Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger en veel zin in seks

De ene vrouw moet er niet aan denken om tijdens de zwangerschap seks te hebben. Maar veel vrouwen kunnen er na de eerste drie maanden van hun zwangerschap geen genoeg van krijgen. Hoe kan dat?

Advertentie

Fabel of feit?

Sommige mannen scheppen er weleens over op als hun vrouw zwanger is: ‘Ze wil de hele dag’, zeggen ze dan met lichte trots. Er is geen wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt hoeveel procent van de vrouwen méér zin in seks krijgt als ze zwanger is. Feit is wel dat je borsten tijdens de zwangerschap in ontwikkeling zijn en de baby op je vagina drukt. Dat kán je lust opwekken.

Ook zijn zwangere vrouwen vaak emotioneler, ze dromen meer en staan meer open voor verbeelding. Best logisch dat je daardoor nóg meer zin in seks krijgt. Schaam je dus vooral niet als je veel zin hebt in seks, ook al zit er een baby in je buik. Het is heel goed te verklaren.

Lees meer: Seks tijdens zwangerschap; waar moet je rekening mee houden?

Bloed is goed

Als je zwanger bent, stroomt er meer bloed door je lichaam. Dit is onder andere nodig om je baby te laten groeien en afvalstoffen af te voeren. Tegen het einde van je zwangerschap heb je een extra liter bloed in je lijf. Daardoor zijn je tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloedt dan normaal. Fysiek gezien krijg je daarom sneller zin in seks. Wel is het de vraag of je er écht zin in hebt, want die lichamelijke reactie is leuk, maar mentaal moet je er ook aan toe zijn.

Lees meer: Waarom zwangere vrouwen vaker een bloedneus hebben

Orgasmes

Er zijn vrouwen die nog nooit een orgasme hebben gehad en er voor het eerst één krijgen tijdens de zwangerschap. Dat komt door het verhoogde vloeistofgehalte in de buik, wat de clitoris en de vagina gevoeliger maakt. Je hoeft niet bang te zijn dat je baby last heeft van het samentrekken van je baarmoeder door een orgasme. Het samentrekken van je baarmoeder voelt voor je baby als een lichte golfbeweging. De hormonen die daarbij vrijkomen hebben juist een positief effect op je baby. Je kunt een orgasme tijdens je zwangerschap anders beleven dan voor je zwangerschap. Je kunt het gevoel krijgen alsof je lichte weeën hebt. Je kunt ook een beetje buikpijn krijgen, maar hier hoef je je geen zorgen over te maken.

Als er sprake is van een dreigende vroeggeboorte, zal je verloskundige je waarschijnlijk adviseren om orgasmes te vermijden. Klaarkomen kan dan een risico zijn, want het kan vroegtijdige weeën veroorzaken. Lees hier hoe een wee voelt.

Lees meer: Dit zijn de voordelen van seks tijdens de zwangerschap

Zelfbevrediging

Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap meer zin hebt om jezelf te bevredigen. Daar hoef je je niet voor te schamen. Geef jezelf eraan over en geniet van het moment voor jezelf, bijvoorbeeld als je even gaat rusten of voordat je een middagdutje gaat doen.

Per trimester

De ene vrouw heeft tijdens haar hele zwangerschap minder zin in seks en de ander kan er negen maanden lang geen genoeg van krijgen. Over het algemeen kan je libido tijdens de zwangerschap per trimester veranderen:

  • Eerste trimester
    Veel vrouwen hebben aan het begin van de zwangerschap veel minder behoefte aan seks. Dit komt door de zwangerschapshormonen: die kunnen effect hebben op je libido, maar ook vervelende kwaaltjes veroorzaken waardoor je je niet goed genoeg voelt om te vrijen. Als je misselijk bent, voel je je alles behalve sexy.
  • Tweede trimester
    Na de eerste drie maanden krijgen veel vrouwen weer meer zin in seks. Sterker nog, sommige vrouwen genieten er meer van dan normaal. Als je zwanger bent, zijn je tepels, schaamlippen en clitoris namelijk beter doorbloed. Door die doorbloeding worden je schaamlippen en clitoris sneller geprikkeld, waardoor je sneller opgewonden kan raken en misschien ook meer geniet van seks. Dit is niet bij iedere vrouw zo. Sommige vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap minder zin in seks. Maak je geen zorgen, iedere zwangerschap is anders. Wat als je geen zin in seks hebt tijdens zwangerschap?
  • Derde trimester
    Tegen het einde van je zwangerschap ben je vaak wat meer in jezelf gekeerd. Je bent je, vaak onbewust, mentaal aan het voorbereiden op de Dan is het niet vreemd dat je andere dingen aan je hoofd hebt dan seks. Ook kan vrijen lastig zijn, doordat je grote buik in de weg zit.

Lees ook: Deze vaders zijn goudeerlijk over seks met hun zwangere vrouw

Erotische dromen tijdens je zwangerschap

Tijdens je zwangerschap droom je misschien vaker dan normaal over seks. Dat heeft ook weer te maken met de toestroom van extra bloed naar de erogene zones, waardoor ze gevoeliger zijn. Daarnaast heb je een verhoogd oestrogeengehalte en is je vagina vochtiger doordat je meer vaginale afscheiding hebt. Dit zorgt niet alleen voor meer seksdromen, maar het kan ze ook nog echter laten lijken. Je kunt tijdens je slaap zelfs een orgasme krijgen, dat puur wordt aangestuurd door je brein.

Ontdek hier wat jouw zwangerschapsdromen precies betekenen.

Seks na de bevalling

Na je bevalling kost het tijd om je seksleven weer op het oude niveau te krijgen. Bij de één duurt dit weken, bij de ander maanden of zelf een jaar. Ook kan het blijvend anders zijn dan dat het was. Uiteindelijk wordt de seks – over het algemeen – beter naarmate je langer samen bent. Je doet het misschien niet vaker, maar als je het doet is het fijner. Dat komt vooral doordat je je eigen lichaam en dat van je partner beter leert kennen. Vrouwen worden vaak zelfverzekerder door het krijgen van een kind en daardoor durven ze makkelijker te zeggen wat ze op seksueel gebied willen.

Tijdens de zwangerschap en de periode daarna met een baby zit je samen in een uitzonderlijke situatie. Realiseer je dat je je verwachtingen daarop moet aanpassen en dat dit tijdelijk is. Lees hier meer over seks na de bevalling.


Bron: 
DeVerloskundige.nl

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting