Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger, en nu?

Je bent zwanger, en nu? Het zou zomaar kunnen dat je nog maar net bent bijgekomen van de schrik en blijdschap na het doen van een (of meerdere) zwangerschapstest(en). Of je wilt graag zwanger worden en je leest je vast in.

Hoe dan ook, je bent op zoek naar handige informatie, bijvoorbeeld over foliumzuur, zwangerschapskwaaltjes, de eerste echo. Of misschien heb je de eerste afspraak met de verloskundige al achter de rug en wil je alles weten over hoe je baby zich ontwikkelt, wat de juiste voeding is en hoe het zit met zwangerschapsverlof. Zwanger en nu? Hier vind je álle antwoorden op álle zwangerschapsvragen die nu en in de komende weken door je hoofd spoken.

Advertentie

Alles over: de zwangerschapstest

Misschien heb je net vanmorgen een thuistest gedaan. Misschien heb je over een staafje geplast in de volle overtuiging dat je in verwachting bent, maar was de uitslag negatief. Of misschien ben je nog helemaal niet zwanger, maar ben je van plan (‘van wil’) het te worden.

Tip! Zwangerschapstesten kun je ook gewoon online bestellen.

Alles over: foliumzuur

‘Slik je al foliumzuur?’ vroeg je beste vriendin toen je haar net in het diepste geheim vertelde dat je in verwachting bent. Want zij als moeder van twee weet hoezeer je ongeboren kind deze vitamine B11 nodig heeft. Zelfs als je alleen al probeert zwanger te worden, en ook in de eerste tien weken van je zwangerschap wordt dringend geadviseerd de vitamine volop te nuttigen.

Alles over: huisarts of verloskundige

Moet de huisarts eigenlijk niet weten dat ik in verwachting ben? Of neem ik contact op met een verloskundige? En wanneer dan? Wordt mijn bloed onderzocht? Hoe vaak krijg ik een controle bij de verloskundige? Wat komt er allemaal kijken bij het eerste bezoek aan een verloskundige?

Alles over: termijnecho’s

Hoe lang je precies zwanger bent, of je baby goed is ingenesteld in de baarmoeder, of zijn hartje klopt: het wordt bekeken tijdens de eerste echo. Die vindt soms plaats tijdens het eerste bezoek aan de verloskundige, soms bij een volgend bezoek. Bij de tweede echo, de twintigwekenecho, wordt je baby uitgebreid gemeten en is meestal wel te zien of je een meisje of jongen krijgt.

Wordt een echo, eigenlijk echoscopie, inwendig of uitwendig gemaakt? Krijg je maar twee echo’s? Wat is een pretecho? Kortom: alles over de zwangerschapsecho’s – waar sommige zwangeren geen genoeg van kunnen krijgen!

Alles over: de uitgerekende datum

Toen je wist dat je in verwachting bent, heb je toen meteen in je agenda gekeken om na te gaan wanneer je voor het laatst ongesteld was en wanneer je baby kan zijn verwekt? Je kunt het zelf natuurlijk zo romantisch maken als je wilt, maar een verloskundige kijkt niet naar de met kaarslicht gevulde lange nachten met je partner. Die wil keiharde data over je menstruatiecyclus en combineert die met de informatie van de eerste echo om tot jouw uitgerekende datum te komen. Wanneer wordt jouw baby geboren?

Alles over: prenatale screening

Iedere zwangere vrouw heeft recht op een prenatale screening. Via bloedonderzoek, een combinatietest, een tripletest en een structureel echoscopisch onderzoek (de twintigwekenecho) wordt onder andere de kans onderzocht dat je baby het syndroom van Down heeft en of je baby lichamelijke afwijkingen heeft.

Alles over: voeding en drank

De een kan gewoon blijven eten zoals ze al deed, de ander moet toch even een en ander aanpassen aan haar dieet. Als je zwanger bent, zijn sommige voedingsstoffen toch echt noodzakelijk om binnen te krijgen. Andere kun je beter mijden. Wij hebben alle informatie voor je verzameld en uitgelegd. En ook nog eens handige lijstjes voor je gemaakt: ‘laten staan’ versus ‘opletten’ versus ‘wel doen’.

Alles over: zwangerschapshormonen

Je hormonen gaan tijdens je zwangerschap met je aan de haal, met sommige moeders in spe erger dan met andere. Ze maken je bijvoorbeeld humeurig en veroorzaken zwangerschapskwaaltjes. Maar niet alleen de ‘oldtimers’ oestrogeen en progesteron zijn hoofdrolspelers, ook heuse zwangerschapshormonen razen noodzakelijkerwijs door je lijf. Welke zijn dat en wat doen ze precies?

Alles over: zwangerschapskwaaltjes

Negen maanden lang op een roze wolk? Nou, zet je schrap, want in verwachting zijn heeft ook zo z’n nadelen: zwangerschapskwaaltjes. Ook hier geldt natuurlijk weer dat wat voor de een opgaat, voor de ander totaal geen issue is. Zo hangt de een de hele dag boven de pot en heeft de ander alleen af en toe een zure oprisping. Ochtendmisselijkheid moet eigenlijk zwangerschapsmisselijkheid heten, want je kunt er 24 uur per dag last van hebben.

En dan hoofdpijn. Vooral in het eerste en derde trimester van je zwangerschap geen zeldzaamheid. Kun je het voorkomen, hoe dan en wat kun je doen als je wordt geveld door de pijn? Overigens: sommige migrainepatiënten zijn tijdens hun zwangerschap juist verlost van aanvallen!

Rugpijn is nog zo’n veelvoorkomende zwangerschapskwaal en bekkenbodemfysiotherapeut Marianne Voet vertelt over bekkenklachten.

Alles over: ‘het’ vertellen

Je drinkt geen alcohol meer, je bent hondsmoe en je partner is plotseling wel heel galant en behulpzaam. Voor je het weet, verklappen jullie zo, zonder ook maar iets te zeggen, dat er een kleine op komst is. Erover nadenken hoe het grote nieuws te brengen hoeft niet alleen maar ‘leuk’ te zijn, maar kan ook heel gevoelig liggen. Als je al eens een kindje hebt verloren, wil je misschien extra lang wachten met vertellen, of misschien juist niet. Dus: wanneer vertel je het eigenlijk, dat je zwanger bent? En hoe?

Alles over: de groei en ontwikkeling van de baby

Hoe groot is mijn baby in week 14? In welke maand zijn z’n longen volgroeid? Wanneer gaat hij boertjes laten? En wat gebeurt er eigenlijk met mijn eigen lijf? Lees en leer alles over de groei en ontwikkeling van je ongeboren baby en de veranderingen aan je eigen lichaam in de groeikalender.

Bronnen:De verloskundige (KNOV), Voedingscentrum 

Alles over: zwangerschapsyoga en mindful zwanger zijn

‘Vroeger’ ging elke zwangere op pufcursus, maar tegenwoordig is het aanbod aan voorbereidende cursussen op de bevalling wat uitgebreider. Zwangerschapsyoga bijvoorbeeld. Hoe helpt het? Wanneer kun je daarmee beginnen? Wat is het verschil met gewone yoga? Kan je partner ook meedoen?

Een andere manier om je voor te bereiden op de bevalling en het moederschap is een cursus: mindful zwanger en bevallen. Het helpt je ontspannen zwanger te zijn, je zwangerschap intenser en bewuster te beleven, je leert er puffen en je krijgt allerlei andere tips hoe je je weeën kunt opvangen.

Alles over: sporten tijdens je zwangerschap

Hoe zit het eigenlijk met sporten als je in verwachting bent? Is het wel goed voor de baby als je over de weg hardloopt? En tijdens een spinningles gaat je hartslag enorm omhoog: kan dat geen kwaad? Ademhaling, bloeddruk, hartslag: het zijn maar een paar van de beschreven aandachtspunten bij het sporten. En Esther van Diepen vertelt onder andere welke buikspieren je wel en niet mag trainen en hoe het precies zit met je hartslag tijdens het sporten als je zwanger bent.

Ben je liever lui dan moe? Beweging is sowieso goed voor je, dat wist je natuurlijk al, maar tijdens je zwangerschap is beweging écht aan te raden, voor jullie beider gezondheid. Wij geven tips, speciaal voor zwangere beginners.

Alles over: seks tijdens je zwangerschap

Of je kunt vrijen als je zwanger bent? Natuurlijk! Hoewel de sekszin en -frequentie in het eerste trimester om verschillende redenen soms wat afneemt, willen de meeste vrouwen na het eerste trimester niets liever dan van bil gaan. Hoe komt dat dan? Maar ja, na nog een paar maanden word je steeds dikker en de seks wordt onhandiger. Welke standjes zijn te doen, hoe zit het met bloedverlies en wat gebeurt er met je baarmoeder tijdens een orgasme?

Alles over: kraamzorg regelen

Kraamzorg is natuurlijk iets wat pas na de bevalling op je pad komt, maar wat je wél zo snel mogelijk moet regelen. Hoe meld je je aan en hoeveel kost het?

Alles over: je zorgverzekering regelen

En als je dan toch aan het regelen bent: het kan nooit kwaad om de voorwaarden van je zorgverzekering er eens bij te pakken. Misschien wil je je wel extra laten verzekeren – en soms kan dat met terugwerkende kracht. Als je bijvoorbeeld last hebt van bekkeninstabiliteit en daarvoor behandeld moet worden, kan dit een goed idee zijn. Ook kun je denken aan de vergoeding van een zwangerschapscursus of een extra prenatale screening.

Welke zorgverzekering het beste voor jou is, hangt af van je zorgbehoefte. Die is voor iedereen anders. Het is dan ook verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kun je onder andere doen door zorgverzekeringen te vergelijken bij Independer.


Bron: Independer

Alles over: zwangerschapsverlof regelen

Als je werkt, lijkt het nog ver weg, je zwangerschapsverlof, maar je werkgever moet daar wel rekening mee houden en vervanging regelen. Dus, zakelijk: wanneer vertel je het je werkgever? Wanneer vraag je verlof aan? Wat voor rechten en plichten heb je? En persoonlijk, veel leuker: wat ga je allemaal doen tijdens je zwangerschapsverlof?