Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Alle kinderziektes op een rij

Alle kinderziektes op een rij

Je moet er niet aan denken dat je baby van een paar maanden oud ziek wordt, al is het een onschuldige kinderziekte. Toch gebeurt het. Hoe herken je de symptomen en tegen welke kinderziektes wordt je baby ingeënt?

Dit zijn de kinderziektes die je baby kan krijgen: roodvonk, waterpokken, vijfde ziekte en zesde ziekte. Tegen bof, mazelen, rodehond, kinkhoest, difterie, polio, tetanus en ziektes veroorzaakt door de Hib-bacterie worden kinderen binnen het Rijksvaccinatieprogramma ingeënt. Daardoor komen deze ziektes (in Nederland) nauwelijks meer voor.

Advertentie

Alles over inenten

In Nederland kunnen alle kinderen gratis worden gevaccineerd. Daardoor zijn ze beschermd tegen een heleboel infectieziektes. Kinderen worden met het Rijksvaccinatieprogramma beschermd tegen baarmoederhalskanker, bof, difterie, hepatitis B, Hib-ziektes, kinkhoest, mazelen, meningokokken A, C, W en Y, pneumokokken, polio, rodehond en tetanus. Lees hier wanneer en tegen welke ziektes kinderen worden ingeënt.

Kinderziektes veroorzaakt door een virus

Een virusinfectie wordt veroorzaakt door, de naam zegt het al, een virus. Een virus is, anders dan een bacterie, geen organisme en heeft andere cellen nodig om te overleven. Het vermenigvuldigt zich in jouw lichaam en je kunt andere mensen besmetten. Meestal heeft je lichaam zelf voldoende weerstand om een virus onschadelijk te maken, maar dat is niet altijd het geval. En aangezien virusinfecties niet te behandelen zijn met bijvoorbeeld antibiotica, is de beste remedie dan ook om een virusinfectie te voorkomen. Dat kan door middel van inenting. Niet iedere virusinfectie vraagt om inenting, een verkoudheid kan ons lichaam bijvoorbeeld prima zelf aan.

Dit zijn kinderziektes veroorzaakt door een virus:

 • Waterpokken: heeft je kind waterpokken, dan krijgt hij jeukende vlekjes en blaasjes over zijn hele lijf. De waterpokken zijn erg besmettelijk. Als het heerst op het kinderdagverblijf van je kind, is de kans groot dat hij het ook krijgt.
 • Vijfde ziekte: de vijfde ziekte is onschuldig. De meeste kinderen worden er hooguit een beetje hangerig van.
 • Zesde ziekte: dit is de meestvoorkomende vlekjesziekte bij kinderen onder de twee jaar. Vooral in de winter en het voorjaar vinden veel besmettingen plaats.
 • Rodehond: voor kinderen is dit een onschuldige infectieziekte, maar voor zwangere vrouwen is rodehond gevaarlijk.
 • Bof: van bof kan je kind flink ziek worden. Typisch kenmerk van deze kinderziekte zijn de dikke ‘hamsterwangen’ die patiëntjes ervan krijgen.
 • Hand-, voet- en mondziekte: dit is een besmettelijke ziekte waar kinderen (en ook volwassenen!) veel last van kunnen hebben. Je kind krijgt er blaasjes van in zijn mond en op zijn handen en voeten.
 • Pseudokroep: een ontsteking aan de luchtwegen die voorkomt bij kinderen van één tot drie jaar, die samengaat met een luide blafhoest.
 • Rotavirus: vooral kinderen van zes maanden tot twee jaar oud hebben last van deze infectie. Het veroorzaakt een ontsteking van de maag en darmen. Je kind kan daardoor last hebben van koorts, misselijkheid, overgeven en/of diarree.
 • Mazelen: vroeger kreeg bijna ieder kind deze vlekjesziekte. Nu maakt het mazelenvaccin deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma, maar af en toe breekt er in Nederland nog een epidemie uit.
 • Polio: in eerste instantie lijkt polio op een griep, maar er is een risico op hersenvliesontsteking en verlamming. Daarom worden kinderen in Nederland ertegen ingeënt.
 • Hepatitis B: dit is een van de meestvoorkomende leverziektes. Alle pasgeboren baby’s worden tegen deze besmettelijke virusinfectie ingeënt, waardoor de ziekte hier relatief weinig voorkomt.
 • RS-virus: het RS-virus is een besmettelijk virus, dat lijkt op ‘gewone’ griep. Elk jaar worden er heel wat baby’s en kinderen mee besmet. Meestal gaat het vanzelf over, maar zeker voor baby’s kan het RS-virus erg gevaarlijk zijn.

Kinderziektes veroorzaakt door een bacterie

Bacteriën zijn organismen en kunnen ook zonder gastheer overleven. Ons lichaam zit vol met bacteriën, goede én slechte. Slechte bacteriën kunnen ontstekingen veroorzaken waardoor je ziek wordt. Deze kinderziektes worden veroorzaakt door een bacterie:

 • Roodvonk: roodvonk is een vlekjesziekte, maar anders dan bij waterpokken wordt roodvonk door een bacteriële infectie veroorzaakt. Vooral kleuters zijn vatbaar voor roodvonk.
 • Difterie: difterie is een ernstige en besmettelijke ziekte, maar komt amper meer voor omdat ertegen wordt gevaccineerd.
 • Hersenvliesontsteking: hersenvliesontsteking is een ernstige aandoening. De verschijnselen lijken in eerste instantie op die van een griepje.
 • Kinkhoest: ook tegen kinkhoest wordt ingeënt, maar niet voor alle varianten van de ziekte is een vaccin beschikbaar. Kinderen met kinkhoest hebben last van een nare hoest die weken kan aanhouden.
 • Krentenbaard: hoewel deze ontsteking van de huid onschuldig is, is het geen pretje en erg besmettelijk. Het veroorzaakt rode vlekken en bultjes in het gezicht.
 • Meningokokken A, C, W en Y: infectie met meningokokken kan op alle leeftijden voorkomen, maar extra vatbaar zijn kinderen tot 4 jaar en jonge mensen tussen de 14 en 25 jaar. Een meningokokken infectie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt. Zelfs bij een snelle en adequate behandeling kan de ziekte binnen 24 tot 48 uur fataal zijn.

Als het nodig is, kan de huisarts bij een bacteriële infectie antibiotica voorschrijven.

Overige aandoeningen

Naast bovengenoemde kinderziektes zijn er andere aandoeningen die bij kinderen veelvuldig voorkomen.

 • Koorts bij baby’s: de meeste kinderziektes gaan gepaard met koorts. Het is ongevaarlijk, maar je moet het wel in de gaten houden.
 • Koorts bij kinderen: kinderen tot vier jaar hebben relatief vaak en snel koorts. Dit kan geen kwaad, het is een normale reactie op een infectie.
 • Griep: ook griep wordt veroorzaakt door een virus. Je kind is verkouden, hangerig en heeft last van hoofdpijn, spierpijn en een zere keel.
 • Verkoudheid: een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus-/keelholte. Het wordt vaak verward met griep, maar ‘echte’ griep is toch echt iets anders.
 • Oorontsteking: heeft je kind last van zijn oren, dan kan het oorontsteking zijn. Het is een ontsteking van het middenoor waar je kind flink ziek van kan zijn.
 • Keelontsteking: keelpijn hoort meestal bij verkoudheid. Heeft je kind ook koorts en voelt hij zich beroerd, dan kan het een keelontsteking zijn. Dit gaat meestal vanzelf weer over.
 • Longontsteking: bij een longontsteking zit er een infectie in de longen. Als je denkt dat je baby een longontsteking heeft, moet je zo snel mogelijk de huisarts inschakelen.
 • Hooikoorts: moet jouw kind veel niezen in het voorjaar en in de zomer, dan heeft hij misschien last van hooikoorts. Dit is een allergische reactie die een ontsteking van de neus en ogen veroorzaakt.
 • Spruw: een infectie van het mondslijmvlies die wordt veroorzaakt door een gist (een soort schimmel). Het is een van de meestvoorkomende babykwaaltjes.
 • Eczeem: baby’s en kinderen kunnen op jonge leeftijd last krijgen van deze huidaandoening. Het zorgt voor een gevoelige en droge huid.
 • Diarree: een kind met diarree moet voldoende blijven drinken. Je baby heeft diarree als zijn ontlasting waterdun is en als hij vaker poept dan anders.

Heeft je kind last van keelpijn, oorpijn, hoofdpijn, buikpijn of een andere kwaal? Bekijk hier de top 6-kinderkwaaltjes. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts. Jij kent je kind het best en weet wanneer er meer aan de hand is.

Bronnen: Benuaptotheek, RIVM, CJG