Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby in buik

De ontwikkeling van een baby in de buik

Negen maanden lang zit je baby in je buik. In die tijd ontwikkelt hij zich van embryo tot foetus. Hij groeit flink, slaapt veel en als hij wakker is, oefent hij alvast allerlei vaardigheden voor na de geboorte.

Advertentie

Hoe lang zit je baby in de buik?

Vanaf het moment van de bevruchting tot de geboorte zit je baby veilig in jouw buik. Negen maanden lang, oftewel veertig weken. Hoewel, eigenlijk klopt dat niet helemaal. Er wordt weliswaar altijd gesproken over een zwangerschapsduur van veertig weken, maar eigenlijk duurt het minder lang. De duur van een zwangerschap wordt namelijk gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De periode vóór de bevruchting (ongeveer twee weken) wordt dus meegeteld bij de duur van een gemiddelde zwangerschap. Eigenlijk duurt een gemiddelde zwangerschap dus maar 38 weken.

Hoe lang een baby precies in de buik zit, verschilt ook weer per zwangerschap. De marge van een gezonde zwangerschapsduur is nogal ruim: 37 tot 42 weken. Sommige baby’s worden (te) vroeg geboren, andere baby’s blijven nog lekker twee weken in de buik zitten na de uitgerekende datum.

Handige tool: bereken zelf je uitgerekende datum.

Van embryo tot baby

Tijdens de periode in jouw buik ontwikkelt je kind zich van bevruchte eicel (zygote) tot embryo, en van embryo tot foetus.

  • Embryo: tijdens de eerste elf weken van de zwangerschap wordt je baby een embryo genoemd, embryo betekent ‘ongeboren vrucht’. Op het moment dat jij elf weken zwanger bent, en je embryo dus negen weken oud is (sinds de bevruchting), begint het al op een klein minimensje te lijken. Het heeft al een gezicht met een neus, mond, oogleden en oorschelpen. Ook zijn er al tien vingertjes en tien teentjes. De meeste organen zijn ontwikkeld en het hartje klopt al een paar weken.Rond de elfde week wordt een termijnecho gemaakt, waarop je waarschijnlijk voor het eerst de baby in je buik kunt zien. Vanaf dit moment is je kind geen embryo meer, maar een foetus.
    Lees ook: Alles over de ontwikkeling van het embryo. 
  • Foetus: vanaf de elfde week van de zwangerschap tot aan de geboorte wordt een baby officieel een foetus genoemd. Pas na de geboorte wordt gesproken van een baby. Toch zullen maar weinig ouders in spé zelf praten over hun ‘foetus’, maar het gewoon hun baby of kind noemen. Als een foetus 24 weken is, is hij officieel ‘levensvatbaar’. Dat wil zeggen dat artsen een baby actief zullen behandelen als hij geboren wordt na 24 weken zwangerschap, met als doel hem te laten overleven.
    Meer weten? Zo verloopt de mentale ontwikkeling van een foetus.

Eerste bewegingen voelen in je buik

Baby’s beginnen al heel vroeg in de zwangerschap met bewegen. Als jij ongeveer zeven weken zwanger bent, zal hij z’n eerste bewegingen maken. Maar je baby is dan nog zo klein, dat jij er niks van merkt.

Advertentie

Het moment dat jij je baby zult voelen bewegen, komt pas later in de zwangerschap. Wanneer precies, verschilt per vrouw en per zwangerschap. Bij een eerste zwangerschap is het vaak lastig te herkennen. Misschien denk je dat je gewoon je darmen voelt. De eerste voelbare bewegingen van een baby in de buik worden vaak omschreven als kriebeltjes, belletjes of vlindertjes. Misschien lijkt het alsof je heel licht geaaid of gekieteld wordt van binnen.

Bij een eerste zwangerschap voelen de meeste vrouwen hun baby voor het eerst rond de twintig weken. Bij een volgende zwangerschap is het vaak eerder: tussen de zestien en achttien weken, of nog eerder. Dan weet je namelijk al hoe het voelt en waar je op moet letten.

Lees ook: Wat moet je doen als je de baby niet zoveel voelt bewegen in je buik?

Wat je baby waarneemt in de buik

Terwijl je baby in jouw buik zit, ontwikkelen zijn zintuigen zich al. Als je kind wordt geboren, kan hij horen, ruiken, proeven, voelen en wazig zien. Dit alles kan hij ook al in de baarmoeder.

Horen: het gehoor van je baby ontwikkelt zich vanaf de vijfde maand. Je baby hoort jouw hart kloppen, je bloedsomloop ruisen, je darmen rommelen, jouw stem en ook geluiden buiten de buik. Een baby in de buik kan zelfs schrikken van plotselinge harde geluiden, zoals het dichtslaan van een deur. Misschien heb je wel eens zo’n schrikbeweging in je buik gevoeld, na een harde knal.

Advertentie

Ruiken: het reukvermogen van een baby ontwikkelt zich al vroeg tijdens de zwangerschap. De eerste geur die je kind leert kennen is de geur van jouw vruchtwater. Het is belangrijk dat hij jouw geur leert kennen, zodat je kind na de geboorte jouw geur kan onderscheiden van andere geuren.

Smaak: je kind leert ook al proeven in de baarmoeder. Rond de twaalfde week van je zwangerschap krijgt je ongeboren baby al smaakpapillen op de tong. Is je ongeboren baby zo’n zestien weken oud, dan worden de smaakpapillen actief. Je kind gaat vanaf dat moment vruchtwater ‘drinken’. Met het inslikken van het vruchtwater traint je baby zijn ademhalingsstelsel en spijsverteringssysteem. Dat vruchtwater kan hij ook proeven. De smaak verschilt per dag en hang af van wat de moeder eet. Dus eet jij tijdens je zwangerschap gevarieerd, dan went je baby al aan verschillende smaken.

Zicht: een pasgeboren baby kan nog niet veel zien. Vlak na de geboorte kan hij eigenlijk vooral licht en donker onderscheiden. In de baarmoeder ziet je kind dus ook nog niet veel, maar het zicht ontwikkelt zich al wel. Een baby in de baarmoeder zal hooguit een lichte gloed kunnen onderscheiden als jij met je blote buik buiten in de zon staat, of als er een lamp op je buik schijnt.

Gevoelens: een baby in de baarmoeder kan ook jouw stemming waarnemen. Zo blijkt uit onderzoek dat wanneer een zwangere vrouw ontspannen is, de hartslag van de baby in haar buik ook omlaag gaat. En als jij veel stress hebt, komen jouw stresshormonen via de placenta ook bij de baby terecht.

Tip: Maak het jezelf dus zo aangenaam mogelijk

Zeven dingen die je baby in de buik doet

Je ongeboren baby in je buik brengt 90-95% van zijn tijd slapend door. Maar als hij wakker is, oefent hij alvast voor na de geboorte door deze zeven dingen te doen.

  1. Gapen

    Vanaf 11 weken kan je baby gapen. Hij doet het 2 keer zo vaak als een volwassene. Net als wij rekt hij zich uit. Zijn gaap is een soort opstartoefening voor activiteit.

  2. Duimzuigen

    Je baby is druk bezig in de buik met zijn armen en handen. Hij voelt aan zijn gezicht en lichaam, pakt zijn navelstreng en zuigt op zijn duim.

  3. ‘Ademhalen’

    Vanaf week zeventien oefent je baby met ademhalen. Dat doet hij natuurlijk nog niet met lucht, maar met vruchtwater.

  4. Kijken

    Vanaf week 27 opent de baby in de buik zijn ogen als hij wakker is, om ze weer dicht te doen als hij gaat slapen. Lees meer over de ontwikkeling van het gezichtsvermogen van je baby.

  5. Wandelen

    Heel veel ruimte heeft hij niet, maar je baby schopt, buigt en strekt zijn benen en ‘wandelt’ langs je baarmoederwand.

  6. Dromen

    Waarover blijft een mysterie, maar aan het begin van het laatste trimester heeft je baby een vast slaap-waakritme met perioden van REM-slaap. Die wijzen erop dat hij droomt.

  7. Ontspannen

    Als je baby wakker is en jouw stem hoort, gaat zijn hartslag omlaag en ontspant hij zich.

Contact maken met baby in je buik

Je baby in je buik kan al voelen en merkt het ook als jij door middel van aanraking contact met hem probeert te maken. Als ongeboren baby’s merken dat er handen tegen de buik worden gelegd (van jou, je partner of iemand anders), gaan ze daar vaak tegenaan liggen. Of ze reageren met schopjes als jij op je buik trommelt met je handen. Door tijdens de zwangerschap bewust contact te maken met je baby in je buik, kun je een belangrijke basis leggen voor een veilige hechting. Lees hier verschillende manieren om contact te maken met de baby in je buik.

Lees ook: Alles over zwangerschapshaptonomie: aanraking en contact met je baby.

Video: Het blijft een wonder: het ontstaan van een nieuw mensje.