Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Symptomen zwangerschap week 12

De laatste week van het eerste trimester is aangebroken! Veel vrouwen kijken hiernaar uit, omdat veel zwangerschapskwaaltjes nu afnemen. Dat komt omdat de hoeveelheid hCG-hormoon in je lijf daalt. Wat kun je nog wel voelen? Welke symptomen zwangerschap week 12 horen erbij?

Advertentie

12 weken zwanger: je baby

Ook al ben je ‘nog maar’ 12 weken, de baby in je buik is in de basis ‘af’. Alle organen zijn aangelegd en vanaf nu steekt je baby al zijn energie in het groeien en ontwikkelen. Zijn handen en voeten hebben nu losse vingers en tenen, waarop zelfs al nagels beginnen te groeien. Je krijgt ook steeds meer vruchtwater. Dit vruchtwater is voor een ongeboren baby van levensbelang: het zorgt ervoor dat hij zich kan bewegen en het werkt als een stootkussen. Val je een keer, of stoot je per ongeluk je buik, dan merkt je baby daar weinig tot niks van.

Daarnaast zorgt het vruchtwater voor een constante warmte, waardoor je baby het nooit koud krijgt. Verder neemt hij af en toe een slokje vruchtwater en leert hij zo slikken en drinken. Hij plast nu ook geregeld in het vruchtwater. Het vruchtwater wordt de hele dag door ververst, waardoor de afvalstoffen steeds worden afgevoerd.

Je baby begint nu je baarmoeder omhoog te duwen. Hierdoor kan de verloskundige uitwendig de groei van je kind controleren. De bovenkant van je baarmoeder, de fundus, staat nu ongeveer ter hoogte van je schaambeen (symfyse). Aan de afstand fundus-symfyse (FS) is te zien of de grootte van je baby overeenkomt met je zwangerschapsduur. Ook wordt gekeken naar de breedte van de baarmoeder en of de baby voelbaar is. Misschien kun jij je baarmoeder zelf ook al wel voelen. Het lijkt op een bal. En door deze ‘bal’ kan het zijn dat je al ruimere kleding nodig hebt. Bij sommige vrouwen is bij 12 weken zwanger al een buikje zichtbaar, bij anderen pas veel later.

Symptomen zwangerschap week 12

Voor veel vrouwen is 12 weken het moment om hun zwangerschap bekend te maken, omdat de kans op een miskraam na een goede twaalfwekenecho enorm afneemt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je het al met wat mensen hebt gedeeld, omdat je het leuke nieuws zo graag kwijt wilde of omdat je de zwangerschap vanwege de kwaaltjes moeilijk kon verbergen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen zwangerschap week 12:

Advertentie

Hallo, buikje

Misschien had je de afgelopen weken al een opgeblazen gevoel, maar rond deze termijn is het heel normaal als je buik ook echt al iets opzet. Dat komt deels door je darmen, die door je groeiende baarmoeder aan de kant worden geduwd, én zo langzaamaan ook door je baby, die nu zo groot is als een limoen. Daarbij zorgt je veranderde hormoonhuishouding ervoor dat je darmen trager werken en je dus ook last kunt hebben van obstipatie en winderigheid. Ook dat kan een opgezette buik geven.

Symptomen zwangerschap week 12: misselijkheid

Het grootste deel van de vrouwen krijgt te maken met ochtendmisselijkheid. Er zijn aanwijzingen dat het hormoon hCG de veroorzaker is van misselijkheid. De hoeveelheid ervan neemt al sinds week 10 af, dus misschien ben je er nu snel vanaf. Heb je veel last van misselijkheid? Vermijd dan koolzuurhoudende dranken en koffie, eet in kleine hoeveelheden of probeer eens liggend in bed te eten. Ook iets lichts eten kan helpen: een droge cracker of beschuitje. Hou je echt niks binnen? Eet of drink dan twee uur helemaal niks en neem daarna een slokje water. Gaat dat goed? Neem dan steeds iets meer water.

Laat me slapen

Het gevoel hebben dat je elk moment in slaap kunt sukkelen achter je bureau en al moe zijn als je ’s ochtends opstaat. In het eerste trimester kun je je flink vermoeid voelen. Dat is eigenlijk logisch, want je lichaam staat nu volop in ‘standje zwanger’ en dat brengt heel wat verandering teweeg. Je baarmoeder groeit, je hartslag versnelt, je gaat op een andere manier ademhalen en je bloedvolume neemt toe. Tel daar de emoties rond je kersverse zwangerschap bij op, eventuele ochtendmisselijkheid en het is duidelijk dat al deze veranderingen veel energie kosten en je je dus vaak moe voelt.

Wees daarom lief voor jezelf en pak wat rust zodra het kan: een snelle powernap overdag of gewoon elke avond languit op de bank. Baal je van je futloosheid? Rond dertien weken neemt bij de meeste vrouwen de vermoeidheid weer af. Nog even volhouden dus!

Advertentie

Snack attack

Was je nooit een zoetekauw, maar zijn de zakken snoep nu niet aan te slepen? Of móét je opeens een verse jus d’orange of een glas melk? Welkom in de wereld van de cravings. Door je zwangerschap kun je beter ruiken en verandert je smaak en dat kan ervoor zorgen dat je opeens andere dingen wilt eten en drinken dan normaal. Daarbij hebben sommige vrouwen een plotselinge, onweerstaanbare trek in iets specifieks. Gedacht wordt dat dit komt omdat je lichaam aangeeft waaraan het op dat moment behoefte heeft: aan vitamine C of calcium bijvoorbeeld. Toch is het wetenschappers tot nu toe niet gelukt om aan te tonen dat dit ook echt zo is. Hoe het ook zit: geef zo nu en dan gewoon toe aan je cravings, of zoek een gezond alternatief voor waar je zo’n trek in hebt.

Pukkelgevaar

Je denkt er misschien niet direct aan, maar je zwangerschap kan ook invloed hebben op je huid. Door de veranderde hormonen maakt je huid tijdens je zwangerschap meer talg aan. Bij de één uit zich dat in een mooie glow, de ander krijgt juist last van puistjes. Daarbij kan je huid ook gevoeliger worden, waardoor je bepaalde verzorgingsproducten opeens niet meer verdraagt. Heb je huidproblemen? Laat je huid dan bekijken door een schoonheidsspecialiste, gebruik milde, liefst zeepvrije producten en pas op met veel make-up. Vaak komen puistjes alleen voor in het eerste trimester, dus hopelijk ben je er snel vanaf.

Symptomen zwangerschap week 12: duizeligheid

Misschien heb je er alleen last van als je snel opstaat, misschien vaker gedurende de dag: duizeligheid is een veelvoorkomend symptoom zwangerschap week 12. Er kunnen meerdere oorzaken zijn. Zo kun je duizelig worden door een lage bloeddruk. Meestal daalt je bloeddruk pas later in de zwangerschap, maar als je altijd al een lage bloeddruk had, kun je er ook nu al extra last van krijgen.

Een andere oorzaak van duizeligheid is een lage bloedsuiker. Tijdens je zwangerschap verbruikt je lichaam veel energie. Hierdoor kan je suikerspiegel sterker gaan schommelen, met misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid als resultaat. Een andere reden voor duizeligheid is bloedarmoede. De meeste verloskundigen checken als je dat wilt het ijzergehalte aan het begin van de zwangerschap.

Heb je last van duizeligheid? Probeer alle mogelijke oorzaken te tackelen door rustig op te staan, niet te veel stil te zitten, zes keer per dag kleine beetjes te eten en hierbij te kiezen voor ijzerrijk krachtvoer: eet volkorenbrood, volkorenpasta, noten, gedroogd fruit en peulvruchten. Ook appelstroop is rijk aan ijzer. Je kunt ook speciale ‘ijzerdrankjes’ kopen. Ben je al eens flauwgevallen? Waarschuw de mensen in je omgeving dat dit kan gebeuren en ga meteen zitten als je duizelig wordt.

Bronnen: Huidfonds.nl, Zuiver Verloskundigen