
Vrouwen gaven het afgelopen jaar vaker en langer borstvoeding - en dit is waarom
Heb jij in coronatijd een kind gekregen en borstvoeding gegeven? Grote kans dat de rust die de coronaperiode met zich meebracht, hier een positief effect op heeft gehad. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel vrouwen denken dat ze langer borstvoeding hebben gegeven door corona.
Van de vrouwen die de coronaperiode een kind kreeg, is 89 procent gestart met borstvoeden. Zo’n 14 procent van die vrouwen denkt dat ze door corona langer borstvoeding hebben gegeven. Het lijkt erop dat goede ondersteuning, meer rust en thuiswerken daarbij een rol speelden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Voedingscentrum onder 2073 moeders tussen 18 en 45 jaar. De uitkomsten sluiten goed aan bij het thema van Wereld Borstvoedingsweek dat deze week plaatsvindt: Borstvoeding: een gedeelde verantwoordelijkheid.
Lees ook: Alles over borstvoeding
Minder kolven, meer rust
‘Het lijkt erop dat er afgelopen jaar meer moeders borstvoeding gaven ten opzichte van voor de coronatijd’, stelt woordvoerder Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. De meeste moeders die in het onderzoek* zeggen borstvoeding belangrijk te vinden, geven daarvoor als reden dat het gezond is voor hun kind. Belangrijke redenen om langer borstvoeding te kunnen geven zijn: thuiswerken, minder verplichtingen of afspraken, meer ontspanning en rust ervaren en minder hoeven kolven.
Wat komt er allemaal op je af? Lees hier alles over borstvoeding in de eerste week
Hulp en steun = essentieel
De kraamverzorgende speelt een doorslaggevende rol bij het doorzetten van borstvoeding geven. Van de vrouwen die zijn gestart met borstvoeden, zegt 69 procent dat de kraamverzorgende hierbij heeft geholpen. Ook het meer thuis zijn van de partner had een positieve uitwerking op het (langer) borstvoeden: vrouwen ervaarden hulp en steun. Daarnaast bleek minder kraamvisite gunstig. Kortom, alles bij elkaar opgeteld blijkt dat het thema van de Wereld Borstvoedingsweek goed aansluit op de praktijk: borstvoeding is een gedeelde verantwoordelijkheid.
Het is goed om te beseffen welke factoren er doorslaggevend zijn om de borstvoeding te laten slagen. Rust en steun lijken dus essentiële factoren!
*Het onderzoek vond plaats in de periode van maart 2020 tot april 2021 onder de leden van WIJ Jonge Ouders, Ouders van Nu en een panel van onderzoeksbureau Flycatcher werd een vragenlijst ingevuld over borstvoeding en corona.
Lees ook: De 10 meest gehoorde misverstanden over borstvoeding
Beeld: Getty Images