ik wil zwanger worden

Ik wil zwanger worden

Als jij en je partner besluiten om voor een baby te gaan, kunnen er veel vragen bij jullie opborrelen. Hier vind je antwoorden én wat (verder) belangrijk is om te weten als je zwanger wilt worden.

Foliumzuur slikken

Als je zwanger wilt worden (of net zwanger bent) is het belangrijk dat je foliumzuur (vitamine B11) slikt. Foliumzuur is nodig voor de groei en goede werking van je lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Je hebt het ook nodig voor een goedwerkend immuunsysteem (weerstand). Plus: het is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van een ongeboren kind, omdat:

Advertentie
 • Het een rol speelt bij de vorming van het centrale zenuwstelsel van je baby.
 • Het bijdraagt aan de weefselgroei en de vorming van de placenta.
 • Het de kans verkleint op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje, een open schedel en een open gehemelte (schisis).

Je lichaam kan niet zelf foliumzuur aanmaken. Je krijgt deze vitamine via voedsel binnen. Door gezond en gevarieerd te eten, krijgt iedereen er voldoende van binnen, behalve zwangere vrouwen. Zij hebben dagelijks 400 microgram foliumzuur nodig. Je kunt foliumzuur zonder recept kopen bij de apotheek of drogist.

Je kunt al een maand voordat je probeert zwanger te worden en stopt met de anticonceptie, beginnen met het slikken van extra foliumzuur. Jouw lichaam heeft die paar weken nodig om een goede voorraad foliumzuur op te bouwen. Als je niet meteen zwanger raakt, is het niet erg dat je al foliumzuur slikt. Het kan geen kwaad voor je gezondheid en het heeft ook geen bijwerkingen.

Als je zwanger bent, is het belangrijk dat je de tabletten blijft slikken tot de tiende week van je zwangerschap.

Tip: wist je dat foliumzuur ook hartstikke goed is voor de zaadkwaliteit en dús de vruchtbaarheid. Wij geven je informatie over foliumzuur voor mannen.

Eisprong (ovulatie)

Om zwanger te worden, is het handig om te weten hoe je menstruatiecyclus in elkaar zit. Op die manier kun je je vruchtbare dagen en eisprong (ovulatie) berekenen. De dagen voor en de dag van je eisprong ben je het vruchtbaarst. Wil je graag zwanger worden, dan is dit de periode om te vrijen. Zaadcellen kunnen namelijk meerdere dagen overleven in het lichaam van een vrouw (gemiddeld drie tot vijf dagen). Je hoeft dus niet precies op het moment van de eisprong of elke dag te vrijen. Als je één tot twee dagen voor je eisprong vrijt, heb je de meeste kans op een bevruchting. Dan zijn de zaadcellen al in de eileider aanwezig op het moment dat de eisprong plaatsvindt.

Vruchtbare dagen berekenen

Belangrijk: check hier of je lichaam klaar is voor een zwangerschap.

Vruchtbare dagen herkennen

Als je een regelmatige cyclus hebt, is het eenvoudig te berekenen wanneer je het meest vruchtbaar bent. Maar veel vrouwen hebben een onregelmatige cyclus en dan is het wat lastiger. Je kunt door middel van deze tool je vruchtbare dagen berekenen. Een andere optie is om een ovulatietest te kopen.

Een andere manier is de Billings ovulatiemethode. Je bepaalt je vruchtbaarheid aan de hand van de dikte van je baarmoederslijmvlies (cervixslijm). Dat kun je alleen doen als je dat slijm vaak goed bekijkt. Deze methode is minder betrouwbaar dan het doen van een ovulatietest.

Tips om zwanger te worden

De ene vrouw is na één vrijpartij al zwanger en bij de andere duurt het een paar maanden of langer. Hier volgen nog vier tips voor als je zwanger wilt worden:

 1. Eet gezond en gevarieerd
  Het is belangrijk om zo gezond mogelijk en gevarieerd te eten. Je baby krijgt dan meteen alle juiste voedingsstoffen binnen. Gebruik geen drugs en alcohol en rook niet. Let ook op je gewicht. Als je overgewicht hebt, kan zwanger worden lastiger zijn. Slik je medicijnen? Check hier welke je wel en niet kunt slikken tijdens je zwangerschap.

  Lees meer: Wat kun je beter niet eten als je zwanger bent?
 2. Blijf bewegen
  Zorg voor genoeg lichaamsbeweging, maar overdrijf niet. Je krijgt positieve energie van het sporten! Dit zijn geschikte zwangerschapssporten.
 3. Vermijd stress
  Naast gezonde en gevarieerde voeding is ontspanning belangrijk. Probeer stressvolle situaties te vermijden. Stress heeft een negatieve invloed op onder meer je hormoonhuishouding en dat kan een zwangerschap in de weg zitten.
 4. Geniet van seks
  Probeer tijdens de seks niet alleen maar aan een mogelijke zwangerschap te denken, maar geniet er ook van! Als je zelf een orgasme krijgt, trekt je baarmoeder samen en wordt het zaad nog verder je baarmoeder ingestuwd. Sowieso is het goed om te proberen om het vooral leuk te houden en te voorkomen dat seks een verplichting wordt.

  Meer weten? Deze factoren hebben (negatief) invloed op de kwaliteit van sperma.

Lees hier meer over vruchtbaarheid verhogen:

Je menstruatie blijft uit

Als je niet ongesteld wordt, kan dit een teken zijn dat je zwanger bent. Om dit zeker te weten, kun je het beste een zwangerschapstest kopen. Deze is veertien of vijftien dagen na de bevruchting positief. Oftewel één of twee dagen nadat je overtijd bent. Blijkt uit de test dat je zwanger bent? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Hij kan je een verwijzing geven voor het maken van een echo.

Pas na vijf of zes weken na de bevruchting gaat het hartje van je baby kloppen. Dus bij een zwangerschap vanaf zes tot zeven weken (je begint te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie) is het zinvol om een echo te laten maken.

Als zwanger worden niet (meteen) lukt

Proberen jij en je partner al meer dan een jaar zwanger te worden, maar lukt dat niet? Dat hoeft niks te betekenen, maar als je ongeduldig wordt kun je er voor kiezen om een afspraak bij de huisarts te maken. Het kan zijn dat jij of je partner verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar is.

De huisarts zal eerst uitgebreid bespreken of jullie er inderdaad alles aan hebben gedaan om op de natuurlijke manier zwanger te worden. Hebben jullie vaak genoeg seks gehad en op de juiste momenten? Hebben jullie een gezonde levensstijl, of is de vruchtbaarheid verminderd omdat één van jullie rookt, alcohol drinkt of te zwaar is? Mogelijk zal de huisarts jullie eerst het advies geven om jullie levensstijl of seksleven aan te passen en pas later over te stappen op medische hulpmiddelen, maar dit is afhankelijk van jullie situatie en leeftijd.

Als uit het gesprek blijkt dat jullie alles al hebben geprobeerd, kan de huisarts je doorsturen naar een gynaecoloog voor een vruchtbaarheidsonderzoek of zelf alvast wat onderzoeken uitvoeren. Hier lees je wat er precies gebeurt tijdens een medisch vruchtbaarheidsonderzoek.

Lees meer:
Dit kunnen redenen zijn waarom je niet zwanger raakt

Tessa Cox

Fertiliteitsarts

Tessa Cox werkt als Arts Voortplantingsgeneeskunde bij Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Tessa heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen waarbij zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Ze verricht onderzoek naar de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap en begeleidt haar patiënten gedurende verschillende soorten vruchtbaarheidsbehandelingen.