derde fase

Bevallen: de derde fase

De laatste twee centimeters zijn het zwaarst. Pas dan is de ontsluiting volledig en kun je gaan persen. Hoe kom je deze fase het beste door?

Fases van een bevalling

Bevallen gebeurt in verschillende bevallingsfases:

Advertentie
  1. De latente fase: het begint met het opvangen van de weeën (eerste fase)
  2. De actieve fase: daarna begint de ontsluitingsfase (tweede fase)
  3. De overgangsfase: de derde fase is de volledige ontsluiting (derde fase)
  4. Dan volgt de uitdrijvingsfase (vierde fase)
  5. Tot slot volgt de nageboorte (laatste fase)

8-10 centimeter ontsluiting:

De laatste loodjes vóór het persen. De weeën worden steeds onstuimiger. Bij elke bevalling zit net voor de volledige ontsluiting een overgangsfase. Dat komt bijna altijd omdat er nog een randje van de baarmoeder over het hoofdje van de baby ‘staat’, waardoor de baby niet verder kan.

De druk bezorgt je een scherpe pijn in je onderbuik. Er zit niets anders op dan te puffen. De verloskundige kan soms een beetje helpen door het randje weg te masseren, al is dat wel erg gevoelig.

In beweging blijven tijdens de derde fase

Blijf zo lang mogelijk actief. Wandel, waggel of wiebel. De weeën zijn dan vaak krachtiger en dat is bevorderlijk voor de bevalling. Ook zijn ze veel beter vol te houden als je beweegt. Kies een houding waarbij je je het lekkerst voelt. Pas als het echt niet meer gaat, ga je liggen.

Typische ‘laatste moment’-kwaaltjes:

Misselijkheid
Vlak voor de volledige ontsluiting kun je misselijk worden en zelfs moeten overgeven. Zodra je mag persen, is het over. Soms helpt het als je een andere houding aanneemt.

Trillen en kramp
Beginnen je benen te trillen en heb je het gevoel dat je ze niet in bedwang kunt houden? Dan zijn je spieren ‘overspannen’. Daar kun je niet zo veel aan doen. Net als bij kramp in de kuiten of dijbenen kunnen rustig ademhalen en een massage soms helpen.

Rillen of zweten
Al is het 25 graden: je kunt tussen de weeën door toch klappertanden van de kou. Vooral je voeten moeten het ontgelden. Alle energie gaat nu naar de baarmoeder en de uiteinden van je lichaam worden ‘vergeten’. Zorg voor een lekkere trui en warme sokken. Het andere uiterste is weer dat je, zeker tijdens een wee, enorm kunt zweten. Een nat washandje helpt om wat af te koelen.

Rugpijn
Lage rugpijn is een veelgehoorde klacht. Het hoofdje van je baby drukt tegen de laagste rugwervels en dat voelt heel vervelend aan. Je kunt dan beter niet op je rug liggen, want zo versterk je de pijn. Probeer eens een andere houding: op je zij, voorovergebogen… Een warme kruik of een stevige massage helpt misschien nog het beste.