Zwanger en veel zin in seks

Hoera! Je bent de eerste drie maanden van je zwangerschap door, je bent gelukkig en je hebt zin in seks. Veel en vaak. Geen probleem zou je zeggen. Maar sommige vrouwen schamen zich hiervoor. Zwanger en veel zin in seks? Seksuoloog Eva Broomans helpt je over die schaamte heen.

Fabel of feit?

Mannen scheppen er weleens over op als hun vrouw zwanger is: ‘Ze wil de hele dag,’ zeggen ze dan met lichte trots. Er is geen wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt hoeveel procent van de vrouwen méér zin in seks krijgt als ze zwanger is. Feit is dat tijdens de zwangerschap je borsten in ontwikkeling zijn en de baby op je vagina drukt. Dat kán je lust opwekken. Plus, zwangere vrouwen zijn vaak emotioneler, ze dromen meer en staan in principe meer open voor verbeelding. Best logisch als je daardoor nóg meer zin in seks krijgt. Het hoeft niet, maar het mág wel. Wees niet bang om een seksueel wezen te zijn, ook al zit er een baby in je buik.

Bloed is goed

Als je zwanger bent, moet er meer bloed door je lichaam stromen. Dit is onder andere nodig om je baby te laten groeien en afvalstoffen af te voeren. Je hart werkt als een dolle en je lichaam maakt meer bloed aan. Tegen het einde van je zwangerschap heb je een liter extra. Mede daardoor zijn je tepels en vagina beter doorbloed dan anders. De doorbloeding maakt ze gevoeliger voor aanraking. Fysiek gezien krijg je dus makkelijker zin in seks. De vraag is of je het ook echt zo voelt. Want seks vindt niet alleen plaats in je lichaam, je moet er ook geestelijk aan toe zijn.

Eva Broomans

Seksuoloog

Eva Broomans is psycholoog/seksuoloog bij GGZ instelling PsyQ Almere en auteur van het boek 'Verschil in verlangen'. Ze beantwoordt graag vragen van zwangere vrouwen, moeders en partners over seks. "Het taboe mag er wel wat meer vanaf."