ik wil zwanger worden

Ik wil zwanger worden

Je bent eruit: je wil zwanger worden. Als je eenmaal de knoop hebt doorgehakt, kunnen er veel vragen opborrelen. Wij zetten de meest gestelde vragen over zwanger worden op een rijtje, mét antwoorden.

Wanneer ben ik het meest vruchtbaar?

Een gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen. Op dag 14 heb je bij de ideale, regelmatige cyclus de eisprong. Je ben het meest vruchtbaar rond deze periode en kunt het beste op de dag van de eisprong of een dag eerder vrijen, wil je zwanger worden.

Hoe herken ik mijn vruchtbare dagen?

Aan de verandering van je baarmoederhalsslijm kun je je vruchtbare dagen herkennen. Naarmate de eisprong nadert, verandert het slijm. De hoeveelheid neemt toe, het wordt dunner en de witte kleur verdwijnt. Rond de eisprong is het slijm helder, elastisch en draderig. Hierdoor kunnen de zaadcellen makkelijker via de baarmoederhals de baarmoeder binnendringen.

Hoe lang duurt het voor ik zwanger ben?

80% van de vrouwen met een kinderwens is binnen een jaar zwanger. Vrouwen jonger dan 30 hebben een grotere kans om zwanger te worden. 30% van de vrouwen is binnen drie maanden zwanger. 70% verwacht binnen een half jaar een kind.

Ik ben gestopt met de pil. Mag ik gelijk proberen zwanger te worden?

In principe mag je gelijk zwanger worden. Artsen adviseren echter om te wachten tot de eerstvolgende menstruatie. Dan kan beter worden bepaald hoe lang je zwanger bent.

Ik wil zwanger worden. Wat moet ik nu doen?

Begin zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur. Dit verkleint de kans op een kind met een open rug of hazenlip. Foliumzuur kun je gewoon bij de drogist kopen.

Wat mag ik niet eten als ik zwanger wil worden?

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je zo gezond mogelijk leeft. Dat betekent voldoende bewegen en gevarieerd en gezond eten. Het Voedingscentrum adviseert onder andere twee stuks fruit en vier opscheplepels groenten. Ben je eenmaal zwanger, dan wordtafgeraden om rauw vlees, zachte kaas gemaakt van rauwe melk of voorverpakte (vacuümverpakte) gerookte vis te eten. Let ook op dat je niet te veel vitamine A binnenkrijgt. Dit zit onder andere in leverworst.

Ik ben vegetariër. Moet ik als ik zwanger ben of wil worden mijn eetpatroon aanpassen?

Nee, dat hoeft niet. Let er wel op dat je genoeg vitamine B12, hoogwaardige eiwitten, calcium en ijzer binnenkrijgt.

Hoe lang duurt een zwangerschap?

280 dagen vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. Oftewel 40 weken.

Waarom wordt er geteld vanaf de laatste menstruatie?

De datum van de bevruchting is meestal onbekend.

Ik ben zwanger, wanneer moet ik naar de dokter?

Een zwangerschap wordt meestal vastgesteld na een zwangerschapstest. Deze is 14 of 15 dagen na de bevruchting positief, oftewel een of twee dagen nadat je overtijd bent. Je huisarts kan je dan een verwijzing geven voor het maken van een echo. Pas vijf of zes weken na de bevruchting gaat het hartje van de baby kloppen. Dus bij een zwangerschap van zes tot zeven weken (je begint te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie) is het zinvol om een echo te laten maken.

Wat gebeurt er bij een eerste onderzoek bij de verloskundige?

  • De eerste keer dat je naar een arts of verloskundige gaat, wordt er een dossier aangemaakt waarin hij of zij belangrijke gegevens noteert, zoals de bloedgroep, medische geschiedenis, erfelijke ziektes in de familie et cetera.
  • Onderzoek: controle van gewicht, bloeddruk en urine op eiwit en suiker.
  • Sommige praktijken maken bij de eerste afspraak al een echo om te kijken of er hartactiviteit is.
  • Uitleg over het verloop van de zwangerschap, voeding en lichaamsbeweging.