Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ik wil zwanger worden: tips en advies

Als jij en je partner besluiten om voor een baby te gaan, kunnen er veel vragen bij jullie opborrelen. Hier vind je antwoorden én wat (verder) belangrijk is om te weten als je wilt zwanger raken en zwangerschap informatie.

In samenwerking met expert

Tessa Cox

Arts voortplantingsgeneeskunde

Zwanger raken: wat kun je doen?

Je bent eruit: je wilt graag zwanger worden. Tips zijn dan meer dan welkom. Misschien ben je al gestopt met anticonceptie, maar er zijn meer dingen die je kunt doen. Als je zwanger wil worden is het verstandig om gezonder te gaan leven (als je dat al niet doet).

Advertentie

Foliumzuur slikken

Als je besluit: ik wil zwanger worden (of net zwanger bent) is het belangrijk dat je foliumzuur (vitamine B11) slikt. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van je lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Je hebt het ook nodig voor een goedwerkend immuunsysteem (weerstand). Plus: het is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind, omdat:

 • Het een rol speelt bij de vorming van het centrale zenuwstelsel van je baby.
 • Het bijdraagt aan de weefselgroei en de vorming van de placenta.
 • Het de kans verkleint op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, een open schedel en een open gehemelte (schisis).

Je lichaam kan niet zelf foliumzuur aanmaken. Je krijgt deze vitamine via voedsel binnen. Door gezond en gevarieerd te eten, krijgt iedereen er voldoende van binnen, behalve zwangere vrouwen. Zij hebben dagelijks 400 microgram foliumzuur nodig. Je kunt foliumzuur zonder recept kopen bij de apotheek of drogist.

Je kunt al een maand voordat je probeert zwanger te worden en stopt met de anticonceptie, beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Jouw lichaam heeft die paar weken nodig om een goede voorraad foliumzuur op te bouwen. Als je niet meteen zwanger raakt, is het niet erg dat je al foliumzuur slikt. Het kan geen kwaad voor je gezondheid en het heeft ook geen bijwerkingen.

Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je de tabletten blijft slikken tot de tiende week van je zwangerschap.

Advertentie

Tip: wist je dat foliumzuur ook hartstikke goed is voor de zaadkwaliteit en dús de vruchtbaarheid. Wij geven je informatie over foliumzuur voor mannen.

Zwangerschap informatie

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het belangrijk dat je je lichaam goed kent. Want hoe zit je cyclus in elkaar? Wanneer denk je dat je vruchtbare dagen zijn en hoe zit dat precies. Dit is goed om te weten:

Eisprong (ovulatie)

Om zwanger te worden, is het handig om te weten hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit. Op die manier kun je je vruchtbare dagen en eisprong (ovulatie) berekenen. De dagen voor en de dag van je eisprong ben je het vruchtbaarst. Wil je graag zwanger worden, dan is dit de periode om te vrijen. Zaadcellen kunnen namelijk meerdere dagen overleven in het lichaam van een vrouw (gemiddeld drie tot vijf dagen). Je hoeft dus niet precies op het moment van de eisprong of elke dag te vrijen. Als je één tot twee dagen voor je eisprong vrijt, heb je de meeste kans op een bevruchting. Dan zijn de zaadcellen al in de eileider aanwezig op het moment dat de eisprong plaatsvindt.

2 class="fdc-heading">Vruchtbare dagen berekenen

Belangrijk: check hier of je lichaam klaar is voor een zwangerschap.

Advertentie

Vruchtbare dagen herkennen

Als je een regelmatige cyclus hebt, is het eenvoudig te berekenen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Maar veel vrouwen hebben een onregelmatige cyclus en dan is het wat lastiger. Je kunt door middel van deze tool je vruchtbare dagen berekenen. Een andere optie is om een ovulatietest te kopen.

Een andere manier is de Billings ovulatiemethode. Je bepaalt je vruchtbaarheid aan de hand van de dikte van je baarmoederslijmvlies (cervixslijm). Dat kun je alleen doen als je dat slijm vaak goed bekijkt. Deze methode is minder betrouwbaar dan het doen van een ovulatietest.

Ik wil zwanger worden: tips

De ene vrouw is na één vrijpartij al zwanger en bij de andere duurt het een paar maanden of langer. Hier volgen nog vier tips voor als je wilt zwanger raken:

 1. Eet gezond en gevarieerd
  Het is belangrijk om zo gezond mogelijk en gevarieerd te eten. Je baby krijgt dan meteen alle juiste voedingsstoffen binnen. Gebruik geen drugs en alcohol en rook niet. Let ook op je gewicht. Als je overgewicht hebt, kan zwanger worden lastiger zijn. Slik je medicijnen? Check hier welke je wel en niet kunt slikken tijdens je zwangerschap. Lees meer: Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?
 2. Blijf bewegen
  Zorg voor genoeg lichaamsbeweging, maar overdrijf niet. Je krijgt positieve energie van het sporten! Dit zijn geschikte zwangerschapssporten.
 3. Vermijd stress
  Naast gezonde en gevarieerde voeding is ontspanning belangrijk. Probeer stressvolle situaties te vermijden. Stress heeft een negatieve invloed op onder meer je hormoonhuishouding en dat kan een zwangerschap in de weg zitten.
 4. Geniet van seks
  Probeer tijdens de seks niet alleen maar aan een mogelijke zwangerschap te denken, maar geniet er ook van! Als je zelf een orgasme krijgt, trekt je baarmoeder samen en wordt het zaad nog verder je baarmoeder ingestuwd. Sowieso is het goed om te proberen om het vooral leuk te houden en te voorkomen dat seks een verplichting wordt. Meer weten? Deze factoren hebben (negatief) invloed op de kwaliteit van sperma.

Lees hier meer over vruchtbaarheid verhogen:

Zwanger willen worden: wat moet je NIET doen?

Nog voordat je zwanger bent, is het verstandig om je leefstijl onder de loep te nemen. Waarschijnlijk weet je zelf al wat slecht voor je lichaam is. Maar als je zwanger wilt worden, is het extra belangrijk dat je je lichaam goed voorbereidt op een zwangerschap. Deze dingen kun je beter laten:

 1. Roken (ook meeroken)
 2. Alcohol drinken
 3. Te veel koffie of (zwarte) thee drinken
 4. Drugs gebruiken
 5. Medicijnen gebruiken (alleen voorgeschreven door je arts)
 6. Overmatig sporten
 7. Stress hebben

1. Rook niet als je zwanger wil worden

Ook meeroken kan schadelijk zijn. Door het roken heb je meer kans op:

 • verminderde vruchtbaarheid
  Rokende vrouwen zijn minder vruchtbaar dan niet-rokende vrouwen. Rokende vrouwen hebben ook minder kans om zwanger te raken bij ziekenhuisbehandelingen (zoals in-vitrofertilisatie; IVF). Let op: ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar.

2. Geen alcohol als je zwanger wil worden

Wil jij zwanger worden, drink dan liever helemaal geen alcohol. De laatste jaren krijgen deskundigen steeds meer inzicht in de risico’s van het drinken van alcohol. Daarom wordt het gebruik van alcohol vanaf het moment dat je zwanger wilt worden en tijdens de zwangerschap afgeraden. Lees hieronder twee redenen waarom het beter is om niet te drinken als je zwanger wilt worden:

 • Verminderde vruchtbaarheid
  Alcoholconsumptie kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Ook lijkt de kans op een miskraam groter als de vrouw voor de bevruchting regelmatig alcohol drinkt.
 • Misschien ben je al zwanger
  In de eerste periode van de zwangerschap vindt de aanleg van de belangrijkste organen plaats. Beïnvloed deze belangrijke periode niet negatief door het drinken van alcohol. Vaak weten vrouwen in het begin van de zwangerschap niet dat zij zwanger zijn. Drink daarom geen alcohol als je weet dat je zwanger kunt worden.

3. Koffie heeft invloed op je vruchtbaarheid

Een kopje koffie is voor veel mensen een vast ochtend-, middag- of avondritueel. Toch heeft koffie invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Bij meer dan vier kopjes koffie per dag, doe je er al langer over om zwanger te worden. Daarbij verhoogt koffie de kans op een miskraam.

Thee en cola bevatten de helft minder cafeïne en zijn dus minder schadelijk dan koffie. Dat betekent niet dat je onbeperkt cafeïnevrije koffie kunt drinken, dit is namelijk ook schadelijk.

4. Drugsgebruik en zwanger worden

Gebruik geen drugs als je zwanger wilt worden. Drugsgebruik kan directe invloed hebben op de eicellen en de bevruchte eicellen. Dit kan leiden tot een miskraam, maar ook tot afwijkingen bij het kind.

Let op: drugsgebruik kan ook direct invloed hebben op de spermacellen.

5. Gebruik van medicijnen

Medicijnen hebben bijwerkingen. Veel medicijnen zijn zonder recept te koop, zoals neussprays, keelpastilles en pijnstillers. Lees altijd eerst de bijsluiter en raadpleeg altijd eerst je arts of verloskundige voordat je een medicijn gebruikt.

Als je een ziekte hebt waarvoor je medicijnen moet gebruiken, overleg dan eerst met je behandelend arts. Zonder begeleiding stoppen is slecht voor je gezondheid. Alleen je arts kan bepalen of je andere medicijnen of een andere dosis moet nemen.

Ook weet een arts welke medicijnen de vruchtbaarheid verminderen of een verhoogde kans geven op een aangeboren afwijking.

6. Verminderde vruchtbaarheid door overmatig sporten

Overmatig sporten kan de vruchtbaarheid verminderen. Dit geldt vooral voor vrouwen die een wedstrijdsport beoefenen en hiervoor veel moeten trainen. Bij topsport kan het voorkomen dat je last krijgt van menstruatieproblemen. Er wordt dan te weinig oestrogeen en progesteron aangemaakt of de eisprong kan uitblijven.

7. Kans op een te lichte baby door stress

Alledaagse stress als boodschappen doen, het huishouden of andere zorgen kunnen in de eerste drie maanden van je zwangerschap invloed hebben op je baby. Stress verhoogt de kans op een te lichte baby.

Steun van je partner en je omgeving helpt tegen de stress of een depressief gevoel. Onverwachte en heftige gebeurtenissen verhogen de kans op complicaties tijdens de zwangerschap.

Je menstruatie blijft uit

Als je niet ongesteld wordt, kan dit een teken zijn dat je zwanger bent. Om dit zeker te weten, kun je het beste een zwangerschapstest kopen. Deze is veertien of vijftien dagen na de bevruchting positief. Oftewel één of twee dagen nadat je overtijd bent. Blijkt uit de test dat je zwanger bent? Maak dan een afspraak bij een verloskundigenpraktijk voor een intake en het plannen van een echo.

Pas na vijf of zes weken na de bevruchting gaat het hartje van je baby kloppen. Dus bij een zwangerschap vanaf zes tot zeven weken (je begint te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie) is het zinvol om een echo te laten maken.

Als zwanger worden niet (meteen) lukt

Proberen jij en je partner al meer dan een jaar zwanger te raken, maar lukt dat niet? Dat hoeft niks te betekenen, maar als je ongeduldig wordt kun je er voor kiezen om een afspraak bij de huisarts te maken. Het kan zijn dat jij of je partner verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar is.

De huisarts zal eerst uitgebreid bespreken of jullie er inderdaad alles aan hebben gedaan om op de natuurlijke manier zwanger te worden. Hebben jullie vaak genoeg seks gehad en op de juiste momenten? Hebben jullie een gezonde levensstijl, of is de vruchtbaarheid verminderd omdat één van jullie rookt, alcohol drinkt of te zwaar is? Mogelijk zal de huisarts jullie eerst het advies geven om jullie levensstijl of seksleven aan te passen en pas later over te stappen op medische hulpmiddelen, maar dit is afhankelijk van jullie situatie en leeftijd.

Als uit het gesprek blijkt dat jullie alles al hebben geprobeerd, kan de huisarts je doorsturen naar een gynaecoloog voor een vruchtbaarheidsonderzoek of zelf alvast wat onderzoeken uitvoeren. Hier lees je wat er precies gebeurt tijdens een medisch vruchtbaarheidsonderzoek.

Lees meer:
Dit kunnen redenen zijn waarom je niet zwanger raakt

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Thuisarts, Máxima mc

Tessa Cox

Arts voortplantingsgeneeskunde

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.