zwanger worden

Wat moet je doen als je zwanger wilt worden?

Wil je zwanger worden? Zorg dan dat je gezond leeft. Houd rekening met je eet- en drinkgedrag. Ook voldoende bewegen en het slikken van foliumzuur zijn belangrijk. Wat moet je wel en niet doen als je zwanger wilt worden?

Ik wil zwanger worden

Je bent eruit: je wilt graag zwanger worden. Misschien ben je al gestopt met anticonceptie, maar er zijn meer dingen die je kunt doen. Als je zwanger wil worden is het verstandig om gezonder te gaan leven. Ook kun je nu beginnen met foliumzuur slikken. Ook zijn er dingen die je beslist niet moet doen als je zwanger wilt worden: zoals roken, drinken en drugs gebruiken.

Advertentie

Wat moet je WEL doen als je zwanger wil worden?

Gezond & gevarieerd eten

Nodig voor een gezonde en gevarieerde voeding:

 • 3 hoofdmaaltijden per dag
 • wissel af met vis, vlees en vleesvervangers
 • eet 2 keer per week vis (als je geen vis lust; neem dan visoliecapsules (Omega 3))
 • eet 2 stuks fruit per dag
 • eet 2 ons groente per dag

Basisvoeding (gemiddeld per dag) tijdens de zwangerschap*

 • brood: 6 sneetjes (205 gram)
 • aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten: 4 stuks of 4 opscheplepels (200 gram)
 • groente: 4 opscheplepels (200 gram)
 • fruit: 2 stuks (200 gram)
 • zuivel: 400 ml melkproducten en 20 gram (1 plak) kaas
 • vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: 100-120 gram (gaar gewicht)
 • halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 40 gram
 • dranken: 1,5 liter

Foliumzuur slikken

Wil jij zwanger worden? Slik foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Extra foliumzuur verkleint de kans op een aantal ernstige aandoeningen bij de baby, zoals neurale buisdefecten (zoals een open ruggetje), aangeboren hartafwijkingen en een hazenlip.

Het duurt vier weken voordat je lichaam voldoende extra foliumzuur heeft opgenomen. Na tien weken zwangerschap is het slikken van extra foliumzuur niet meer nodig.

Wat moet je NIET doen als je zwanger wil worden?

Nog voordat je zwanger bent, is het verstandig om je leefstijl onder de loep te nemen. Waarschijnlijk weet je zelf al wat slecht voor je lichaam is. Maar als je zwanger wilt worden, is het extra belangrijk dat je je lichaam goed voorbereidt op een zwangerschap. Wat moet je niet doen als je zwanger wil worden?

 • Roken
 • Alcohol gebruiken
 • Te veel koffie drinken
 • Drugs gebruiken
 • Medicijnen gebruiken (alleen voorgeschreven door je arts)
 • Overmatig sporten
 • Stress hebben

Rook niet als je zwanger wil worden

Ook meeroken kan schadelijk zijn. Door het roken heb je meer kans op:

 • verminderde vruchtbaarheid
  Rokende vrouwen zijn minder vruchtbaar dan niet-rokende vrouwen. Rokende vrouwen hebben ook minder kans om zwanger te raken bij ziekenhuisbehandelingen (zoals in-vitrofertilisatie; IVF). Let op: ook rokende mannen zijn minder vruchtbaar.

Geen alcohol als je zwanger wil worden

Wil jij zwanger worden, drink dan liever helemaal geen alcohol. De laatste jaren krijgen deskundigen steeds meer inzicht in de risico’s van het drinken van alcohol. Daarom wordt het gebruik van alcohol vanaf het moment dat je zwanger wilt worden en tijdens de zwangerschap afgeraden. Lees hieronder twee redenen waarom het beter is om niet te drinken als je zwanger wilt worden:

 • Verminderde vruchtbaarheid
  Alcoholconsumptie kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid. Ook lijkt de kans op een miskraam groter als de vrouw voor de bevruchting regelmatig alcohol drinkt.
Let op:

ook drinkende mannen zijn minder vruchtbaar. Door alcoholgebruik neemt het aantal zaadcellen af en stijgt het aantal afwijkende zaadcellen. Ook de kans op een miskraam is groter als de man vóór de bevruchting regelmatig drinkt. (bron Gezondheidsraad 2005, Freya januari 2008).

 • Misschien ben je al zwanger
  In de eerste periode van de zwangerschap vindt de aanleg van de belangrijkste organen plaats. Beïnvloed deze belangrijke periode niet negatief door het drinken van alcohol. Vaak weten vrouwen in het begin van de zwangerschap niet dat zij zwanger zijn. Drink daarom geen alcohol als je weet dat je zwanger kunt worden.

Koffie heeft invloed op je vruchtbaarheid

Een kopje koffie is voor veel mensen een vast ochtend-, middag- of avondritueel. Toch heeft koffie invloed op de vruchtbaarheid van de vrouw. Bij meer dan vier kopjes koffie per dag, doe je er al langer over om zwanger te worden. Daarbij verhoogt koffie de kans op een miskraam.

Thee en cola bevatten de helft minder cafeïne en zijn dus minder schadelijk dan koffie. Dat betekent niet dat je onbeperkt cafeïnevrije koffie kunt drinken, dit is namelijk ook schadelijk.

Drugsgebruik en zwanger worden

Gebruik geen drugs als je zwanger wilt worden. Drugsgebruik kan directe invloed hebben op de eicellen en de bevruchte eicellen. Dit kan leiden tot een miskraam, maar ook tot afwijkingen bij het kind.

Let op: drugsgebruik kan ook direct invloed hebben op de spermacellen.

Gebruik van medicijnen

Medicijnen hebben bijwerkingen. Veel medicijnen zijn zonder recept te koop, zoals neussprays, keelpastilles en pijnstillers. Lees altijd eerst de bijsluiter en raadpleeg altijd eerst je arts of verloskundige voordat je een medicijn gebruikt.

Als je een ziekte hebt waarvoor je medicijnen moet gebruiken, overleg dan eerst met je behandelend arts. Zonder begeleiding stoppen is slecht voor je gezondheid. Alleen je arts kan bepalen of je andere medicijnen of een andere dosis moet nemen.

Ook weet een arts welke medicijnen de vruchtbaarheid verminderen of een verhoogde kans geven op een aangeboren afwijking.

Verminderde vruchtbaarheid door overmatig sporten

Overmatig sporten kan de vruchtbaarheid verminderen. Dit geldt vooral voor vrouwen die een wedstrijdsport beoefenen en hiervoor veel moeten trainen. Bij topsport kan het voorkomen dat je last krijgt van menstruatieproblemen. Er wordt dan te weinig oestrogeen en progesteron aangemaakt of de eisprong kan uitblijven.

Kans op een te lichte baby door stress

Alledaagse stress als boodschappen doen, het huishouden of andere zorgen kunnen in de eerste drie maanden van je zwangerschap invloed hebben op je baby. Stress verhoogt de kans op een te lichte baby.

Steun van je partner en je omgeving helpt tegen de stress of een depressief gevoel. Onverwachte en heftige gebeurtenissen verhogen de kans op complicaties tijdens de zwangerschap.

*Bron: Voedingscentrum