Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De 10 meest voorkomende kinderkwaaltjes

Alle kinderen zijn van tijd tot tijd ziek of hebben plotseling last van jeuk of pijn. Meestal zijn het typische kinderkwaaltjes, maar helaas kunnen jonge kinderen niet altijd goed benoemen wat er aan de hand is of aangeven waar ze pijn hebben. Daarom: een overzicht van de symptomen van de meest voorkomende kinderkwaaltjes.

Advertentie

Soms is het overduidelijk wat je kind mankeert, bijvoorbeeld als hij een typische kinderziekte als waterpokken of krentenbaard te pakken heeft. Maar het zal ook regelmatig voorkomen dat je geen idee hebt wat er nu precies aan de hand is. Je kind heeft dan gewoon wat vage, algemene klachten: ‘zere keel’, ‘buikpijn’ of ‘au in mijn oor’. Dit soort kwaaltjes kunnen allerlei oorzaken hebben. Voor meer duidelijkheid kun je dit overzicht bekijken.

 1. Buikpijn
  Kinderen klagen vaak over buikpijn. Op welke plek in de buik je kind dan precies pijn heeft, is vaak niet duidelijk: dat kan een kind moeilijk aangeven. Meestal is buikpijn onschuldig en snel weer over. Maar er kan ook meer aan de hand zijn. Buikpijn kent verschillende oorzaken. Het kan lichamelijk zijn, door bijvoorbeeld darmkrampen, een voedselovergevoeligheid of een dag te weinig naar de wc gaan (obstipatie).Je kind kan ook buikpijn krijgen doordat hij niet lekker in zijn vel zit. Lichamelijke symptomen die wijzen op ernstige buikpijn zijn een harde buik, diarree die heel waterig is of waar bloed bij zit en buikpijn in combinatie met overgeven. Neem in dat geval contact op met de huisarts.
  Lees ook: Buikpijn bij je kind, wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kun je eraan doen?
 2. Hoofdpijn
  Ook hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Het gevoel van hoofdpijn kan variëren van doffe pijn tot steken en van kloppende hoofdpijn tot pijn in het voorhoofd. Kinderen ervaren dezelfde soorten hoofdpijn als volwassenen, maar kunnen moeilijk aangeven waar de pijn vandaan komt. Klaagt je kind vaker over hoofdpijn, of blijft de hoofdpijn lang aanhouden en voelt je kind zich ook ziek, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.Lees hier wat de oorzaken van hoofdpijn kunnen zijn en hoe je de klachten kunt verminderen.
 3. Diarree
  Diarree is dunne, waterige ontlasting. Heeft je kind diarree, dan zal hij waarschijnlijk ook pijnlijke krampen (buikpijn) en eventueel last van winderigheid hebben. Misschien moet hij ook overgeven. Diarree ontstaat meestal door een virusinfectie of door bacteriën of parasieten. Het heeft vaak te maken met het eten van bedorven voedsel. Hou bij diarree altijd rekening met het risico op uitdroging. Zeker bij kleine kinderen is het belangrijk dat zij extra veel drinken om uitdroging te voorkomen. Diarree is niet ernstig zolang het niet langer duurt dan twee dagen. Houdt de diarree langer aan, dan is het verstandig om even bij de huisarts langs te gaan.
  Meer lezen: Wat is het verschil tussen peuterdiarree en gewone diarree?
 4. Oorpijn
  Oorpijn is ook een veelvoorkomend kwaaltje bij kinderen. Vaak is een middenoorontsteking de boosdoener. Maar een kind kan ook een oorontsteking hebben zonder dat hij oorpijn heeft. En oorpijn kan ook weer een andere oorzaak hebben dan een ontsteking. Bijvoorbeeld een puistje in het oor of eczeem. Ook pijn aan de amandelen, doorkomende kiezen of kiespijn kan doorstralen naar de oren. Als je kind niet lijkt te luisteren als je hem roept, kan het zijn dat hij door een oorontsteking slechter hoort en je dus niet verstaat. Ga met een oorontsteking altijd even langs de huisarts. Lees hier wat je kunt doen als je kind een loopoor heeft.
 5. Keelpijn
  Over het algemeen is keelpijn een bijverschijnsel van verkoudheid, veroorzaakt door een virusinfectie. Het slijmvlies in de keel raakt dan ontstoken. Die ontsteking kan zorgen voor verhoging en een hangerig gevoel. Over het algemeen verdwijnt de infectie na een paar dagen. Om de keel te verzachten, kun je je kind waterijsjes of koele drankjes geven. Als de keelpijn niet verdwijnt, kan het een bacteriële vorm van een keelontsteking zijn. In dat geval schrijft de huisarts een antibioticakuur voor. Lees hier hoe je een keelontsteking herkent. Hoest je baby veel? Lees hier wat het kan zijn en wat je kunt doen.
 6. Koorts
  De meeste jonge kinderen hebben regelmatig koorts, veel vaker dan volwassenen. Dat kan allerlei oorzaken hebben: de lichaamstemperatuur kan al stijgen als je kind erg moe is, uitgeput is van het buitenspelen, net een driftbui heeft gehad of als er een tandje doorkomt. Maar koorts is vaak ook een reactie op een infectie. We spreken van verhoging als de lichaamstemperatuur boven de 37,5 graden is en we spreken van koorts bij 38 graden of hoger. Koorts is een teken dat het lichaam van je kind aan het werk is om een ontsteking of infectie te bestrijden; een reactie van het afweersysteem. Zorg er bij koorts voor dat je kind goed blijft drinken en dat hij het niet te warm krijgt. Vaak zakt de koorts vanzelf als je kind voldoende rust krijgt. Lees hier in welke gevallen het verstandig is om bij koorts toch naar de huisarts te gaan.
  Lees ook: Hoe herken je een koortsstuip?
 7. Eczeem
  Een droge huid, rode plekken, bultjes, vochtblaasjes, schilfers of kloofjes: heel veel kinderen hebben last van eczeem. Het kan op alle plekken van het lichaam voorkomen, maar bij kinderen tot twee jaar zit eczeem vooral in het gezicht, op het hoofd, de ellebogen, knieën en op het bovenlichaam. Bij kinderen vanaf twee jaar komt eczeem vaak voor in de elleboogholten, knieholten, polsen en enkels. Eczeem kan jeuken, maar ook pijn doen en het kan je kind ’s nachts flink wakker houden. En jou dus ook. Gelukkig is het in de meeste gevallen goed te behandelen: lees hier wat je kunt doen. Heeft je kind geen eczeem, maar een andere vorm van huiduitslag of rode vlekken? Check in onze handige rodevlekkenwijzer welke kinderziekte dit kan zijn.
 8. Wratjes
  Bijna elk kind krijgt wel een keer last van wratjes. Ze worden veroorzaakt door verschillende virussen en zijn vaak erg besmettelijk. Er zijn verschillende soorten wratten: lees hier hoe je ze herkent. Eén ding hebben ze gemeen: wratjes zijn ongevaarlijk. Al kan een voetwratje wel pijn doen bij het lopen. Wratten verdwijnen doorgaans vanzelf, maar dat kan wel één of twee jaar duren. Als een wrat niet vanzelf verdwijnt, of als je niet zo lang wilt wachten, kun je een wratje laten weghalen door de huisarts. Een veelvoorkomende vorm van wratten bij kinderen zijn waterwratjes: lees hier hoe ze eruitzien en wat je ertegen kunt doen.
 9. Wormpjes
  Het is een veelvoorkomend kwaaltje bij kinderen: wormpjes. Dat klinkt misschien niet zo fris, maar kinderen worden snel met aarswormpjes besmet als ze buiten spelen, bijvoorbeeld in een zandbak, speeltuin of park. Je kunt aarswormen herkennen in de ontlasting van je kind, als wriemelende witte beestjes van ongeveer 1 centimeter. Maar als je kind al zindelijk is en jij geen luiers meer hoeft te verschonen, zul je het minder snel opmerken. Wormpjes veroorzaken jeuk rondom de anus en schaamlippen. Krabbelt je kind vaak aan zijn billen, dan kunnen wormpjes dus de oorzaak zijn. Het is heel makkelijk te behandelen met een wormenkuur (behandel wel het hele gezin). Ga hiervoor naar de huisarts, of koop het zelf bij de drogist of apotheek. Lees hier meer over (andere soorten) wormen bij kinderen.
 10. Hoofdluis
  Nog zo’n ongenode gast die je kind de kriebels kan bezorgen: hoofdluis. Het symptoom waaraan je dit vaak herkent, is als je je kind telkens op zijn hoofd ziet krabben. Hoofdluis kan namelijk best wat jeuk veroorzaken. Elk jaar krijgt ongeveer één op de tien basisschoolkinderen hoofdluis.Zie je je kind regelmatig op zijn hoofd of in zijn nek krabben, dan is het verstandig om zijn haar en hoofdhuid eens goed te bekijken. Ook als er een luizenplaag op school heerst, maar jouw kind nog niet heeft geklaagd over jeuk, is het toch verstandig om zijn hoofd te controleren. Dat kun je het beste doen met een luizenkam of netenkam. Lees hier hoe je hoofdluis herkent en wat je vervolgens moet doen om ervanaf te komen.
  Leestip: 6 redenen waarom het hebben van hoofdluis niet zó erg is

Bekijk hier een overzicht van alle kinderziekten.

Bronnen: Medisch online, apotheek eFarma

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting