harde-buiken

Harde buiken tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je last hebben van harde buiken, ook wel oefenweeën of Braxton-Hicks contracties genoemd. Dit is een normaal verschijnsel, maar het kan ook een signaal van je lichaam zijn om het iets rustiger aan te doen.

Wat zijn harde buiken?

We spreken van een ‘harde buik’, als tijdens je zwangerschap je buik opeens hard of gespannen aanvoelt. Dit komt door het samentrekken van je baarmoeder. De baarmoeder is eigenlijk een grote spier, die net als andere spieren kan aanspannen en ontspannen. Tijdens de bevalling moet de baarmoeder hard werken om de baarmoedermond groter te maken voor de komst van de baby.

Advertentie

Hier wordt tijdens je zwangerschap al voor geoefend: je baarmoeder trekt onregelmatig samen, wat een vervelend of gespannen gevoel kan geven. Dat verklaart waarom harde buiken ook wel oefenweeën worden genoemd. Harde buiken kunnen zonder enige aanleiding plaatsvinden, maar kunnen ook getriggerd worden door bepaalde prikkels.

Hoe voelen harde buiken?

Je kunt een harde buik vergelijken met een gespannen gevoel in je buik. Sommige vrouwen omschrijven het alsof er een harde bal in hun buik zit. Het kan ook voelen als een onprettige kramp, die ongeveer een minuut (soms langer) aanhoudt. Vaak begint het gevoel bovenin je buik en trekt het vervolgens naar beneden, waarna de spanning weer wegtrekt.

Een harde buik kan best oncomfortabel zijn, maar hoort niet pijnlijk te zijn. Naarmate je zwangerschap vordert, kun je steeds vaker harde buiken krijgen. Harde buiken kun je al vanaf het begin van het tweede trimester hebben, maar meestal komen ze voor vanaf de 24e week van je zwangerschap.

Oorzaken harde buik

Naast het ‘oefenen’ van de baarmoeder, kan een harde buik ook veroorzaakt worden door andere factoren. Je baarmoeder reageert dan op prikkels van binnenuit of buitenaf. De baarmoeder zit met banden vast aan je bekken. Er kan spanning op die banden komt te staan, wat kan leiden tot harde buiken, maar ook tot bandenpijn. Deze spanning kan bijvoorbeeld ontstaan door:

Harde buiken of echte weeën?

Als je voor het eerst harde buiken hebt, kan dat misschien even schrikken zijn: zijn de weeën begonnen? Maar het verschil tussen harde buiken (of oefenweeën) en echte weeën is duidelijk te voelen:

 • Een echte wee komt regelmatig en wordt langzaam sterker. Harde buiken vinden onregelmatig plaats.
 • Een harde buik mag niet echt pijnlijk zijn, al kan het wel onprettig voelen. Weeën gaan meestal wel gepaard met pijn.
 • Een echte wee zorgt ervoor dat de ontsluiting op gang komt. Bij harde buiken is dat niet het geval.
 • Harde buiken mogen ook niet samengaan met bloedverlies en/of vochtverlies.

Meer weten? Hoe voelt een wee precies?

Tips bij harde buiken

Heb je last van harde buiken? Dan kun je een aantal dingen doen om het vervelende gevoel te verlichten:

 1. Liggen op de bank of op bed kan verlichting geven bij een harde buik. Ga bij voorkeur op je linkerzij liggen, dit zorgt voor een goede doorbloeding. Zitten of staan is vaak onprettig.
 2. Warmte kan een harde buik wat verminderen. Neem een bad, warme douche of kies voor een kruik. Let wel: warmte neemt slechts tijdelijk het vervelende gevoel weg, maar niet de onderliggende oorzaak.
 3. Heb je tijdens een zwangerschapscursus al geoefend met ademhalingsoefeningen? Deze komen goed van pas tijdens een harde buik.
 4. Draag een buikband of steunondergoed om harde buiken te voorkomen of te verminderen. Deze geven je baarmoeder meer steun, waardoor er minder prikkels zijn die een harde buik veroorzaken.

Een stapje terug

Harde buiken zijn in principe onschuldig voor zowel jou als je baby. Ze zijn juist nuttig: het is het voorbereidende werk van de baarmoeder op de bevalling. Toch kan het ook een teken van je lichaam zijn, dat je het iets rustiger aan moet doen. Zeker als de harde buiken vaak optreden nadat je je hebt ingespannen of als je een drukke of stressvolle dag hebt gehad.

Heb je dagelijks last van harde buiken? Probeer dan een stapje terug te doen. Bespreek met je partner wat hij kan overnemen en geef eventueel huishoudelijke taken of werk uit handen. Probeer verder regelmatig te ontspannen:

 • Neem een warm bad
 • Lees een boek
 • Ga liggen op de bank
 • Doe een dutje
 • Maak een wandeling

Verloskundige bellen

Ben je ontspannen, maar houden de harde buiken aan? Neem dan contact op met je verloskundige. Ook wanneer je een harde buik als pijnlijk ervaart, er sprake is van bloed- of vruchtwaterverlies of pijn bij het plassen. Belangrijk: harde buiken kunnen oncomfortabel aanvoelen, maar ze horen geen pijn te doen.