Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Wat is een baarmoederontsteking

Alles over een baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking is een infectie van het weefsel van de baarmoeder. Wat is de oorzaak en hoe weet je of er bij jou sprake is van een baarmoederontsteking?

In samenwerking met expert

Koen Deurloo

Gynaecoloog

Wat is een baarmoederontsteking

Een baarmoederontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de baarmoeder. Een baarmoederontsteking komt regelmatig voor. Zo’n een tot drie procent van de vaginaal bevallen vrouwen krijgt hiermee te maken.

Advertentie

In medische termen wordt een baarmoederontsteking ook wel een endometritis genoemd. Let op: het is niet hetzelfde als endometriose. Dit is een pijnlijke aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit.

Lees ook: De bevalling, wat kun je verwachten?

Oorzaken

Een baarmoederontsteking is een reactie van het baarmoederslijmvlies op iets vreemds in het lichaam. Meestal zijn dit bacteriën. Dat kunnen bacteriën zijn die seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) veroorzaken, zoals chlamydia of gonorroe. Maar ook Streptokokken of darmbacteriën zoals E. coli zijn bekende veroorzakers van een baarmoederontsteking. Regelmatig zijn dit bacteriën die je gewoon bij je draagt, maar die normaal gesproken geen problemen veroorzaken.

Als tijdens of vlak na de bevalling deze bacteriën in aanraking komen rondom de vagina, kunnen ze de baarmoeder binnendringen. De moederkoek laat na de bevalling los en laat een wond achter, via deze wond kunnen ziekteverwekkers makkelijk binnendringen.

Zie ook: De moederkoek, wat is haar functie?

Advertentie

Daarbij ben je als pas bevallen vrouw extra kwetsbaar voor infecties. Tijdens de bevalling heb je een grote inspanning geleverd, waardoor het immuunsysteem even minder goed functioneert. Een baarmoederontsteking komt dan ook vaak voor rond de derde of vierde dag na de bevalling.

De kans op een baarmoederontsteking is hoger als na de bevalling een deel van de placenta achterblijft. Ook na een miskraamcurettage of abortus heb je hier meer kans op. Een baarmoederontsteking kan ook ontstaan door het inbrengen van een spiraal of een Essure, ook wel anticonceptieveertje genoemd.

Symptomen

Hoe weet je of er iets mis is met je baarmoeder? Beginnende klachten van een baarmoederontsteking zijn verhoging, buikpijn en vies ruikende afscheiding. Een baarmoederontsteking kun je herkennen aan de volgende klachten:

  • pijn in de onderbuik en onderrug
  • sterk ruikende vaginale afscheiding of bloedverlies
  • abnormale bloedingen
  • pijn bij het plassen
  • sterk ruikend bloedverlies na de bevalling (lochia), lees meer over vloeien na de bevalling
  • koorts
  • een gevoel van ziek zijn

Behandeling baarmoederontsteking

Heb je ruikende afscheiding, maar geen last van koorts? Dan hoef je vaak niet te worden behandeld. Zijn de klachten heviger en heb je ook koorts? Dan schrijft de huisarts antibiotica en in sommige gevallen ook pijnstillers voor. Hoe snel je weer beter bent, hangt onder meer af van welke ziekteverwekker de infectie heeft veroorzaakt.

Advertentie

Meestal probeert de arts eerst te achterhalen wat de oorzaak is. Is de ontsteking bijvoorbeeld ontstaan doordat er een stukje van je placenta is achtergebleven in je baarmoeder, dan moet dit operatief worden verwijderd. Ook wordt een kweekje gemaakt om te kijken om welke bacteriën het gaat. Zo weet de arts welk type antibiotica hij je het best kan voorschrijven.

Is een baarmoederontsteking gevaarlijk?

Als je niet opknapt en alleen maar zieker wordt, word je opgenomen in het ziekenhuis. Dit gebeurt ook als er aanwijzingen zijn dat de ontsteking ernstiger verloopt. Hierbij kun je denken aan een hoge hartslag, te lage bloeddruk of versnelde ademhaling. In zulke gevallen zullen ze in het ziekenhuis een behandeling starten met antibiotica via het infuus, waardoor je sneller opknapt.

Er bestaat een kans dat een baarmoederontsteking echt gevaarlijk wordt. Via het ontstoken baarmoederslijmvlies kan de bacterie in het bloed terechtkomen en bloedvergiftiging met septische shock veroorzaken. Daarbij vallen de vitale organen uit en in het ergste geval kun je eraan overlijden. Vroeger kwam dit vaker voor, maar tegenwoordig hoef je hier gelukkig niet meer zo bang voor te zijn. In Nederland gebeurt dit namelijk zeer zelden.

Is een baarmoederontsteking te voorkomen?

Je gynaecoloog of verloskundige probeert zo goed mogelijk in te schatten of je extra risico loopt op een baarmoederontsteking. Ben je drager van Streptokokken, dan krijg je tijdens de bevalling preventief antibiotica. Heb je lange tijd gebroken vliezen, dan word je vaker gecontroleerd. Ook als je ontstekingsremmers gebruikt, bijvoorbeeld omdat je een ziekte aan je hart of nieren hebt, word je extra in de gaten gehouden. Je krijgt dan tijdens de bevalling antibiotica per infuus. Daarom is het advies hierbij ook om in het ziekenhuis te bevallen.

Kans op baarmoederontsteking verkleinen

Het is lastig om een baarmoederontsteking helemaal te voorkomen. Zeker als je net bent bevallen, want dan ben je er gevoeliger voor. Als er eenmaal een bacterie zit en je klachten krijgt, is er vaak weinig tegen te doen.

Maar wat zeker kan helpen om een baarmoederontsteking voor te zijn, is zorgen voor een goede hygiëne. Als kersverse moeder heb je het natuurlijk druk met het zorgen van je baby voeden (voeden, luiers wisselen en repeat), maar vergeet niet om ook goed voor jezelf te zorgen. Denk er bijvoorbeeld aan om elke twee à drie uur je kraamverbanden te wisselen. Ook is het aan te raden om na het plassen je vagina te spoelen met lauw water, uit een kan die je naast het toilet zet. Andere tips: was je handen regelmatig en rust voldoende. Blijf als het even kan dan ook in bed, zodat je lichaam de kans krijgt om de bacterie zelf te bestrijden.

Bron: Huisarts en Wetenschap, Medic Info Encyclopedie

Koen Deurloo

Gynaecoloog

Koen Deurloo is gynaecoloog in het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn en is gespecialiseerd in verloskunde, met de focusgebieden: geavanceerde echoscopie en hoogrisico zwangerschap. Koen is een groot voorstander van samen beslissen, alles bespreekbaar maken en de regie bij zwangeren leggen. Zo was hij de eerste gynaecoloog in Nederland die een moeder-geassisteerde keizersnede (waarbij de moeder de baby zelf uit de buik haalt) uitvoerde. En is hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van een persoonlijke gezondheidsomgeving Mijnkind.online

Redactioneel – Offer – Heerlijke dutjes

Heerlijke dutjes

Met Puckababy
Bekijk alle slaapzakken