Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
baby-12-weken

Baby 12 weken oud | Groeikalender

Slaapt je baby bij jou op de kamer? Hoe gezellig ook, nu hij 12 weken oud is ben je er misschien aan toe dat hij naar zijn eigen kamer verhuist. Zeker als je straks weer aan het werk moet, is het slim om hem hier op tijd aan te laten wennen en een vast bedritueel in te voeren.

Advertentie

Ontwikkeling baby 12 weken

Er is een nieuwe fase aangebroken. Je baby begint steeds meer op een kleine ontdekkingsreiziger te lijken. De wereld om hem heen is wat minder spannend geworden en hij wil graag op onderzoek uit. Zijn bewegingen worden doelgerichter en zien er minder houterig uit. Verder grijpt hij dingen nu stevig vast en steekt hij alles wat hij te pakken krijgt in zijn mond. Ook je bril, oorbellen of ketting, als je niet oppast.

Hij is nog steeds geobsedeerd door zijn eigen handen en voeten: daar kan hij minutenlang lol mee hebben. Je baby is nu ook veel met zijn armen en benen bezig. Hij wordt steeds leniger en kan met gemak zijn eigen tenen in zijn mond stoppen. Hij vindt het dan ook fijn om af en toe blote voetjes te hebben. De meeste kinderen kunnen nu van de linkerzij op de rechterzij omrollen en omgekeerd. Dit komt doordat de nekspieren nu een stuk sterker zijn. Dit zorgt er ook voor dat je baby niet meer met zijn hoofd wiebelt.

Doe-tip: trek je baby aan zijn handen langzaam omhoog in de zithouding. Herhaal dit een paar keer per dag. Dit spelletje versterkt zijn nekspieren. Maak het nog leuker voor je baby door steeds een gek geluidje te maken bij het hoogste punt. Grote kans dat jullie samen de slappe lach krijgen.

Fixatiereflex

Als het goed is, kan je baby met twaalf weken met beide ogen gecoördineerd naar één punt kijken. Dit heet de fixatiereflex. Ook kan hij nu symmetrisch alle hoeken van een voorwerp zien en kleuren onderscheiden lukt ook al aardig. Lees hier meer over de ontwikkeling van het zicht van je baby.

Advertentie

12 weken sprong

Het sprongetje dat je baby maakt met 12 weken, staat in het teken van vloeiende bewegingen. Zijn schattige, robotachtige bewegingen worden langzaam verleden tijd. Hij leert dat er vloeiende overgangen zijn, in geluid, in beweging, maar ook in geuren en gevoel. Ook zijn stemgeluid is na deze mentale sprong anders en je zult hem steeds meer horen oefenen met zijn stem. Je kunt dit stimuleren door gezellig tegen hem te kletsen.

Ook tijdens het wandelen vindt hij het heerlijk om vanuit de kinderwagen naar jou te kijken en luisteren. Ook leuk om nu te doen: vliegtuigje spelen. Al ‘zwevend’ door de kamer ervaart je baby tot zijn grote plezier verschillende vloeiende bewegingen, zoals hard en zacht, omhoog en omlaag. 

Jouw leven met je baby: week 12

Rooming-in en rooming-out

Veel ouders kiezen ervoor om het babybedje de eerste weken of maanden op hun eigen slaapkamer te zetten. Jullie ook? Rooming-in wordt dat ook wel genoemd. Het voelt veilig, je kunt je baby beter in de gaten houden en het is praktisch. Als je baby huilt of als je hem moet voeden, ben je dichtbij. Het heeft ook nadelen. Vaak slaap je zelf minder goed omdat je van ieder geluidje wakker wordt. En veel moeders vinden het na een tijdje toch ook wel lekker om de slaapkamer weer voor zichzelf te hebben. Slaapt je baby nog op jullie slaapkamer en ben je er onderhand wel aan toe dat hij in zijn eigen kamer slaapt? Dan is het tijd om zijn wieg of ledikant te verhuizen naar de babykamer. Zeker als je weer begint met werken en goede nachtrust nóg belangrijker wordt.

Pak rooming-out stap voor stap aan, zodat je baby kan wennen aan de overgang. Stap één is het creëren van een vast bedritueel. Hou een vaste bedtijd aan en doe alles steeds in dezelfde volgorde: wassen, pyjama en slaapzak aan, voeden, liedje zingen. Als je hiermee begint als je baby nog bij jou op de kamer slaapt, is het ritueel vertrouwd tegen de tijd dat je begint met rooming-out. Wat ook helpt, is hem overdag alvast in zijn eigen slaapkamer leggen, zodat dit een vertrouwde slaapomgeving voor hem wordt. Meer slaaptips? Kijk dan hier.

Advertentie

Wil je baby niet in zijn eigen bedje slapen? Slaapcoach Inge de Heer geeft advies.

Eerste inentingen

Misschien heb je al een afspraak staan met het consultatiebureau voor een derde bezoek en anders ontvang je binnenkort een uitnodiging. Tijdens dit bezoek wordt er niet alleen gekeken naar de ontwikkeling van je kind, maar staan ook de eerste twee inentingen op de planning. Als je je kind laat vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma tenminste, en hij niet met acht weken al zijn eerste prikken heeft gehad. Een van die prikken is de cocktail DKTP-Hib-HepB: een combinatievaccin dat beschermt tegen zes ziektes.

Deze cocktail bestaat uit drie vaccins:

De tweede prik die je baby krijgt, tegelijk met de DKTP-Hib-HepB-vaccinatie, is het pneumokokkenvaccin. Pneumokokken kan hersenvliesontsteking veroorzaken.

Je hoeft je baby niet per se te laten inenten, maar het wordt wel aangeraden. Wil je de inentingen uitstellen tot een later moment, dan kun je dit het beste overleggen met je huisarts of de arts van het consultatiebureau. Het is belangrijk dat je je aan de tijdsvolgorde van het vaccinatieschema houdt, want dan bieden de vaccins je kind de beste bescherming. Moet je een inenting uitstellen wegens ziekte, zorg er dan voor dat er niet te veel tijd komt te zitten tussen twee vaccinaties.

Meer weten? Deze inentingen zitten in het Rijksvaccinatieprogramma

Extra tips rondom je baby van 12 weken oud

Communiceren met je baby

Je baby is een sociaal wezentje, dat graag aandacht geeft en krijgt. Hij heeft een aangeboren behoefte om te communiceren en jouw gezicht speelt daarbij een belangrijke rol. Door jou te observeren leert hij een heleboel. Hij doet voorzichtig je gezichtsuitdrukkingen na en gebruikt zijn gezicht zelf ook steeds actiever om te communiceren. Hij krijgt nu door dat er wordt gereageerd als hij lacht, dus dat trucje haalt hij regelmatig uit de kast. Tip: zo leer je de lichaamstaal van je baby kennen.

Hij lacht niet alleen naar jou, maar ook naar anderen. Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar over een paar maanden is dat voorbij. Dan breekt de eenkennige periode aan en kan hij plotseling hard gaan huilen als je hem bij iemand op schoot zet.

Meer weten? Met deze 5 non-verbale tactieken kun je nu al communiceren met je baby

Bronnen: Opvoedinformatie, CJG, Consumentenbond

Leesvoer voor deze week 

Deze informatie is gebaseerd op de gemiddelde ontwikkeling van een baby. Iedere baby is uiteraard uniek en ontwikkelt zich op zijn eigen tempo en manier. Ook beleeft iedere ouder het ouderschap anders. Onze informatie is dan ook vooral bedoeld om je een idee te geven wat je per week ongeveer kunt verwachten.

Redactioneel – offer – Buitenspelen is leuk!

HEMA

Buitenspelen is leuk!

Helemaal met het buitenspeelgoed van HEMA
Shop