Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

11 weken zwanger

Je bent nu tussen de 11 weken en 12 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 11 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 11 begint bij zwangerschapsdag 77 en loopt tot dag 84. Het is je twaalfde zwangerschapsweek.

11 weken zwanger: je baby

Het hartje klopt nu razendsnel, waarschijnlijk meer dan 160 slagen per minuut. Wat later in de zwangerschap neemt de snelheid van de hartslag af tot tussen de 120 en 160 slagen per minuut.

11 weken zwanger

Ondertussen ziet je baby er bij een zwangerschap 11 weken steeds meer uit als een klein mensje, met zelfs al menselijke trekken. De kans is groot dat hij al op zijn duim zuigt en met zijn handen kan grijpen. Af en toe pakt hij bijvoorbeeld de navelstreng vast. Dat kan geen kwaad, want die wordt goed beschermd door een gelei-achtige laag. Nog zo’n menselijk trekje: je baby rekt zich af en toe flink uit en gaapt dan.

Advertentie

Leestip: 7 dingen die je baby in de buik doet

Bij 11 weken zwanger krijgt hij nagels, een reuk- en een gehoororgaan. De darmen zaten tot deze week nog deels in de navelstreng. Nu trekken ze zich terug in de buikholte van de baby 11 weken zwanger.

Vanaf het moment dat je 11 weken zwanger bent en je mini-me dus 9 weken oud is, wordt hij niet langer een embryo 11 weken genoemd. De meeste organen zijn dan af en vanaf dat moment gaat je baby als foetus door het leven. Deze foetale periode duurt tot zijn geboorte.

Bekijk hier hoe een embryo zich tot foetus ontwikkelt.

Advertentie

Animatie 11 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

11 weken zwanger: jij

De verloskundige probeert bij een zwangerschap week 11 met de doptone naar het hartje te luisteren. Het is heel bijzonder om de hartslag van je kind voor het eerst te horen. Wees niet teleurgesteld als je nog niets hoort: soms is de twaalfde week nog iets te vroeg.

Als je zwangerschap zonder complicaties verloopt, blijft je verloskundige je begeleiden. Is er wel kans op complicaties, dan ga je naar de gynaecoloog. Soms is dat al in het begin van de zwangerschap bekend, bijvoorbeeld omdat je suikerziekte hebt, omdat je de vorige keer een keizersnede hebt gehad of omdat je zwanger bent van een tweeling of meerling. Het kan ook zijn dat je later in je zwangerschap wordt doorgestuurd naar de gynaecoloog. Hij of zij bepaalt dan of je onder behandeling van de gynaecoloog blijft of later weer terug kunt naar de verloskundige. Ook als je zwanger bent van een meerling, sta je direct onder behandeling van een gynaecoloog.

Lees hier alles over een meerling zwangerschap.

Combinatietest

Aanstaande ouders kunnen met 11 weken zwanger laten onderzoeken of er een verhoogde kans is op een kind met Downsyndroom. Dit wordt gedaan met de combinatietest. Deze test bestaat uit een combinatie van twee onderzoeken:

Je kunt ook kiezen voor NIPT, lees hier wat het verschil is.

11 weken zwanger: veranderingen

Door lichamelijke ongemakken en een veranderde hormoonhuishouding kun je nu heel anders reageren dan je normaal deed. Dat hoort bij 11 weken zwanger symptomen. Je kunt last hebben van stemmingswisselingen: soms barst je zomaar in huilen uit om onbenulligheden of word je snel boos. Je seksleven staat misschien op een laag pitje staan. In de vierde maand trekt dat vast weer bij: vaak krijgen zwangere vrouwen dan juist veel zin om te vrijen.

Ook je huid, haar en nagels kunnen veranderen tijdens de zwangerschap. Je haar groeit bijvoorbeeld een stuk sneller door de zwangerschapshormonen. Niet alleen op je hoofd overigens, ook je lichaamshaar groeit sneller. Daardoor kun je ook last krijgen van ongewenste haartjes op plekken als je kin, bovenlip, rondom je tepels en onder je navel.

Ga je de zon in? Wees voorzichtig met UV-stralen. Je huid veroudert snel en je hebt tijdens je zwangerschap kans op pigmentvlekken (zwangerschapsmasker). Tip: Smeer jezelf goed in met minimaal factor 30.

Door je groeiende baarmoeder kun je met 11 weken zwanger wat buikpijn krijgen. Dat kan voelen als dezelfde krampen die je hebt tijdens een menstruatie. De kans is groot dat dit bandenpijn is. Of je met 11 weken zwanger al een buik hebt? Dat verschilt sterk per persoon.

Hier tips hoe je je het beste kunt beschermen tegen de zon.

11 weken zwanger: echo

Rond zwangerschap 11 weken krijg je standaard een termijnecho aangeboden, om na te gaan hoeveel weken je precies zwanger bent. De beste periode om een termijnecho te maken is tussen de 10 en 14 weken. In deze periode groeit elke foetus ongeveer hetzelfde, zodat met grote nauwkeurigheid de zwangerschapsduur kan worden vastgesteld – en dat is belangrijk voor het verdere vervolg van de zwangerschap.

Bij een buik-echo (waarbij je buik met de echokop wordt afgetast) is het handig om een uur van tevoren veel water te drinken, denk daarbij aan ongeveer drie glazen. Vocht laat geluidsgolven goed door en je volle blaas duwt je baarmoeder omhoog. Rond de 10-12 weken zit er zo veel vruchtwater om je baby, dat het beeld vanzelf beter wordt. Water drinken voor een echo is dan soms nog nodig, maar na de veertiende week niet meer.

Lees ook: Hoe lang duurt een zwangerschap echt?

Bruin bloedverlies 11 weken zwanger

Het kan zijn dat je tijdens je zwangerschap plotseling wat bloedverlies hebt. Vaak gaat het om bruin bloedverlies. Als dit heel weinig is, kan het waarschijnlijk geen kwaad. Maak je je zorgen? Overleg dan altijd met de verloskundige.

11 weken zwanger miskraam: hoe zit het?

Veel vrouwen maken zich in het eerste trimester zorgen om een miskraam. En natuurlijk kan het gebeuren, maar als de verloskundige of gynaecoloog eenmaal een kloppend hartje heeft gezien, is die kans meteen een stuk kleiner. Heb je last van bloedverlies? Overleg dan met je verloskundige.

Ook interessant in week 11:

Bronnen: De VerloskundigeKraamzorg het Groene KruisRIVM, Verwacht Verloskundigen

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu