Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ijzerrijke voeding donkergroene bladgroente spinazie met roze achtergrond

Voeding met ijzer tijdens zwangerschap

Als je zwanger bent, heeft je lichaam extra ijzer nodig, onder andere voor de aanmaak van extra bloed. Door ijzerrijke voeding te eten voorkom je een ijzertekort, maar hoe doe je dat? In welke voedingsmiddelen zit ijzer?

In samenwerking met expert

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

IJzer tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, maakt je lichaam extra bloed aan voor de baarmoederplacenta en de baby. Voor de aanmaak van dat bloed is meer ijzer nodig. IJzer is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor de opbouw van hemoglobine (Hb), een onderdeel van de rode bloedcellen, dat zuurstof door ons lichaam vervoert. Doordat de hoeveelheid bloed – en daarmee de hoeveelheid hemoglobine – tijdens je zwangerschap toeneemt, heeft je lichaam meer ijzer nodig dan normaal.

Advertentie

Wat is ijzer?

IJzer is een mineraal dat in verschillende voedingsmiddelen zit. Het komt in ons eten voor in twee vormen: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten als vlees, gevogelte en vis. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke als plantaardige producten, zoals in volkorenbrood, noten, peulvruchten en donkergroene groenten. Om te voorkomen dat je een ijzertekort krijgt tijdens je zwangerschap, moet je genoeg van deze ijzerrijke producten eten.

Waarom extra ijzer nodig?

Zoals gezegd heeft je zwangere lichaam extra ijzer nodig om extra bloed aan te maken. Daarnaast is ijzer nodig voor de productie van energie in je lichaam. Ook is het belangrijk voor de werking van je afweersysteem. Omdat je lichaam tijdens de zwangerschap meer ijzer verbruikt dan normaal, is het belangrijk om dat aan te vullen via je voeding. Gebeurt dat niet, dan heb je kans op een ijzertekort. Om die reden controleert de verloskundige je ijzergehalte.

Meer lezen: Wat mag je wel eten en wat kun je beter laten staan?

IJzertekort

Omdat je lichaam tijdens de zwangerschap meer ijzer verbruikt, loop je een grotere kans op een ijzertekort. Dit zijn de symptomen van een ijzertekort:

Advertentie

Aangezien deze symptomen makkelijk te verwarren zijn met gewone zwangerschapsklachten, checkt de verloskundige twee keer de ijzerwaarden in je bloed met een prikje in je vinger. Dat gebeurt aan het begin van de zwangerschap en rond de 30 weken nog eens.

Heb je een te laag ijzergehalte, dan wordt vaak siroop met extra ijzer aangeraden (Roosvicee Ferro of Floradix). Eventueel schrijft de verloskundige of huisarts je ijzertabletten voor.

Check hier: Dit zijn de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Mogelijke gevolgen

Een ijzertekort tijdens je zwangerschap kan gevaarlijk zijn: het kan zelfs leiden tot vroeggeboorte. Ook kan het gewicht van je baby te laag zijn. Daarnaast heeft een ijzertekort gevolgen voor jouw eigen gezondheid, omdat je afweersysteem minder goed werkt. Hierdoor kun je sneller ziek worden of een infectie krijgen.

Advertentie

IJzertekort voorkomen

Het is belangrijk om je ijzerwaarden op peil te houden. Dat kan vrij simpel: door ervoor te zorgen dat je via je voeding genoeg ijzer binnenkrijgt. Dat doe je als volgt:

 1. Kies voor volkoren producten, zoals volkorenbrood en volkorenpasta.
 2. Eet regelmatig vlees en vis. Je lichaam neemt het heemijzer uit dierlijke producten beter op dan het non-heemijzer uit groente en granen.
 3. Eet bij elke maaltijd groente of fruit met veel vitamine C. Denk aan kiwi, paprika, peterselie, groene groenten.
 4. Drink geen thee, koffie en zuivel bij een ijzerrijke maaltijd. Deze dranken remmen de ijzeropname.
 5. Kies verder voor voeding met veel ijzer, zie de lijst hieronder.
 6. Drink af en toe bone broth – een bouillon getrokken van botten van bijvoorbeeld kippen of vis. Dus geen bouillon blokje.

Dit is ijzerrijke voeding:

 • vlees, vooral rund- en lamsvlees bevat veel ijzer
 • vis, vooral vette vis als sardientjes en makreel
 • schaaldieren, vooral mosselen en kokkels
 • ei
 • volkorenproducten, zoals haver, teff, boekweit en gierst
 • zoete aardappel
 • peulvruchten, zoals linzen, kidneybonen en kikkererwten
 • donkergroene bladgroente, zoals spinazie, veldsla, boerenkool, andijvie, paksoi en broccoli
 • noten en zaden
 • soja – niet te veel eten
 • gedroogde vruchten, zoals vijgen en gedroogde abrikozen
 • zeewier
 • gedroogde kruiden, zoals peterselie, basilicum, tijm, oregano en zwarte peper
 • avocado, in een hele avocado zit 6 milligram ijzer. Een volwassen vrouw heeft ongeveer 15 milligram per dag nodig. Een zwangere vrouw meer. Dus een avocado voorziet je snel in je ijzerbehoefte.


Ijzerrijke voeding als donkergroene bladgroente: spinazie

Voorbeelden van ijzer per portie

Om je een idee te geven van de hoeveelheid non-heemijzer en heemijzer die je per portie binnenkrijgt, hier een aantal voorbeelden.

IJZER PER PORTIE MILLIGRAM
Totaal ijzer Non-heemijzer Heemijzer
1 stukje runderlap (bereid, 70 gr) 1,9 0,6 1,2
1 plak tahoe (bereid, 75 gr) 1,7 1,7 0
1 hand ongezouten cashewnoten (25 gr) 1,7 1,7 0
1 gekookt ei (50 gr) 1,2 1,2 0
1 grote lepel kidneybonen (60 gr) 1,2 1,2 0
1 grote lepel gekookte spinazie (50 gr) 1,2 1,2 0
1 zoute haring (75 gr) 1,1 0,4 0,7
1 grote lepel volkorenpasta (60 gr) 1,0 1,0 0
1 snee volkorenbrood (35 gr) 0,7 0,7 0
1 stukje kipfilet (bereid, 70 gr) 0,5 0,4 0,1

Bron: voedingscentrum

Vitamine C

Een ijzertekort voorkom je niet alleen door voldoende ijzer binnen te krijgen, maar ook door dat te combineren met genoeg vitamine C. Vitamine C stimuleert de ijzeropname: het zorgt ervoor dat je lichaam non-ijzer uit plantaardige bronnen beter kan opnemen. Een glas sinaasappelsap drinken bij de lunch is dus slim. Of neem een stuk fruit bij het ontbijt. Dan wordt het ijzer uit je boterham beter opgenomen.

Vegetariër of veganist, en zwanger

Iemand die vegetarisch of veganistisch eet en zwanger is, loopt iets meer risico op een ijzertekort. Vooral als je veganistisch eet en dus helemaal geen dierlijke producten binnenkrijgt, is het aan te raden om te zorgen dat je voldoende andere ijzerrijke producten eet. Combineer die altijd met extra vitamine C uit groente en fruit bij de maaltijd, dat bevordert de opname van het ijzer.

Te veel ijzer

Overdrijf niet met je ijzerinname. Te veel is niet goed. Dat kan schadelijk zijn voor de lever. Bij langdurig gebruik vergroot het de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Bij het slikken van meer dan 45 milligram ijzer per dag, kun je acute maagdarmproblemen krijgen zoals misselijkheid, overgeven en diarree.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Voedingscentrum, De Verloskundige

Sharon Asscher

Algemeen voedingsadviseur

Sharon Asscher is werkzaam als Orthomoleculair therapeut, hormoonconsulent en Psychische neuro immunoloog, ze heeft haar eigen praktijk Voeding maakt je beter waarbij ze op dagelijkse basis mensen/kinderen begeleid met uitdagingen en vraagstukken op het gebied van gezondheid – zwangerschap/fertiliteit & hormonen.

Sharon is gespecialiseerd in fertiliteit – zwangerschap en kinderen waarbij ze veel samen werkt met verloskundige praktijken in Amsterdam en omstreken en waar ze als expert tips heeft gedeeld bij het programma Hey Baby praktijk op RTL 4. Daarnaast geeft ze lezingen aan grote bedrijven om de vitaliteit en immuniteit op de werkvloer te verbeteren door middel van uitleg en makkelijke tips.

Sharon schrijft voor wendyonline.nl over gezondheid, deelt haar kennis als expert bij cycle.care – daarnaast deelt ze haar expertise via verschillende podcasts (Nina Pierson – Dertig in een dozijn – Ouders van Nu) Ook spreekt Sharon voor bedrijven als Deloitte – McKinsey – Paula’s Choice – The recharge company.

Haar passie voor voeding en een gezonde leefstijl begon op haar 18e, toen werd een nier verwijderd, waarna ze besloot om de regie te nemen over haar eigen gezondheid. Ze wilde er alles aan doen om haar lijf zo goed mogelijk te ondersteunen bij het herstel – zowel van de operatie als van een levenlang antibiotica gebruik.

Ze ging op onderzoek uit om te leren hoe ze het beste voor zichzelf kon zorgen met één nier. Dit resulteerde uiteindelijk in meervoudig HBO & WO niveau afgeronde studies op het gebied van voeding & gezondheid.

Voor meer informatie:

Social media van Sharon Asscher:

Publicaties:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting