Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
seks tijdens zwangerschap

Seks tijdens zwangerschap; hoe zit dat?

Tijdens je zwangerschap kan je seksdrive alle kanten op gaan. De een heeft veel meer zin in seks en geniet er ook extra van, terwijl een ander juist veel minder behoefte heeft aan vrijen. En misschien heb je in het eerste trimester totaal geen zin in seks, maar raak je in het tweede trimester juist heel snel opgewonden. Alles over seks tijdens de zwangerschap.

In samenwerking met expert

Eveline Stallaart

Seksuoloog

Tip: Door mooie lingerie voel je je – ook met dikke buik – een stuk sexyer

Advertentie

Seks tijdens zwangerschap

Je zwangerschap kan invloed hebben op je seksleven. De meeste vrouwen hebben de eerste drie maanden van hun zwangerschap minder zin om te vrijen. Niet zo gek, want een zwangerschap gooit je hele hormoonhuishouding overhoop, je kunt last hebben van misselijkheid en andere kwaaltjes, of erg moe zijn. Er zijn ook vrouwen die juist veel zin in seks hebben tijdens de zwangerschap. Maar het kan ook zijn dat je weinig verschil merkt.

Later in de zwangerschap heb je misschien wel zin in seks, maar lukt het allemaal niet zo makkelijk meer. Ook dat is niet gek, want je lijf is aan het groeien en veranderen. Je buik gaat in de weg zitten en misschien heb je last van je bekken of je rug. In dat geval kun je ook op een andere manier vrijen: denk aan orale seks, een massage of gewoon knuffelen. Geniet er vooral van: seks werkt ontspannend en brengt jullie dichter bij elkaar.

Lees ook: Dit is wat zwangerschapshormonen met je doen  

Is seks tijdens zwangerschap veilig?

Jazeker, als je zwanger bent, kun je gewoon seks hebben. Sommige stellen vinden het een eng idee om te vrijen tijdens de zwangerschap. Ze zijn bang dat de baby er iets van merkt of dat het schadelijk voor hem is.. Maar geen zorgen: de baby zit veilig verpakt in het vruchtwater en merkt niets van jullie vrijpartij.

Op een paar uitzonderingen na is het helemaal veilig om te vrijen. Je kunt beter even geen seks hebben, als:

Advertentie
 • je vliezen al zijn gebroken: er bestaat dan het risico op infecties door penetratie.
 • je bloedverlies hebt: bel in dit geval de verloskundige en zoek eerst uit wat de oorzaak is van het bloedverlies. Seks (penetratie) verhoogt de kans op infecties.
 • als er sprake is van een dreigende vroeggeboorte: klaarkomen kan dan een risico zijn, omdat dat vroegtijdige weeën kan veroorzaken.
 • als de placenta (deels) voor de uitgang van de baarmoeder ligt: bespreek met je verloskundige of gynaecoloog of seks mogelijk is.
 • als je last hebt van ernstige spataderen rond de vagina

Je kunt in deze situaties vaak wel vrijen of knuffelen zonder echt gemeenschap (penetratie) te hebben.

Meer lezen: Dit zijn de voordelen van seks tijdens de zwangerschap

Per trimester

Je libido kan per trimester flink veranderen:

 • Eerste trimester: veel vrouwen hebben aan het begin van de zwangerschap minder behoefte aan seks. De oorzaak: je zwangerschapshormonen. Die kunnen effect hebben op je libido, maar ook vervelende kwaaltjes veroorzaken waardoor je je gewoon niet goed genoeg voelt om te vrijen. Probeer je maar eens sexy te voelen als je kotsmisselijk bent…
 • Tweede trimester: Na de eerste drie maanden krijgen veelde meeste vrouwen vaak weer meer zin in seks. Sterker nog, sommige vrouwen genieten er meer van dan normaal. Als je zwanger bent, zijn je tepels, schaamlippen en clitoris namelijk beter doorbloed. Door die doorbloeding worden je clitoris en schaamlippen sneller geprikkeld, waardoor je sneller opgewonden kan raken en misschien ook meer geniet van seks. Geniet daar vooral van. Dit verschilt overigens per vrouw. Voor sommigen kan seks juist minder prettig aanvoelen dan normaal. En maak je ook vooral geen zorgen als jij echt geen zin hebt, iedere zwangerschap is anders.
 • Derde trimester: tegen het einde van je zwangerschap ben je vaak wat meer in jezelf gekeerd. Je bent je, vaak onbewust, mentaal aan het voorbereiden op de bevalling. Dan is het niet vreemd dat je andere dingen aan je hoofd hebt dan seks. Ook kan vrijen lastig zijn doordat je grote buik in de weg zit.

Orgasmes

Er zijn vrouwen die nog nooit een orgasme hebben gehad en er voor het eerst een krijgen tijdens de zwangerschap. Dat komt door het verhoogde vloeistofgehalte in de buik, wat de clitoris en de vagina gevoeliger maakt. Tijdens een orgasme is de baby onbewust van wat je doet, maar je kind ervaart wel de euforische hormoonstormloop die jij over je heen krijgt.

Advertentie

Je kunt het klaarkomen anders beleven als je zwanger bent. Door het orgasme gaat de baarmoeder samentrekken. Dit kan je het gevoel geven dat je lichte weeën hebt. Heel soms krijg je zelfs een beetje buikpijn, maar dat kan geen kwaad. Alleen als je een verhoogd risico op een vroeggeboorte hebt, kan de arts je het advies geven niet meer klaar te komen.

Zelfbevrediging

Misschien merk je dat je ook meer behoefte hebt om jezelf te bevredigen. Als je ’s middags even een moment voor jezelf neemt en een dutje doet, is dat een uitgelezen moment om jezelf te bevredigen. Daar is niets mis mee, dus geef jezelf er gewoon aan over.

Minder zin in seks tijdens zwangerschap

Heb jij sinds het moment dat je die positieve test in je handen had opeens geen zin meer in seks? Geen zorgen, het is heel normaal om je seksdrive even kwijt te raken tijdens je zwangerschap. Veel vrouwen hebben hier last van. Maak je er dus ook niet al te druk over, maar accepteer dat het zo is. Praat er wel over met je partner. Misschien heeft hij nog wel behoefte aan seks. Probeer dan op andere manieren van elkaar te genieten.

Lees ook: Geen zin in seks tijdens zwangerschap, en nu?

Als hij niet wil

Het kan ook zijn dat juist je partner minder behoefte heeft aan seks. Of dat hij de seks heel anders beleeft dan voorheen. Dat kan verschillende redenen hebben. Sommige mannen durven niet te vrijen tijdens de zwangerschap, omdat ze bang zijn de baby pijn te doen. Maar dat zal niet gebeuren, je kunt vrijen zonder dat je baby daar iets van merkt.

Je man kan ook een beetje van slag zijn door jouw veranderende lichaam. De ene man vindt een zwanger lichaam juist heel sexy en raakt er opgewonden van, terwijl de ander minder zin in seks heeft doordat hij jou steeds meer gaat zien als een aanstaande moeder.

Heeft je man minder zin in seks, probeer dan op een andere manier intiem met elkaar te zijn. Je hoeft geen seks te hebben, je kunt ook knuffelen, je partner laten voelen aan je buik, of gesprekken voeren over hoe jullie de toekomst zien als gezin. Blijf vooral met elkaar praten, ook over jullie seksleven.

Meer lezen: Deze vaders zijn goudeerlijk over seks met hun zwangere vrouw

Standjes tijdens de zwangerschap

Goed nieuws, je mag tijdens je zwangerschap gewoon alle standjes doen die je gewend was. Maar of dat ook nog lukt, is een tweede. Je groeiende buik kan flink in de weg zitten. Deze standjes gaan vaak het makkelijkst tijdens je zwangerschap:

 • Vrouw boven: Tijdens je zwangerschap is dit een prettige houding. Er komt namelijk niet veel gewicht om je buik en je borsten en jij bepaalt het tempo.
 • Man boven: Wanneer je partner op zijn handen en knieën steunt, komt je buik niet in de verdrukking. Je partner moet er dan wel voor zorgen dat hij niet echt bovenop je gaat liggen.
 • Lepeltjeshouding: Lig je liever niet meer op je rug, dan is dit een prettige houding. Je ligt als het ware als twee lepeltjes tegen elkaar, met je partner achter je tegen je rug aan.
 • Zittend: Je partner zit op de bedrand of op een stoel, terwijl jij met je gezicht naar hem toe op zijn schoot zit, met je benen wijd. Dit standje is ideaal in de middelste maanden en aan het eind van je zwangerschap.
 • Naast elkaar: Jij ligt op je rug, terwijl je partner naast je ligt, op zijn zij. Sla vervolgens je benen over hem heen.
 • Op handen en knieën: Jij zit op je handen en knieën. Je partner zit achter jou (‘op z’n hondjes’ dus). Op die manier zit je buik nooit in de weg.

Seks tijdens de zwangerschap, hoe gaat dat bij jou? Praat mee op het forum!

Bloedverlies of harde buik na seks

Het kan voorkomen dat je na het vrijen wat bloed verliest. Tijdens je zwangerschap is je baarmoedermond extra doorbloed, net als je clitoris en tepels. Als de penis tijdens het vrijen tegen de baarmoedermond stoot, kun je daardoor wat bloed verliezen. Dit bloedverlies is onschuldig.

Tijdens een orgasme trekken je baarmoeder en bekkenbodemspieren samen. Als je zwanger bent, kan je baarmoeder na een orgasme hard worden. Een ‘harde buik‘ kan geen kwaad en gaat vanzelf over. Heb je na het vrijen een pijnlijke buik? Een warm bad, een warme douche of een kruik verlichten de pijn.

Maak je in ieder geval geen zorgen. Ben je toch bezorgd als je na het vrijen wat bloed verliest of een harde buik hebt, raadpleeg dan je huisarts of verloskundige.

Lees ook: Bloedverlies tijdens de zwangerschap, waar moet je op letten?

Bevalling opwekken met seks?

Je hebt misschien weleens gehoord dat je je bevalling kunt opwekken door seks te hebben als je hoogzwanger bent. Dat klopt in sperma zit het hormoon prostaglandine, dat de baarmoedermond soepel en zacht maakt. Echter bevat sperma een zeer kleine hoeveelheid hiervan waardoor er twijfel is of dit enig effect heeft. Het hormoon prostaglandine komt ook vrij als je verloskundige je stript (lees hier hoe strippen precies werkt). Ook een orgasme kan helpen de bevalling op gang te helpen. Maar let op: als je vliezen al gebroken zijn, wordt het juist afgeraden om seks te hebben, in verband met infectiegevaar.

Zelf je tepels stimuleren kan ook de bevalling opwekken. Door bijvoorbeeld zacht je tepels te masseren, komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zet ook de weeën in gang. De tepelstimulatie moet je wel even volhouden om genoeg hormonen vrij te laten komen, namelijk minimaal een kwartier tot drie uur per dag!

Lees hier meer over feiten en fabels rondom het opwekken van de bevalling.

Voordelen van seks tijdens zwangerschap

Dat seks leuk kan zijn, weten we. Ook tijdens de zwangerschap. Maar er zitten ook nog eens een aantal onverwachte voordelen aan:

 • Je verbrandt er calorieën mee. Er vliegen al genoeg kilo’s aan tijdens de zwangerschap, dus een beetje beweging kan geen kwaad. Als sporten niet meer zo makkelijk gaat, kan seks een heel prettig alternatief zijn. Het zijn doorgaans niet veel calorieën die je verliest maar alle kleine beetjes helpen toch?
 • Je slaapt er beter door. Seks kan heel rustgevend zijn: na een stevige vrijpartij slaap je vaak een stuk sneller in. Dus heb je last van slapeloosheid tijdens de zwangerschap, probeer het dan eens op deze manier.
 • Het verlaagt je bloeddruk. Tijdens je zwangerschap is een te hoge bloeddruk gevaarlijk. Laag houden dus, bijvoorbeeld met een vrijpartij. Seks kan namelijk bloeddrukverlagend werken.
 • Er komt endorfine vrij. Als je knuffelt of seks hebt, komt het ‘gelukshormoon’ endorfine Hierdoor voel jij je gelukkiger en relaxed, maar je baby ook. Dit stofje is trouwens ook een natuurlijke pijnstiller, een extra voordeel als je last hebt van kwaaltjes als rugpijn.
 • Er komt oxytocine vrij. Tijdens het vrijen en een orgasme komt het ‘knuffelhormoon’ oxytocine Dit stofje werkt ook ontspannend en pijn verlagend. Je voelt je er minder gestrest door. En het verstevigt de band tussen jou en je partner.

Je hoeft het dus echt niet te laten. Tenzij je er totaal geen zin in hebt natuurlijk. Niks moet, alles mag!

Bronnen: De Verloskundige, Kenniscentrum Rutgers

Eveline Stallaart

Seksuoloog

Eveline Stallaart heeft haar eigen praktijk genaamd ESSH aan het Vondelpark in Amsterdam.Waar ze zelf ook werkzaam is als therapeute. In haar praktijk ziet ze mensen die problemen hebben op het gebied van seksualiteit, intimiteit en/of relaties.

Daarnaast is ze vaste expert bij RTL Boulevard en Married at First Sight en is ze regelmatig te zien in verschillende andere tv-programma's waar ze vertelt vanuit haar expertise als seksuoloog. Eveline schrijft regelmatig voor verschillende magazines en heeft een eigen blog genaamd Oh Mama. Ook heeft ze een eigen sekstoy ontwikkelt: de L' Eve waarmee ze de drempel wil verlagen voor vrouwen om zichzelf seksueel te ontdekken. Eveline is brand ambassador voor EasyToys en heeft een wekelijkse vraagrubriek bij QMusic.

Lees meer over
Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier