al snel is opgezet. Dit komt niet door de baby in je buik, want die is nog piepklein. Een opgeblazen gevoel aan het begin van je zwangerschap wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, waardoor je darmen trager gaan werken. Daardoor kun je ook last krijgen van obstipatie en winderigheid.

Vermoeidheid

Heb je na een korte wandeling het gevoel alsof je een marathon hebt gelopen? Of ben je ’s ochtends niet uit bed te krijgen en kun je op elk moment van de dag wel een powernap doen? Vermoeidheid is een van de eerste symptomen zwangerschap week 5. Logisch ook, want je lichaam is al op volle kracht aan het werk om je baby te laten groeien.

Hoofdpijn

In het eerste trimester hebben veel vrouwen last van spanningshoofdpijn. Hierdoor krijg je een drukkende of constante doffe pijn aan beide kanten van je hoofd of aan de achterkant van je hoofd en nek. Spanningshoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door cafeïne-ontwenning of slaapgebrek.

Stemmingswisselingen

Hoewel je nog maar net zwanger bent, merk je misschien al aan je humeur dat je wat ‘wiebelig’ bent: het ene moment heb je de slappe lach, het andere moment kun je wel huilen en doe je dat ook. Een troost: daar kun je niks aan doen. Ook dit komt door de veranderende hormonen. Daarbij ben je in het begin van je zwangerschap wat vatbaarder voor stemmingswisselingen door gepieker (word ik wel een goede moeder? Moeten we verhuizen? Hoe zal de zwangerschap verlopen?), vermoeidheid en andere kwaaltjes.

Bron: Thuisarts.nl