Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Middagdutje tijdens zwangerschap is hartstikke goed voor je baby

Niets lekkerder dan een middagdutje tijdens je zwangerschap, zeker wanneer je je in het derde trimester bevindt. En wat blijkt: deze power naps hebben nog een gunstig effect op je ongeboren baby ook.

In China weten ze allang dat regelmatig een middagdutje doen heel goed is voor de gezondheid. Onderzoekers uit hetzelfde land hebben nu bewezen dat dit ook geldt voor zwangere vrouwen. Niet alleen voor henzelf, maar het blijkt ook voordelen voor de baby te hebben. Uit het onderzoek dat werd gedaan onder 10.111 vrouwen is gebleken dat zwangeren die regelmatig een dutje doen, minder kans hebben op een baby met een (te) laag geboortegewicht.

Advertentie

Goed om te weten: Slaap liever niet op je rug tijdens de zwangerschap. Dit kan gevaarlijk zijn voor je baby.

Geboortegewicht van je baby

Gemiddeld weegt een Nederlandse baby 3500 gram bij de geboorte. Meisjes hebben een gemiddeld geboortegewicht van 3290 gram. Jongens zijn gemiddeld 120 gram zwaarder bij de geboorte, namelijk 3410 gram. Een tweede kind is vaak zwaarder dan het eerste kind, het verschil is gemiddeld ongeveer 200 gram. Als een baby bij de geboorte (minder dan) 2500 gram weegt, wordt dat gezien als een laag geboortegewicht. Een gewicht van 1500 gram is zeer laag. Meer weten of het gewicht en de lengte van baby’s? Kijk dan even hier.

Negentig minuten

Een middagdutje is in alle gevallen goed, maar de frequentie en duur van de dutjes blijken ook van invloed. Vrouwen, die in de laatste fase van hun zwangerschap een middagdutje van ongeveer een uur doen, hebben 22 procent minder kans op een kind met een laag geboortegewicht. Doe je dagelijks een dutje van anderhalf uur, dan zit je helemaal goed. Dit verdubbelt het positieve effect op het geboortegewicht van je baby. Ook geldt volgens de onderzoekers: hoe vaker, hoe beter. Vijf tot zeven dagen per week een middagdutje doen is volgens hen ideaal.

Niet alleen gunstig voor jouw gestel en humeur dus, zo’n tukje, maar ook een gunstige start voor je kind.

Bron: TheBump, Beeld: Shutterstock