Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Voortekenen bevalling: wanneer begint het?

De uitgerekende datum komt steeds dichterbij en jij en je partner zijn waarschijnlijk zo goed als klaar voor de bevalling. Maar hoe weet je wanneer de bevalling écht begint en hoe herken je een wee? De belangrijkste voortekenen van de bevalling op een rijtje.

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Voortekenen bevalling: hier moet je op letten

Deze voortekenen geven aan dat de bevalling steeds dichterbij komt:

1. Nesteldrang

Het huis moet spic en span, het beddengoed fris, er mag geen afwas op het aanrecht staan en ook de badkamer moet flink in het sop. Herkenbaar? Wanneer de bevalling dichterbij komt, krijgen vrouwen steeds meer last van nesteldrang. Dat is heel normaal. De een heeft het sterker dan de ander.

Advertentie

2. Slijmprop verliezen

De baarmoedermond wordt tijdens de zwangerschap afgesloten door een slijmprop. Als je baarmoeder verstrijkt, komt die slijmprop los. Dit kan gepaard gaan met een klein beetje bloed. Een goed teken, maar het hoeft niet te betekenen dat je bevalling al gaat beginnen. Dat kan soms nog dagen of weken duren. Als je je slijmprop verliest, mag je alles blijven doen wat je hiervoor ook deed. De baby zit namelijk nog steeds in een steriele ruimte, want je vliezen zijn immers nog niet gebroken.

slijmpropTijdens de zwangerschap wordt je baarmoeder afgesloten door een slijmprop. 

3. Bloedverlies

Verlies je veel bloed? Bel je verloskundige. Een klein beetje bloedverlies kan een teken zijn dat de baarmoedermond aan het verweken en ontsluiten is. Neem bij veel bloedverlies direct contact op met de verloskundige. Bij het verliezen van de slijmprop kan soms ook een beetje bloed meekomen, dit is normaal.

4. Vruchtwater

De baby ligt in de baarmoeder in een gesloten vruchtzak, omringd door vruchtwater. Het verliezen van vruchtwater kan verschillen. Soms gaat het druppelsgewijs en soms voel je echt een plas water die ‘breekt’. Wanneer je vruchtwater verliest, is het belangrijk de verloskundige op de hoogte te brengen. De bevalling moet het liefst binnen 24 uur gaan beginnen, anders wordt het risico op infecties groter.

Advertentie

TIP: Bereid je goed voor op de bevalling met één van deze bevalboeken.

Voortekenen bevalling: weeën

Hoe herken je een wee? Er zijn verschillende soorten weeën:

Voorweeën

Voorweeën of oefenweeën kunnen al weken voor de bevalling beginnen, ze worden ook wel harde buiken genoemd. Wanneer de bevalling dichterbij komt, kunnen ze sterker worden. Bij een eerste zwangerschap worden voorweeën soms aangezien voor echte weeën. Het geeft dan ook niet als je de verloskundige belt, het zal niet de eerste keer zijn.

Indalingsweeën

Indalingsweeën worden veroorzaakt door het indalen van je baby in je bekken. Het hoofdje van je baby daalt in je bekken en komt daar uiteindelijk vast te liggen. Het kan voelen als menstruatiepijn of een stekende pijn, sommige vrouwen voelen er niets of weinig van.

Advertentie

indalen babyIllustratie van het indalen van de baby. 

Ontsluitingsweeën

Bij een ontsluitingswee begint de bevalling echt. Deze weeën beginnen langzaam en worden steeds sterker, om zo de baarmoedermond klaar te stomen voor de geboorte van de baby. Ontsluitingsweeën voel je niet alleen in je buik, maar soms ook in je rug en benen. Deze weeën zijn pijnlijk en komen om de 3 à 4 minuten en duren ongeveer een minuut. Tijdens deze weeën controleert de verloskundige je baarmoedermond om te kijken of deze al 10 centimeter ontsloten is. Dit wordt ook wel toucheren genoemd.

  • Buikweeën
    Buikweeën komen het meest voor. Hierbij wordt je hele baarmoeder heel hard en voel je kramp in je buik. Je kunt buikweeën opvangen door je zo goed mogelijk te ontspannen, een warme kruik op je buik te leggen of ademhalingsoefeningen te doen die je tijdens zwangerschapsgym of een -cursus hebt geleerd.
  • Rugweeën
    Bij rugweeën straalt de pijn het meest uit naar je rug. Ook hier helpen warmte en een goede houding en tegendruk geven door bijvoorbeeld je partner. Lees hier waarom weeën pijn doen.
  • Beenweeën
    Bij beenweeën voel je de pijn vooral in je bovenbenen. De meeste vrouwen vinden dit nare weeën, omdat je de pijn moeilijk kunt opvangen. Wat helpt: vraag aan je partner of hij je bovenbenen stevig wil masseren. Soms voel je de pijn niet op één plek, maar op meerdere plaatsen.

Weeënstorm

Ervaar je in 10 minuten tijd 6 of meer weeën? Dan is er sprake van een weeënstorm. Een weeënstorm kan ervoor zorgen dat je ontsluiting van 10 centimeter in een korte tijd is bereikt.

Persweeën

Persweeën voelen aan als een golf die steeds groter en sterker wordt. De meeste vrouwen omschrijven bij een perswee dat ze het gevoel hebben dat ze moeten poepen. Deze golf gebruik je als het ware om op te persen en uiteindelijk om je kind mee op de wereld te zetten.

Naweeën

Na de bevalling zorgen naweeën ervoor dat de baarmoeder zich samentrekt en weer krimpt tot normale grootte. Deze naweeën zijn te vergelijken met intense buikkrampen. Na een tweede of derde bevalling zijn er meer naweeën nodig om de originele grootte van de baarmoeder te bereiken, omdat de spieren in de buik na elke bevalling wat slapper worden.

Podcast ‘Ouders van Nu vraagt door’: Thuis bevallen

Praat mee op het forum: “Wat waren jouw voortekenen van de bevalling”

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: GGD Utrecht, De Verloskundige

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu