Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap komt vaak voor. Hoofdpijn is een onschuldig zwangerschapskwaaltje, maar wel vervelend. Gelukkig zijn er dingen die je ertegen kunt doen.

Advertentie

Hoofdpijn tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, kun je last hebben van zware hoofdpijn. Zeker in het eerste trimester en ook in het derde trimester komt het veel voor. Hoewel een zware hoofdpijn je compleet kan uitschakelen, is het niets om je zorgen over te maken. Alleen als de hoofdpijn tijdens zwangerschap langer aanhoudt en je je ook ziek voelt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Tip: Genoeg vocht binnenkrijgen lukt beter met een leuke fles bij de hand

Hoofdpijn tijdens het eerste trimester

Als je net zwanger bent, kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes, zoals misselijkheid, vermoeidheid en ook hoofdpijn. Meestal is dit spanningshoofdpijn, een drukkende of doffe pijn aan beide zijden van je hoofd of de achterkant van je hoofd of nek. Als je daar al gevoelig voor was, is de kans groot dat je er tijdens je zwangerschap vaker last van krijgt. De hoofdpijn kan worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen of een gevolg zijn van andere kwaaltjes, zoals misselijkheid en vermoeidheid. Ook spanning en stress kunnen je hoofdpijn geven; er komt tijdens een zwangerschap een hoop op je af. Ben je vanwege je zwangerschap gestopt met roken of minder koffie gaan drinken? Dan kunnen het ook ontwenningsverschijnselen zijn.

Net als veel andere zwangerschapssymptomen, wordt de hoofdpijn na het eerste trimester minder. Bij veel vrouwen verdwijnt de hoofdpijn zelfs helemaal. Je lichaam is gewend aan de nieuwe hormoonhuishouding en is weer in balans.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn andere zwangerschapskwaaltjes waar je last van kunt krijgen

Hoofdpijn tijdens het derde trimester

Tijdens het derde trimester draag je flink wat kilo’s extra met je mee. Door dat gewicht kan je een verkeerde houding aannemen en dat zorgt dan weer voor hoofdpijn. Let daarom goed op je houding. Een fysiotherapeut kan eventueel helpen om je houding te verbeteren.

Heb je juist last van bekkenpijn? Lees dan hier wat je daaraan kan doen.

Zwangerschapsvergiftiging

Heb je hevige hoofdpijn tijdens het tweede of derde trimester? Dan kan dat eventueel wijzen op een pre-eclampsie, ofwel zwangerschapsvergiftiging. In dat geval heb je niet alleen hoofdpijn, maar ook een hoge bloeddruk. Ga als je het niet vertrouwt naar de huisarts. x Alles over zwangerschapshypertensie, oftewel een hoge bloeddruk.

Migraine tijdens de zwangerschap

Migraine is zware hoofdpijn die in aanvallen komt. Meestal gaat het samen met misselijkheid en overgevoeligheid voor prikkels als licht, geur en geluid. Had je voor je zwangerschap last van migraine? De kans is groot dat dit tijdens je zwangerschap juist minder wordt. Zeker als het normaal gesproken erger is tijdens je menstruatie. Vooral in het eerste trimester vermindert migraine bij de meeste vrouwen. Helaas zijn er ook vrouwen die er juist meer last van krijgen.

Advertentie

Pijnstillers tijdens de zwangerschap

Veel vrouwen durven tijdens hun zwangerschap geen pijnstillers te gebruiken. De meeste pijnstillers die helpen bij hoofdpijn, zoals ibuprofen en aspirine, kunnen gevaarlijk zijn voor je ongeboren baby. Het beste is natuurlijk om helemaal geen pijnstillers te gebruiken, maar als je echt wat nodig hebt tegen de hoofdpijn, check dan even bij je huisarts of je paracetamol kunt nemen. Het is verreweg de veiligste pijnstiller, met de minste bijwerkingen. Uit onderzoek blijkt dat paracetamol geen schadelijke effecten heeft voor de zwangerschap of je ongeboren kind. Wel wordt aangeraden om zo min mogelijk tabletten per dag te slikken en het sowieso niet langer dan een week achtereen te gebruiken. Meer weten? Ook deze medicijnen mag je niet slikken tijdens een zwangerschap.

Lees ook: Antibiotica als je zwanger bent: hoe gevaarlijk is dat?

Hoofdpijn voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Helaas is hoofdpijn voorkomen niet altijd mogelijk, maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen. Zo zijn voldoende slapen en water drinken belangrijk. Dat voorkomt niet alleen hoofdpijn, maar zorgt ook dat je lekkerder in je vel zit. Let op de volgende dingen:

  • Drink water: tijdens je zwangerschap heb je meer vocht nodig om je vochtbalans op peil te houden. Blijf dus voldoende drinken, bij voorkeur water. Als je te weinig drinkt, kun je uitdrogen en dat zorgt voor hoofdpijn.
  • Gezond eten: door een verlaagde bloedsuikerspiegel kun je hoofdpijn krijgen, zorg dus dat je genoeg eet. Vermijd suikers in snoep en frisdrank, deze zorgen voor een hoge piek in je bloedsuikerspiegel, gevolgd door een diep dal. Dit zijn superfoods tijdens je zwangerschap. 
  • Slapen: voldoende rust is belangrijk. Er groeit een baby in je buik en dat kost veel energie. Zorg dus dat je genoeg slaapt.
  • Frisse lucht: ga af en toe naar buiten en haal een frisse neus. Benauwde ruimtes kunnen zorgen voor hoofdpijn.
  • Ontspan: stress en vermoeidheid zijn niet goed voor je lichaam. Neem voldoende tijd voor jezelf en doe het rustig aan.
  • Juiste houding: doordat je meer gewicht met je meedraagt kun je een verkeerde houding aannemen. Zorg – eventueel samen met de fysio – voor een goede houding om hoofdpijn te voorkomen.

Wat kun je tegen hoofdpijn doen?

En wat als je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch nog hoofdpijn krijgt? Probeer dan eerst de oorzaak te achterhalen. Komt het omdat je moe bent, stress hebt of niet hebt gegeten? Dan kan de oplossing simpel zijn. Drink bij hoofdpijn extra water, want misschien had je toch niet genoeg gedronken. Als het echt te erg wordt, kan een paracetamol nemen geen kwaad, maar neem ze niet te vaak. Andere medicijnen mag je niet gebruiken, deze kunnen slecht zijn voor je baby.

Masseren kan ook helpen: draai met je vingertoppen rond op de plek waar je de pijn voelt. Als de hoofdpijn aanhoudt, kun je het best even een afspraak maken met je huisarts of verloskundige.

Lees hier meer over de voordelen van zwangerschapsmassage en rebozo massage.

Bron: Service Apotheek

Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu