Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger in bad: kan dat?

Ineens vraag je het je af: is het eigenlijk wel goed voor de baby, jouw uurtje me-time in een heet bad? En hoe zit het met hottubs en bubbelbaden? Hier moet je op letten als je zwanger in bad gaat.

Advertentie

Hitte vermijden tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap is je lichaamstemperatuur iets hoger dan normaal: zo’n 37,4°C. Krijg je koorts, dan is de koorts op zich in principe niet gevaarlijk voor de baby. Maar als je temperatuur langere tijd hoger dan 39 °C is, zou dat in zeldzame gevallen schadelijk kunnen zijn voor de baby. Met name in het eerste trimester kan er een verhoogd risico zijn op een miskraam en afwijkingen aan het zenuwstelsel en het hartje. Je kunt niet voorkomen dat je koorts krijgt, maar hitte vermijden kan wel. Daarom wordt de sauna over het algemeen afgeraden in de eerste veertien weken van de zwangerschap.

Zwanger in bad

Maar hoe zit het dan met een heet bad? Geen zorgen: dat kan gewoon, volgens onderzoek uit 2019. Zit je maximaal twintig minuten in een bad van 40 °C, dan stijgt je lichaamstemperatuur niet boven de 39 °C. Vind je het toch spannend of heb je geen zin om op de tijd te letten, neem dan een minder heet bad. Zet de thermostaat bijvoorbeeld op 37 °C en vul af en toe bij met wat warm water als het te veel afkoelt.

Volg je gevoel

Vind je het heerlijk om in bad te liggen, dan mag je ervan uitgaan dat die ontspanning alleen maar goed voor je is. Bovendien merk je aan je lichaam wanneer het te warm wordt. Dit zijn signalen dat je lichaam overtollige hitte kwijt wil en je beter uit bad kunt gaan:

  • Zweten.
  • Een rode huid of rood, heet hoofd.
  • Sufheid.
  • Duizeligheid/misselijkheid.
  • Benauwdheid/kortademig.

Lekker genieten van je bad dus, tenzij het niet goed voelt. Een voetenbadje kan ook een relaxed alternatief zijn.

Advertentie

Pas op met flauwvallen

Bij warmte worden je bloedvaten wijder en gaat je bloeddruk omlaag. Daalt de bloeddruk te veel, dan gaat er te weinig bloed naar je hersenen en kun je misselijk, duizelig of licht in je hoofd worden. Je kunt er zelfs door flauwvallen. Zwangere vrouwen hebben hier vaker last van door het hormoon progesteron, dat de bloedvaten wat slapper maakt. Sommige zwangere vrouwen vinden in bad gaan daardoor helemaal niet fijn meer, of willen er al snel weer uit. Heb je een lage bloeddruk, pas dan goed op bij het uit bad stappen. Als je overeind komt kun je duizelig worden of flauwvallen. Ook is je evenwichtsgevoel tijdens de zwangerschap anders, waardoor je makkelijker valt als je uit bad stapt. Vraag of je partner erbij wil blijven als je uit bad gaat.

Zwanger in bad: milde badproducten

Nog een reden om niet te lang in bad te gaan: heet water droogt je huid uit. Door hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap kun je sowieso sneller last krijgen van een droge huid en jeuk. Je huid kan gevoeliger reageren op verzorgingsproducten met geurstoffen en andere irriterende stoffen. Ook kunnen sommige chemische toevoegingen in verzorgingsproducten via de huid in je lichaam komen en via de placenta ook de baby bereiken, wat mogelijk niet goed is voor de ontwikkeling.

Gebruik dus milde, liefst geurvrije badproducten en smeer je huid na het badderen in met een milde crème om uitdroging te voorkomen. Wees ook voorzichtig met etherische oliën in bad: sommige etherische oliën kunnen schadelijk zijn voor de baby. Check dus de verpakking of er iets op staat over gebruik tijdens de zwangerschap of vraag bij twijfel na bij je verloskundige. Badderen in alleen water kan natuurlijk ook, of meng er een beetje kokosolie door voor een zachte huid.

Wanneer mag je niet zwanger in bad?

Het advies van verloskundigen is om niet in bad te gaan als je gebroken vliezen hebt. De vliezen sluiten de baarmoeder dan niet meer af, waardoor er kans is dat bacteriën in de baarmoeder en bij de baby komen. Dit geeft een iets verhoogd risico op een infectie. Met gebroken vliezen kun je het beste pas in bad gaan (als je dat wilt) als de weeën echt goed op gang zijn gekomen en de bevalling doorzet.

Advertentie

Badbevalling

Warm water van een bad kan weeënpijn verminderen en je tijdens de bevalling helpen ontspannen. Steeds meer vrouwen huren een bad voor hun bevalling en veel ziekenhuizen hebben verloskamers met een bad. Je zit er dan meestal veel langer dan twintig minuten in, daarom is het badwater 37 °C. Je partner of de verloskundige kan ervoor zorgen dat het water niet te veel afkoelt, door het af en toe aan te vullen met warm water. Duurt je bevalling langer dan 24 uur, dan wordt al het water ververst om te voorkomen dat er te veel bacteriën in komen. Overigens kun je thuis ook in je eigen bad gaan tijdens de bevalling, maar daar heb je minder ruimte dan in een bevalbad, waardoor je minder goed verschillende houdingen kunt aannemen. Maar voor de afwisseling en ontspanning kan het prima.

Wellnesscentra

Voor badderen in wellnesscentra, bijvoorbeeld in de hottub of het bubbelbad, geldt hetzelfde als voor thuis zwanger in bad gaan: niet te lang, niet te heet en verder lekker ervan genieten. Vraag gerust even na welke temperaturen er voor de baden worden gehanteerd en sla erg hete baden over. Veel wellnesscentra raden zwangere vrouwen tijdens het eerste trimester uit voorzorg af om naar de sauna te gaan. Ben je de sauna gewend, weet je goed wat het met je lichaam doet en heb je geen complicaties, dan kun je er in het eerste trimester in principe mee doorgaan. Twijfel je, overleg dan met je verloskundige.

Lees hier meer over saunabezoek tijdens de zwangerschap

Zwemmen tijdens de zwangerschap

Veel zwembaden hebben speciale openingstijden waarop zwangere vrouwen in een verwarmd bad kunnen zwemmen. Dit is uiteraard veilig en een goede manier om bekken- en rugpijn te verlichten, fit te blijven en je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Door de beweging in warm water is er weinig risico op blessures en het helpt voor soepele spieren en een goede bekkenstand. Dit kan de kans op een soepele bevalling vergroten.

Bronnen: British Journal of Sports Medicine, Deverloskundige.nl, Gezondheidsnet.nlThuisarts, Consumentenbond, UU.nl

Redactioneel – Offer – Gezond tijdens en na je zwangerschap

Gezond tijdens en na je zwangerschap

Zwangerschapsvitamines
Shop nu