Miskraam: als je zwangerschap anders loopt

Miskraam: als je zwangerschap anders loopt

Een miskraam is een heftige gebeurtenis. Ongewild moeten jullie afscheid nemen van de zwangerschap en de baby. Wat is een miskraam en hoe ga je ermee om?

Meestal is de oorzaak van een miskraam een aanlegstoornis in de chromosomen. Bij de celdeling is iets misgegaan: de vrucht heeft bijvoorbeeld een chromosoom te veel of te weinig. De kans op een fout in de celdeling neemt toe naarmate je ouder wordt. Dus hoe ouder je bent, des te groter de kans op een miskraam.

Bloedverlies in het begin van de zwangerschap

Vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap moet je altijd serieus nemen. Ontdek je bloed in de wc of in je ondergoed, neem dan contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Bloedverlies hoeft niet altijd een miskraam te betekenen; soms is het onschuldig. Er zijn verschillende oorzaken voor vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap.

Oorzaken vaginaal bloedverlies tijdens de zwangerschap

Je kunt wat bloed verliezen doordat de bevruchte eicel zich in de baarmoeder innestelt. Je baarmoeder en baarmoedermond zijn tijdens de zwangerschap extra doorbloed. Bij hard niezen, een flinke hoestbui of bij hard persen tijdens de ontlasting, kan de baarmoeder(mond) gaan bloeden. Soms kan het bloeden ook spontaan gebeuren. Sommige vrouwen verliezen gedurende hun hele zwangerschap bloed zonder dat daar een aanwijzing voor wordt gevonden.

Heel soms nestelt een bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder, maar in de eileider. Dit wordt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap genoemd. Als het vruchtje afsterft, treedt vaginaal bloedverlies op. Na het vrijen kun je wat bloed verliezen. Je baarmoedermond is tijdens de zwangerschap extra doorbloed. Als de penis tijdens het vrijen tegen de baarmoedermond stoot, kun je daardoor wat bloed verliezen. Dit bloedverlies is onschuldig. Vaginaal bloedverlies kan ook een teken zijn dat er een miskraam in gang is gezet.

Soorten miskramen

  • Spontane miskraam: een soort ‘minibevalling’. Hoe groter het vruchtje, hoe verder de baarmoedermond open moet staan om ervoor te zorgen dat de vrucht erdoor kan.
  • Gemiste miskraam (missed abortion): als de foetus nog wel te zien is op de echo, maar het hartje klopt niet meer, dan heet dat een missed abortion.
  • Windei: sommige vrouwen hebben wel een vruchtzak, maar in de zak zit geen vrucht. Het embryo heeft zich niet ontwikkeld. Dit heet een windei. Een windei leidt altijd tot een miskraam.

Curettage

Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina leeggezogen. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving of onder volledige narcose. De ingreep duurt zo’n 10 tot 15 minuten en is meestal poliklinisch: je mag dan na afloop weer naar huis.

Als na een spontane miskraam het bloeden na een paar dagen niet stopt, kan het zijn dat er resten en weefsel van de vrucht in de baarmoeder zijn achtergebleven. Een curettage is dan nodig om de rest van het weefsel weg te halen.

Lichamelijk herstel

Na een miskraam zijn de zwangerschapshormonen nog niet meteen uit je lichaam. Je kunt dus nog steeds gespannen borsten hebben of misselijk zijn. Meestal verdwijnen deze verschijnselen een paar dagen na de miskraam. Het is afwachten tot je menstruatie weer op gang komt. Dat is meestal na 4 à 6 weken. Je lichaam is na een miskraam meestal weer snel hersteld.

Psychisch herstel

Een miskraam is heftig en verdrietig. Je verheugde je op de komst van je baby, en de baby komt er nu niet. Sommige vrouwen hebben last van schuldgevoelens na een miskraam. Ze zijn bang dat ze te hard gewerkt hebben of dat dat ene glaasje wijn de oorzaak van de miskraam is.

Ook reacties uit je omgeving kunnen confronterend zijn. Sommige vrouwen krijgen ongevraagd opmerkingen die misschien goed bedoeld zijn, maar hard aankomen. De verwerking van het verlies is heel persoonlijk. Neem de tijd om te rouwen. Praat erover met je partner en deel het met je dierbaren.

Zwanger na een miskraam

In principe mag je na een miskraam meteen weer zwanger worden. Toch is het aan te raden om één of meer cycli te wachten. Er zijn aanwijzingen dat dat beter is voor de gezondheid van het kind.