11 weken zwanger

11 weken zwanger

Je bent nu tussen de 11 en 12 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 11 weken zwanger bent.

Week 11 begint bij zwangerschapsdag 77 en loopt tot dag 84. Het is je twaalfde zwangerschapsweek.

Advertentie

11 weken zwanger: je baby

Het hartje klopt nu razendsnel, waarschijnlijk meer dan 160 slagen per minuut. Wat later in de zwangerschap neemt de snelheid van de hartslag af tot tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

11 weken zwanger

Ondertussen ziet je baby er steeds meer uit als een klein mensje, met zelfs al menselijke trekken. De kans is groot dat hij al op zijn duim zuigt en met zijn handen kan grijpen. Af en toe pakt hij bijvoorbeeld de navelstreng vast. Dat kan geen kwaad, want die wordt goed beschermd door een gelei-achtige laag. Nog zo’n menselijk trekje: je baby rekt zich af en toe flink uit en gaapt dan.

Leestip: 7 dingen die je baby in de buik doet

Deze week krijgt hij nagels, een reuk- en een gehoororgaan. De darmen zaten tot deze week nog deels in de navelsteng. Nu trekken ze zich terug in de buikholte van de foetus.

Vanaf het moment dat je 11 weken zwanger bent en je mini-me dus 9 weken oud is, wordt hij niet langer een embryo genoemd. De meeste organen zijn dan af en vanaf dat moment gaat je baby als foetus door het leven. Deze foetale periode duurt tot zijn geboorte.

Bekijk hier hoe een embryo zich tot foetus ontwikkelt.

Animatie: zo ziet je baby er nu uit

11 weken zwanger: jij

De verloskundige probeert met de doptone naar het hartje te luisteren. Het is heel bijzonder om de hartslag van je kind voor het eerst te horen. Wees niet teleurgesteld als je nog niets hoort: soms is de twaalfde week nog iets te vroeg.

Als je zwangerschap zonder complicaties verloopt, blijft je verloskundige je begeleiden. Is er wel kans op complicaties, dan ga je naar de gynaecoloog. Soms is dat al in het begin van de zwangerschap bekend, bijvoorbeeld omdat je suikerziekte hebt of omdat je de vorige keer een keizersnede hebt gehad. Het kan ook zijn dat je later in je zwangerschap wordt doorgestuurd naar de gynaecoloog. Hij of zij bepaalt dan of je onder behandeling van de gynaecoloog blijft of later weer terug kunt naar de verloskundige. Ook als je zwanger bent van een meerling, sta je direct onder behandeling van een gynaecoloog.

Lees hier alles over een meerling zwangerschap.

Combinatietest

Aanstaande ouders kunnen laten onderzoeken of er een verhoogde kans is op een kind met Downsyndroom. Dit wordt gedaan met de combinatietest. Deze test bestaat uit een combinatie van twee onderzoeken:

Je kunt ook kiezen voor NIPT, lees hier wat het verschil is.

Veranderingen

Door lichamelijke ongemakken en een veranderde hormoonhuishouding kun je nu heel anders reageren dan je normaal deed. Je kunt last hebben van stemmingswisselingen: soms barst je zomaar in huilen uit om onbenulligheden of word je snel boos. Je seksleven staat misschien op een laag pitje staan. In de vierde maand trekt dat vast weer bij: vaak krijgen zwangere vrouwen dan juist veel zin om te vrijen.

Ook je huid, haar en nagels kunnen veranderen tijdens de zwangerschap. Je haar groeit bijvoorbeeld een stuk sneller door de zwangerschapshormonen. Niet alleen op je hoofd overigens, ook je lichaamshaar groeit sneller. Daardoor kun je ook last krijgen van ongewenste haartjes op plekken als je kin, bovenlip, rondom je tepels en onder je navel.

Ga je de zon in? Wees voorzichtig met UV-stralen. Je huid veroudert snel en je hebt tijdens je zwangerschap kans op pigmentvlekken (zwangerschapsmasker).

Hier tips hoe je je het beste kunt beschermen tegen de zon.

Termijnecho

Rond deze tijd krijg je standaard een termijnecho aangeboden, om na te gaan hoeveel weken je precies zwanger bent. De beste periode om een termijnecho te maken is tussen de 10 en 14 weken. In deze periode groeit elk foetus ongeveer hetzelfde, zodat met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kan worden vastgesteld – en dat is belangrijk voor het verdere vervolg van de zwangerschap.

Bij een buik-echo (waarbij je buik met de echokop wordt afgetast) is het handig om een uur van tevoren veel water te drinken, denk daarbij aan ongeveer drie glazen. Vocht laat geluidsgolven goed door en je volle blaas duwt je baarmoeder omhoog. Rond de 10-12 weken zit er zo veel vruchtwater om je baby, dat het beeld vanzelf beter wordt. Water drinken voor een echo is dan soms nog nodig, maar na de veertiende week niet meer.

Lees ook: Hoe lang duurt een zwangerschap echt?

Ook interessant in week 11: