vliezen gebroken

Vliezen gebroken, waar moet je op letten?

De bevalling begint bij 10% van de vrouwen met het spontaan breken van de vliezen. In de overige gevallen begint het met weeën, en breken de vliezen ergens tijdens de bevalling. Maar wat kun je ervan verwachten en waar moet je precies op letten als je vliezen gebroken zijn? Hier antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat is vruchtwater en welke functie heeft het?

Voordat je vliezen breken, gebeurd er nog heel veel. Zo begint het proces: in de eerste 14 weken van je zwangerschap wordt de vruchtzak, het vlies waarin je baby groeit, gevuld met vocht uit jouw bloedsomloop. Dit vruchtwater bestaat dus voornamelijk uit water en voor een klein deel uit zouten en cellen van je baby. Na ongeveer vier maanden gaat je baby vruchtwater inslikken: dit plast hij terug in het vruchtwater. Dat klinkt misschien niet zo fris, maar het recyclen van het vruchtwater is volkomen veilig.

Het vruchtwater is erg belangrijk voor de bescherming van je baby:

 • Het dient als stootkussen; als jij je beweegt of je buik stoot, vangt het vruchtwater de klappen op.
 • Met het inslikken ervan traint je baby zijn ademhalingsstelsel en spijsverteringssysteem.
 • Het zorgt voor een aangename temperatuur in de baarmoeder.
 • Het beschermt je baby tegen infecties.
 • Het voorkomt dat de navelstreng wordt dichtgedrukt.
 • Door te ‘zwemmen’ traint je baby alvast zijn spieren.

Wat gebeurt er precies als je vliezen breken?

Als de vruchtzak scheurt, komt er een flinke hoeveelheid heldere vloeistof uit je baarmoedermond en vagina: het vruchtwater.

Wanneer breken je vliezen?

Wanneer je vliezen breken verschilt per bevalling. Bij 1 op de 10 vrouwen kondigt de bevalling zich aan met het spontaan breken van de vliezen. De vliezen kunnen ook in een latere fase breken, na de eerste weeën. Als het te lang duurt kan het zo zijn dat de verloskundige ze zelf breekt om de bevalling te versnellen.

Gebroken vliezen zonder weeën

Het kan ook andersom, dat je vliezen breken, maar na 24 uur nog geen weeën hebt. Dit heet ‘langdurige gebroken vliezen’. Er wordt vaak maximaal 72 uur na het breken van de vliezen gewacht of de weeën vanzelf op gang komen.

Komen de weeën niet op gang, dan wordt je bevalling ingeleid in het ziekenhuis. Tot die tijd wordt meestal gewacht, omdat de bevalling over het algemeen beter verloopt als-ie spontaan begint. In de tussentijd wordt er een hartfilmpje (CTG) gemaakt van de baby en jouw temperatuur en polsslag worden gemeten. 24 uur na het breken van de vliezen wordt er met een wattenstokje ook een kweek van de vagina afgenomen om te kijken of er risicovolle bacteriën aanwezig zijn.

Als je langer dan 24 uur gebroken vliezen hebt, moet je in het ziekenhuis bevallen. Na de bevalling wordt er wat bloed uit de navelstreng afgenomen om te controleren of je baby geen infectie heeft. Ook wordt hij nagekeken door de kinderarts. In zo’n geval blijf je samen met je baby nog minimaal 6 uur na de bevalling in het ziekenhuis ter observatie.

Adviezen bij gebroken vliezen zonder weeën:

 1. Bel je verloskundige om te laten weten dat je vliezen gebroken zijn. Als het vruchtwater helder is, doe je dit tijdens normale werkuren, tenzij je verloskundige je instructies heeft gegeven dat je altijd moet bellen als de vliezen breken, bijvoorbeeld als het hoofdje (nog) niet goed is ingedaald.
 2. Bij groen of bruin vruchtwater bel je op het moment dat ze breken, ook al is het vier uur ’s nachts. Dat kan betekenen dat er meconium in het vruchtwater zit, oftewel de baby heeft gepoept.
 3. Ligt je baby in stuitligging? Bel direct als de vliezen gebroken zijn je gynaecoloog, dus ook midden in de nacht.
 4. Let extra goed op hygiëne, veeg na een toiletbezoek van voor naar achter af. Zo voorkom je dat bacteriën van de anus de vagina kunnen bereiken.
 5. Meet je temperatuur als de vliezen net gebroken zijn en herhaal dit iedere 6 uur. Als de temperatuur met meer dan een ½ graad stijgt of boven de 37,5 graden is, bel dan je verloskundige. Dan kan er sprake zijn van een infectie of ontsteking.
 6. Ga niet in bad liggen, douchen mag wel, maar was je niet met zeep. Je mag pas weer in bad, mocht je dat willen, als je goede weeën hebt en de verloskundige heeft geconstateerd dat er ontsluiting is.

Hoe voelt het als je vliezen breken?

Dat is voor iedereen verschillend. Sommige vrouwen voelen haast niets, voor sommigen lijkt het alsof ze in hun broek plassen in een geleidelijk tempo en anderen hebben net als in de film een flinke ‘waterval’.

Hoe weet ik dat het geen urine is?

Kijk altijd welke kleur het heeft. Vruchtwater is meestal geurloos of ruikt licht zoet en is kleurloos en helder, of gemengd met een klein beetje bloed. Als het donkergeel, bruin of groen is, heeft de baby in het vruchtwater gepoept en moet je direct de verloskundige bellen. Je bevalt dan in het ziekenhuis.

Weetje:

Gemiddeld verlies je 600-800 milliliter vruchtwater als je vliezen breken.

tip

Wat moet ik doen als mijn vliezen breken?

Bel je verloskundige. Zij kent je situatie, geeft je advies en zal je bevalling verder begeleiden. Ook als je denkt iets te voelen voordat je vliezen breken, mag je altijd bellen. Beter een keer te veel gebeld dan te weinig.

Vliezen gebroken na 37 weken

Vliezen gebroken als gevolg van weeën

Voor 90% van de vrouwen begint de bevalling met weeën. Het breken van de vliezen kan veroorzaakt worden door:

 • hormonen die de vruchtwaterzak verzwakken;
 • enzymen die door het bevallingsproces actief  kunnen worden en de vruchtzak verzwakken;
 • druk veroorzaakt door de samentrekkingen van de baarmoeder.

Vliezen gebroken maar geen weeën

Voor de overige 10% begint de bevalling dus met het spontaan breken van de vliezen, zonder dat de weeën al zijn begonnen. Dat kan veroorzaakt worden door:

 • vroegtijdige activering van de enzymen die de vruchtwaterzak kunnen verzwakken;
 • druk veroorzaakt door harde buiken;
 • druk veroorzaakt door een grote baby;
 • te veel vruchtwater in de vruchtwaterzak, waardoor de druk op de vliezen toeneemt
 • infecties.

Als de weeën niet binnen 24 uur op gang komen, zal je in het ziekenhuis ingeleid worden.

Als je vliezen breken voor 37 weken

In zeldzame gevallen kan vruchtwaterverlies optreden voor 37 weken zwangerschap. Neem in het geval van vroegtijdig gebroken vliezen altijd contact op met de verloskundige om advies in te winnen. Het prematuur breken van de vliezen kan veroorzaakt worden door:

Als je vliezen breken en de baby nog niet is ingedaald, is het verstandig om zo snel mogelijk te gaan liggen.

Video: Wanneer bel je de verloskundige?