Bevallen met een vacuümpomp

Bevallen met een vacuümpomp

Als bij de bevalling tijdens het persen blijkt dat je baby niet op eigen kracht geboren kan worden, zal er soms een vacuümpomp aan te pas komen. Hoe gaat dit in z’n werk?

Bevallen met een vacuümpomp

Wanneer de weeën niet sterk genoeg zijn of als de conditie van je baby of de toestand van de moeder om een snelle bevalling vraagt, wordt een vacuümpomp gebruikt.

Bij een vacuümextractie wordt de zuignap van de vacuümpomp op het hoofdje van de baby geplaatst. Aan de zuignap zit een slang, die verbonden is met een pomp waarmee de lucht onder de nap wordt weggezogen. Dit duurt een paar minuten.

De gynaecoloog zal tijdens een perswee aan de zuignap trekken en zelf zul je nog steeds goed moeten meepersen. Het hangt af van de positie van het hoofdje van je baby of een gynaecoloog zal kiezen voor een vacuüm- of een tangverlossing. Het inbrengen van het kapje is pijnlijk. Je wordt meestal van tevoren plaatselijk verdoofd en soms ingeknipt.

Is een vacuümpomp gevaarlijk?

Ook al heeft het hoofdje na de bevalling een bult, een vacuümextractie is niet schadelijk voor de baby. Een bult trekt altijd binnen een paar dagen weg.