Kinderkwaaltjes

Top 6 kinderkwaaltjes

Om fit en gezond te blijven, moet je kind weerstand opbouwen. Dat betekent dat hij ook af en toe een griepje of andere kinderkwaaltjes moet doorstaan.

Zo bouwt hij antistoffen op, waardoor hij op een later moment veel minder kans heeft om weer ziek te worden. Helaas kunnen jonge kinderen niet altijd goed aangeven of en waar ze pijn hebben. Hier vind je de symptomen van de 6 meest voorkomende kinderkwaaltjes.

Advertentie

1. Buikpijn

Buikpijn kent verschillende oorzaken. Het kan lichamelijk zijn, door bijvoorbeeld darmkrampen of een dag te weinig naar de wc gaan. Je kind kan ook buikpijn krijgen doordat hij niet lekker in zijn vel zit. Lichamelijk klachten die wijzen op ernstige buikpijn zijn een harde buik, diarree die heel waterig is of waar bloed bij zit en buikpijn in combinatie met overgeven. Neem dan contact op met de huisarts.

2. Diarree

Diarree is dunne, waterige ontlasting. Heeft je kind diarree, dan zal hij krampen en eventueel last van winderigheid hebben. Diarree heeft altijd met iets anders te maken, bijvoorbeeld het eten van bedorven voedsel. Zeker bij kleine kinderen is het belangrijk dat zij extra veel drinken om uitdroging te voorkomen. Diarree is niet ernstig zolang het niet langer duurt dan 2 dagen. Houdt de diarree langer aan, dan is het verstandig om even bij de huisarts langs te gaan.

3. Griep

Als je kind griep heeft, is hij verkouden en hangerig. Bovendien heeft hij hoofdpijn, spierpijn en meestal een zere keel. Deze verschijnselen horen ook bij een ‘gewone’ verkoudheid. Pas wanneer je kind besmet is met het influenzavirus, is er sprake van griep. Bij griep heeft je kind nog meer last van koorts en vermoeidheid en duurt het langer voordat hij herstelt. Het enige dat je kunt doen is de pijn verzachten met hoestdrank en paracetamol. Het is belangrijk dat je kind goed blijft drinken, zodat hij niet uitdroogt.

4. Oorpijn

Een kind kan een oorontsteking hebben zonder dat hij pijn heeft. Maar oorpijn kan ook een andere oorzaak hebben dan een ontsteking. Bijvoorbeeld een puistje in het oor of eczeem. Ook pijn aan de amandelen of kiezen kan doorstralen naar de oren. Als je kind niet lijkt te luisteren als je hem roept, kan het zijn dat hij door een oorontsteking slechter hoort en je dus niet verstaat. Ga met een oorontsteking altijd even langs de huisarts.

5. Hoofdpijn

Ook hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben. Het gevoel van hoofdpijn kan variëren van doffe pijn tot steken en van kloppende hoofdpijn tot pijn in het voorhoofd. Kinderen ervaren dezelfde soorten hoofdpijn als volwassenen, maar kunnen moeilijk aangeven waar de pijn vandaan komt. Ook etenswaren kunnen een flinke hoofdpijn veroorzaken. Blijft de hoofdpijn lang aanhouden en voelt je kind zich ook ziek, dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen.

6. Keelpijn

Over het algemeen is keelpijn een virusinfectie en het is een bijverschijnsel van verkoudheid. Het slijmvlies in de keel raakt dan ontstoken. Die ontsteking kan zorgen voor verhoging en een hangerig gevoel. Over het algemeen verdwijnt de infectie na een paar dagen. Om de keel te verzachten, kun je je kind waterijsjes of koele drankjes geven. Als de keelpijn niet verdwijnt, kan het een bacteriële vorm van een ontsteking zijn. In dat geval schrijft de huisarts een antibioticakuur voor.

Bekijk hier een overzicht van alle kinderziekten.