seks tijdens zwangerschap

Seks tijdens zwangerschap; hoe zit dat?

Als je net zwanger bent, heb je vaak minder behoefte aan seks. Maar meestal komt je seksdrive snel weer terug. Seks tijdens zwangerschap, hoe zit dat eigenlijk?

Minder zin in seks tijdens zwangerschap

De meeste vrouwen hebben de eerste drie maanden van hun zwangerschap minder zin om te vrijen. Naast je misselijk en moe voelen, kun je in deze periode ook last hebben van huilbuien. Niet zo gek, want een zwangerschap gooit je hele hormoonhuishouding overhoop. Er zijn ook vrouwen die juist veel zin in seks hebben tijdens de zwangerschap.

Standjes tijdens de zwangerschap

Sommige stellen vinden het een eng idee om te vrijen tijdens je zwangerschap. Ze zijn bang dat de baby er iets van merkt of dat het schadelijk voor hem is. Dat is niet waar: de baby zit veilig verpakt in het vruchtwater en hij merkt vrijwel niets van jullie vrijpartij. Je mag ook gewoon alle standjes tijdens je zwangerschap doen, die je gewend was.

  • Vrouw boven: Tijdens je zwangerschap is dit een prettige houding. Er komt namelijk niet veel gewicht om je buik en je borsten en jij bepaalt het tempo.
  • Man boven: Wanneer je partner op zijn handen en knieën steunt, komt je buik niet in de verdrukking.
  • Lepeltjeshouding: Ligt je liever niet meer op je rug, dan is dit een prettige houding. Je ligt als het war als twee lepeltjes tegen elkaar, met je partner achter je tegen je rug aan.
  • Zittend: Je partner zit op een stoel, terwijl jij met je gezicht naar hem toe op zijn schoot zit. Dit standje is ideaal in de middelste maanden en aan het eind van je zwangerschap.

Als je minder zin in seks hebt, praat er dan over met je partner. Als je je gevoelens deelt, begrijpt hij je beter.

Gewoon genieten

Na de eerste drie maanden krijgen de meeste vrouwen vaak weer meer zin in seks. Als je zwanger bent, zijn je tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloed. Door die doorbloeding worden je clitoris en schaamlippen sneller geprikkeld. Geniet dan vooral van een vrijpartij: seks werkt ontspannend en brengt jullie dichter bij elkaar.

Bloedverlies

Het kan voorkomen dat je na het vrijen wat bloed verliest. Tijdens je zwangerschap is je baarmoedermond extra doorbloed, net als je clitoris en tepels. Als de penis tijdens het vrijen tegen de baarmoedermond stoot, kun je daardoor wat bloed verliezen. Dit bloedverlies is onschuldig.

Tijdens een orgasme trekken je baarmoeder en bekkenbodemspieren samen. Als je zwanger bent, kan je baarmoeder na een orgasme hard worden. Een ‘harde buik‘ kan geen kwaad en gaat vanzelf over. Heb je na het vrijen een pijnlijke buik? Een warm bad, een warme douche of een kruik verlichten de pijn.

Maak je in ieder geval geen zorgen. Ben je toch bezorgd als je na het vrijen wat bloed verliest of een harde buik hebt, raadpleeg dan je huisarts of verloskundige.

Seks tijdens de zwangerschap, hoe gaat dat bij jou? Praat mee op het forum!

Zelfbevrediging

Misschien merk je dat je ook meer behoefte hebt om jezelf te bevredigen. Als je ’s middags even een moment voor jezelf neemt en een dutje doet, is dat een uitgelezen moment om jezelf te bevredigen. Daar is niets mis mee, dus geef jezelf er gewoon aan over.

Tegen het einde van je zwangerschap ben je vaak wat in jezelf gekeerd. Je bent je, vaak onbewust, mentaal aan het voorbereiden op de bevalling. Dan is het niet vreemd dat je andere dingen aan je hoofd hebt dan seks.

Orgasmes

Er zijn vrouwen die nog nooit een orgasme hebben gehad en er voor het eerst een krijgen tijdens de zwangerschap. Dat komt door het verhoogde vloeistofgehalte in de buik, wat de clitoris en de vagina gevoeliger maakt. Tijdens een orgasme is de baby onbewust van wat je doet, maar je kind ervaart wel de euforische hormoonstormloop die jij over je heen krijgt.

Je kunt het klaarkomen anders beleven als je zwanger bent. Door het orgasme gaat de baarmoeder samentrekken. Dit kan je het gevoel geven dat je lichte weeën hebt. Heel soms krijg je zelfs een beetje buikpijn, maar dat kan geen kwaad. Alleen als je een verhoogd risico op een vroeggeboorte hebt, kan de arts je het advies geven niet meer klaar te komen.