thuis of in het ziekenhuis

Bevallen: thuis of in het ziekenhuis?

Wil jij thuis of in het ziekenhuis bevallen? Als het gaat om de bevalling hebben de meeste vrouwen wel een uitgesproken voorkeur over waar, hoe en met wie. Maar wat als je dit niet hebt, en nog twijfelt? In zo’n geval is het belangrijk om je goed te laten voorlichten en de feiten op een rij te zetten.

Thuis of in het ziekenhuis bevallen?

Wat voor sommige vrouwen dé voordelen zijn aan het ziekenhuis (artsen in de buurt, medische apparatuur, pijnstilling), is voor een ander de belangrijkste reden om er zo ver mogelijk bij vandaan te blijven. Gelukkig blijkt uit verschillende Nederlandse onderzoeken dat de meeste vrouwen tevreden zijn over de zorg die zij kregen tijdens hun bevalling, thuis maar ook in het ziekenhuis.

Advertentie

Onderzoek naar tevredenheid

Marlies Rijnders van onderzoeksinstituut TNO promoveerde in 2011 op het onderwerp en concludeerde dat vrouwen die kozen voor een thuisbevalling en ook daadwerkelijk thuis konden bevallen, het meest tevreden zijn. Daarna volgt de groep die vooraf koos voor het ziekenhuis, gevolgd door de vrouwen die kozen voor thuis bevallen, maar tijdens de bevalling naar het ziekenhuis werden verwezen. Die laatste groep kijkt met de minst positieve gevoelens terug op het geheel.

Pijnbestrijding ziekenhuis

Zie je op tegen de pijn, dan kan dat een reden zijn om voor het ziekenhuis te kiezen. Een ruggenprik, pethidine (injectie met morfine), remifentanil (infuuspompje met morfine) en lachgas: het is een greep in de middelen die er zijn om in het ziekenhuis de pijn te verlichten. Deze mogen thuis niet gegeven worden.

Pijnbestrijding thuis

Dit betekent echter niet dat er thuis niets mogelijk is: een massage, warme douche of bad en ademhalingsoefeningen kunnen ook verlichting bieden. Er is onderzoek gedaan naar vrouwen die een ruggenprik wilden en eerst op advies een uur in een bevalbad stapten: voor 60% was pijnstilling daarna niet meer nodig. En een daarvoor opgeleide verloskundige heeft thuis ook nog de mogelijkheid om een steriele waterinjectie te geven. Tijdens een wee worden in de huid van de onderrug 4 injecties gegeven met steriel water. Dit werkt 3 kwartier tot 2 uur verdovend.

Maak een geboorteplan

Thuis bevallen heeft als nadeel dat je moet verkassen als dat noodzakelijk of wenselijk is, maar op een scala aan ingrepen zit je ook niet te wachten. Vooraf een geboorteplan maken kan helpen om duidelijk te krijgen wat voor jou belangrijk is. Bespreek dit plan ook met je partner en verloskundige of gynaecoloog, zo weten zij hoe jij je bevalling voor je ziet. Je hoeft niets definitief vast te leggen. Als je toch ergens anders wilt bevallen als de weeën eenmaal begonnen zijn, kun je altijd nog anders beslissen.

Voors en tegens thuisbevalling

In haar eigen huis voelt een vrouw zich vaak het meest op haar gemak, en is ze bovendien ‘de baas’; ze is op haar eigen terrein en de zorgverleners zijn te gast. Dat maakt het vaak makkelijker voor de vrouw om de bevalling te doen zoals zij dat zelf wil. Ze kan zelf bepalen wie erbij is en heeft alles wat ze nodig heeft bij de hand. Verloskundigen in Nederland zijn goed opgeleid, ze hebben alles bij zich om eventuele levensreddende handelingen te verrichten (bijvoorbeeld het toedienen van zuurstof) tot de ambulance er is. Een nadeel van thuis bevallen is dat je bij complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet en dat er geen medicinale pijnstilling mogelijk is.

Voors en tegens ziekenhuisbevalling

In het ziekenhuis zijn die voordelen er wél; er is snel een gynaecoloog of kinderarts aanwezig, je kunt een ruggenprik of andere pijnstilling krijgen en je hebt niet te maken met je eventuele andere kinderen die tijdens de bevalling ineens aan je bed staan. Nadeel is dat je in een vreemde omgeving bent met minder privacy, waar je wellicht meer op je strepen moet staan om dingen gedaan te krijgen zoals jij dat wilt.