Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

12x heeft je kind een van deze symptomen, ga dan naar de huisarts

Een blauwe plek na een valpartij, hoofdpijn, buikpijn of koorts. Meestal is het gelukkig niet ernstig, maar er zijn verwondingen en kwaaltjes die je beter niet kunt negeren. Heeft je kind een van de volgende twaalf symptomen, dan is het volgens kinderartsen zeker belangrijk om langs de huisarts te gaan.

Advertentie
 1. Hoge koorts

  Koorts komt relatief veel voor bij kinderen, vooral als ze jonger zijn dan vijf jaar. Hun lichaamstemperatuur kan al stijgen door kleine inspanningen of een flinke huilbui. Ongeveer 37 graden is een normale temperatuur. Heeft je kind een lichaamstemperatuur van boven de 37,5 graden dan spreken we van verhoging en bij meer dan 38 graden van koorts. Koorts kan meestal geen kwaad, maar in deze gevallen is het wel belangrijk om contact op te nemen met de huisarts:

  – Als je baby jonger is dan drie maanden
  – Als je kind tussen de drie maanden en twee jaar is en de koorts langer dan drie dagen aanhoudt
  – Als je kind een koortsstuip krijgt

  Tip! Met een van deze EHBO-kits ben je altijd voorbereid op ongelukjes in huis of onderweg

 2. Langdurige koorts

  Is de koorts na vijf dagen nog niet gezakt of krijgt je kind na een paar dagen koortsvrij te zijn geweest weer koorts? Neem dan contact op met je huisarts. Het kan zijn dat je kind last heeft van een infectie die niet vanzelf overgaat. De huisarts zal je kind onderzoeken en eventueel een antibioticakuur voorschrijven.

  Advertentie

  Lees ook: Dit kun je doen als je kind koorts heeft

 3. Koorts, een stijve nek en/of vlekjes op zijn lichaam

  Voelt je kind zich niet lekker, heeft hij koorts, hoofdpijn, een stijve nek of verschijnen er donkerrode of paars-rode vlekjes op zijn lichaam? Het kan een redelijk onschuldige kinderziekte zijn, maar het kan ook op bloedvergiftiging in combinatie met hersenvliesontsteking wijzen. Dit kun je controleren door met een glas op de huid te duwen op de plek waar de vlekjes zitten. Vlekjes van virussen verdwijnen door de druk van het glas. Blijven de vlekjes zichtbaar of komen ze terug, dan is het belangrijk om meteen naar het ziekenhuis te gaan.

  Lees ook: Alles over hersenvliesontsteking en hoe de glastest werkt

 4. Huiduitslag

  Huiduitslag kan allerlei oorzaken hebben. Vaak is het onschuldig maar soms kan uitslag ook op een ernstige ziekte wijzen.

  Als je kind een tekenbeet heeft, verkleurt de huid en wordt de plek steeds groter. De plek kan tot na drie maanden na de beet verschijnen. Meestal zijn tekenbeten onschuldig, maar sommige teken zijn besmet met de lymebacterie en die kunnen de ziekte van Lyme overdragen. De ziekte is te behandelen met antibiotica: hoe eerder je kind medicijnen krijgt, hoe beter. Als de ziekte pas later wordt ontdekt, kan er al schade zijn aangericht. Kinder EHBO: zo behandel je een tekenbeet

  Heeft je kind wijdverspreide blauwe plekken dan kan dat een teken zijn van een mogelijke bloedziekte. Een vlekkerige uitslag kan een symptoom zijn van een allergische reactie. Als je kind ook moeite heeft met ademhalen en/of lusteloos is, moet je meteen contact opnemen met de huisarts.

  Advertentie

  Handig: De rode vlekkenwijzer bij huiduitslag

 5. Vreemde moedervlekken

  Heeft jouw kind al sinds zijn geboorte moedervlekken? Houd ze dan goed in de gaten, want die hebben een hoger risico om kwaadaardig te worden. Je kunt de moedervlekken controleren als je je kind in bad doet of tijdens het afdrogen. Neem contact op met de huisarts als je een moedervlek ziet die een onregelmatige vorm heeft, groter wordt bij een afwijkende kleur.

 6. Plotselinge buikpijn

  Buikpijn komt regelmatig voor bij kinderen. Zo’n tien procent van alle schoolgaande kinderen heeft last van terugkerende buikpijn. Dit komt het vaakst voor bij kinderen tussen de zes en tien jaar. Als je kind rechtsonder in zijn buik pijn heeft, vraag hem dan op en neer te springen. Als dit te pijnlijk is, kan dit wijzen op een blindedarmontsteking.

  Heeft je kind langere periodes last van buikpijn en diarree of verstopping (obstipatie), dan heeft hij mogelijk last van een prikkelbare darm. Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is geen ziekte, maar een verstoring van de functie en beweging van de darmen.

  Lees ook: Alles over buikpijn bij kinderen

 7. Hoofdpijn met overgeven

  Heeft je kind plotseling erge hoofdpijn en moet hij overgeven? Het kan zijn dat hij last van migraine heeft. Migraine is niet gevaarlijk, maar je kind kan zich wel heel beroerd voelen. Heeft je kind regelmatig hoofdpijn en vermoed je dat hij migraine heeft, ga dan naar de huisarts. Hij kan eventueel medicijnen voorschrijven om een aanval te voorkomen of te verhelpen. De combinatie hoofdpijn en overgeven kan ook op iets ernstigers wijzen. Het is daarom sowieso verstandig om bij de huisarts langs te gaan.

 8. Uitdroging

  Heeft je zieke kind weinig natte luiers of een halve dag niet geplast en is hij futloos, dan is hij mogelijk uitgedroogd. Dit geldt ook als je kind nog geen twee is en langer dan een dag diarree heeft of ouder en meer dan drie dagen van diarree. En geeft je kind veel over of heeft hij langere tijd koorts, dan bestaat er een risico dat je kind uitgedroogd raakt. Zelfs als hij voldoende drinkt.

  Lees ook: Zo voorkom je uitdroging bij je kind

 9. Blauwe lippen

  In de meeste gevallen worden blauwe lippen bij een kind veroorzaakt door kou of een tijdelijk verminderde zuurstoftoevoer. Gaan blauwe lippen gepaard gaan met ademhalingsproblemen, dan is er mogelijk sprake van een allergische reactie, een astma-aanval, longontsteking, kinkhoest of pseudokroep (valse kroep). Als onduidelijk is wat je kind mankeert, controleer dan zijn ademfrequentie. Tel elke adem gedurende dertig seconden en vermenigvuldig die met twee.

  – Pasgeborenen: minder dan 60 ademhalingen
  – Baby’s jonger dan één jaar: minder dan 40 ademhalingen
  – Kind van één tot drie jaar: minder dan 30 ademhalingen
  – Kind van vier tot tien jaar: minder dan 24 ademhalingen

  Kom jij op veel meer ademhalingen uit of twijfel je? Neem dan contact op met de huisarts.

 10. Opgezwollen tong, lippen of ogen

  Een opgezwollen tong, lippen of ogen wijzen vaak op een allergische reactie. Andere symptomen kunnen een zwelling van de klieren, ademhalingsproblemen of ernstige netelroos zijn. Het is belangrijk dat je in dit geval snel handelt en direct contact opneemt met de huisarts.

  Lees ook: Allergische reactie bij kind, wat te doen?

 11. Vallen en overgeven

  Is je kind jonger dan zes maanden en maakt hij een flinke val? Of is hij ouder en lijkt hij na een valpartij verward of verliest hij zijn bewustzijn en moet hij overgeven? Dit kan wijzen op een hersenschudding of botbreuk. Bel de huisarts of als je je erg veel zorgen maakt 112.

 12. Nare verwonding

  Een snee die zo wijd is dat je er een wattenstaafje in kunt zetten of een wond dat niet stopt met bloeden? Ga langs de huisarts, want de wond zal waarschijnlijk gehecht moeten worden.

  In deze video leggen we uit, hoe je wonden en schaafplekken het beste kunt verzorgen.

Als je kind ergens last van heeft en je vertrouwt de situatie niet, neem dan altijd contact op met je huisarts of bel direct 112 als je je ernstige zorgen maakt. Jij kent je kind tenslotte het best.