Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wennen aan de drukte van een baby

De eerste weken met een baby zijn de heftigste. Je hebt geen routine, je bent moe, hebt net een bevalling achter de rug. En je bent de hele dag in de weer met luiers en voedingen. Maar wees gerust, ooit kom je in rustiger vaarwater.

Advertentie

Opschrijven en bijhouden

Je kind groeit als kool en eet elke dag wat meer. Hij poept en plast elke dag dus ook meer: 10 luiers op een dag verschonen is heel normaal. Omdat je baby nog zo kwetsbaar is, moet er elke dag even gekeken worden of hij genoeg plast en poept. Jullie moeten dat overdag en ’s nachts bijhouden.

Daarnaast wil de kraamverzorgende weten wat zijn eetritme is. Ook dat schrijf je op. Als je borstvoeding geeft, lijkt het ook nog eens alsof je de hele dag bezig bent met aanleggen en voeden. Wordt dat allemaal minder? Jazeker.

Het wordt rustiger

Troost je: na de eerste week is de grootste drukte voorbij. Je hoeft de luiers niet meer te bewaren voor de kraamverzorgster. Je baby wegen doet het consultatiebureau vanaf dat moment; die neemt de zorg over van de kraamverzorgende. In het begin ga je daar nog elke maand naartoe, maar de periodes tussen de bezoekjes aan het consultatiebureau worden steeds langer.

Alles wordt normaler naarmate de tijd verstrijkt. Het aantal voedingen neemt gaandeweg af. Je baby zal in de meeste gevallen ook sneller gaan drinken. Een uur aan de borst is na een paar weken meer uitzondering dan regel.

Advertentie

Je mag het best druk vinden

Voel je niet schuldig als je soms heimwee hebt naar het oude, ‘normale’ leven. De roze wolk bestaat, maar die kan ook bestaan naast het gevoel dat je het veel en heftig vindt. Het is logisch dat je moet wennen aan je nieuwe rol als ouder. En aan de dagelijkse verzorging van je kind.

Maak het jezelf makkelijk. Je kind hoeft echt niet elke dag in bad; wassen op de commode is ook prima. En praat over je gevoelens met anderen. Je zult zien dat elke ouder soms denkt: wat is dit heftig!

Video: Rachel vraagt door: 'Hoe heeft het gezinsleven je relatie veranderd?'
Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier