Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
meest-gestelde-vragen-baby
door

De 50 meest gestelde vragen over de eerste 3 maanden met je baby

De eerste 90 dagen als ouder zijn overweldigend. Vermoeidheid, verliefdheid en onzekerheid: alles komt in overtreffende trap. Geen wonder dat Google die eerste weken je beste vriend is. Om het je makkelijker te maken, beantwoorden wij alvast de 50 meest gestelde vragen.

Advertentie
  1. Wat trek je je baby aan onderweg van het ziekenhuis naar huis?

    Baby’s kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet goed regelen, dus pak je baby bij koud weer goed in. Een muts is een must: via het hoofd verliezen baby’s de meeste warmte. Leg je baby in de Maxi-Cosi onder een dekentje of wikkeldoek en doe deze in de verwarmde auto eventueel af. Is het buiten tropisch warm? Kleed je baby dan vooral niet té warm aan. Te warm is gevaarlijker voor een baby dan te koud: blauwe lippen zie je, een versufte baby lijkt op een slapende baby. Aan het voorhoofd of in het nekje kun je voelen of hij het te warm of koud heeft. Schrik niet van koude handjes, dat is heel normaal.

    Tip: zo voorkom je oververhitting en onderkoeling.

  2. Een speen: ja of nee?

    Baby’s hebben een sterke zuigbehoefte, dus grote kans dat je baby verlangt naar zijn duim of een speen. Vooral bij vermoeidheid of het slapengaan. Het zuigen geeft een gevoel van rust en veiligheid. Bij borstvoeding krijg je meestal het advies om de eerste maand geen speen te geven, omdat een baby dan nog moet leren op de juiste manier aan de tepel te zuigen. Maar volgens onderzoekers van de Universiteit van Chicago is dit niet waar. Uit ander onderzoek blijkt dat een speen de kans op wiegendood verkleint.

Tip: Hier vind je de fijnste fopspenen

Advertentie
  1. Hoe maak ik een fopspeen schoon?

    Leg een nieuwe speen voor gebruik vijf minuten in kokend water. Daarna kun je hem af en toe gewoon in de vaatwasser gooien. Eerst even zelf de speen in je mond stoppen, schijnt ook gezond te zijn. Onderzoekers ontdekten dat je hiermee onschuldige bacteriën overdraagt op je baby, die helpen zijn afweersysteem goed af te stellen.

    Lees ook: Aflikken speentje beschermt mogelijk tegen allergieën bij baby’s

  2. Mijn baby zwaait soms hysterisch met z’n armen en benen: is dat normaal?

    Ja, dat is zelfs een goed teken. Als een baby schrikt van een geluid of onverwachte beweging, wordt als het goed is de reflex van Moro (schrikreflex) opgewekt. Hij spreidt zijn armen en benen wijd uit, zwaait ze naar voren, opent zijn handen, spreidt zijn vingers en opent en sluit zijn mond. Als deze schrikreflex niet kan worden opgewekt tijdens het eerste onderzoek van je baby, kan dat duiden op een hersenafwijking.

  3. Mijn baby wurmt zich steeds uit zijn inbakerdoek: wat te doen?

    Oké, je hebt een Houdini-baby gebaard. Geen probleem. Gebruik in plaats van een inbakerdoek een inbakerslaapzak. Hier kan hij zich onmogelijk uitwurmen en het biedt ook het veilige, geborgen gevoel uit de baarmoeder.

    Advertentie

    Lees hier hoe je het beste kunt inbakeren.

  4. Is dat überhaupt eigenlijk nodig: inbakeren?

    Nee hoor, maar als je baby slecht slaapt of veel huilt kan inbakeren helpen. Vooral pasgeboren baby’s die prikkelbaar zijn, zoals huilbaby’s of baby’s die alleen hazenslaapjes doen, hebben er baat bij. Door van schouders tot tenen in een doek gewikkeld te zitten, worden de bewegingen van je baby beperkt en valt hij makkelijker in slaap. Ook schrikt hij minder snel wakker door zijn eigen bewegingen en slaapt je baby dieper omdat hij zich geborgen voelt.

  5. Hoe lang mag je een baby inbakeren?

    Wanneer je baby leert omdraaien of begint te rollen in de box of op een speelkleed, moet je het inbakeren afbouwen. Meestal is dat als hij zo’n vier á vijf maanden oud is. Is je baby ingebakerd en doet hij een poging om naar zijn buik te draaien, stop dan direct met inbakeren.

  6. Hoe vaak hoort een baby in de eerste week te poepen en plassen?

    De vuistregel is: één natte luier per dag oud. Dus één natte luier op dag één en twee natte luiers op dag twee. Aan het eind van de eerste week heeft je baby als het goed is zo’n vier tot zes volle natte luiers per dag. Is het drinken eenmaal goed op gang? Dan krijg je heel wat vieze poepluiers te verstouwen. Bij borstvoeding is het vaak na elke voeding raak. Baby’s die kunstvoeding krijgen, poepen één tot drie keer per dag. Soms zit er zelfs een week tussen twee poepluiers. Heel normaal en niets om je zorgen over te maken. Lees hier meer over babypoep en wat normaal is.

    Tip: zoveel moet een baby per dag drinken

  7. Over poep gesproken: welke kleur is normaal?

    Vlak na de geboorte poept je baby meconium, een groenzwart, kleverig goedje dat hij in zijn darmen heeft verzameld door vruchtwater te drinken. Na een dag of twee wordt de ontlasting zachter en geel (bij borstvoeding) of bruingeel (bij kunstvoeding). De kleur van normale, gezonde poep varieert van geel en groenig tot bruin. De ontlasting van baby’s die kunstvoeding krijgen, is vaak steviger dan borstvoedingspoep.

  8. Moet ik echt iedere poep en plas noteren?

    Ja, maar alleen de eerste week. Zo kunnen jij en de kraamverzorgster in de gaten houden of alles goed gaat met je baby. Krijgt je baby voldoende vocht binnen of heeft hij last van obstipatie? Merk je dat je baby niet poept of al 24 uur een droge luier heeft, neem dan contact op met de verloskundige.

    Lees hier meer over wat je in de kraamweek allemaal kan verwachten.

  9. Hoeveel gewicht verliest een baby in de eerste week?

    Schrik niet: in de eerste week vallen de meeste baby’s af. Dat is heel normaal, zolang het maar niet meer is dan tien procent van zijn geboortegewicht. De reden van dit gewichtsverlies? Je produceert mogelijk nog niet genoeg borstvoeding, je baby weet nog niet hoe hij moet drinken of heeft er de kracht nog niet voor. Binnen twee tot vier weken zit hij vaak weer op zijn geboortegewicht.

    Lees meer over de kraamweek.

  10. Wat kan ik verwachten van het eerste bezoek aan het consultatiebureau?

    Na de geboorte komt er eerst iemand van het consultatiebureau bij jou thuis om kennis te maken. Als je baby zo’n vier weken oud is, staat jullie eerste afspraak op het consultatiebureau gepland. Een arts doet een algemene gezondheidscheck en kijkt naar de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je baby. Ook is er tijd om vragen te stellen over je baby of het ouderschap. Heb je eerder advies nodig of wil je je baby wegen? Dan kun je altijd tijdens het inloopspreekuur terecht.

    Lees hier wat qua gewicht en lengte normaal is voor een baby.

  11. Moet ik me voorbereiden op dit eerste bezoek?

    Ja, dat is wel slim. Zet de vragen die je hebt op papier (anders vergeet je ze zeker) en stop het volgende in je tas:
    – De Groeigids die je hebt gekregen bij het huisbezoek
    – De vaccinatiekaarten
    – Een schone luier en billendoekjes
    – Een omslagdoek voor als je na het wegen en meten met een blote baby op je beurt moet wachten.

    Lees ook: Dit kun je verwachten van je eerste bezoek aan het consultatiebureau

  12. Waarom is mijn kind ’s nachts klaarwakker?

    Baby’s zijn nachtbrakers en dat is heel verklaarbaar. Je baby heeft negen maanden in een donkere baarmoeder gezeten. Bovendien heeft hij om de paar uur behoefte aan voeding. Het 24-uursritme moet hij langzaamaan leren. Je kunt je baby helpen een dag-en-nachtritme te ontwikkelen door het verschil tussen dag en nacht duidelijk te maken: laat overdag de gordijnen in de slaapkamer open en maak het ’s nachts echt donker. Ook tijdens het voeden.

    Meer lezen: Dit is het moment dat baby’s vaak gaan doorslapen

  13. Hoeveel uur moet een baby eigenlijk slapen per dag?

    Pasgeboren baby’s slapen het grootste gedeelte van de dag: gemiddeld zo’n 16 tot 20 uur (huilbaby’s buiten beschouwing gelaten). Ze slapen af en aan en zijn steeds maximaal 45 tot 60 minuten wakker. Veel slapen is belangrijk voor de ontwikkeling en groei.

    Check dit handige baby-slaapschema per maand.

  14. Wat is een goede bedtijd voor je baby?

    De eerste maanden is er eigenlijk geen bedtijd, want een baby slaapt meer dan de helft van de dag met korte onderbrekingen. Je kunt wel een schema aan proberen te houden met vaste slaapjes tussen 18.00 uur en 08.00 uur. Maar let vooral op tekenen van vermoeidheid bij je baby, zoals: staren (glazige blik), grimas op gezicht, geluidjes maken als een krakende deur, gezicht in je borst begraven, overstrekken, wrijven in ogen, aan oortjes zitten en gebalde vuistjes.

    Lees hier alles over het slaapritme van je baby het eerste jaar.

  15. Stel ik houd mijn baby langer wakker, slaapt hij dan ook langer door?

    Helaas, zo werkt het niet. Je loopt zo eerder kans op een overprikkelde huilerige baby die niet meer in slaap kan vallen. Slapen doet slapen namelijk. Blijf je je baby stimuleren, dan raakt hij over zijn slaap heen en wordt hij oververmoeid. Die oververmoeidheid uit zich – in tegenstelling van wat je misschien zou verwachten – in overactiviteit. Dus als hij heel actief en wakker lijkt, is hij eigenlijk erg moe.

    Lees ook: Doorslapen in het eerste jaar niet zo gebruikelijk als vaak gedacht

  16. Hoe snel is te snel als het gaat om een slaaproutine aanleren?

    Het kan jou waarschijnlijk niet snel genoeg zijn, maar heb geduld. De eerste vijf maanden ontwikkelt je baby zijn eigen slaapritme (bioritme). Baby’s hebben korte slaapcycli van ongeveer 50 tot 70 minuten. Eerst is hun slaap onrustig, daarna ontspannen ze zich. Ze kunnen nog geen verschil maken tussen dag en nacht, dat ritme krijgen ze pas vanaf zes maanden. Vanaf dat moment slaapt een baby ’s avonds en ’s nachts zo’n twaalf uur aan één stuk en overdag nog een (paar) uur.

    Tips: wat als je baby niet slapen wil

  17. Wat is de beste temperatuur voor de babykamer?

    Tussen de 16 en 20 graden Celsius, zo blijkt uit onderzoek. Dat is over het algemeen een stuk koeler dan de temperatuur die veel ouders normaal vinden. Ook belangrijk: houd de temperatuur in de slaapkamer zo constant mogelijk.

    Bekijk hier waar je nog meer aan moet denken als het gaat om veilig slapen.

  18. Is co-sleeping met je baby veilig?

    Tja, daarover zijn de meningen nogal verdeeld. Een kwestie van je gezonde verstand gebruiken dus. Onderzoeker Nils Bergman meent dat een pasgeboren baby (mits gezond) de eerste weken zoveel mogelijk op de borst van zijn moeder zou moeten slapen. Baby’s die apart slapen ervaren volgens hem drie keer zoveel stress. Andere onderzoeken koppelen co-sleeping aan het risico op wiegendood door bijvoorbeeld warmtestuwing en gevaar voor verstikking. Een Britse organisatie die kindersterfte bestudeert raadt samen slapen met je kind daarom af.

    7 voorzorgsmaatregelen die het risico op wiegendood verkleinen

  19. En hoe zit dat met slapen in een wipstoel of box?

    Een dutje in de wipstoel of box kan overdag geen kwaad als je in de buurt bent, maar ’s nachts slaapt je baby het veiligst in zijn eigen wieg of bedje. Hier is de kans op wiegendood, het kleinst.

    Lees hier alles over hoe je je baby veilig kan laten slapen.

  20. Hoe weet ik of mijn kind voldoende borstvoeding binnenkrijgt?

    Door te letten op verschillende signalen. Je baby sabbelt niet alleen aan je borst, maar zuigt ook echt. Verder is een normale hoeveelheid plasluiers het duidelijkste ‘bewijs’ dat je baby goed drinkt. Nog een tip: als je kind ongeveer om de tweeënhalf uur drinkt, weet je dat het goed zit. Ook handig als ondersteuning: check dit voedingsschema borstvoeding.

  21. Volgens mij maak ik veel te weinig borstvoeding aan. Kan dat?

    Geen paniek. Negen van de tien keer ligt de oorzaak van te weinig melk in de opstartfase. Als je in het begin vaak genoeg aanlegt en erop let dat je baby effectief drinkt, komt het met de melkproductie meestal wel goed. Maak je je zorgen? Schakel dan een lactatiedeskundige in. Er zijn wel vrouwen die van nature te weinig melk hebben doordat ze te weinig klierweefsel hebben, maar dat is slechts een heel kleine groep. Dit kun je doen als je denkt dat je te weinig melkproductie hebt.

  22. Help! Ik produceer veel te veel melk

    Je hoort het wat minder vaak dan te weinig melk, maar soms heeft een vrouw overproductie (let op: in het begin maken vrijwel alle moeders meer melk aan, dan hun baby nodig heeft). Hier kunnen zowel jij als je baby flink last van hebben. Overproductie is moeilijk op te lossen, dus vraag altijd hulp aan een lactatiekundige.

  23.  Borstvoeding geven lukt niet. Ben ik nu een slechte moeder?

    No way! Het is één van de grootste misverstanden dat iedere vrouw borstvoeding kan geven. Soms komt het gewoon moeizaam op gang of hapt je baby slecht. Om je gerust te stellen: lees dit onderzoek van de universiteit van Harvard eens waaruit blijkt dat kunstvoeding ook hartstikke prima is voor je baby.

  24. Ik heb een wijntje gedronken: mag ik nog borstvoeding geven?

    Alcohol, nicotine en medicijnen: via moedermelk komt het allemaal bij je baby terecht. Wil je een wijntje drinken? Doe het dan net ná een voeding zodat de schadelijke stoffen tijd hebben om afgebroken te worden. Het kost je lever ongeveer een 1 tot 1,5 uur per glas wijn om de alcohol af te breken. Ofwel: wacht minimaal 1,5 uur met het geven van de eerstvolgende voeding.

    Kun je alles eten als je borstvoeding geeft? Onze voedingsdeskundige geeft tips.

  25. En wat als het 3 glazen wijn zijn?

    Reken zelf maar uit: 3 keer 1,5 uur is ruim 4,5 uur. Dat red je dus vaak niet tot de volgende voeding.

  26. Werkt kolven en weggooien als je gedronken hebt?

    Pump & dump is een borstvoedingsmythe. De alcohol blijft namelijk niet in je borsten ‘hangen’. Zolang het in je bloedbaan zit, zit er ook alcohol in de moedermelk. Wacht daarom altijd tot de alcohol helemaal uit je lichaam is (zo’n 1,5 uur per glas). Daarna kun je nuchter en veilig voeden.

  27. Wanneer kun je flesvoeding introduceren?

    Als je geen borstvoeding geeft vanaf dag één. Anders raden lactatiedeskundigen aan om zeker drie weken te wachten, omdat je baby tijd nodig heeft om aan de borst te wennen. Wil of moet je stoppen met borstvoeding, dan is het belangrijk dat je het goed afbouwt. Dit duurt zo’n twee tot vier weken. Ook heeft je baby tijd nodig om aan flesvoeding te wennen.

    Handig voedingsschema: dit heeft je baby het eerste jaar nodig.

  28. Welke fles in het beste?

    Er is niet één goed antwoord en het aanbod is groot. De flessen met een wijde hals zijn het makkelijkst schoon te maken. Er zijn ook flessen met een afschroefbare bodem waarin een luchtventiel is verwerkt, zodat de speen nooit helemaal vacuüm kan worden gezogen. De knik in de ‘buik’ van de fles zorgt ervoor dat de speen altijd vol is en je kind zich niet zo makkelijk verslikt. Kortom, kwestie van uitproberen wat het beste werkt voor jou en je baby.

  29. Moet ik de fles na iedere voeding steriliseren?

    Niet na iedere voeding, wel iedere dag. Flessen dagelijks vijf tot tien minuten uitkoken in een pannetje water voorkomt dat je baby ziek wordt van bacteriegroei. Na zes maanden kun je de flessen gewoon afwassen of in de vaatwasser stoppen. Eén keer per week steriliseren is dan voldoende.

    Stappenplan: zo maak je een flesje goed schoon.

  30. Mijn baby krijgt kunstvoeding: maakt het uit welke?

    Er zijn verschillende soorten zuigelingenvoeding in poedervorm. Meestal gebaseerd op koemelk en nauwkeurig afgestemd op de spijsvertering van je baby. In het begin wordt de standaardvoeding geadviseerd, deze lijkt het meest op moedermelk. Maar er bestaat ook hypoallergene voeding of kunstvoeding op basis van geitenmelk of soja. Reageert je baby niet goed op een bepaald soort voeding? Overleg dan met je huisarts of consultatiebureau wat het beste is.

    Lees hier meer over voedselallergieën en je ze herkent.

  31. Mijn baby heeft een koemelkallergie: wat nu?

    Dit is de meest voorkomende allergie bij baby’s. Geef je borstvoeding? Let er dan op dat je zelf koemelk vermijdt. Het beste alternatief voor gewone kunstvoeding bij bewezen koemelkallergie is hypoallergene kunstvoeding. Zowel sojaproducten, geitenmelk of schapenmelk worden door het Voedingscentrum in de eerste zes maanden afgeraden als vervangende voeding.

  32. Hoe vaak moet ik mijn baby borstvoeding geven?

    Jonge baby’s drinken gemiddeld acht tot tien keer per dag, zo om de twee á drie uur. Let vooral op typische hongersignalen bij je baby, zoals: druk bewegen, op handen zuigen, tong uitsteken, smakgeluiden maken en zoekgedrag. Ook handig als ondersteuning: check dit voedingsschema borstvoeding.

  33. En hoe vaak als ik mijn baby kunstvoeding geef?

    Na de eerste paar dagen, is om de drie á vier uur een fles voldoende. Dat zijn dus minder voedingen dan bij borstvoeding. Bij borstvoeding drinken baby’s vaker, maar steeds kleine beetjes. De hongersignalen zijn hetzelfde. Hoeveel kunstvoeding je kind dagelijks nodig heeft, is afhankelijk van zijn gewicht. Over het algemeen geldt: 150 ml per kilo lichaamsgewicht per 24 uur.

  34. Ik geef borstvoeding. Wanneer start ik met kolven?

    Wanneer jij er klaar voor bent. Veel moeders beginnen rond de drie weken met kolven om een voorraad melk aan te leggen en de melkproductie te verhogen. Experts raden wel aan om te wachten met het geven van de fles tot je baby gewend is aan drinken uit de borst.

    Kolven op het werk: dit zijn je rechten.

  35. Hoe voorkom ik een borstontsteking als ik borstvoeding geef?

    Laat je baby zo lang mogelijk doordrinken en leg hem steeds aan beide borsten aan. Voed regelmatig en neem af en toe een andere houding aan, zodat alle melkkanaaltjes goed geleegd worden. Een borstontsteking kan ook ontstaan als je te snel afbouwt. Pas verder op dat je borsten niet worden afgekneld door bijvoorbeeld een te strakke bh of doordat je je borsten indrukt om de neus van je baby vrij te houden. Tip: controleer je borsten dagelijks op harde plekken.

    Dit zijn de meest voorkomende borstvoedingskwaaltjes.

  36. Oh nee, volgens mij heb ik een borstontsteking! Wat nu?

    Grijp meteen in zodra je een harde plek in een borst voelt (verstopt melkkanaaltje). Leg je baby vaker aan en zorg dat de melk goed blijft stromen. Leg een warm washandje op je borst tijdens het voeden of neem van tevoren een warme douche: zo gaan de melkkanaaltjes beter openstaan. Probeer tijdens het voeden je borst te masseren door van de harde plek richting je tepel te strijken. Is je borst al flink ontstoken? Neem rust, maar ga wel door met voeden. Ook al heb je geen zin. Is de borstontsteking na 24 uur niet minder geworden? Bel dan de huisarts voor een antibioticum.

  37. Ik geef borstvoeding. Kan mijn partner de baby ‘s nachts de fles geven?

    Ja, zodra je gestart bent met kolven kan je partner ‘s nachts natuurlijk de fles geven. Voor hem ook fijn, zo’n één-op-één moment met zijn baby. Houd er wel rekening mee dat je tussendoor waarschijnlijk zelf moet kolven om je melkproductie op gang te houden.

  38. Mijn baby stopt maar niet met huilen: heb ik nu een huilbaby?

    Waarschijnlijk niet. De officiële definitie van een huilbaby is wanneer een baby minimaal drie weken, drie dagen per week, drie uur per dag doordringend jengelt of ontroostbaar huilt. In Nederland voldoet twee tot tweeënhalf procent van de baby’s hieraan. Ter vergelijking: uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde baby vanaf de geboorte steeds meer gaat huilen, met een piek rond de leeftijd van zes tot acht weken. Gemiddeld huilt hij dan twee tot tweeënhalf uur per dag. Na deze piek neemt de duur van het huilen af.

    Tip: zo troost je een huilbaby met de Harvey Karp-methode.

  39. Mijn baby spuugt veel. Moet ik me zorgen maken?

    Nope! Veel baby’s geven wel eens een beetje melk terug. De sluitspier tussen de maag en slokdarm is vaak nog niet sterk genoeg om de maag helemaal af te sluiten na het drinken. Spuugt je baby wel heel erg veel en is hij onrustig, bespreek dit dan op het consultatiebureau of met de huisarts. Het kan dan namelijk zijn dat hij last heeft van reflux.

  40. Wat is het verschil tussen spugen en braken?

    Als de melk makkelijk uit zijn mond stroomt, vaak in combinatie met een boer, is er niets aan de hand. Als je baby de voeding met kracht uitbraakt, is de oorzaak mogelijk minder onschuldig. Dit heet projectielbraken en hiervoor moet je de huisarts bellen.

  41. Vanaf wanneer mag een baby water drinken?

    De eerste zes maanden niet. Alles wat je baby nodig heeft haalt hij uit borst- of flesvoeding. De maag van een baby is erg klein. Geef je hem water, dan zit zijn maag al deels vol en drinkt hij minder melk waarvan hij moet groeien. Onderzoekers van het Amerikaanse Johns Hopkins Children’s Center in Baltimore noemen water drinken onder zes maanden zelfs gevaarlijk omdat de nieren nog niet helemaal ontwikkeld zijn.

  42. Wanneer valt de navelstreng eraf?

    Na het doorknippen van de navelstreng, blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en veertien dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel.

    Zo verzorg je de navel van een pasgeboren baby.

  43. Hoe verzorg ik het navelstompje?

    Houd hem goed schoon en droog. Het stompje droogt het snelst als er lucht bij kan komen. Je kunt het stompje gewoon wassen met water en eventueel met zeep. Droog het stompje daarna voorzichtig en zorg ervoor dat de luier de navel niet bedekt. Mocht het stompje zo goed als loszitten, dan kun je het met een pleister vastplakken op de buik. Trek het stompje er niet zelf af, maar wacht tot loslaat.

  44. Wanneer mag je met een baby onder de douche?

    Al vanaf de kraamweek. Het is zelfs fijn om te oefenen als de kraamverzorgster er nog is. Zij kan je tips geven hoe je je baby het beste vasthoudt. Met z’n tweeën douchen is nog makkelijker: één gaat onder douche staan, terwijl de ander de baby aangeeft en weer overpakt om af te drogen.

    Tips: veilig douchen met je baby

  45. Veeg je van voor naar achteren óf van achteren naar voren?

    Je veegt bij het verschonen altijd (!) van voor naar achteren. Bij meisjes moet je ook goed tussen de schaamlippen schoonmaken en bij jongens ook de piemel en onder de balzak. Niet vergeten: in de liezen wil ook nog wel eens wat viezigheid achterblijven.

    Zo verschoon je een luier op de juiste manier.

  46. Een poepende baby tijdens het verschonen: kun je dat voorkomen?

    Nee. Het enige wat je kunt doen is altijd genoeg billendoekjes binnen handbereik hebben. En laat de vieze luier zo lang mogelijk opgevouwen onder de billen van je baby liggen tot je hem helemaal hebt schoongemaakt.

  47. En een ‘plasfontein’ tijdens het verschonen?

    Weer zijn billendoekjes je beste vriend. Zodra je de luier van je zoontje openmaakt, leg je een doekje over zijn piemel in de hoop dat dit de meeste plas tegenhoudt.

    Lees ook: Piemelles voor moeders, dit moet je weten

  48. Mijn baby heeft allemaal korstjes en schilfers op zijn hoofd: is dat erg?

    Dit is hoogstwaarschijnlijk berg, een veelvoorkomende huidaandoening bij baby’s. Bij sommige baby’s zie je dit alleen de eerste paar weken, bij andere baby’s is het hardnekkiger en is het na maanden nog niet weg. Hoewel het geen mooi gezicht is en aardig kan stinken, heeft je baby er geen last van. Behandeling is dan ook niet nodig.

    De babyhuid verzorgen: do’s en dont’s.

    Bron: Purewow.

Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier