Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

borstvoeding

Borstvoeding blijkt goed te zijn voor bloeddruk van kind

Baby's die de eerste zes maanden van hun leven uitsluitend borstvoeding krijgen, hebben een lagere bloeddruk dan kinderen die kunstvoeding drinken. Daarnaast zijn ze als kleuter minder dik, blijkt uit onderzoek van het VUmc.

En dat is goed nieuws, want overgewicht en een hoge bloeddruk zijn belangrijke oorzaken voor hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Het onderzoek werd gehouden onder ruim tweeduizend Amsterdamse kinderen. Kinderarts Marieke de Beer onderzocht het verband tussen groei en voeding bij kinderen in hun eerste vijf jaar.

Advertentie

Lage bloeddruk

De Beer toonde niet alleen aan dat kinderen die zes maanden alleen maar moedermelk drinken profijt hebben, ook bij ‘slechts’ drie maanden borstvoeding was resultaat te zien. De bloeddruk van deze kinderen was lager dan die van kinderen die uitsluitend kunstvoeding drinken. ‘Het liefst zouden wij zien dat moeders de borstvoeding ten minste zes maanden volhouden, omdat we nu zeker weten dat het een goed effect op de bloeddruk van het kind heeft’, zegt de Beer. Ze vermoed dat dit te maken heeft met de samenstelling van de voeding en hoe de baby de voeding opneemt.

Kolven op werk

80% van de moeders geeft na de geboorte borstvoeding. Na zes maanden is dit nog maar 39%. Veel moeders stoppen al na drie maanden borstvoeden, omdat ze na hun verlof weer gaan werken. Kolven op werk wordt door een groot aantal moeders nog steeds als lastig ervaren, vooral omdat hier nog lang niet altijd een geschikte plek voor is.

Bijvoeding naast borstvoeding

Wanneer moet je beginnen met bijvoeden? Volgens De Beer kan dat het best na zes maanden. ‘Laat hen na een maand of vier wel kennismaken met smaken, door dagelijks een lepeltje bijvoeding te geven’, adviseert ze in de krant. ‘Uit andere studies weten we dat dit het risico op bijvoorbeeld het ontwikkelen van een allergie voor gluten, vis of ei verkleint.’

Bron: AD.nl – Auteur: Tara Stokdijk