Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Buitenbaarmoederlijke zwanger­schap

Bij een normale zwangerschap nestelt een bevruchte eicel zich in de baarmoeder. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gaat dit fout en nestelt het bevruchte eitje zich in op een andere plek, waar het niet kan uitgroeien tot een baby. Wat is de oorzaak en hoe weet je of er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Wat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

Tijdens de eisprong laat de eierstok (meestal) één eicel vrij. Via de eileider bereiken de eicel en de zaadcel elkaar en kan de zaadcel de eicel bevruchten. De bevruchte eicel gaat via de eileider naar de baarmoederholte en nestelt zich daar in. Soms gaat dit fout en nestelt de bevruchte eicel zich op een andere plek. Dit heet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, ook wel een extra uteriene graviditeit of afgekort EUG genoemd.

Advertentie

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap bevindt de zwangerschap zich dus buiten de baarmoederholte. Dit kan zijn:

  • in één van de eileiders
  • op één van de eierstokken
  • in de baarmoederhals
  • in de buikholte

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is vaak heftig en verdrietig. Je verheugde je op de komst van je baby, maar die baby komt er nu niet. Neem de tijd om het verlies te verwerken en praat erover met je partner, vrienden of familie.

Weer zwanger na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als je een keer een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, heb je een groter risico dat dit opnieuw gebeurd. Deze kans is ongeveer 15%. Gelukkig is de kans dat het de volgende keer wel goed gaat dus veel groter. Ben je opnieuw zwanger, geef dit dan vroeg aan bij de verloskundige of gynaecoloog. Zij zullen dan eerder dan normaal een echo maken om te kijken of de zwangerschap zich nu wel in de baarmoederholte bevindt.

Simone Broer

Gynaecoloog

Simone Broer is gynaecoloog in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Ze houdt zich vooral bezig met vruchtbaarheid en ziektes en aandoeningen die je vruchtbaarheid beïnvloeden, zoals hormoonstoornissen, cystes of verklevingen. Simone heeft veel onderzoek gedaan naar het meten van vrouwelijke vruchtbaarheid.